Hledáte inspiraci na zelený dort ze špenátu?
Tento druh nevšedního dortu je vhodný jak na oslavu narozenin, ale i jen tak na posezení u kávy. Zaručeně překvapíte všechny, komu jej připravíte.
Inspirujte se našimi nejlepšími recepty na mechový dort!
Lesní mech s mascarpone
Vyzkoušejte tento nejlepší mechový dort s mascarpone. Ozdobit jej můžete jakýmkoli ovocem jako třeba borůvkami nebo granátovým jablkem.
Ingredience na korpus
- 400 g čerstvého baby špenátu nebo mraženého listového špenátu
- 3 velká vejce
- 3/4 – 1 hrnek moučkového cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
Ingredience na krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 125 g sýra mascarpone
- 1,5 lžičky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového nebo citronového extraktu nebo citronové šťávy
Postup
- Předehřejte si troubu na 170 °C a dortovou formu vyložte pečícím papírem.
- Pokud máte mražený listový špenát, nechte jej rozmrznout v sítku nad miskou, aby všechna voda okapala. Poté jej ještě vymačkejte, abyste všechnu vlhkost odstranili.
- Čerstvý baby špenát rozmíchejte v mixéru do jemného pyré.
- Ve velké míse ušlehejte vejce s cukrem do husté a nadýchané konzistence. Postupně přidávejte olej a šlehejte. Poté přidejte špenátové pyré, citronovou šťávu a kůru. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nakonec přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené dortové formy a pečte 40-45 minut. Zkuste špejlí, zda je korpus hotový a poté nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém, a to tak, že ve velké míse ušleháte do tuha všechny suroviny.
- Vychladlý korpus na povrchu seřízněte do roviny. Odřezky si schovejte stranou, budete je potřebovat na zdobení dortu.
- Korpus rozřízněte vodorovně na dvě části. První vrstvu pomažte bohatou vrstvou krému a nechte si 3 lžíce, kterými potřete vršek dortu.
- Navrch rozdrobte odřezky, které jste si dali stranou. Nakonec dort ozdobte borůvkami a semínky granátového jablka. Dort nechte ztuhnout v lednici a podávejte.

Bezlepkový mechový dort
Pokud chcete upéct tento druh dortu pro někoho s celiakií, je tento recept skvělou volbou.
Ingredience na korpus
- 250 g čerstvého špenátu (baby)
- 250 g bezlepkové mouky
- 60 g rýžové mouky
- 3 ks vajec (pokojové teploty)
- 180 g krupicového cukru
- 180 g rostlinného oleje
- 1 balíček kypřícího prášku
- kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce citronové šťávy
Ingredience na krém
- 400 ml smetany ke šlehání
- 500 g sýra mascarpone
- 170 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Nejprve umyjte špenát, nechte ho okapat a poté rukou vytlačte veškerou vodu a vlhkost. Poté špenát rozmixujte do jemného pyré.
- Dortovou formu vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 170°C.
- Ve velké míse rozklepněte vejce, přisypte cukr a šlehejte do nadýchané hmoty. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem a mít světlou barvu, což vám zabere asi 5-8 minut.
- Poté do směsi za stálého šlehání přilévejte olej. Přidejte také rozmixovaný špenát, kůru z citronu, citronovou šťávu a krátce prošlehejte.
- V jiné míse prosejte mouku s kypřícím práškem do pečiva a poté ji zapracujte do připraveného základu těsta.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a pečte 45-50 minut. Zkuste špejlí, zda je korpus hotový, pak vytáhněte z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. V míse smíchejte mascarpone, cukr, extrakt z vanilky, přilijte smetanu ke šlehání a šlehejte, dokud se mascarpone nespojí se šlehačkou a nevznikne vám tuhý krém.
- Vychladlý korpus rozkrojte rovnoměrně na dva vysoké pláty a třetí o něco nižší plát. Třetí plát si dejte stranou, budete jej potřebovat na drobečky na posyp dortu.
- Na spodní plát naneste menší polovinu krému a přikryjte druhým plátem korpusu. Navrch opět naneste stejné množství krému a zbylým krémem pomažte i boky dortu.
- Plát, který jste si dali stranou, rozdrobte na malé drobečky a posypejte jimi vršek i boky dortu.
- Hotový dort můžete dozdobit čímkoli vás napadne – ovocem, jedlými květy, marcipánovými postavičkami…

