Přemýšlíte, co budete tento týden zase vařit?
Dochází vám nápady?
Co takhle zkusit naše lahodné recepty na vepřové na kari 5x jinak!
Máme pro vás variantu s kari kořením i červenou kari pastou.
Mňam!
Červené kari s vepřovými nudličkami a zeleninou
Připravte si ve woku během několika minut toto jednoduché červené kari s vepřovým masem, červenou paprikou a zelenými fazolkami, které chutná naprosto božsky! Podávejte s jasmínovou rýží.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce arašídového oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké měsíčky
- 2 lžíce červené kari pasty
- 650 g vepřové panenky, nakrájené na 5 cm dlouhé tenké nudličky
- 400 ml kokosového mléka light
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 velká červená paprika, nakrájená na kostičky
- 120 g zelených fazolek, ořezaných, rozpůlených příčně
- 1/4 šálku nesolených pražených arašídů, hrubě nasekaných
- 2 malé červené chilli papričky, nakrájené na tenké plátky
- dušená jasmínová rýže k podávání
Postup
- Zahřejte wok nebo velký kastrol na vysokém plameni, dokud nebude horký.
- Přidejte olej a když se rozpálí, tak přidejte cibuli a za stálého míchání opékejte 2 minuty nebo do změknutí.
- Přidejte kari pastu a za stálého míchání opékejte 1 až 2 minuty, nebo dokud se nerozvoní.
- Dále přidejte vepřové maso a za stálého míchání opékejte 1 až 2 minuty nebo dokud se neobalí ve směsi kari.
- Přidejte kokosové mléko, rybí omáčku, třtinový cukr, papriku a fazolky.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Přiveďte k mírnému varu.
- Snižte teplotu na střední.
- Vařte 1 až 2 minuty nebo dokud zelenina nezměkne.
- Kari servírujte s rýží, ozdobené nasekanými arašídy a chilli.
- Dobrou chuť!
Nemáte ještě doma wok? Možná je načase si ho konečně pořídit. Podívejte se na naše recenze pánví wok a zjistěte, která je pro vás ta nejlepší!
Vepřová pečeně na kari se zeleninou z pomalého hrnce
Nejen maminky ocení pokrmy z pomalého hrnce, protože v něm zvládnete připravit naprosto luxusní pokrmy bez toho, aniž byste museli stát hodiny u plotny. A přesně taková je i tato kořeněná vepřová pečeně se zeleninou. Skvělý tip na víkendový oběd!
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky kari koření
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- 3/4 lžičky cibulového prášku
- 3/4 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky pepře
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky papriky
- 1/4 lžičky mletého chipotle
- 700 g brambor, nakrájených na cca centimetrové kousky
- 4 střední mrkve, nakrájené na tenké plátky
- 3 šálky nakrájené oloupané máslové dýně
- 400 ml kuřecího vývaru
- 1 vepřová pečeně bez kosti o hmotnosti cca 1,5 kg
Postup
- V malé misce smíchejte všechno koření.
- V pomalém hrnci smíchejte zeleninu, vývar a 2 lžičky směsi koření.
- Zbylým kořením potřete vepřovou pečeni a položte ji do pomalého hrnce na zeleninu.
- Vařte přiklopené pokličkou při nízké teplotě 3 a 1/2 až 4 a 1/2 hodiny nebo dokud maso a zelenina nezměknou (teploměr vložený do pečeně by měl ukazovat alespoň 63°C).
- Vyjměte maso z pomalého hrnce a volně ho přikryjte alobalem.
- Před krájením nechte 15 minut odstát.
- Podávejte se zeleninou z pomalého hrnce.
- Nechte si chutnat!
Máte doma pomalý hrnec? Recepty v brožurce od výrobce můžete mít snadno a rychle vyčerpány. My jsme si pro vás připravili i další skvělé recepty z pomalého hrnce, které si zamilujete!
Objevte podobné tipy
Vepřové kotlety ve smetanové kari omáčce
Tento pokrm je jednoduchý, nepotřebujete na něj moc ingrediencí a je vhodný pro celou rodinu! Vepřové maso je krásně šťavnaté a jemné a krémová kari omáčka ho krásně doplňuje. To prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- 4 vepřové kotlety bez kosti
- 3 šálky vody pokojové teploty
- ½ šálku soli
- 2 lžičky kari koření
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- čerstvý koriandr k servírování (volitelně)
Na omáčku:
- 1 cibule
- 1 zelené jablko
- 1 a ½ lžičky kari koření
- ¾ šálku kuřecího vývaru
- špetka třtinového cukru
- ⅓ šálku smetany ke šlehání
Postup
- Kotlety položte na prkénko a celé je propíchejte vidličkou.
- Kotlety otočte a opakujte na druhé straně.
- Sůl rozpusťte ve vodě pokojové teploty.
