Vypadají krásně a ještě lépe chutnají, to jsou naše recepty na mramorovou bábovku!
Pochutnejte si na této sváteční dobrotě v několika barevných kombinacích.
A jak vytvořit ten nejhezčí vzor v těstě? To se dozvíte na konci článku!
Mramorová bábovka s glazurou
Jednoduchá, základní dvoubarevná bábovka. Snadno se vyladí a upraví na požadovanou chuť a sladkost. Pokud jste jejich milovníky, pak musíte vyzkoušet ty, co chutnají jako od babičky!
Co budeme potřebovat
- 375 g hladké mouky
- 8 g prášku do pečiva
- 340 g másla pokojové teploty
- 500 g krupicového cukru
- 5 velkých vajec
- 10 ml vanilky
- 250 ml mléka
- 30 g kakaového prášku
- 30 g černého kakaového prášku
Na glazuru
- 240 g moučkového cukru
- 50 ml mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů a vymažte formu na bábovku.
- Ve střední míse prošlehejte mouku s práškem do pečiva.
- Vyšlehejte máslo a cukr, přibližně 5 minut.
- Přidávejte vejce jedno po druhém, po každém přidání plně zapracujte. Přidejte vanilku.
- Snižte rychlost na nízkou. Přidejte moučnou směs, střídavě se 2 porcemi mléka.
- Míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto rozdělte do 3 misek.
- Do jedné přidejte 2 lžíce holandského kakaa a do druhé 2 lžíce černého kakaa, třetí nechte světlé.
- Promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- Připravte si 3 samostatné cukrářské sáčky a každý naplňte jedním těstem.
- Těsto střídavě přidávejte do formy na bábovku.
- Jakmile je dno formy dostatečně zaplněné, střídavě přidávejte zbývající těsto a pomocí kuchyňské špejle ho mramorujte.
- Pečte 55-60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Vyjměte z trouby a přemístěte pánev na chladicí mřížku na 10-15 minut. Poté bábovku vyndejte a nechte zcela vychladnout.
- Na glazuru si smíchejte moučkový cukr a mléko ve střední misce.
- Míchejte, dokud se dobře nespojí. Podle potřeby přidávejte další mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Polevu nalijeme přes vychladlou bábovku.

Čoko-mandlová bábovka s mramorováním
Tato mramorovaná bábovka je krásná a chutná! Je to jedna z těch dobrot, která se hodí kdykoli a kdekoli, ale hlavně když budete mít chuť na něco sladkého. Vyzkoušejte i bábovku s ořechy na sedm různých způsobů a chutí.
Co budeme potřebovat
- 180 g másla (změklého)
- 225 g moučkového cukru
- ¾ lžičky mandlového extraktu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 180 g hladké mouky
- 75 g mletých mandlí
- 3 velká vejce
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce kakaového prášku smíchané se 3 lžícemi horké vody, aby vznikla pasta
- 100 g hořké čokolády
- 30 g moučkového cukru
Postup
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů a formu vymažte máslem.
- Máslo a cukr ušlehejte do světlé a nadýchané hmoty.
- Vmíchejte mandlový extrakt.
- Smíchejte prášek do pečiva, mouku a mleté mandle.
- Vyšlehejte vejce a po lžících přidávejte mouku, když je veškerá mouka přidaná, postupně přilévejte mléko.
- Polovinu těsta dejte do samostatné mísy a vmíchejte kakaovou pastu.
- Přidejte čokoládu do druhé poloviny těsta.
- Přidávejte střídavě po lžících každé těsto do formy a pomocí lžičky vytvořte mramorovaný efekt.
- Pečte asi 40 minut a poté bábovku vyzkoušejte, zda špejle zapíchnutá do nejhlubší části nevyjde čistá.
- Před vyklopením nechte mramorovou bábovku 10 minut chladnout ve formě.
- Po vychladnutí bábovku poprašte trochou moučkového cukru.

