7 snadných receptů na kvasnicové pomazánky, které zvládne každý! Jakou vyzkoušíte jako první?

Droždí není jen nezbytnou ingrediencí pro kynuté pečivo, buchty či koláče.

Využijete ho i ve studené kuchyni, kde může být zdravým a chutným zpestřením pro vaše svačiny i večeře.

Pojďme si představit rozmanité recepty na drožďové pomazánky.

Všechny jsou velmi jednoduché, výživné a zdravé.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Vynikající drožďová pomazánka s vejci

Nevíte, co rychlého připravit dětem k svačině? Přípravu této pomazánky zvládnete během několika málo minut. Výsledek vás velmi příjemně překvapí.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 80 g čerstvého droždí
  • 80 g másla + 1 PL másla
  • 4 vejce
  • čerstvá pažitka na ozdobu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a zlehka zesklovaťte na jedné polévkové lžíci másla.
  2. Přidejte do pánvičky či hrnce čerstvé droždí a nechte rozpustit.
  3. Vmíchejte rozklepnutá vejce a zlehka osolte.
  4. Míchejte až do doby, než vejce ztuhnou.
  5. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí či pepřem.
  6. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  7. Přidejte do směsi zbytek másla a ručním mixérem rozmixujte dohladka.
  8. Hotovou pomazánku uložte do chladničky.

Tuto pomazánku z droždí můžete podávat nejen na pečivu, ale také s rozmanitými slanými krekry.

Miska s pomazánkou z droždí a vajíček.
zdroj: yumecipe.com

Kvasnicová pomazánka s nejrůznějšími tyčinkami, krekry či preclíky se výborně hodí na rodinné oslavy i večírky s přáteli. Inspirujte se našimi recepty na slané pečivo!

Netradiční pomazánka z droždí a hub

Spojení droždí, hub, bylinek a kořením z této pomazánky činí opravdu skvělý gurmánský zážitek. Vyzkoušejte ji i vy!

Ingredience:

  • 40 g čerstvého droždí
  • 100 g čerstvých hub či žampionů
  • 50 g másla + 1 PL másla
  • čerstvý kopr a petrželka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky.
  2. Droždí dozdobte do polévkové lžíce másla a na mírném ohni za stálého míchání rozpusťte.
  3. Přidejte sůl a pepř.
  4. Postupně za stálého míchání přidávejte do hrnce či pánvičky kousky hub.
  5. Přísady by se měly promíchat, ale houby by měly zůstat pevné na skus.
  6. Přibližně po 8-10 minutách stáhněte z ohně.
  7. Nechte vychladnout a následně  přidejte nasekaný čerstvý kopr a petrželku.
  8. Na závěr směs smíchejte s kousky másla.

Tato drožďová pomazánka chutná znamenitě zejména s česnekovou bagetou.

Plátky veky potřené pomazánkou z kvasnic a hub.
zdroj: aok-erleben.de

Recepty na drožďovou pomazánku se skvěle snoubí především s čerstvým pečivem. Upečte si k ní naše křupavé domácí bagety

Výživná kvasnicová pomazánka s tofu a sójovou omáčkou  

Originální recept, s jehož pomocí získáte netradiční podobu této pomazánky, její chuť si jistě zamilujete.

Ingredience:

  • 150 g tofu
  • 1 cibule
  • 80 g čerstvého droždí
  • 3 PL sójové omáčky
  • 1 PL olivového oleje
  • provensálské bylinky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Na rozehřátém olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte nadrobno nakrájené tofu, sůl a zlehka orestujte.
  3. Posypejte provensálskými bylinkami, rozdrobte droždí a na závěr přilijte sójovou omáčku.
  4. Za stálého míchání chvilku povařte, až se směs spojí.
  5. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a následně rozmichujte dohladka.
  6. V případě potřeby dochuťte pomocí koření.
  7. Hotovou drožďovou pomazánku dejte na přibližně 20 minut vychladit do ledničky.

Podávejte na čerstvém pečivu a ozdobenou cherry rajčátky, pažitkou a další zeleninou.

Dva krajíce chleba potřené kvasnickovou pomazánkou.
zdroj: nanicmama.sme.sk

TIP: Tofu můžete do svého jídelníčku zařadit v mnoha různých podobách. Inspirovat se můžete našimi pestrými tofu recepty.

Zdravá drožďovka s bylinkami

Tradičními bylinkami v této pomazánce jsou petrželka, kopr a pažitka, ale klidně můžete přidat i další. Čím více bylinek, tím více aroma i chuti.

Ingredience:

  • 60 g čerstvého droždí
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • čerstvý kopr
  • čerstvá petrželka
  • čerstvá pažitka
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl dle chuti

Postup:

  1. Oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli osmahněte zlehka na olivovém oleji.
  2. Přidejte rozdrobené droždí a míchejte, dokud se nerozpustí.
  3. Přidejte vejce a sůl.
  4. Několik minut povařte, podobně jako míchaná vajíčka.
  5. Odstavte a do pomazánky vmíchejte čerstvé nasekané bylinky, kopr, pažitku a petrželku.
  6. Pomazánku před podáváním vložte alespoň na 30 minut do ledničky.

Tuto lahodnou drožďovou pomazánku servírujte nejlépe na čerstvém chlebu.

Misca s pomazánkou s vajíčky a droždím.
zdroj: fajnrecepty.sk

Recepty na drožďové pomazánky nejsou jediným způsobem, jak snadno zužitkovat přebytečná vejce. Zpracovat je můžete i v podobě vajíčkových salátů.


