Bábovka s mramorovým vzorem. Pochutnejte si na dvoubarevném zákusku i vy

Vypadají krásně a ještě lépe chutnají, to jsou naše recepty na mramorovou bábovku!

Pochutnejte si na této sváteční dobrotě v několika barevných kombinacích.

A jak vytvořit ten nejhezčí vzor v těstě? To se dozvíte na konci článku!

Mramorová bábovka s glazurou

Jednoduchá, základní dvoubarevná bábovka. Snadno se vyladí a upraví na požadovanou chuť a sladkost. Pokud jste jejich milovníky, pak musíte vyzkoušet ty, co chutnají jako od babičky!

Co budeme potřebovat

  • 375 g hladké mouky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 340 g másla pokojové teploty
  • 500 g krupicového cukru
  • 5 velkých vajec
  • 10 ml vanilky
  • 250 ml mléka
  • 30 g kakaového prášku
  • 30 g černého kakaového prášku

Na glazuru

  • 240 g moučkového cukru
  • 50 ml mléka

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů a vymažte formu na bábovku.
  • Ve střední míse prošlehejte mouku s práškem do pečiva.
  • Vyšlehejte máslo a cukr, přibližně 5 minut.
  • Přidávejte vejce jedno po druhém, po každém přidání plně zapracujte. Přidejte vanilku.
  • Snižte rychlost na nízkou. Přidejte moučnou směs, střídavě se 2 porcemi mléka.
  • Míchejte, dokud se nespojí.
  • Těsto rozdělte do 3 misek.
  • Do jedné přidejte 2 lžíce holandského kakaa a do druhé 2 lžíce černého kakaa, třetí nechte světlé.
  • Promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  • Připravte si 3 samostatné cukrářské sáčky a každý naplňte jedním těstem.
  • Těsto střídavě přidávejte do formy na bábovku.
  • Jakmile je dno formy dostatečně zaplněné, střídavě přidávejte zbývající těsto a pomocí kuchyňské špejle ho mramorujte.
  • Pečte 55-60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Vyjměte z trouby a přemístěte pánev na chladicí mřížku na 10-15 minut. Poté bábovku vyndejte a nechte zcela vychladnout.
  • Na glazuru si smíchejte moučkový cukr a mléko ve střední misce.
  • Míchejte, dokud se dobře nespojí. Podle potřeby přidávejte další mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Polevu nalijeme přes vychladlou bábovku.
Nakrájená bábovka dvou barev na ozdobném stojanu.
Zdroj: brooklynactivemama.com

Čoko-mandlová bábovka s mramorováním

Tato mramorovaná bábovka je krásná a chutná! Je to jedna z těch dobrot, která se hodí kdykoli a kdekoli, ale hlavně když budete mít chuť na něco sladkého. Vyzkoušejte i bábovku s ořechy na sedm různých způsobů a chutí.

Co budeme potřebovat

  • 180 g másla (změklého)
  • 225 g moučkového cukru
  • ¾ lžičky mandlového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 180 g hladké mouky
  • 75 g mletých mandlí
  • 3 velká vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce kakaového prášku smíchané se 3 lžícemi horké vody, aby vznikla pasta
  • 100 g hořké čokolády
  • 30 g moučkového cukru

Postup

  • Troubu rozehřejte na 180 stupňů a formu vymažte máslem.
  • Máslo a cukr ušlehejte do světlé a nadýchané hmoty.
  • Vmíchejte mandlový extrakt.
  • Smíchejte prášek do pečiva, mouku a mleté mandle.
  • Vyšlehejte vejce a po lžících přidávejte mouku, když je veškerá mouka přidaná, postupně přilévejte mléko.
  • Polovinu těsta dejte do samostatné mísy a vmíchejte kakaovou pastu.
  • Přidejte čokoládu do druhé poloviny těsta.
  • Přidávejte střídavě po lžících každé těsto do formy a pomocí lžičky vytvořte mramorovaný efekt.
  • Pečte asi 40 minut a poté bábovku vyzkoušejte, zda špejle zapíchnutá do nejhlubší části nevyjde čistá.
  • Před vyklopením nechte mramorovou bábovku 10 minut chladnout ve formě.
  • Po vychladnutí bábovku poprašte trochou moučkového cukru.
Krásně mramorovaná domácí bábovka s čokoládou a vanilkou.
Zdroj: cravingsjournal.com

Mramorový koláč

Tento recept na koláč zebra je variace na mramorovou bábovku a chutná přesně tak, jak si myslíte, prostě dokonale. Připravte si tuto jednoduchou dobrotu a pochutnejte si jako nikdy. Jestli hledáte něco nového a možná i zdravého, potom ochutnejte bábovku s cuketou. Překvapí vás.

