Domácí recepty na paličky z kuřete v 5 nejchutnějších variantách. Zkuste je pečené i grilované

Kuřecí paličky jsou vděčné a chutné jídlo, které nikdy neurazí, ale o to více dokáže nadchnout!

My jsme si pro vás dnes připravili 5 vynikajících receptů na kuřecí paličky, na kterých si pochutná celá rodina.

Vyzkoušejte je pečené, grilované nebo podávané s dokonalým zelným salátem s čočkou.

Tak se na to pojďme společně podívat!

Pečené kuřecí paličky se zeleninou

Připravte si tento jednoduchý, cenově dostupný a lahodný pokrm pečený v troubě. Paličky mají spoustu chuti a v kombinaci s batáty, paprikou, cherry rajčaty a žampiony tvoří výživné jídlo, které je vhodné pro celou rodinu.

Co budete potřebovat

  • 1 kg kuřecích paliček
  • 2 batáty, oloupané a nakrájené
  • 1 paprika nakrájená na kostičky
  • 1 červená cibule nakrájená na kostičky
  • ½ šálku cherry rajčat, rozpůlených
  • ½ šálku žampionů nakrájených na čtvrtky
  • 4 lžíce balzamika
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 230 stupňů Celsia.
  • V misce prošlehejte balzamikový ocet, olej, česnek a provensálské bylinky a poté dochuťte.
  • Kuřecí paličky a batáty potřete polovinou prošlehané směsi, dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15 minut.
  • Ve velké misce smíchejte zeleninu a zbývající směs balzamika a oleje a promíchejte.
  • Zeleninovou směs přidejte k paličkám a batátům a pečte dalších 15 až 20 minut.
  • Užijte si to!
Kuřecí maso s batáty, paprikou, cherry rajčaty a žampiony.
www.paleoleap.com

Pokud jste zrovna v procesu vybírání trouby do kuchyně, pak se vám možná budou hodit naše recenze vestavných trub, ve kterých vám poradíme, jak si vybrat tu správnou.

BBQ kuřecí paličky z grilu

Tyto grilované BBQ paličky jsou jako z jiného světa! Snadno se připravují, jsou plné chuti a dokonale šťavnaté. Stanou se hitem vašich letních grilovaček!

Co budete potřebovat

Na kuřecí paličky:

  • 1 kg kuřecích paliček
  • 1/2 šálku bbq omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje

Na koření:

  • 3/4 lžičky chilli prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/4 lžičky cibulového prášku
  • 1/4 lžičky kajenského pepře (volitelně)

Postup

  • Všechno koření vložte do misky a lžící promíchejte.
  • Každou kuřecí paličku osušte papírovými utěrkami.
  • Paličky pokapejte olejem a okořeňte směsí koření.
  • Dobře promíchejte, aby se každá palička důkladně obalila.
  • Pokud používáte plynový gril, předehřejte ho na cca 200 °C.
  • Přidejte kuřecí paličky na čisté, dobře naolejované rošty a grilujte.
  • Každý kousek po několika minutách otočte a grilujte, dokud kůže nezhnědne a ze všech stran nekřupe.
  • Snižte teplotu na cca 150 °C a zavřete gril.
  • Grilujte asi 25 minut, v polovině zastavte, abyste paličky jednou otočili.
  • Pokud používáte gril na uhlí, vytvořte dvě tepelné zóny (jednu se středně vysokou teplotou a jednu se středně nízkou teplotou) přemístěním většiny dřevěného uhlí na jednu stranu grilu.
  • Začněte tím, že paličky položíte přímo nad zdroj tepla a každých pár minut je otočíte, jak kůže zhnědne.
  • Jakmile je kůže zhnědlá a křupavá, přesuňte paličky od zdroje tepla do nepřímé (středně nízké) zóny ohřevu.
  • Přikryjte a grilujte dalších asi 25 minut, v polovině zastavte, abyste paličky obrátili.
  • Nakonec každou paličku potřete bbq omáčkou.
  • Zkontrolujte vnitřní teplotu, abyste se ujistili, že je kuře upečené na ~74 °C a ihned podávejte!
Grilované BBQ paličky na talíři.
www.cookathomemom.com

Máme pro vás i další recepty na grilovanou drůbež 5x jinak.Vyzkoušejte třeba grilovaná kachní prsa či úžasnou glazovanou krůtu. Mňam!


Kuřecí s rýží a fazolemi z jedné pánve

Snadná večeře z jedné pánve z kuřecích paliček, aromatického koření, sušeného ovoce, rýže, fazolí a čerstvých bylinek, kterou si můžete přizpůsobit své chuti a potěšit tak své chuťové buňky.