Pokud je špenát vaší oblíbenou surovinou v jídelníčku, inspirujte se našimi recepty na palačinky se špenátem! Výborná snídaně i svačinka.
Objevte podobné tipy
Špenátový dort na plech
Nestíháte? Vyzkoušejte tento mechový dort s tvarohem pečený na plechu, který zvládnete raz dva. Nejen, že je jednoduchý, ale také si na něm všichni pochutnáte!
Ingredience na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 50 g mandlové mouky
- 150 g čerstvého špenátu nebo špenátového protlaku
- 1/2 balení prášku do pečiva
- 3 ks vajec (pokojové teploty)
- 130 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 ml oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 200 g zakysané smetany
- 280 g ztužovače tvarohu
- brusinková marmeláda (nebo rybízová, jahodová,…)
Postup
- Nechte rozmrazit špenát, okapejte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Poté rozmixujte na jemné pyré. Čerstvý špenát omyjte, vymačkejte vodu a také rozmixujte na jemnou kaši.
- V míse smíchejte mouku s kypřícím práškem, poté vsypte i mandlovou mouku a moučnou směs nechte stranou.
- Do jiné mísy dejte žloutky (oddělené od bílků – ty si schovejte), šťávu z citronu, vanilkový extrakt, olej a špenátové pyré. Prošlehejte, aby se vše spojilo.
- Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuhé konzistence. Poté přisypávejte cukr a šlehejte do tuhého sněhu.
- Nakonec vše smícháte dohromady – špenátovou směs se sypkými surovinami a nakonec vmíchejte sníh z bílků.
- Vzniklé těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečte v předem vyhřáté troubě při 180°C po dobu 10-15 minut.
- Po upečení nechte vychladnout a mezitím si připravte krém.
- Smíchejte tvaroh, zakysanou smetanu a ztužovač. Vše šlehejte asi 5 minut.
- Vychladlý korpus rovnoměrně rozřízněte na dva pláty. Vršek korpusu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. První plát potřete džemem a polovinou tvarohového krému. Navrch krému položte druhou část korpusu a opět potřete krémem.
- Vršek buchty posypejte rozdrobenými odřezky, které jste si schovali. Hotový dort dejte uležet do lednice a podávejte.

Zelený dort s borůvkami
Výborný špenátový dort připomínající lesní mech. Upečte ho někomu na oslavu a zaručeně překvapíte. Zejména pak děti, kterým se zelený dort bude náramně líbit. Recept na mechový dort polopatě.
Ingredience na korpus
- 220 g polohrubé mouky
- 140 g mraženého listového špenátu nebo čerstvého baby špenátu
- 2 větší vejce
- 125 g cukru krystal
- 100 g oleje
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 g šťávy z citronu
- špetka soli
Ingredience na krém
- 250 g mascarpone
- 200 g zakysané smetany
- 50 g cukru moučka
Další ingredience
- borůvky na ozdobu
Postup
- Nejprve rozmražte špenát, poté jej slijte a rozmixujte na jemné pyré. Přidejte žloutky, vanilkový extrakt a šťávu z citronu. Rozmixujte. Poté přilijte olej a opět rozmixujte.
- Ve vedlejší míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem.
- V další míse vyšlehejte z bílků sníh se solí. Postupně přidávejte cukr a mixujte, aby byl sníh stále akorát tuhý.
- Poté smíchejte suché ingredience se špenátovým pyré. Nakonec po částech přimíchejte také sníh.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy a pečte při 180°C asi 55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové. Nechte vychladnout na mřížce.
- Mezitím si připravte krém tak, že všechny suroviny na něj rozmixujete dohromady.
- Vychladlý korpus navrchu seřízněte do roviny a odřezky si dejte stranou. Hnědé a spálené okraje dortu také seřízněte. Korpus rozřízněte na polovinu.
- Po obvodu korpusu naneste asi 1 cm široký pruh krému, čím vytvoříte vyšší okraj pro marmeládu, která alespoň nebude vytékat.
- Dovnitř kruhu, který jste vytvořili z krému, dejte polovinu marmelády a rovnoměrně rozetřete. Marmeládu poté zakryjte krémem.
- Navrch krému položte vrchní vrstvu korpusu. Opět vytvořte zvýšený okraj, uvnitř potřete marmeládou a poté krémem. Dort svrchu zarovnejte do roviny.
- Pak ze zbytků odřezků nahoře utvoříte dojem mechu tak, že je rozdrobíte. Rozložte borůvky a máte hotovo.

