Nemáte čas, ale potřebujete připravit teplou večeři?
Potom sáhněte po těchto receptech na kuřecí soté.
Proč je to nejlepší technika vaření se můžete dozvědět na konci článku.
Kuřecí soté s paprikou na turecký způsob
Turecké soté z kuřecího masa je zdravé a jednoduché jídlo plné středomořské chuti. Vyrábí se restováním kuřecích kousků s cibulí, rajčaty, paprikou a různým kořením. Tento pokrm splňuje všechna očekávání pro ideální jídlo pro všední den. Restované kousky masa podávejte s jedním z těchto tří receptů na rýži.
Co budeme potřebovat
- 3 lžíce olivového oleje
- 600 g kuřecího stehenního řízku (nebo prsou)
- 1 střední cibule (nakrájená nahrubo)
- 2 zelené papriky
- 2 červené papričky
- 50 g rajčatového protlaku
- 25 g turecké pálivé paprikové pasty
- 1 lžička pul biber papriky (nebo klasické chilli)
- 1 lžička cukru
- 250 g rajčata (oloupaná a nahrubo nakrájená)
- 200 ml vody
- 15 g listové petrželové natě
- sůl
- pepř
Postup
- Zahřejte hrnec na střední teplotu.
- Přidejte olivový olej a opékejte kuře
- Jde o to, aby se kuře osmahlo, ne uvařilo.
- Snižte teplotu na středně nízkou.
- Smažte cibuli a papriku do změknutí, 8–10 minut, pravidelně míchejte a v případě potřeby přidejte další olej.
- Přidejte rajčatový protlak, feferonkovou pastu, pul biber a cukr.
- Smažte další minutu nebo dvě za stálého míchání.
- Přidejte nakrájená rajčata, kuřecí maso (s případnou šťávou) a vodu.
- Dobře promíchejte a přiveďte k varu, poté nechte vařit, dokud se kuře neprovaří, 10–15 minut.
- Stáhněte teplotu a vmíchejte plocholistou petrželku.
- Před podáváním nechte dalších 5 minut odležet.

Soté z kuřecího masa s rýží
Vyzkoušejte tento speciální recept na kuřecí soté s kořením z Maroka! A z Maroka rovnou do Mexika s těmito recepty na kuřecí tortilly.
Co budeme potřebovat
- 200 g hnědé rýže
- 2 lžičky papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky pepře
- 4 kuřecí prsa
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá cibule (nakrájená)
- 2 stroužky nakrájeného česneku
- 400 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 125 ml vody
Na špenát
- 1 polévková lžíce olivový oleje
- 400 g špenátu
- 1/2 citronu
Postup
- Připravte hnědou rýži podle návodu na obalu.
- V malé misce smíchejte papriku, kmín, zázvor, kurkumu, skořici a pepř.
- Kuře položte na talíř nebo koláč, potřete ho směsí koření.
- Nechte kuře uležet v koření 1 hodinu.
- Na střední pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte kuře a opékejte 5 minut.
- Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte vodu, cibuli, rajčata a česnek.
- Přikryjte a vařte 10 minut, poté kuře otočte a vařte dalších 30 minut, dokud není kuře propečené.
- V hrnci nebo pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
- Přidejte špenát, po hrstech, ponechejte dostatek místa na promíchání.
- Sundejte z plotny a na špenát vymačkejte citron.
- Kuřecí soté podávejte se špenátem a rýží.

Objevte podobné tipy
Restované kuřecí maso s houbami
Tato lahodná večeře s kuřecím soté a s žampiony je připravena k podávání za méně než 30 minut. To je perfektní, když máte po náročném dni málo času na přípravu teplé večeře. Recept je vyroben z jednoduchých surovin a vše je vařené v jedné pánvi.
Co budeme potřebovat
- 170 g kuřecích prsou
- sůl
- pepř
- 40 hladké mouky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 500 g žampionů (nakrájených na čtvrtky)
- 120 ml zeleninového vývaru
- hrst nasekané petrželky
Postup
- Vložte mouku do mělké misky.
- Kuře osolte a opepřete, poté obalte v mouce a setřeste přebytek.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu.
- Kuře vařte, dokud nezhnědne a nepropeče, asi 3 minuty z každé strany.
- Přeneste na talíř a volně překryjte fólií.
- Snižte teplotu na střední, přidejte tymián, houby a zbývající 2 lžíce olivového oleje a vařte do změknutí 6 minut.
- Přidejte vývar a vařte za stálého míchání, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu, asi 3 minuty.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Vraťte kuře na pánev spolu se šťávou a posypte petrželkou.
Základem pro chutné soté s kuřecím masem je pánvička. Vyberte si tu nejlepší ocelovou pánev za naší recenze a připravte si nezapomenutelný kulinářský zážitek.

