Jednoduché recepty na soté z kuřecího masa pro každý den! Pochutnejte si s námi

Nemáte čas, ale potřebujete připravit teplou večeři?

Potom sáhněte po těchto receptech na kuřecí soté.

Proč je to nejlepší technika vaření se můžete dozvědět na konci článku.

Kuřecí soté s paprikou na turecký způsob

Turecké soté z kuřecího masa je zdravé a jednoduché jídlo plné středomořské chuti. Vyrábí se restováním kuřecích kousků s cibulí, rajčaty, paprikou a různým kořením. Tento pokrm splňuje všechna očekávání pro ideální jídlo pro všední den. Restované kousky masa podávejte s jedním z těchto tří receptů na rýži.

Co budeme potřebovat

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 600 g kuřecího stehenního řízku (nebo prsou)
  • 1 střední cibule (nakrájená nahrubo)
  • 2 zelené papriky
  • 2 červené papričky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 25 g turecké pálivé paprikové pasty
  • 1 lžička pul biber papriky (nebo klasické chilli)
  • 1 lžička cukru
  • 250 g rajčata (oloupaná a nahrubo nakrájená)
  • 200 ml vody
  • 15 g listové petrželové natě
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Zahřejte hrnec na střední teplotu.
  • Přidejte olivový olej a opékejte kuře
  • Jde o to, aby se kuře osmahlo, ne uvařilo.
  • Snižte teplotu na středně nízkou.
  • Smažte cibuli a papriku do změknutí, 8–10 minut, pravidelně míchejte a v případě potřeby přidejte další olej.
  • Přidejte rajčatový protlak, feferonkovou pastu, pul biber a cukr.
  • Smažte další minutu nebo dvě za stálého míchání.
  • Přidejte nakrájená rajčata, kuřecí maso (s případnou šťávou) a vodu.
  • Dobře promíchejte a přiveďte k varu, poté nechte vařit, dokud se kuře neprovaří, 10–15 minut.
  • Stáhněte teplotu a vmíchejte plocholistou petrželku.
  • Před podáváním nechte dalších 5 minut odležet.
Pánev plná kuřecích kousků s paprikou a kešu.
Zdroj: dinneratthezoo.com

Soté z kuřecího masa s rýží

Vyzkoušejte tento speciální recept na kuřecí soté s kořením z Maroka! A z Maroka rovnou do Mexika s těmito recepty na kuřecí tortilly.

Co budeme potřebovat

  • 200 g hnědé rýže
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky pepře
  • 4 kuřecí prsa
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 malá cibule (nakrájená)
  • 2 stroužky nakrájeného česneku
  • 400 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 125 ml vody

Na špenát

  • 1 polévková lžíce olivový oleje
  • 400 g špenátu
  • 1/2 citronu

Postup

  • Připravte hnědou rýži podle návodu na obalu.
  • V malé misce smíchejte papriku, kmín, zázvor, kurkumu, skořici a pepř.
  • Kuře položte na talíř nebo koláč, potřete ho směsí koření.
  • Nechte kuře uležet v koření 1 hodinu.
  • Na střední pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte kuře a opékejte 5 minut.
  • Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte vodu, cibuli, rajčata a česnek.
  • Přikryjte a vařte 10 minut, poté kuře otočte a vařte dalších 30 minut, dokud není kuře propečené.
  • V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
  • Přidejte špenát, po hrstech, ponechejte dostatek místa na promíchání.
  • Sundejte z plotny a na špenát vymačkejte citron.
  • Kuřecí soté podávejte se špenátem a rýží.
Hnědá rýže s kousky kuřecího a zeleninou.
Zdroj: greensnchocolate.com

Restované kuřecí maso s houbami

Tato lahodná večeře s kuřecím soté a s žampiony je připravena k podávání za méně než 30 minut. To je perfektní, když máte po náročném dni málo času na přípravu teplé večeře. Recept je vyroben z jednoduchých surovin a vše je vařené v jedné pánvi.

Co budeme potřebovat

  • 170 g kuřecích prsou
  • sůl
  • pepř
  • 40 hladké mouky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 500 g žampionů (nakrájených na čtvrtky)
  • 120 ml zeleninového vývaru
  • hrst nasekané petrželky

Postup

  • Vložte mouku do mělké misky.
  • Kuře osolte a opepřete, poté obalte v mouce a setřeste přebytek.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej a 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu.
  • Kuře vařte, dokud nezhnědne a nepropeče, asi 3 minuty z každé strany.
  • Přeneste na talíř a volně překryjte fólií.
  • Snižte teplotu na střední, přidejte tymián, houby a zbývající 2 lžíce olivového oleje a vařte do změknutí 6 minut.
  • Přidejte vývar a vařte za stálého míchání, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, asi 3 minuty.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Vraťte kuře na pánev spolu se šťávou a posypte petrželkou.

