Nej recepty na dorty lesní mech. Inspirujte se nevšedním špenátovým dezertem

Hledáte inspiraci na zelený dort ze špenátu?

Tento druh nevšedního dortu je vhodný jak na oslavu narozenin, ale i jen tak na posezení u kávy. Zaručeně překvapíte všechny, komu jej připravíte.

Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na mechový dort!

Lesní mech s mascarpone

Vyzkoušejte tento nejlepší mechový dort s mascarpone. Ozdobit jej můžete jakýmkoli ovocem jako třeba borůvkami nebo granátovým jablkem.

Ingredience na korpus

  • 400 g čerstvého baby špenátu nebo mraženého listového špenátu
  • 3 velká vejce
  • 3/4 – 1 hrnek moučkového cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu

Ingredience na krém

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 125 g sýra mascarpone
  • 1,5 lžičky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového nebo citronového extraktu nebo citronové šťávy

Postup

  • Předehřejte si troubu na 170 °C a dortovou formu vyložte pečícím papírem.
  • Pokud máte mražený listový špenát, nechte jej rozmrznout v sítku nad miskou, aby všechna voda okapala. Poté jej ještě vymačkejte, abyste všechnu vlhkost odstranili.
  • Čerstvý baby špenát rozmíchejte v mixéru do jemného pyré.
  • Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem do husté a nadýchané konzistence. Postupně přidávejte olej a šlehejte. Poté přidejte špenátové pyré, citronovou šťávu a kůru. Míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Nakonec přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Vzniklé těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte 40-45 minut. Zkuste špejlí, zda je korpus hotový a poté nechte vychladnout.
  • Mezitím si připravte krém, a to tak, že ve velké míse ušleháte do tuha všechny suroviny.
  • Vychladlý korpus na povrchu seřízněte do roviny. Odřezky si schovejte stranou, budete je potřebovat na zdobení dortu.
  • Korpus rozřízněte vodorovně na dvě části. První vrstvu pomažte bohatou vrstvou krému a nechte si 3 lžíce, kterými potřete vršek dortu.
  • Navrch rozdrobte odřezky, které jste si dali stranou. Nakonec dort ozdobte borůvkami a semínky granátového jablka. Dort nechte ztuhnout v lednici a podávejte.
Zelený dort ze špenátu s mascarpone krémem.
Zdroj: mojewypieki.com

Bezlepkový mechový dort

Pokud chcete upéct tento druh dortu pro někoho s celiakií, je tento recept skvělou volbou.

Ingredience na korpus

  • 250 g čerstvého špenátu (baby)
  • 250 g bezlepkové mouky
  • 60 g rýžové mouky
  • 3 ks vajec (pokojové teploty)
  • 180 g krupicového cukru
  • 180 g rostlinného oleje
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 lžíce citronové šťávy

Ingredience na krém

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 500 g sýra mascarpone
  • 170 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  • Nejprve umyjte špenát, nechte ho okapat a poté rukou vytlačte veškerou vodu a vlhkost. Poté špenát rozmixujte do jemného pyré.
  • Dortovou formu vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 170°C.
  • Ve velké míse rozklepněte vejce, přisypte cukr a šlehejte do nadýchané hmoty. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem a mít světlou barvu, což vám zabere asi 5-8 minut.
  • Poté do směsi za stálého šlehání přilévejte olej. Přidejte také rozmixovaný špenát, kůru z citronu, citronovou šťávu a krátce prošlehejte.
  • V jiné míse prosejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a poté ji zapracujte do připraveného základu těsta.
  • Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a pečte 45-50 minut. Zkuste špejlí, zda je korpus hotový, pak vytáhněte z trouby a nechte zcela vychladnout.
  • Mezitím si připravte krém. V míse smíchejte mascarpone, cukr, extrakt z vanilky, přilijte smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud se mascarpone nespojí se šlehačkou a nevznikne vám tuhý krém.
  • Vychladlý korpus rozkrojte rovnoměrně na dva vysoké pláty a třetí o něco nižší plát. Třetí plát si dejte stranou, budete jej potřebovat na drobečky na posyp dortu.
  • Na spodní plát naneste menší polovinu krému a přikryjte druhým plátem korpusu. Navrch opět naneste stejné množství krému a zbylým krémem pomažte i boky dortu.
  • Plát, který jste si dali stranou, rozdrobte na malé drobečky a posypejte jimi vršek i boky dortu.
  • Hotový dort můžete dozdobit čímkoli vás napadne – ovocem, jedlými květy, marcipánovými postavičkami…
Lesní dort bez lepku s jedlými houbami z marcipánu.
Zdroj: fikabrodbox.com

