Tisk článku

Utopenci

Utopenci jsou obyčejnou, ale přitom pikantní lidovou pochoutkou s poněkud zvláštním názvem. Jsou nabízeny především v hospodách, kde se nevaří vůbec nebo jen málo, protože svou přípravou to je vlastně konzervace, byť s omezenou trvanlivostí. V domácnostech pak poskytují vydatnější svačinu nebo jednoduchou večeři. A proč název utopenci? Protože základ z uzeniny nebo jiných surovin se zalévá pikantním kyselým nálevem a použité suroviny musí být vždy zcela potopeny.

Z čeho můžeme připravit utopence?

Utopence připravujeme především z různých druhů levnějších uzenin, jako jsou špekáčky, vuřty nebo točený salám. Uzeninu můžeme nahradit smaženými houbami, smaženými karbanátky nebo různými smaženými nebo opékanými kuličkami z mletého masa nebo ryb či zeleniny. Za utopence prakticky můžeme považovat i nakládané sýry, například hermelín nebo olomoucké tvarůžky, protože způsob přípravy je stejný. Méně časté je použití vařených vajec. Všechny suroviny většinou prokládáme zeleninou nebo alespoň cibulí či česnekem a zaléváme připraveným nálevem a skládáme do sklenic nebo keramických nádobek různé velikosti podle připravovaného množství. Povážeme nebo uzavřeme víčkem a necháme v chladu 2-4 dny (možno i více) proležet.

Utopenci z uzeniny

Špekáčky nebo vuřty používáme celé, větší kusy můžeme překrájet po délce na poloviny. Točený salám nakrájíme na špalíčky. Uzeninu bychom mohli krájet na ještě menší kousky, ale pak by se již jednalo spíše o salát. K utopencům z uzenin většinou přidáváme větší množství zeleniny. Použijeme především větší množství cibule, dále můžeme použít salátové okurky, cukety, mrkev, papriky, rajčata, feferonky, křen, nadrobno nakrájené zelí, můžeme přidat i kysané zelí nebo na kostičky nakrájená kyselejší jablíčka. Místo přípravy syrové zeleniny můžeme využít sterilovanou směs kyselé zeleniny. Chceme-li dosáhnout co nejpikantnější chuti, tak do uzeniny nakrájíme zářezy, které můžeme třeba vymazat hořčicí nebo do nich vetřít koření a do zářezů ještě vsunout kolečka cibule nebo stroužky česneku. Do sklenic skládáme po vrstvách a zalijeme nálevem.

Utopenci z masových karbanátků

Z mletého masa nebo mletého rybího masa připravíme dobře okořeněnou směs jako na karbanátky, vytvarujeme placičky nebo kuličky, obalíme je v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a usmažíme v horkém oleji. Necháme je vychladnout a skládáme je podobně jako uzeninu s přídavkem zvolené zeleniny. Tomuto druhu utopenců se někdy také říká pečenáči. Lze je připravovat i z plátků usmaženého masa.

Utopenci ze sýra

Sýr nakrájíme na plátky, tvarůžky můžeme ještě rozkrojit. Narovnáme do skleničky a zalijeme nálevem.

Utopenci z vajec

Vajíčka uvaříme natvrdo, zchladíme je, oloupeme a vložíme do sklenic. Přidáme zeleninu a zalijeme nálevem.

Utopenci ze zeleniny

Ze zeleniny využijeme cuketu, patisony, květák nebo zeleninovou směs. Vybrané suroviny nadrobno nastrouháme a postupujeme jako u karbanátků. Z dobře okořeněné směsi vytvarujeme kuličky, obalíme je v trojobalu a usmažíme. Vychladlé narovnáme do sklenic, přidáme zeleninu a zalijeme nálevem.

Nálevy na utopence

Jednoduché nálevy nebo lépe řečeno marinády na utopence se připravují z vody, soli, octa a koření, podobně jako na okurky nebo čalamády. Kromě toho můžeme v základním nálevu omezit vodu a místo toho přidat kečup, hořčici, oblíbené je pivo. Jemná marináda je s přídavkem jogurtu. I v koření můžeme využít ostřejších druhů koření, jako je mletá paprika, pepř, chilli koření, kari koření nebo různé ostřejší směsi.
 





Příspěvky ke článku: Utopenci

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky