Koláč se zakysanou smetanou je volba číslo jedna pro letní mlsání! Připravte si naše recepty

Ta vůně a chuť! Nenechte si ujít nejlepší recepty na koláč se zakysanou smetanou.

Jsou dokonalou sladkou tečkou po každém obědu, nebo ke kávě.

Pro další inspiraci, co udělat z tvarohu a zakysané smetany se podívejte na konec článku.

Hrnkový koláč se zakysanou smetanou

Jemně kořeněná náplň plněná velkými a šťavnatými rozinkami. V tomto koláči s rozinkami a ze zakysané smetany, který je středozápadní klasikou najdete vše, co od delikátního moučníku čekáte. Pro další rychlé a sladké bábovkové recepty z jednoho hrnku se nechte inspirovat u nás!

Co budeme potřebovat

  • 1 předpečená koláčová krusta
  • 1 šálek rozinek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¾ šálku krystalového cukru
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 šálek zakysané smetany
  • ½ šálku plnotučného mléka
  • 3 vejce pokojové teploty
  • 6 polévkových lžic krystalového cukru
  • ¼ lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Rozinky dejte do malého hrnce s dostatečným množstvím vody, aby byly úplně zakryté. Přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny a přidejte vanilku. Nechte odstát alespoň 10 minut.
  • Mezitím smíchejte cukr, kukuřičný škrob, sůl, skořici a hřebíček ve velkém hrnci a prošlehejte.
  • Přidejte zakysanou smetanu a mléko a dobře prošlehejte.
  • Vařte na středně vysokou teplotu, dokud směs nezhoustne. Snižte teplotu na minimum.
  • V malé misce rozšlehejte žloutky, přidejte ½ šálku horké náplně a dobře prošlehejte.
  • Přidejte další ½ šálku a znovu prošlehejte, aby se žloutky temperovaly.
  • Nalijte temperovanou vaječnou směs do hrnce, dobře promíchejte a vařte na mírnou teplotu 2 minuty, dokud nezhoustne.
  • Rozinky slijte, ponechte si ½ šálku tekutiny. Přidejte rozinky a odloženou tekutinu do pudinkové náplně a dobře promíchejte.
  • Nalijte do připravené krusty.
  • Nechte 10 minut vychladnout.
  • Finální sněhovou vrstvu připravte tak, že bílky a sůl vyšleháte.
  • Když se začnou tvořit pěnové měkké vrcholy, postupně přidávejte krystalový cukr, po 1 lžíci a šlehejte do tuha.
  • Sníh naneste na vrch koláče a rozetřete.
  • Pečte 15 minut, dokud není krusta zlatavě hnědá.
  • Nechte 1 hodinu ochlazovat při pokojové teplotě, poté přeneste do lednice vychladit na další 1-2 hodiny.
Křupavá krusta naplněná pudinkem se zakysanou smetanou s rozinkami.
Zdroj: tasteofhome.com

Borůvkový koláč se zakysanou smetanou

Tento koláč ze zakysané smetany a borůvek je lehký a chutný! Čerstvé ovoce v lehkém pudinku vás dostane do kolen pokaždé, co se zakousnete. Tuto variaci na pečený ovocný koláč si naprosto zamilujete a vytvoření náplně zabere méně než 5 minut. Pro další mlsání si připravte tyto recepty na buchty s borůvkami.

Co budeme potřebovat

  • 1 listové těsto
  • 180 g krystalového cukru
  • 240 g zakysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilky
  • ½ lžičky mandlového extraktu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce mouky
  • 200 g borůvek
  • 45 g studeného másla
  • 3 lžíce mouky
  • 2 lžíce cukru
  • Špetka soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Vyválejte listové těsto a vložte ho do formy na koláče, propíchejte ho vidličkou, abyste zabránili vzniku vzduchových bublin.
  • Cukr, zakysanou smetanu, vejce, vanilku, mandlový extrakt, citronovou šťávu, sůl a mouku vyšlehejte do hladka.
  • Vmíchejte borůvky.
  • Nalijte směs do koláčového základu.
  • Okraje těsta zakryjte fólií, aby příliš nezhnědly.
  • Pečte 30 minut.
  • Zatímco se koláč peče, připravte si drobenku.
  • Smíchejte máslo na mouku a vmíchejte cukr a sůl.
  • Po 30 minutách pečení koláč vyjměte z trouby, odstraňte fólii a posypte drobenkou.
  • Pečte dalších 10-15 minut.
  • Před podáváním zcela vychladnout.
Lahodný koláč s borůvkami a drobenkou.
Zdroj: poetryandpies.com

Koláč s náplní ze zakysané smetany a ovocem

Zakysaná smetana, jahody, rebarbora, sladkost a křehkost, to vše se spojí, aby vznikl tento lahodný dezert. Náplň je pudinkově krémová posypaná máslovou drobenkou.