Co budeme potřebovat

  • 240 g hladké mouky (lžící a zarovnané)*
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 230 g másla (změklého)
  • 150 g krystalového cukru
  • 100 g hnědého cukru
  • 2 velká vejce
  • 4 velké žloutky
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 160 ml podmáslí
  • 115 g hořkosladké nebo polosladké čokolády

Na polevu

  • 285 g másla
  • 420 g cukrářského cukru
  • 60 g kakaového prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 60 ml husté smetany

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Vymažte dvě dortové formy.
  • Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  • Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti ve velké míse, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
  • Přidejte krystalový a hnědý cukr a šlehejte na vysoké otáčky 3-4 minuty, dokud není směs krémová.
  • Přidejte vejce, poté žloutky jeden po druhém a poté přidejte vanilkový extrakt.
  • Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí.
  • Přidejte suché ingredience ve 3 přídavcích, střídavě s podmáslím.
  • Odeberte 1 hrneček světlého těsta a nalijte ho do střední mísy.
  • Rozpusťte čokoládu a nalijte ji světlého těsta, které jste odložili, a míchejte, dokud se nespojí.
  • Do každé dortové formy nalijte rovnoměrnou vrstvu světlého těsta.
  • Nahoru nalijte čokoládové těsto.
  • Na čokoládové těsto nalijte zbývající světlé těsto.
  • Pomocí špejle promíchejte obě těsta dohromady.
  • Pečte 22–27 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  • Vyjměte koláče z trouby a nechte zcela vychladnout ve formách na mřížce.
  • Na polevu si ušlehejte máslo s cukrářským cukrem, kakaovým práškem, solí, vanilkou a smetanou.
  • Umístěte 1. patro koláče na velký servírovací talíř.
  • Navrch rovnoměrně rozetřete asi 3/4 hrnečku polevy.
  • Navrch dejte 2. patro a zbylou polevou potřete všechny strany a vršek.
Dvě formy na dort naplněné upečeným mramorovaným těstem.
Zdroj: sugarspunrun.com

Tříbarevná mramorová bábovka s jogurtem

Pokud hledáte jemný zákusek, který zůstane čerstvý a lahodný několik dní, je tento zákusek ideální. Díky jogurtu zůstane měkká po celé dny! Použili jsme jahodový jogurt, protože je to dobrá kombinace spolu s příchutí čokolády, ale měli byste také vyzkoušet toto těsto s obyčejným, kokosovým nebo pomerančovým jogurtem.

Co budeme potřebovat

  • 450 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 220 g měkkého másla
  • 400 g cukru krystal
  • 125 g jogurtu (jahodový)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 vajec pokojové teploty
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička octa

Tmavé těsto

  • 2,5 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 2,5 lžíce mléka

Červená část

  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 lžička kakaa
  • červené potravinářské barvivo

Postup

  • Smíchejte 120 ml mléka se lžičkou octa. Nechte pár minut stranou.
  • Ve velké míse šlehejte měkké máslo s cukrem po dobu 4-5 minut.
  • Přidejte jogurt a znovu prošlehejte.
  • Poté postupně přidáváme vejce a nakonec vanilkový extrakt.
  • Do druhé mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  • Nyní do směsi s vejci postupně přidávejte mléko s octem a suché přísady.
  • Těsto rozdělte na tři stejné díly.
  • Na čokoládovou část smíchejte lžíci světlé směsi s 2 a půl lžícemi mléka a 2 a půl lžícemi neslazeného kakaového prášku. Přidejte tuto směs do jedné ze tří částí odloženého těsta.
  • Pro červenou barvu smíchejte lžíci světlého těsta s 1 lžící mléka, 1 lžičkou neslazeného kakaového prášku a dostatečným množstvím červeného potravinářského barviva. Připravenou směs přidejte do druhé odložené části světlého těsta a promíchejte.
  • Formu na bábovku vymažte.
  • Těsta přidávejte střídavě po lžících do formy a na závěr je pomocí špejle promíchejte.
  • Pečte při 180 °C 50 – 60 minut, dokud párátko zapíchnuté do mramorové bábovky nevyjde čisté.
  • Nechte ji úplně vychladnout.

Bez kávy není možné si vychutnat jakoukoliv sladkou tečku. Proto neváhejte a pochutnejte si společně s nejlepší kávou z nejlepšího kávovaru od DeLonghi, vyberte si ten svůj v naší recenzi.

Krásná bábovka tří barev z červené, tmavé a světlé barvy.
Zdroj: butternutbakeryblog.com

Jak vytvořit nejhezčí mramorový vzor?

  • Vezměte 1/3 světlého těsta a nabírejte ho velkou lžící do formy na bábovku.
  • Přidejte tři velké kopečky těsta, tak aby nebyly vedle sebe.
  • Vezměte 1/3 tmavého těsta a přidejte ho do každého prázdného místa, abyste na dně formy vytvořili šachovnicový vzor.
  • S druhou 1/3 světlého těsta vytvořte druhý šachovnicový vzor na první vrstvě tmavého těsta a naopak.
  • Opakujte se zbývajícím těstem. Nyní byste měli mít ve formě tři šachovnicové vrstvy.
  • Vezměte nůž na máslo a krouživým pohybem s ním projeďte těstem.
  • Opakujte krouživý vzor v opačném směru.
  • Nyní je váš dort mramorovaný a připravený k pečení!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X