Kuřecí maso restované na pánvi s kari
Tento recept na soté s kuřecím masem a kari je vhodný pro celou rodinu a je dostatečně snadný na přípravu v rušném týdnu. Podávejte s basmati rýží a večeře je hotová! Pro další inspiraci na kuře na kari se podívejte na naše recepty.
Co budeme potřebovat
- 750 g kuřecích prsou
- sůl
- černý pepř
- 2½ lžičky kari
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 středně žlutá cibule (nakrájená nadrobno)
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 240 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky cukru
- 1 šálek mraženého hrášku
- 60 g řeckého jogurtu
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
Postup
- Kuře rovnoměrně posypte ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře a 1 lžičkou kari.
- Zahřejte 1 ½ lžíce oleje na pánvi na vysokou teplotu.
- Přidejte kuře a za občasného míchání vařte asi 3 minuty, dokud lehce nezhnědne.
- Částečně uvařené kuře přendejte do čisté misky a dejte stranou.
- Přidejte zbývající 1½ lžíce oleje do pánve a nastavte teplotu na střední.
- Přidejte cibuli a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne, asi 5 minut.
- Vmíchejte česnek, zázvor a zbývající 1½ lžičky kari a vařte, dokud se nerozvoní, ještě asi minutu.
- Vývar a kukuřičný škrob prošlehejte, aby se kukuřičný škrob rozpustil, a poté přidejte na pánev spolu s cukrem a ⅛ lžičkou soli.
- Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen na střední a vařte, dokud omáčka pěkně nezhoustne, asi 5 minut.
- Přidejte hrášek a částečně vařené kuře na pánev, stáhněte teplotu na minimum a vařte, dokud není kuře propečené, několik minut.
- Sundejte z plotny a vmíchejte jogurt a koriandr. Poté dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Podávejte s basmati rýží.

Co je to soté?
Soté/restování/opékání je metoda vaření jídla suchým teplem, která využívá malé množství oleje nebo tuku v mělké pánvi při relativně vysoké teplotě.
Sauté pochází z francouzského slovesa sauter, což znamená „skákat“. Skákání se týká způsobu, jakým kousky jídla na pánvi přeskakují, když je vlhkost vytlačována vysokým teplem pánve a oleje.
Druhy jídel k restování
Prakticky všechna jídla lze restovat až na výjimky.
Kupříkladu jehněčí kýta nebo hrudí, které potřebují dušení delší dobu, není adeptem na restování. Dokonce i jemné steaky, které jsou tlusté přes 3 cm, lze nejprve opéct na pánvi a poté dokončit v troubě. Opékání je lepší metoda pro tenčí kusy masa, jako jsou ryby, telecí, vepřové a kuřecí řízky, nebo maso nakrájené na menší kousky nebo nudličky.
Dusit lze jakoukoli zeleninu, zejména jemnější zeleninu: zelené fazolky, chřest, houby, cuketu a papriku.
Tvrdší odrůdy, jako jsou brambory a jiná kořenová zelenina, může být potřeba předem nakrájet na menší kousky nebo předvařit ve vroucí vodě. Mějte na paměti, že restování je rychlé vaření, takže jídlo musí být malé a dostatečně křehké, aby byl střed hotový, než zhnědne vnější strana.
Výhody soté
Čas: Možná neexistuje rychlejší způsob, jak uvařit večeři, protože restování používá relativně vysokou teplotu k rychlému opékání masa a zeleniny.
Chuť: Vysoká teplota znamená více chuti.
Textura: Metoda vaření suchým teplem umožňuje rychlé vaření jídla, aniž by se změnilo na kašovitou.
Výživa: Restování zahrnuje použití malého množství oleje k vaření jídla v krátkém čase, přičemž si zachovává živiny.