Základem pro chutné soté s kuřecím masem je pánvička. Vyberte si tu nejlepší ocelovou pánev za naší recenze a připravte si nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Kousky žampionů v omáčce se špenátem a masem.
Zdroj: sipandfeast.com

Kuřecí maso restované na pánvi s kari

Tento recept na soté s kuřecím masem a kari je vhodný pro celou rodinu a je dostatečně snadný na přípravu v rušném týdnu. Podávejte s basmati rýží a večeře je hotová! Pro další inspiraci na kuře na kari se podívejte na naše recepty.

Co budeme potřebovat

  • 750 g kuřecích prsou
  • sůl
  • černý pepř
  • 2½ lžičky kari
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1 středně žlutá cibule (nakrájená nadrobno)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 240 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 60 g řeckého jogurtu
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru

Postup

  • Kuře rovnoměrně posypte ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a 1 lžičkou kari.
  • Zahřejte 1 ½ lžíce oleje na pánvi na vysokou teplotu.
  • Přidejte kuře a za občasného míchání vařte asi 3 minuty, dokud lehce nezhnědne.
  • Částečně uvařené kuře přendejte do čisté misky a dejte stranou.
  • Přidejte zbývající 1½ lžíce oleje do pánve a nastavte teplotu na střední.
  • Přidejte cibuli a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
  • Vmíchejte česnek, zázvor a zbývající 1½ lžičky kari a vařte, dokud se nerozvoní, ještě asi minutu.
  • Vývar a kukuřičný škrob prošlehejte, aby se kukuřičný škrob rozpustil, a poté přidejte na pánev spolu s cukrem a ⅛ lžičkou soli.
  • Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen na střední a vařte, dokud omáčka pěkně nezhoustne, asi 5 minut.
  • Přidejte hrášek a částečně vařené kuře na pánev, stáhněte teplotu na minimum a vařte, dokud není kuře propečené, několik minut.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte jogurt a koriandr. Poté dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Podávejte s basmati rýží.
Basmati rýže a kuřecí maso v kari omáčce.
Zdroj: thestayathomechef.com

Co je to soté?

Soté/restování/opékání je metoda vaření jídla suchým teplem, která využívá malé množství oleje nebo tuku v mělké pánvi při relativně vysoké teplotě.

Sauté pochází z francouzského slovesa sauter, což znamená „skákat“. Skákání se týká způsobu, jakým kousky jídla na pánvi přeskakují, když je vlhkost vytlačována vysokým teplem pánve a oleje.

Druhy jídel k restování

Prakticky všechna jídla lze restovat až na výjimky.

Kupříkladu jehněčí kýta nebo hrudí, které potřebují dušení delší dobu, není adeptem na restování. Dokonce i jemné steaky, které jsou tlusté přes 3 cm, lze nejprve opéct na pánvi a poté dokončit v troubě. Opékání je lepší metoda pro tenčí kusy masa, jako jsou ryby, telecí, vepřové a kuřecí řízky, nebo maso nakrájené na menší kousky nebo nudličky.

Dusit lze jakoukoli zeleninu, zejména jemnější zeleninu: zelené fazolky, chřest, houby, cuketu a papriku.

Tvrdší odrůdy, jako jsou brambory a jiná kořenová zelenina, může být potřeba předem nakrájet na menší kousky nebo předvařit ve vroucí vodě. Mějte na paměti, že restování je rychlé vaření, takže jídlo musí být malé a dostatečně křehké, aby byl střed hotový, než zhnědne vnější strana.

Výhody soté

Čas: Možná neexistuje rychlejší způsob, jak uvařit večeři, protože restování používá relativně vysokou teplotu k rychlému opékání masa a zeleniny.
Chuť: Vysoká teplota znamená více chuti.
Textura: Metoda vaření suchým teplem umožňuje rychlé vaření jídla, aniž by se změnilo na kašovitou.
Výživa: Restování zahrnuje použití malého množství oleje k vaření jídla v krátkém čase, přičemž si zachovává živiny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X