Tisk článku

Smažená slepice

Smažit obalené slepičí porce můžeme jen z velmi mladé slepice, jinak se maso nestačí prosmažit a zůstává tuhé. Ale i maso ze slepice se dá využít ke smažení a to ze slepice předvařené nebo uvařené doměkka. Vývar, který nám zůstane, pak můžeme využít na výbornou polévku.

Smažená slepice

Slepice a vaření

Slepici před vařením očistíme, důkladně omyjeme a rozsekneme na polovinu nebo na čtvrtiny. Vkládáme ji do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Dobře nám k jejímu uvaření poslouží tlakový hrnec, který značně zkrátí dobu vaření. Uvařenou slepici vyjmeme, odstraníme kůži a vykostíme. Maso pak buď nakrájíme na plátky nebo je obereme z kostí a nadrobno nakrájíme nebo umeleme a připravíme z něj smažené karbanátky, placičky nebo plněné tvarované krokety.

Slepičí smažené plátky

Pokud máme větší slepici, tak nakrájíme na plátky především maso z prsíček a to pak obalíme v trojobalu nebo těstíčku a usmažíme v horkém tuku. Před obalením je můžeme podle chuti dokořenit, případně plátky slepičího masa spojit s plátkem jiného masa nebo plátkem uzeniny.

Slepičí smažené karbanátky

Umleté nebo nadrobno nakrájené vařené slepičí maso smícháme se syrovým vejcem, trochou strouhanky nebo mouky, solí a kořením podobným tomu, jako používáme u mletého masa. Hmotu dobře propracujeme, vytvarujeme karbanátky, obalíme je a usmažíme. Na obalení můžeme použít jenom mouku nebo strouhanku, klasický trojobal z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky nebo libovolné těstíčko z mouky, vejce a mléka, případně piva či vína. Takto si připravíme karbanátky bez dalších přísad. Ale samozřejmě do masa lze přidat další suroviny. Jednak tím nastavíme objem, jednak zpestříme a většinou i zvláčníme základní hmotu na karbanátky. tyto další suroviny se dají mezi sebou i různě kombinovat. Přidávat můžeme například :

  • cibuli: Jemně nakrájenou cibuli přidáváme pro chuť.
  • česnek: Prolisovaným nebo nasekaným česnekem dochutíme masovou směs.
  • dušenou kapustu: Povařená nebo podušená drobně nasekaná kapusta je výborným doplňkem nejen slepičích karbanátků.
  • květák: Květák buď předem povaříme a vychladlý jej drobně nasekáme nebo ho syrový nastrouháme.
  • brokolici: Brokolici rozebereme na růžičky, košťály odložíme pro jiné použití a brokolici krátce povaříme v osolené vodě nebo v páře a pak ji posekáme nadrobno.
  • cuketu: Oloupanou cuketu nastrouháme na nudličky.
  • papriky: Očištěné papriky velmi jemně nakrájíme.
  • mrkev: Syrovou mrkev nastrouháme najemno nebo ji uvaříme a nakrájíme na kostičky, pak nám vylepší i mozaiku karbanátku společně například s hráškem.
  • celer: Syrový nebo krátce povařený celer nastrouháme.
  • hrášek: Nejrychlejší je použití sterilovaného hrášku, který jen necháme okapat.
  • uzeninu: Uzeninou masovou směs nastavíme a při její ostřejší chuti ovlivníme i chuť karbanátků.
  • sýr: Přidáváme především strouhané tvrdé sýry, kterými směs nastavíme a zjemníme.
  • houby: Houby musíme předem nakrájené na plátky podusit, pak jimi nastavme slepičí masovou směs zvláště pak ostřejší chuti.

Slepičí smažené placičky

Na placičky krájíme uvařené slepičí maso velmi nadrobno a těsně před přípravou jej vmícháme do těstíčka připraveného z rozšlehaných vajec s trochou mléka nebo kysané smetany, mouky, soli a koření. Lžící pak tvarujeme přímo do rozehřátého tuku malé placičky, které po obou stranách usmažíme dozlatova.

Slepičí smažené plněné krokety


Na plněné krokety si připravíme masovou směs buď jenom z masa nebo i s různými dalšími přísadami. Pak z ní, nejlépe na vodou navlhčeném kousku mikrotenu, vytvarujeme placičku, kterou můžeme plnit dušenými houbami, smaženými nebo vařenými vejci, zeleninovou směsí, kouskem uzeniny nebo sýra či dušenými houbami. Naplněnou placičku dobře uzavřeme a dotvarujeme do podoby koule nebo šišky, obalíme a usmažíme.

Smažená slepice a přílohy

Jako příloha se ke smaženému slepičímu masu vždy hodí vařené brambory nebo bramborová kaše, kompot nebo zeleninový salát. Vařené brambory a pikantnější úpravu smaženého slepičího masa dobře doplňuje i tatarská či podobná studená omáčka.

 





Příspěvky ke článku: Smažená slepice

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...