Pokud je špenát vaší oblíbenou surovinou v jídelníčku, inspirujte se našimi recepty na palačinky se špenátem! Výborná snídaně i svačinka.


Špenátový dort na plech

Nestíháte? Vyzkoušejte tento mechový dort s tvarohem pečený na plechu, který zvládnete raz dva. Nejen, že je jednoduchý, ale také si na něm všichni pochutnáte!

Ingredience na těsto

  • 200 g polohrubé mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 150 g čerstvého špenátu nebo špenátového protlaku
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 3 ks vajec (pokojové teploty)
  • 130 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 ml oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • špetka soli

Ingredience na náplň

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g zakysané smetany
  • 280 g ztužovače tvarohu
  • brusinková marmeláda (nebo rybízová, jahodová,…)

Postup

  • Nechte rozmrazit špenát, okapejte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Poté rozmixujte na jemné pyré. Čerstvý špenát omyjte, vymačkejte vodu a také rozmixujte na jemnou kaši.
  • V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, poté vsypte i mandlovou mouku a moučnou směs nechte stranou.
  • Do jiné mísy dejte žloutky (oddělené od bílků – ty si schovejte), šťávu z citronu, vanilkový extrakt, olej a špenátové pyré. Prošlehejte, aby se vše spojilo.
  • Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuhé konzistence. Poté přisypávejte cukr a šlehejte do tuhého sněhu.
  • Nakonec vše smícháte dohromady – špenátovou směs se sypkými surovinami a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
  • Vzniklé těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v předem vyhřáté troubě při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.
  • Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a ztužovač. Vše šlehejte asi 5 minut.
  • Vychladlý korpus rovnoměrně rozřízněte na dva pláty. Vršek korpusu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. První plát potřete džemem a polovinou tvarohového krému. Navrch krému položte druhou část korpusu a opět potřete krémem.
  • Vršek buchty posypejte rozdrobenými odřezky, které jste si schovali. Hotový dort dejte uležet do lednice a podávejte.
Mechový řez na plechu s tvarohovým krémem.
Zdroj: sugarswings.com

Zelený dort s borůvkami

Výborný špenátový dort připomínající lesní mech. Upečte ho někomu na oslavu a zaručeně překvapíte. Zejména pak děti, kterým se zelený dort bude náramně líbit. Recept na mechový dort polopatě.

Ingredience na korpus

  • 220 g polohrubé mouky
  • 140 g mraženého listového špenátu nebo čerstvého baby špenátu
  • 2 větší vejce
  • 125 g cukru krystal
  • 100 g oleje
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 g šťávy z citronu
  • špetka soli

Ingredience na krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g zakysané smetany
  • 50 g cukru moučka

Další ingredience

  • borůvky na ozdobu

Postup

  • Nejprve rozmražte špenát, poté jej slijte a rozmixujte na jemné pyré. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a šťávu z citronu. Rozmixujte. Poté přilijte olej a opět rozmixujte.
  • Ve vedlejší míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem.
  • V další míse vyšlehejte z bílků sníh se solí. Postupně přidávejte cukr a mixujte, aby byl sníh stále akorát tuhý.
  • Poté smíchejte suché ingredience se špenátovým pyré. Nakonec po částech přimíchejte také sníh.
  • Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte při 180°C asi 55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové. Nechte vychladnout na mřížce.
  • Mezitím si připravte krém tak, že všechny suroviny na něj rozmixujete dohromady.
  • Vychladlý korpus navrchu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. Hnědé a spálené okraje dortu také seřízněte. Korpus rozřízněte na polovinu.
  • Po obvodu korpusu naneste asi 1 cm široký pruh krému, čím vytvoříte vyšší okraj pro marmeládu, která alespoň nebude vytékat.
  • Dovnitř kruhu, který jste vytvořili z krému, dejte polovinu marmelády a rovnoměrně rozetřete. Marmeládu poté zakryjte krémem.
  • Navrch krému položte vrchní vrstvu korpusu. Opět vytvořte zvýšený okraj, uvnitř potřete marmeládou a poté krémem. Dort svrchu zarovnejte do roviny.
  • Pak ze zbytků odřezků nahoře utvoříte dojem mechu tak, že je rozdrobíte. Rozložte borůvky a máte hotovo.
Dort z mechu s mascarpone a s borůvkami.
Zdroj: mysundayfeast.blogspot.com