Objevte podobné tipy
Mramorový koláč
Tento recept na koláč zebra je variace na mramorovou bábovku a chutná přesně tak, jak si myslíte, prostě dokonale. Připravte si tuto jednoduchou dobrotu a pochutnejte si jako nikdy. Jestli hledáte něco nového a možná i zdravého, potom ochutnejte bábovku s cuketou. Překvapí vás.
Co budeme potřebovat
- 240 g hladké mouky (lžící a zarovnané)*
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 230 g másla (změklého)
- 150 g krystalového cukru
- 100 g hnědého cukru
- 2 velká vejce
- 4 velké žloutky
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 160 ml podmáslí
- 115 g hořkosladké nebo polosladké čokolády
Na polevu
- 285 g másla
- 420 g cukrářského cukru
- 60 g kakaového prášku
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 60 ml husté smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vymažte dvě dortové formy.
- Do velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti ve velké míse, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
- Přidejte krystalový a hnědý cukr a šlehejte na vysoké otáčky 3-4 minuty, dokud není směs krémová.
- Přidejte vejce, poté žloutky jeden po druhém a poté přidejte vanilkový extrakt.
- Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí.
- Přidejte suché ingredience ve 3 přídavcích, střídavě s podmáslím.
- Odeberte 1 hrneček světlého těsta a nalijte ho do střední mísy.
- Rozpusťte čokoládu a nalijte ji světlého těsta, které jste odložili, a míchejte, dokud se nespojí.
- Do každé dortové formy nalijte rovnoměrnou vrstvu světlého těsta.
- Nahoru nalijte čokoládové těsto.
- Na čokoládové těsto nalijte zbývající světlé těsto.
- Pomocí špejle promíchejte obě těsta dohromady.
- Pečte 22–27 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Vyjměte koláče z trouby a nechte zcela vychladnout ve formách na mřížce.
- Na polevu si ušlehejte máslo s cukrářským cukrem, kakaovým práškem, solí, vanilkou a smetanou.
- Umístěte 1. patro koláče na velký servírovací talíř.
- Navrch rovnoměrně rozetřete asi 3/4 hrnečku polevy.
- Navrch dejte 2. patro a zbylou polevou potřete všechny strany a vršek.

Tříbarevná mramorová bábovka s jogurtem
Pokud hledáte jemný zákusek, který zůstane čerstvý a lahodný několik dní, je tento zákusek ideální. Díky jogurtu zůstane měkká po celé dny! Použili jsme jahodový jogurt, protože je to dobrá kombinace spolu s příchutí čokolády, ale měli byste také vyzkoušet toto těsto s obyčejným, kokosovým nebo pomerančovým jogurtem.
Co budeme potřebovat
- 450 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka soli
- 220 g měkkého másla
- 400 g cukru krystal
- 125 g jogurtu (jahodový)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 vajec pokojové teploty
- 120 ml mléka
- 1 lžička octa
Tmavé těsto
- 2,5 lžíce neslazeného kakaového prášku
- 2,5 lžíce mléka
Červená část
- 1 polévková lžíce mléka
- 1 lžička kakaa
- červené potravinářské barvivo
Postup
- Smíchejte 120 ml mléka se lžičkou octa. Nechte pár minut stranou.
- Ve velké míse šlehejte měkké máslo s cukrem po dobu 4-5 minut.
- Přidejte jogurt a znovu prošlehejte.
- Poté postupně přidáváme vejce a nakonec vanilkový extrakt.
- Do druhé mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Nyní do směsi s vejci postupně přidávejte mléko s octem a suché přísady.
- Těsto rozdělte na tři stejné díly.
- Na čokoládovou část smíchejte lžíci světlé směsi s 2 a půl lžícemi mléka a 2 a půl lžícemi neslazeného kakaového prášku. Přidejte tuto směs do jedné ze tří částí odloženého těsta.
- Pro červenou barvu smíchejte lžíci světlého těsta s 1 lžící mléka, 1 lžičkou neslazeného kakaového prášku a dostatečným množstvím červeného potravinářského barviva. Připravenou směs přidejte do druhé odložené části světlého těsta a promíchejte.
- Formu na bábovku vymažte.
- Těsta přidávejte střídavě po lžících do formy a na závěr je pomocí špejle promíchejte.
- Pečte při 180 °C 50 – 60 minut, dokud párátko zapíchnuté do mramorové bábovky nevyjde čisté.
- Nechte ji úplně vychladnout.
Bez kávy není možné si vychutnat jakoukoliv sladkou tečku. Proto neváhejte a pochutnejte si společně s nejlepší kávou z nejlepšího kávovaru od DeLonghi, vyberte si ten svůj v naší recenzi.

Jak vytvořit nejhezčí mramorový vzor?
- Vezměte 1/3 světlého těsta a nabírejte ho velkou lžící do formy na bábovku.
- Přidejte tři velké kopečky těsta, tak aby nebyly vedle sebe.
- Vezměte 1/3 tmavého těsta a přidejte ho do každého prázdného místa, abyste na dně formy vytvořili šachovnicový vzor.
- S druhou 1/3 světlého těsta vytvořte druhý šachovnicový vzor na první vrstvě tmavého těsta a naopak.
- Opakujte se zbývajícím těstem. Nyní byste měli mít ve formě tři šachovnicové vrstvy.
- Vezměte nůž na máslo a krouživým pohybem s ním projeďte těstem.
- Opakujte krouživý vzor v opačném směru.
- Nyní je váš dort mramorovaný a připravený k pečení!