Co budeme potřebovat

  • 1 listové těsto
  • 200 g jahod nakrájených na tenké plátky
  • 130 g rebarbory
  • 240 g cukru
  • 3 lžíce mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 240 g zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilky
  • 2 velká vejce

Na drobenku

  • 240 g hrubé mouky
  • 240 g cukru
  • 120 g másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Vyválejte si listové těsto a přendejte ho do formy na koláč.
  • Prosejte cukr, 3 lžíce mouky a sůl.
  • Smíchejte zakysanou smetanu, vejce a vanilku přidejte k suchým ingrediencím a promíchejte.
  • Přidejte jahody a rebarboru do směsi zakysané smetany a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  • Nalijte směs na krustu koláče.
  • Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut.
  • Snižte troubu na 160 stupňů a pokračujte v pečení dalších 30 minut.
  • Zatímco se koláč peče, připravte si drobenku.
  • Smíchejte mouku, cukr a máslo, dokud se dobře nespojí.
  • Po upečení koláč vyjměte a posypte drobenkou.
  • Vložte zpět do trouby a pečte dalších 15 minut.
  • Vyjměte z trouby a položte na chladicí mřížku, aby koláč se zakysanou smetanou vychladl.

Koláč bez kávy nikdy nemůže chutnat dobře! Pro to nejsladší mlsání si musíte pořídit nejlepší kávovary na kapsle. Díky nim si sladké mlsání pokaždé můžete vychutnat s jinou kávou.

Křupavý koláč se zakysanou smetanou jahodami a rebarborou.
Zdroj: willowbirdbaking.com

Jablečný koláč se zakysanou smetanou

Nečekaná přísada přináší nakyslou, krémovou chuť do klasiky známe jako koláč s jablky. Potom co ochutnáte tento recept na koláč ze zakysané smetany, už nikdy se nebudete dívat na tento tradiční americký apple pie stejně.

Co budeme potřebovat

  • Listové těsto
  • 380 g zakysané smetany
  • 200 g cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 1 velké vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 900 g jablek granny smith oloupaných a nakrájených

Na posypání

  • 120 g nasekaných vlašských ořechů
  • 60 g hrubé mouky
  • 75 g hnědého cukru
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 115 g studeného másla

Postup

  • Rozválejte si listové těsto, vložte ho do koláčové formy a propíchejte ho vidličkou. Dejte ho na 30 minut do lednice.
  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Vyjměte koláčovou formu z lednice a horní část volně přikryjte fólií.
  • Naplňte ho závažím na koláč nebo fazolemi. Pečte 25 minut.
  • Krustu dejte stranou a nechte na 10 minut vychladnout.
  • Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň kromě jablek ve velké míse a míchejte, dokud se dobře nepromíchají.
  • Přidejte jablka a míchejte.
  • Směs přendejte na vychladlou krustu.
  • Připravte si posypku.
  • Smíchejte mouku, cukr a skořici ve střední misce a dobře promíchejte.
  • Vmíchejte máslo a míchejte, dokud nebude směs drobivá.
  • Vhoďte vlašské ořechy.
  • Náplň posypte drobenkou.
  • Koláč položte na plech a volně ho přikryjte hliníkovou fólií.
  • Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 10 minut.
  • Odkryjte a pečte asi 10–15 minut, dokud náplň neztuhne.
Nadýchaný koláč se zakysanou smetanou a jablky,
Zdroj: avipie.com

Co udělat z tvarohu a zakysané smetany?

Tvarohový koláč: Smíchejte tvaroh a zakysanou smetanu, přidejte trochu cukru a vanilkového extraktu. Tuto směs nalijte na krustu z drobenkového těsta a dejte do ledničky, aby ztuhla. Před servírováním můžete dort ozdobit čerstvým ovocem jako tyto cheesecaky s jahodami nebo polevou.

Tvarohové palačinky: Přidejte tvaroh a zakysanou smetanu do těsta na palačinky. Směsí promíchejte a opečte jako obvykle. Podávejte s ovocem, medem nebo javorovým sirupem.

Tvarohové knedlíky: Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, mouku, trochu soli a cukru, abyste vytvořili těsto. Těsto rozdělte na menší části, které plňte ovocem a vařte ve vařící vodě. Podávejte s rozpuštěným máslem a posypané strouhaným tvarohem nebo cukrem. Pro další inspiraci se podívejte na tyto recepty na knedlíky s tvarohem.

Tvarohový nákyp: Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, cukr a vanilkový extrakt. Tuto směs nalijte do zapékací formy a pečte, dokud není zlatavá a tuhá.

Všechny tyto dokonalé recepty a mnoho další inspirace najdete u nás na webu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X