Lanýž

Lanýž luxusní a drahá pochoutka

Patří k vyhledávaným kulinářským pochoutkám, jedná se o hlízovitou houbu černé nebo bílé barvy.

Lanýže rostou pod zemí, svým tvarem připomínají mnohdy nevzhledný až hrbolatý brambor. Uvnitř něj se skrývá velmi ojedinělé aroma a chuť. Svým aroma, které je nezaměnitelné, připomíná až zatuchlinu nebo petrolej, což je pro mnohé až nepříjemné.

Jak se lanýže hledají a sklízejí ?

V minulosti se lanýže sklízeli především za pomocí prasat, ale protože vůně lanýže připomíná fermony prasnice, mnohdy kanci spásli polovinu velmi cenného lanýže. Proto se postupně nahradili cvičenými psy. Sběr lanýžů probíhá vždy od poloviny října do konce prosince.

Jaké typy lanýže známe :

  • černý letní
  • černý zimní
  • bílý

Černé lanýže se nazývají též périgordské podle jednoho z regionů ve Francii a rostou výhradně v symbióze s kořeny dubů. Tyto lanýže můžeme najít i ve Španělsku, Itálii a v malém množství též ve státech bývalé Jugoslávie. Vedle dubu ho můžeme nalézt též v kořenových systémech buků, ořechů či topolů.

Zásady použití lanýžů v kuchyni

  • lanýže se nesmí nikdy vařit nebo ohřívat
  • lanýže nemícháme s výraznými sýry
  • při úpravě se doporučuje vždy používat extra virgin olivový olej a sůl
  • lanýže nepoužíváme přímo na kořeněná jídla, jako jsou grilovaná masa a ryby

Jak se lanýže servírují a kde se používají ?

Bílý lanýž se používá při přípravě salátů, na vajíčka nebo do omelety. Černý lanýž se využije nejčastěji  k dochucení těstovin, rizota, drůbeže, omáček, paštiky, galantiny nebo foie grais.

Lanýž

zdroj : www.tomate-cerise.be

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00