Krtkův dort ze špenátu
Zdravý špenátový dort ve stylu dortu krtek, který bude nejen chutnat, ale také bavit díky svému neobyčejnému vzhledu. Inspirujte se!
Ingredience na korpus
- 160 g listového špenátu
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 4 ks vajec (pokojové teploty)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- sladidlo nebo cukr dle chuti
- 300 g jemné mandlové mouky
- 30 g kokosové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 2 ks bílků (našlehaných)
Ingredience na krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ovoce na ozdobu
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 170 °C. Špenát omyjte a vymačkejte přebytečnou vodu, aby těsto nebylo příliš vlhké.
- Špenát rozmixujte s kokosovým mlékem, cukrem a vejci do hladkého krému.
- V míse smíchejte mouky a kypřící prášek se sodou. Poté do mísy přilijte špenátové pyré, vanilkový extrakt a promíchejte.
- Ve vedlejší míse vyšlehejte bílky do sněhu a opatrně do těsta vmíchejte. Vzniklé těsto dejte do formy a pečte 45-55 minut. Zkuste špejlí, zda je hotové.
- Hotový korpus nechte vychladnout a poté pomocí lžíce vydlabejte tak, aby zůstal korpus asi 1 cm vysoký a okraje o něco vyšší. Uděláte takovou ohrádku na krém.
- Korpus zarovnejte nožem, odřežte hnědé a připálené strany, aby byl zelený. Odřezky a vydlabané kousky si dejte stranou.
- V míse vyšlehejte smetanu do tuha. Vedle si smíchejte mascarpone s vanilkovým extraktem a poté opatrně vmíchejte i šlehačku. Dejte odležet do lednice.
- Dort dokončíte tak, že do vydlabaného korpusu naskládáte čerstvé ovoce, na něj navrstvíte krém, který vytvarujete do tvaru kopečku/krtkovy hroudy. Tu pak posypete rozdrobenými vydlabanými kousky a opatrně přimáčknete ke krému.
- Takto hotový dort dejte asi na hodinu do lednice a poté podávejte.

Vyzkoušejte naše nejlepší recepty na krtkův dort, které potěší nejen děti.
Proč zařadit špenát do našeho jídelníčku?
Tento druh zeleniny bychom měli do našich jídelníčků zařadit zcela určitě, a to z důvodů, že obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Mezi vitaminy, které obsahuje, má největší zastoupení růstový vitamin A a vitamin B. Dále obsahuje kyselinu listovou, která má pozitivní vliv na kongnitivní funkce, biotin (neboli vitamin krásy) a niacin (energie buněk, podporující spánek).
Špenát vašemu tělu dodá velkou dávku vitaminu C, který se podílí na správné funkci zraku, srdce, duševní svěžesti a funguje proti paradentóze. Dále v něm najdete draslík, železo, měď, hořčík, mangan a spoustu vlákniny. Kromě toho všeho má velký obsah antioxidantů a chlorofyl, který se postará o snížení rizika nádorových onemocnění.
Co dalšího si můžete ze špenátu připravit:
- polévky
- přílohy
- rolády
- saláty
- těstoviny
- lasagne
- dipy
- pesta
- omáčky
Zaujaly vás naše recepty na mechový dort? Inspirujte se dalšími skvělými recepty se špenátem, které jsme pro vás připravili.