Tisk článku

Vepřové kotlety narychlo

Připravit nedělní oběd za nějakých třicet minut nebo i méně, s větší přípravou pak nejvýše za čtyřicet? Je to samozřejmě možné, ale musíme si k tomu zvolit správný druh masa a to pak rychle připravit opečením jako minutku a ihned podávat. Proto musíme vše zorganizovat tak, aby příloha, obloha a salát byly připraveny k podávání ve chvíli, kdy je maso hotové.

Vepřové kotlety narychlo

Vepřové kotlety a příprava

Pokud nemáme koupené maso již naporcované, tak si jej nakrájíme podle potřeby. Kotlety můžeme vykostit. Pokud je ponecháváme s kostí, tak maso u kosti nařízneme, aby se lépe propeklo. Naporcované kotlety opláchneme, osušíme a jemně naklepeme, nejlépe zabalené do fólie nebo uložené v mikrotenovém sáčku, aby se šťáva z masa nevpíjela do prkénka. Jednotlivé porce pak ještě nařízneme i po okrajích, aby se při opékání nekroutily. I kotlety samozřejmě můžeme krájet na nudličky, které se připravují ještě rychleji než porce v plátcích.

Vepřové kotlety a koření

Na vepřové kotlety můžeme použít koření podle své chuti nebo vybraného receptu. Hodí se všechno koření běžně používané při přípravě masových jídel. Je to samozřejmě pepř, zázvor, mletá sladká i pálivá paprika, kari koření, majoránka, kmín a různé kořenící směsi. Maso solíme buď těsně před vložením na tuk nebo dokonce až po dohotovení. Předčasným solením zbytečně vlhne. Maso na rychlou minutkovou úpravu můžeme několik hodin předem vložit do libovolné marinády, kde maso zkřehne a přebere chuť marinády. Před opékáním je vyjmeme a osušíme. Z vhodné zbylé marinády můžeme připravit studenou nebo teplou omáčku na přelití hotového jídla.

Vepřové kotlety a tepelná úprava

Při rychlé přípravě maso opékáme na tuku. Vybereme si k tomuto účelu co nejlepší nádobí s pevným dnem. Jestliže dbáme na co nejnižší spotřebu tuku, pak se hodí i nepřilnavá povrchová úprava, kde maso upravujeme buď jen s velmi malým množstvím tuku nebo zcela bez tuku. Případný tuk dostatečně rozehřejeme, vložíme do něj porce kotlet a po každé straně je opečeme. Během pečení je několikrát obrátíme. Nudličky masa během opékání mícháme tak, aby se opekly ze všech stran. Délka opékání se řídí tloušťkou plátku nebo velikostí nudliček. Správně připravené maso je na povrchu pevné, netvoří se v něm po zatlačení důlek a rozhodně není uprostřed syrové, pouze jemně růžové. Hotové maso co nejdříve podáváme, jinak takto připravené maso tuhne. Vyplatí se je podávat na nahřátých talířích, které nesnižují teplotu masa. Pokud potřebujeme ještě dokončit přípravu teplého přelivu, tak je jen na malou chvíli můžeme odložit na teplé místo a udržovat teplé.

Vepřové kotlety a přísady

I takto narychlo připravené vepřové kotlety můžeme kombinovat s dalšími přísadami, které společně s ním opečeme nebo je připravíme až po dokončení masa. Přísady můžeme vzájemně mezi sebou kombinovat, ale musíme vybírat z takových surovin, které nevyžadují delší tepelnou přípravu a mezi něž patří například :

  • houby: Nejvhodnější jsou žampiony nakrájené na tenké plátky.
  • uzenina: Může to být různě nakrájená šunka, párky, klobásy a podobná uzenina. Z uzeniny můžeme vytvořit i směs.
  • játra: Vepřová nebo ještě lépe drůbeží játra nevyžadují dlouhou přípravu a orestovaná dobře doplní vepřové maso.
  • sýry: Hodí se všechny druhy měkkých i tvrdých sýrů.
  • smetana a jogurty: Použít se dá sladká nebo zakysaná smetana a stejně tak bílý jogurt bez příchuti.
  • vejce: Sázenými vejci masové porce doplňujeme nebo vejci spojujeme některé směsi zeleniny, hub i uzeniny.
  • zelenina: Kromě cibule a česneku se hodí rajčata, papriky, mladé cukety, hrášek a podobné zeleniny.
  • ovoce: Oblíbená je i kombinace maso s ovocem, které krájíme na kostičky nebo plátky. Ovoce používáme čerstvé nebo okapané kompotované.
  • jiné suroviny: Mezi ně patří různé dochucovací omáčky, olivy, ořechy, arašídy a podobné suroviny.

Vepřové kotlety a přílohy

K rychle upraveným kotletám se hodí nejrůznější druhy příloh. Především vařené, dušené nebo pečené brambory nebo smažené či pečené bramborové hranolky a krokety. Hodí se i dušená rýže, kterou pro ozvláštnění můžeme dochutit kořením nebo zeleninou. Nejsou vyloučeny ani těstoviny. K těmto rychlým úpravám často podáváme tatarskou omáčku nebo některou jinou vybranou studenou omáčku. Hodí se i teplé přelivy z kečupu, hořčice a podobných ingrediencí. K tomu nezapomeneme na některý ze zeleninových salátů. Jestliže masové jídlo s přílohou doplníme bohatou zeleninovou oblohou získáme téměř slavnostně vypadající jídlo a to bez vynaložení velké námahy a s minimem času stráveným v kuchyni.
 





Příspěvky ke článku: Vepřové kotlety narychlo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • UDMmcKdEdmHS
    This is the job description http://www.findagroomer.com/pet-owner-help.htm xenical orlistat no...
  • GjINrAGGUbBLg
    I work with computers sporn That is the hottest pumping video I have ever seen!!!...
  • FadqaeHUhw
    Do you know the address? http://www.famaffair.com/onlinemoneyloans/ nevada construction loans...
  • YXXeNoJKUa
    Could I ask who's calling? http://www.folfg.com/america-bank-credit-line/ cash counting equipment...
  • MfHOxssSxAZxLA
    What do you do for a living? http://www.bouldercreekguitars.com/artists clindamycin phosphate...