- Vepřové kotlety vložte do nálevu a nechte 15-60 minut odležet.
- Vyjměte kotlety z nálevu a osušte.
- Vepřové kotlety posypte kari a černým pepřem.
- Rozehřejte olej a máslo v těžké pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte vepřové kotlety a opékejte celkem 6 minut, 3x otočte.
- Kotlety vyjměte z pánve na talíř a volně přikryjte alobalem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte, jablko nakrájejte a zbavte jádřince.
- Přidejte je do pánve, na které jste opékali vepřové maso, a vařte 3-4 minuty, dokud nezměknou.
- Zalijte kuřecím vývarem, přidejte kari a třtinový cukr, přiveďte k varu a vařte 2 minuty.
- Do pánve přidejte smetanu a přiveďte k varu, vařte ještě pár minut.
- Přidejte vepřové kotlety zpět do pánve spolu s případnou šťávou, kterou pustily.
- Mírně minutu povařte a poté podávejte volitelně ozdobené čerstvým koriandrem.
Indické vepřové kari
Rychlý a snadný recept na vepřové kari na indický způsob s kokosovým mlékem je naprostá bomba, kterou navíc zvládnete připravit i během náročného pracovního týdne!
Co budete potřebovat
- 500 g vepřové panenky nakrájené na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 2,5 cm kus čerstvého zázvoru, nakrájený
- 3 stroužky nasekaného česneku
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 2 lžičky žlutého kari
- ½ – 1 lžička chilli prášku
- 1 cuketa, rozkrojená podélně a nakrájená na půlměsíčky
- zrna ze 2 baby kukuřic
Na omáčku:
- 1 lžíce hladkého arašídového másla
- 2 lžičky sójové omáčky
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžička chilli vloček (volitelně)
K podávání:
- 3 lžíce nasekaných pražených arašídů
- ½ svazku čerstvé bazalky
- ½ svazku čerstvého nasekaného koriandru
- 1 limetka nakrájená na měsíčky
Postup
- Nakrájejte si cuketu a připravte si kukuřici.
- Dejte stranou.
- V míse smíchejte mletou kurkumu, žluté kari a chilli a nakrájejte cibuli.
- Vepřovou panenku nakrájejte na kostičky velikosti sousta a dejte stranou, zatímco na litinové nebo nepřilnavé pánvi rozehřejete trochu olivového oleje.
- Vepřové kousky osmahněte na středním plameni.
- Jakmile je maso ze všech stran opečené dozlatova, přidejte cibuli, zázvor a česnek.
- Restujte, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí a dokud se česnek a zázvor nerozvoní (asi 5-6 minut).
- Cuketu a kukuřici přidejte do pánve spolu s kořením a dobře promíchejte.
- Do pánve přilijte kokosové mléko a přidejte arašídové máslo a sójovou omáčku.
- Dobře šlehejte, dokud se vše nespojí.
- V případě potřeby přidejte chilli vločky.
- Vepřové kari podávejte s rýží posypané nasekanými arašídy a čerstvou nasekanou bazalkou a koriandrem.
- Volitelně můžete přikusovat i indický naan.
- Nechte si chutnat!
Vepřové medailonky v mangové omáčce s kari
Toto chutné jídlo lze připravit opravdu snadno a rychle a vy se nebudete muset stydět ho podávat ani těm nejnáročnějším hostům. Doplňte ho dušenou rýží, křupavými zelenými fazolkami a salátem.
Co budete potřebovat
- 450 g vepřové panenky
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1 lžíce žluté kari pasty
- 250 ml smetany ke šlehání
- 80 ml mangového chutney
- 125 ml bílého jogurtu
- opečené plátky mandlí
Postup
- Vepřovou panenku nakrájejte příčně na 2,5 cm silné medailonky.
- Ve velké pánvi rozpusťte polovinu másla na středně vysoké teplotě.
- Vepřové medailonky opékejte, jednou otočte, asi 2 minuty z každé strany; přendejte na talíř.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte do pánve zbývající máslo.
- Přidejte česnek, cibuli a kari pastu a za stálého míchání restujte asi 3 minuty nebo do změknutí.
- Zalijte smetanou a mangovým chutney a přiveďte k varu.
- Míchejte a seškrabujte všechny kousky přilepené na pánvi.
- Vařte do mírného zredukování, asi 3 minuty.
- Vraťte vepřové maso na pánev spolu s nahromaděnou šťávou a promíchejte.
- Vařte asi 2 minuty nebo dokud maso nebude mít jen trochu růžového nádechu.
- Podávejte s kopečkem jogurtu a posypte plátky opečených mandlí.
Podívejte se také na naše oblíbené recepty na lahodné čatní aneb omáčky nejen k masu! Máme pro vás sladné i sladké varianty.
A jak se vám naše dnešní recepty na vepřové na kari líbily? Napište nám do komentářů!