Krtkův dort ze špenátu

Zdravý špenátový dort ve stylu dortu krtek, který bude nejen chutnat, ale také bavit díky svému neobyčejnému vzhledu. Inspirujte se!

Ingredience na korpus

  • 160 g listového špenátu
  • 1/2 hrnku kokosového mléka
  • 4 ks vajec (pokojové teploty)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • sladidlo nebo cukr dle chuti
  • 300 g jemné mandlové mouky
  • 30 g kokosové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 ks bílků (našlehaných)

Ingredience na krém

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ovoce na ozdobu

Postup

  • Nejprve předehřejte troubu na 170 °C. Špenát omyjte a vymačkejte přebytečnou vodu, aby těsto nebylo příliš vlhké.
  • Špenát rozmixujte s kokosovým mlékem, cukrem a vejci do hladkého krému.
  • V míse smíchejte mouky a kypřící prášek se sodou. Poté do mísy přilijte špenátové pyré, vanilkový extrakt a promíchejte.
  • Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky do sněhu a opatrně do těsta vmíchejte. Vzniklé těsto dejte do formy a pečte 45-55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové.
  • Hotový korpus nechte vychladnout a poté pomocí lžíce vydlabejte tak, aby zůstal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o něco vyšší. Uděláte takovou ohrádku na krém.
  • Korpus zarovnejte nožem, odřežte hnědé a připálené strany, aby byl zelený. Odřezky a vydlabané kousky si dejte stranou.
  • V míse vyšlehejte smetanu do tuha. Vedle si smíchejte mascarpone s vanilkovým extraktem a poté opatrně vmíchejte i šlehačku. Dejte odležet do lednice.
  • Dort dokončíte tak, že do vydlabaného korpusu naskládáte čerstvé ovoce, na něj navrstvíte krém, který vytvarujete do tvaru kopečku/krtkovy hroudy. Tu pak posypete rozdrobenými vydlabanými kousky a opatrně přimáčknete ke krému.
  • Takto hotový dort dejte asi na hodinu do lednice a poté podávejte.
Špenátový krtkovo dort s čerstvým ovocem.
Zdroj: sugarfree.com

Vyzkoušejte naše nejlepší recepty na krtkův dort, které potěší nejen děti.

Proč zařadit špenát do našeho jídelníčku?

Tento druh zeleniny bychom měli do našich jídelníčků zařadit zcela určitě, a to z důvodů, že obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Mezi vitaminy, které obsahuje, má největší zastoupení růstový vitamin A a vitamin B. Dále obsahuje kyselinu listovou, která má pozitivní vliv na kongnitivní funkce, biotin (neboli vitamin krásy) a niacin (energie buněk, podporující spánek).

Špenát vašemu tělu dodá velkou dávku vitaminu C, který se podílí na správné funkci zraku, srdce, duševní svěžesti a funguje proti paradentóze. Dále v něm najdete draslík, železo, měď, hořčík, mangan a spoustu vlákniny. Kromě toho všeho má velký obsah antioxidantů a chlorofyl, který se postará o snížení rizika nádorových onemocnění.

Co dalšího si můžete ze špenátu připravit:

  • polévky
  • přílohy
  • rolády
  • saláty
  • těstoviny
  • lasagne
  • dipy
  • pesta
  • omáčky

Zaujaly vás naše recepty na mechový dort? Inspirujte se dalšími skvělými recepty se špenátem, které jsme pro vás připravili.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X