Pomazánka z kvasnic, okurek a vajíček

Kombinace droždí, cibule, vajec, sterilovaných okurek, koření a bylinek je dokonalým spojením mnoha rozmanitých chutí. Natřená na krekry může být skvělým zpestřením na domácí oslavy či večírky.

Ingredience:

  • 80 g čerstvého droždí
  • 1 cibule
  • 2 sterilované okurky
  • 2 vejce
  • 2 PL mléka
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 2 čajové lžičky másla
  • čerstvá petrželka
  • drcený kmín
  • olivový olej
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. Nakrájenou cibuli orestujte na malém množství olivového oleje.
  3. Přidejte droždí a míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Pánev či hrnec odtavte z ohně a přidejte mléko, nadrobno nakrájené okurky, koření a hořčici.
  5. Zamíchejte a dejte opět na mírný oheň.
  6. Přidejte vejce a zamíchejte, dokud směs nezhoustne.
  7. Následně odstavte z ohně a vmíchejte dvě čajové lžičky másla.
  8. Pomazánku před podáváním nechte vychladnout.

Pomazánku podávejte namazanou na čerstvém pečivu.

Chléb natřený kvasnicovou pomazánkou.
zdroj: varecha.pravda.sk

Domácí drožďová pomazánka

Jednoduchá a zdravá pomazánka, ze které snadno připravíte dětem svačinu do školy a sobě lehký oběd do práce.

Ingredience:

  • 1 větší cibule
  • 2 vejce
  • 100 g čerstvého drozdí
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 PL strouhanky
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Následně ji orestujte na olivovém oleji dozlatova.
  3. Přidejte rozdrobené droždí a nechte minutku povařit a rozpustit.
  4. Zalijte mlékem, promíchejte a nechte zahřát.
  5. Směs v hrnci či na pánvičce posypejte strouhankou a mícháním vytvořte středně hustou konzistenci.
  6. Nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce a přidejte mletou papriku.
  7. Chvilku povařte.
  8. Dle chuti přidejte sůl či pepř.
Stidený pokrm připravený z droždí, okurek a vajec natřený na celozrnném pečivu.
zdroj:akosatorobi.sk

Lahodný drožďový dip

Bohatá pomazánka, která se od ostatních receptů odlišuje některými netradičními ingrediencemi, jako jsou bílé fazole a kešu oříšky.

Ingredience:

  • 1 šálek bílých fazolí z konzervy
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1/3 šálku pražených kešu oříšků
  • 2 PL olivového oleje
  • čerstvá pažitka nebo petrželka na ozdobu
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Fazole sceďte a propláchněte ve vodě.
  2. Všechny ingredience, tedy fazole, kešu oříšky, droždí, olivový olej a koření vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte do krémové podoby.
  3. Před podáváním dejte vychladit do ledničky.

Drožďovou pomazánku podávejte s kousky čerstvé zeleniny nebo pita chlebem a na ozdobu použijte petrželku a pažitku.

Miska s droždovým dipem a plackami.
zdroj: foodnetwork.ca

Droždí zdaleka neznamená jen pečení

S pojmem droždí nebo kvasnice si nejčastěji spojujeme jednu z našich základních potravin – pečivo. Droždí obsahuje kvasinky Saccharomyces cerevisiae, které mají schopnost přeměňovat cukry na alkohol a oxid uhličitý. Díky tomu následně těsto kyne.

Nicméně pekařství zdaleka není jedinou oblastí lidské činnosti, ve které se kvasnice využívají. Důležitou roli plní také ve vinařství, přidávají se též do krmiv pro zvířata a potravinářské droždí se přidává i do rozmanitých výrobků pro zvýraznění jejich chuti či vůně.

Většina z nás zná především dvě formy droždí – čerstvé a sušené. Nicméně kvasnice se vyrábějí v mnoha různých podobách. Kostka čerstvých kvasnic je vlastně lisované droždí, forma malých kuliček je typická pro aktivní suché droždí, jehož výhodou je především to, že je odolné vůči působení tepla.

V průmyslových pekárnách se ale využívá též droždí granulované či tekuté, k přípravě hluboce zmraženého pečiva pak mražené droždí s nízkým obsahem vody.

Proč zařadit drožďové pomazánky do svého jídelníčku?

Recepty na drožďové pomazánky představují velmi snadný způsob, jak čerstvé droždí zařadit do našeho jídelníčku. Díky speciálním biochemickým vlastnostem kvasinek prospívá nejen našemu zdraví, ale i kráse.

Je bohaté na mnoho druhů aminokyselin, obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, především B1, B2 a B3, z minerálních látek v něm najdeme velké množství chromu. Kvasnice se v naprosté většině receptů na drožďové pomazánky míchají s cibulí, vajíčky, bylinkami a kořením.

Fantazii se ale meze nekladou a pomazánky z kvasnic lze oživit rovněž přidáním hub či zeleniny.

Jak správně vybrat a skladovat droždí?

Většina receptů na drožďové pomazánky se připravuje z čerstvého droždí. Proto, abyste byli s výsledkem co nejvíce spokojeni, je důležité umět ho dobře vybrat a skladovat. Čerstvé droždí se prodává chlazené  a zabalené ve formě malých kostek.

Při koupi vždy kontrolujte nejen datum spotřeby, ale také kvalitu zabalení. Správné čerstvé droždí má světlou krémovou barvu, příjemně voní a snadno se drobí či láme.

Velmi důležité je jeho skladování, s nákupem běžte co nejrychleji domů a kvasnice dejte okamžitě do ledničky. Optimální teplota pro skladování je okolo 5 °C, vysoké teploty nebo střídání teplot ho znehodnocují.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X