Co budete potřebovat

  • 8 kuřecích paliček
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžička mleté skořice nebo římského kmínu
  • 1 lžička mleté kurkumy, kari koření nebo mletého koriandru
  • 1/2 šálku bílé rýže
  • 425 g konzervovaných fazolí, propláchnutých
  • 1/2 šálku sušeného ovoce, jako je rybíz, rozinky, třešně nebo brusinky (volitelně)
  • 1/2 lžičky drcených vloček chilli (volitelně)
  • 1/4 šálku nahrubo nasekaných jemných bylinek, jako je koriandr, petrželka, máta, bazalka a/nebo kopr

Postup

  • Ochuťte paličky ze všech stran lžičkou soli a lžičkou černého pepře.
  • Rozpalte olej ve velké hluboké pánvi na středně vysokém plameni.
  • Přidejte paličky a restujte, jednou v polovině otočte, dokud kůže nezíská zlatohnědou barvu, celkem asi 10 minut.
  • Přeneste na talíř.
  • Přidejte cibuli, skořici a kurkumu na tuk v pánvi a restujte na středně vysokém ohni za stálého míchání, dokud se vše nerozvoní, asi 1 minutu.
  • Přidejte rýži a míchejte, aby se obalila kořením.
  • Přidejte 1 a 1/4 šálku horké vody, seškrábněte opečené kousky z pánve, poté vmíchejte fazole, sušené ovoce (pokud používáte), červené chilli (pokud používáte) a zbývající 1/2 lžičky soli.
  • Paličky vložte zpět do pánve a přiveďte tekutinu k varu.
  • Okamžitě snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a kuře není propečené, 20–25 minut.
  • Odstraňte z ohně a nechte 5 minut sedět.
  • Načechrejte rýži vidličkou a poté posypte bylinami.
  • Nechte si chutnat!
Pokrm z jedné pánve z kuřecího masa, aromatického koření, sušeného ovoce, rýže, fazolí a čerstvých bylinek.
www.epicurious.com

Vyzkoušejte i naše praktické a rychlé recepty z jednoho hrnce, po kterých se jen zapráší. Ochutnejte je všechny!

Kuřecí paličky na medu

Pečené kuřecí paličky marinované v dokonalé omáčce z medu, sójové omáčky a česneku jsou všechno, jen ne nudné! Skvělý pokrm pro náročné pracovní dny, kdy nemáte čas trávit hodiny v kuchyni.

Co budete potřebovat

  • 1/4 šálku medu
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • sůl a pepř
  • 10 kuřecích paliček
  • 1 lžička pražených sezamových semínek na ozdobu
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kostičky
  • rýže, k podávání

Postup

  • V malé misce smíchejte med, sójovou omáčku, sezamový olej, česnek, zázvor a špetku soli a pepře.
  • Paličky osolte, opepřete, ochuťte a vložte do sáčku na zip.
  • Nalijte k nim tekutou směs, sáček uzavřete, odstraňte co nejvíce vzduchu a marinujte v lednici alespoň dvě hodiny (nejlépe přes noc).
  • Marinádu nevyhazujte.
  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Paličky položte na plech vyložený alobalem nebo pečícím papírem.
  • Pečte přibližně 35 minut (každých 10 minut zalévejte marinádou) nebo dokud teploměr vložený do nejtlustší části neukáže 74ºC.
  • Paličky posypte sezamovými semínky a jarní cibulkou a podávejte s rýží.
Paličky marinované v dokonalé omáčce z medu, sójové omáčky a česneku, ozdobené sezamem a jarní cibulkou.
www.bellyfull.net

Paličky marinované v javorovém sirupu se salátem z čočky a zelí

Tyto kuřecí paličky jsou marinované v luxusní směsi javorového sirupu a sherry octa, pečené do dokonalosti a podávané s vynikajícím salátem z čočky, hrášku a zelí. Delikatesa!

Co budete potřebovat

  • 12 kuřecích paliček
  • 125 ml javorového sirupu
  • 60 ml sherry octa
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 červená cibule, nakrájená na tenké kroužky (můžete použít mandolínu)
  • 1 lžička koření sumac (nebo také sumah či škumpa)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 400 g konzervované čočky
  • 1 šálek mraženého hrášku, rozmraženého
  • ¼ červeného zelí (můžete použít i bílé), jemně nakrájeného
  • 1 šálek lístků máty a plocholisté petrželky, jemně nasekaných, plus navíc k podávání

Postup

  • Udělejte tři 5mm zářezy ostrým nožem na každé straně každé paličky.
  • V misce smíchejte javorový sirup, polovinu octa, papriku a 2 lžíce olivového oleje.
  • Přidejte paličky, okořeňte a promíchejte, aby se obalily.
  • Marinujte 15 minut (nebo déle, pokud to čas dovolí).
  • Předehřejte troubu na 220°C.
  • Paličky s marinádou dejte do velkého pekáčku a pečte, podlévejte každých 10 minut, po dobu 50 minut nebo dokud nejsou propečené a dozlatova.
  • Výpek nalijte do malého hrnce a vařte 3 minuty nebo do zhoustnutí.
  • Dejte stranou.
  • Paličky volně zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
  • Mezitím smíchejte v misce cibuli, zbývající ocet, škumpu a ½ lžičky soli a nechte 5 minut odležet.
  • Sceďte a octový nálev dejte do malé misky s hořčicí a zbývajícím olejem, okořeňte a promíchejte.
  • Do velké mísy dejte čočku, hrášek, zelí a bylinky.
  • K čočkové směsi přidejte dresink, okořeňte a promíchejte.
  • Salát dejte na velký talíř, navrch dejte paličky a ty potřete redukovanou marinádou.
  • Posypte čerstvými bylinkami.
Paličky marinované v luxusní směsi javorového sirupu a sherry octa, pečené do dokonalosti a podávané s vynikajícím salátem z čočky, hrášku a zelí na talíři.
www.delicious.com.au

A jak se vám naše dnešní recepty na kuřecí paličky líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X