Tisk článku

Teplé masové pomazánky

V kterémkoli chladném období roku přijdou k chuti teplé pomazánky připravované z různých surovin. Jednou z nich může být i masová pomazánka. Svým způsobem přípravy patří sice mezi ty více sytící, ale lze ji připravit i tak, aby splňovala zásady správné výživy. Totéž platí i o chuti, může být ostřejší nebo velmi jemná. Teplou masovou pomazánku podáváme s pečivem, nejčastěji k večeři.

Teplé masové pomazánky

Suroviny na teplou masovou pomazánku

Základem je samozřejmě maso, které může být všech druhů. Může to být maso hovězí, vepřové, drůbeží, rybí i maso ze zvěřiny. Mezi masové pomazánky můžeme také zahrnout pomazánky z vnitřností, kde nejčastěji používáme játra. Na pomazánku není třeba používat těch nejkvalitnějších částí, ty si většinou necháme na jiný, slavnostnější pokrm. Do pomazánky také můžeme využívat maso, které nám zbylo z masového vývaru na polévku nebo různé části masa z odřezků při vykošťování. Pomazánku můžeme připravit i z více druhů masa.

Ingredience do masové pomazánky

Teplou masovou pomazánku můžeme sice připravit jen ze samotného a přiměřeně dochuceného masa, ale často se do ní přidávají i následující ingredience :

  • zelenina: Základní zeleninou do pomazánky je cibule a pro dochucení česnek nebo křen. Lze však přidávat i další zeleninu, kterou momentálně máme k dispozici. Tuto další přidávanou zeleninu většinou předem trochu předvaříme. Při přidávání zeleniny přihlížíme k tomu, aby zelenina chuťově ladila se základním druhem masa. K masu se hodí i zelenina, kterou jindy příliš nepoužíváme, jako je třeba zelí nebo kapusta. Do masové pomazánky je vhodná i sterilovaná zelenina, především sladkokyselé okurky nebo sterilovaná zeleninová směs.
  • vejce: Do masové pomazánky přidáváme nejčastěji vařená vejce nakrájená na kostičky. Syrovými vejci můžeme pomazánku zahustit, pokud je to podle receptu třeba.
  • sýry: Sýry se hodí téměř do každé pomazánky, nemusíme je tedy vynechávat ani u masové pomazánky.
  • houby: Přídavek dušených a nadrobno posekaných hub pomazánku nastaví v jejím objemu.
  • koření: Koření je důležitou součástí každé pomazánky, protože určí její chuť. Je to samozřejmě na prvním místě sůl, následuje pepř, mletá sladká i pálivá paprika, kmín, zázvor, majoránka a další koření. Rychle se pomazánky dochutí některou z kořenících směsí, jichž je k dostání celá řada.
  • smetana: Smetanu používáme většinou jen u pomazánek z bílého rybího nebo drůbežího masa. Jogurty a majonéza se do teplé pomazánky nehodí.
  • dochucovadla: Mezi ně patří hořčice plnotučná nebo některá z ostrých hořčic, ochucený sterilovaný křen, různé druhy kečupů, sardelová pasta, sójová omáčka či jiné druhy kořenících omáček.
  • bylinky: Do většiny pomazánek se hodí zelené kořenící bylinky, jako je pažitka nebo petrželka, libeček, bazalka a různé zeleninové natě.

Příprava masové pomazánky

Maso na teplou pomazánku musí být předem tepelně upravené, to znamená uvařené nebo upečené. Pak je buď drobně nakrájíme, umeleme nebo rozmixujeme. Výjimku tvoří játra, mleté maso a jemné rybí maso, které pro krátkou dobu potřebnou k tepelné úpravě můžeme připravovat rovnou. U nakrájeného masa pak postupujeme tak, že na troše tuku, kterým může být máslo, sádlo, slanina nebo olej maso lehce osmahneme. Pokud přidáváme cibuli, tak ji restujeme ještě před masem. Pak přidáváme postupně další ingredience a pomazánku dokončíme okořeněním a dochucením.

Přílohy k masové pomazánce

Teplou masovou pomazánku podáváme většinou jen s pečivem. K pomazánkám z hovězího a vepřového masa se hodí především chléb, u ostatních pomazánek můžeme volit mezi chlebem nebo bílým pečivem. Přednost dáváme celozrnnému pečivu. Každé pečivo můžeme před podáváním lehce opéct, aby bylo také teplé. Pomazánku si můžeme připravit i předem, pak ji jenom prohřát samostatně nebo s pečivem zapéct tak, aby bylo vše teplé. Pečivo s navršenou pomazánkou můžeme ještě posypat sýrem nebo sekanými vařenými vejci. Pak je dozdobíme kroužky cibule, plátky rajčat, proužky papriky, lístky salátu nebo alespoň posypeme zelenými natěmi.
 





Příspěvky ke článku: Teplé masové pomazánky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky