Koláče s ovocem jsou volbou číslo jedna pro každé letní pečení! Vyzkoušejte je sami

Recepty na ovocný koláč by vám neměly uniknout.

Obzvlášť pokud se řadíte mezi milovníky sladkého.

Jaké ovoce je nejlepší jako náplň? To si řekneme na konci článku!

Ovocný koláč s drobenkou

Pokud jde o drobenku na koláči s ovocem, tento recept je vaše nejlepší volba. Naše další recepty na koláče s drobenkou by se vám také mohly líbit.

Co budeme potřebovat

  • 120 g ovesných vloček
  • 100 g polohrubé mouky
  • 90 g hnědého cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 90 g másla

Na těsto

  • 230 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 60 g másla
  • 60 g rostlinného tuku
  • 60 ml vody

Na náplň

  • 700 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 250 g cukru
  • 40 g hladké mouky (nebo 2 polévkové lžíce tapioky nebo kukuřičného škrobu)

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • Ve střední misce smíchejte mouku a sůl.
  • Pomocí mixéru rozmixujte tuk a máslo.
  • Část moučné směsi polijte 1 lžící vody a promíchejte.
  • Postup opakujte, dokud těsto nebude držet pohromadě.
  • Na lehce pomoučeném povrchu těsto vyválejte.
  • Těsto rozválejte a vložte ho v jedné vrstvě do formy na pečení.
  • Ve střední misce smíchejte vločky, mouku, hnědý cukr, sůl a skořici.
  • Zapracujete máslo a míchejte, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
  • Ve velké míse připravte požadovanou náplň do ovocného koláče.
  • Nejprve smíchejte cukr a mouku.
  • Přidejte požadované ovoce. Jemně obalte. (Pokud používáte mražené ovoce, nechte směs odstát 30 až 45 minut nebo dokud ovoce částečně nerozmrzne, ale bude stále ledové.)
  • Ovocnou směs přendejte na koláčovou krustu.
  • Náplň posypete drobenkou.
  • Aby se zabránilo připečení, zakryjte okraj koláče alobalem.
  • Pečte 30 minut (50 minut u mraženého ovoce).
  • Odstraňte fólii. Pečte dalších 35 až 40 minut, nebo dokud ovoce nezměkne a poleva nezezlátne.
  • Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.

Malinová náplň:
Použijte 700 g čerstvých nebo mražených malin; 180 g cukru a 40 g hladké mouky.
Jablečná náplň:
Použijte 500 g oloupaných jablek nakrájených na tenké plátky, 75 g cukru a 2 lžíce hladké mouky.
Rebarborová náplň:
Použijte 600 g čerstvé nebo zmrazené rebarbory nakrájené kousky, 200 g cukru a 75 g hladké mouky. Nebo si rovnou připravte jeden z těchto rebarborových koláčů.
Broskvová náplň:
Použijte 500 g oloupaných, vypeckovaných na tenké plátky nakrájených broskví, 75 g cukru a 3 lžíce hladké mouky.

Koláč s vypečenou drobenkou a kanadskými borůvkami v zapékací míse.
Zdroj: tasteofhome.com

Koláč s ovocem a jogurtem

Tento ovocný koláč kombinuje lahodnou krustu z grahamových sušenek, smetanově vanilkovo-jogurtovou náplň a ovocnou ozdobou, ze které vzniká jednoduchý letní dezert slazený medem. Pro více inspirace se podívejte na naše recepty na moučníky s jogurtem.

Co budeme potřebovat

  • 250 g rozdrobených sušenek
  • 90 g másla (rozpuštěného)
  • 60 g medu

Na náplň

  • 125 ml husté smetany
  • 150 g plnotučného řeckého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu

  • Čerstvé ovoce
  • Med

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Ve střední misce smíchejte sušenky, máslo a med, dokud se dobře nespojí.
  • Vtlačte směs na dno koláčové formy.
  • Přendejte do trouby a pečte 12 až 14 minut nebo do zlatohněda.
  • Před plněním nechte vychladnout.
  • Do nádoby dejte smetanu a mixujte.
  • Přidejte jogurt, med a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Směs rovnoměrně rozprostřete na krustu.
  • Zakryjte a přendejte do mrazničky na alespoň 4 hodiny nebo až 3 dny.
  • Chcete-li podávat, nechte koláč stát při pokojové teplotě po dobu 20 minut, aby mírně změkl.
  • Zatímco koláč měkne, ozdobte ho ovocem a podávejte přelitý medem.
Miska plná lahodného koláče z jahodového jogurtu s jahodami.
Zdroj: prevention.com

Koláč z tvarohu a ovoce

Tento recept na ovocný koláč s tvarohem je tak snadný, že tomu nebudete ani věřit. Perfektní dezert k letnímu grilování. Zkuste i experimentovat a vychutnejte si tyto lahodné recepty na koláč z červené řepy.

Co budeme potřebovat

  • 250 g rozdrobených sušenek
  • 90 g másla (rozpuštěného)
  • 60 g medu
  • 230 g tvarohu
  • 60 g moučkového cukru
  • 200 ml šlehačky
  • 200 g jahod
  • 200 g borůvek

Postup

  • Smíchejte ingredience na krustu a vtlačte ji do formy na koláč.
  • Krustu dejte péct do trouby na 180 stupňů na 10 – 15 minut.
  • Vyndejte a nechte vychladnout.
  • Nakrájejte přibližně jahody a umyjte borůvky.
  • V míse ušlehejte tvaroh a moučkový cukr.
  • Vyšlehejte šlehačku.
  • Gumovou stěrkou jemně vmíchejte 100 g nakrájených jahod a 100 g borůvek.
  • Šlehačku vmíchejte do směsi tvarohu a ovoce.
  • Nalijte směs do připravené krusty a rovnoměrně rozetřete.
  • Na tvarohový koláč naaranžujte zbytek jahod a borůvek.
  • Před podáváním chlaďte asi 1 hodinu.
Sladký koláč plný tvarohové náplně a lesního ovoce na povrchu.
Zdroj: sweetspicykitchen.com

Hrníčkový koláč z ovoce

Vychutnejte si léto naplno a proměňte sezónní plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačit jeden jediný hrníček, ale pokud vám to takto nevyhovuje, gramáže jsou v tomto receptu taktéž uvedeny.

Co budeme potřebovat

  • 340 g středních švestek (meruněk nebo nektarinek)
  • 1 2/3 hrníčku vypeckovaných třešní (255 g)
  • 1 hrneček čerstvých borůvek (ostružin nebo malin 170 g)
  • 1/2 hrnečku angreštu (rybízu nebo čerstvých brusinek 110 g)
  • 1 hrneček cukru (195 g)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/3 šálku škrobu (40 g)
  • 1 listové těsto

Na potření

  • 1 velké vejce
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 lžíce husté smetany (15 g)
  • špetka soli

Postup

  • Rozválejte listové těsto a vyložte jím připravenou formu na koláč.
  • Přebytečné těsto okrájejte.
  • Švestky omyjte, nakrájejte je na plátky a odměřte 1 1/2 šálku (255 g) ve velké misce.
  • Přidejte vypeckované třešně, borůvky a angrešt nebo jakoukoli směs ovoce, kterou preferujete, abyste dosáhli celkové hmotnosti přibližně 790 g.
  • Smíchejte s cukrem, solí a tapiokovým škrobem.
  • Vsypte do připraveného těsta a ozdobte zbylým těstem.
  • Dejte do chladničky, asi na 30 minut.
  • Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
  • V malé misce rozšlehejte vejce, žloutek, smetanu a sůl.
  • Potřete vychladlou vrchní krustu.
  • Vychladlý koláč pečte, dokud kůrka nezezlátne, asi 1 hodinu, poté volně přikryjte alobalem.
  • Pokračujte v pečení, dokud náplň nebude bublat i v samotném středu koláče, asi ještě 15 minut.
  • Před podávání ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.

Do hrníčku od pečení si rovnou můžete připravit voňavou kávu z nejlepšího kávovaru Tchibo. Ten nejkvalitnější si můžete vybrat v naší recenzi na webu.

Koláč z vypečeného listového těsta plný ovoce.
Zdroj: afarmgirlskitchen.com

Jaké je nejlepší ovoce do ovocného koláče?

Jablka jsou klasika, která do koláčů neodmyslitelně patří. Jabkla nabízejí rovnováhu sladkosti a kyselosti a dobře drží tvar při pečení. K pečení se často doporučují odrůdy jako Granny Smith, Honeycrisp nebo Braeburn.

Do koláčů se používají sladké i lehce nakyslé třešně. V závislosti na dostupnosti lze použít čerstvé nebo mražené třešně.

Borůvky mohou být použity samostatně nebo smíchány s jiným ovocem, jako jsou jablka nebo maliny, a vytvořit tak lahodnou náplň do koláče.

Šťavnaté a voňavé broskve jsou skvělou volbou, pokud se rozhodnete péct letní koláč. Hledejte zralé, pevné broskve, protože ty příliš zralé mohou během pečení změknout a nebudou příliš chutné.

Maliny jsou také skvělým ovocem, které do koláče patří. Lze je použít samostatně nebo v kombinaci s jiným ovocem jako jsou jahody nebo borůvky.

Podobně jako maliny poskytují ostružiny bohatou, sladkou i nakyslou chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X