Tisk

Tvaroh

Tvaroh je plnohodnotná bílkovina získaná srážením mléka. Jeho obsah bílkovin se vyrovná masu, proto patří k nevýživnějším a nejsnáze stravitelným potravinám. Kromě běžného použití v kuchyni se uplatňuje i v dietách, kde je zapotřebí snížit obsah tuků a zvýšit obsah bílkovin. Použití v kuchyni je velmi široké. Měkký tvaroh se používá na sladké i slané tvarohové nádivky do moučníků, připravují se z něj různá těsta na knedlíky nebo moučníky, opět ve sladké i slané variantě. Výborně se uplatní jako základ nejrůznějších pomazánek doplněných dalšími surovinami. Tvrdým nastrouhaným tvarohem se sypou různé druhy ovocných knedlíků, palačinek a dalších jídel. 


Další pojmy slovníku:

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

  • Hřebíček

    Hřebíček je koření původem z Jihovýchodní Asie. Jedná se o sušená nerozvitá květní poupata stálezeleného stromu z čeledi myrtovitých. Hřebíček je...

  • Pažitka

    Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si...

  • Jablečný ocet

    Cukr obsažený v jablečné dužnině se kvašením postupně přemění na alkohol a kyselinu octovou. Jablečný ocet lze vyrobit i po domácku, ale nikdy není...

Recepty s "Tvaroh":

  • Nutellová roláda

    Nejdříve ušleháme sníh ze 4 bílků a odložíme ho. Pak ušleháme do pěny 4 žloutky a 2 celá vejce, zašleháme cukr a zlehka vmícháme mouku a opatrně do...

  • Tvarohové řezy s krémem

    Žloutky vyšleháme se lžící teplé vody a moučkovým cukrem do pěny. Přimícháme hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků. Zlehka...

  • Barevný paprikový koláč

    Papriky nakrájíme na úhledná kolečka, cibuli nebo pórek na kroužky. Z těsta vyválíme plát, vyložíme jím vymazanou koláčovou formu tak, abychom měli...

  • Výborná tvarohová buchta bez těsta

    Sypkou směs uděláme, tak že mouku, prášek do pečiva a cukr smícháme a dáme na spod pekáčku, který vymažeme máslem. Pak rošleháme tv aroh, vejce,...

  • Tvarohová pomazánka s banánem

    Tvaroh společně s trochou mléka vyšleháme na hladký krém, do kterého vmícháme vidličkou rozmělněný banán. Pomazánku ochutíme medem a citronovou...



Nové příspěvky