Recepty na ovocný koláč by vám neměly uniknout.
Obzvlášť pokud se řadíte mezi milovníky sladkého.
Jaké ovoce je nejlepší jako náplň? To si řekneme na konci článku!
Ovocný koláč s drobenkou
Pokud jde o drobenku na koláči s ovocem, tento recept je vaše nejlepší volba. Naše další recepty na koláče s drobenkou by se vám také mohly líbit.
Co budeme potřebovat
- 120 g ovesných vloček
- 100 g polohrubé mouky
- 90 g hnědého cukru
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky mleté skořice
- 90 g másla
Na těsto
- 230 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 60 g másla
- 60 g rostlinného tuku
- 60 ml vody
Na náplň
- 700 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 250 g cukru
- 40 g hladké mouky (nebo 2 polévkové lžíce tapioky nebo kukuřičného škrobu)
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve střední misce smíchejte mouku a sůl.
- Pomocí mixéru rozmixujte tuk a máslo.
- Část moučné směsi polijte 1 lžící vody a promíchejte.
- Postup opakujte, dokud těsto nebude držet pohromadě.
- Na lehce pomoučeném povrchu těsto vyválejte.
- Těsto rozválejte a vložte ho v jedné vrstvě do formy na pečení.
- Ve střední misce smíchejte vločky, mouku, hnědý cukr, sůl a skořici.
- Zapracujete máslo a míchejte, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku.
- Ve velké míse připravte požadovanou náplň do ovocného koláče.
- Nejprve smíchejte cukr a mouku.
- Přidejte požadované ovoce. Jemně obalte. (Pokud používáte mražené ovoce, nechte směs odstát 30 až 45 minut nebo dokud ovoce částečně nerozmrzne, ale bude stále ledové.)
- Ovocnou směs přendejte na koláčovou krustu.
- Náplň posypete drobenkou.
- Aby se zabránilo připečení, zakryjte okraj koláče alobalem.
- Pečte 30 minut (50 minut u mraženého ovoce).
- Odstraňte fólii. Pečte dalších 35 až 40 minut, nebo dokud ovoce nezměkne a poleva nezezlátne.
- Vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout.
Malinová náplň:
Použijte 700 g čerstvých nebo mražených malin; 180 g cukru a 40 g hladké mouky.
Jablečná náplň:
Použijte 500 g oloupaných jablek nakrájených na tenké plátky, 75 g cukru a 2 lžíce hladké mouky.
Rebarborová náplň:
Použijte 600 g čerstvé nebo zmrazené rebarbory nakrájené kousky, 200 g cukru a 75 g hladké mouky. Nebo si rovnou připravte jeden z těchto rebarborových koláčů.
Broskvová náplň:
Použijte 500 g oloupaných, vypeckovaných na tenké plátky nakrájených broskví, 75 g cukru a 3 lžíce hladké mouky.

Koláč s ovocem a jogurtem
Tento ovocný koláč kombinuje lahodnou krustu z grahamových sušenek, smetanově vanilkovo-jogurtovou náplň a ovocnou ozdobou, ze které vzniká jednoduchý letní dezert slazený medem. Pro více inspirace se podívejte na naše recepty na moučníky s jogurtem.
Co budeme potřebovat
- 250 g rozdrobených sušenek
- 90 g másla (rozpuštěného)
- 60 g medu
Na náplň
- 125 ml husté smetany
- 150 g plnotučného řeckého jogurtu
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na ozdobu
- Čerstvé ovoce
- Med
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Ve střední misce smíchejte sušenky, máslo a med, dokud se dobře nespojí.
- Vtlačte směs na dno koláčové formy.
- Přendejte do trouby a pečte 12 až 14 minut nebo do zlatohněda.
- Před plněním nechte vychladnout.
- Do nádoby dejte smetanu a mixujte.
- Přidejte jogurt, med a vanilku a šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Směs rovnoměrně rozprostřete na krustu.
- Zakryjte a přendejte do mrazničky na alespoň 4 hodiny nebo až 3 dny.
- Chcete-li podávat, nechte koláč stát při pokojové teplotě po dobu 20 minut, aby mírně změkl.
- Zatímco koláč měkne, ozdobte ho ovocem a podávejte přelitý medem.

Objevte podobné tipy
Koláč z tvarohu a ovoce
Tento recept na ovocný koláč s tvarohem je tak snadný, že tomu nebudete ani věřit. Perfektní dezert k letnímu grilování. Zkuste i experimentovat a vychutnejte si tyto lahodné recepty na koláč z červené řepy.
Co budeme potřebovat
- 250 g rozdrobených sušenek
- 90 g másla (rozpuštěného)
- 60 g medu
- 230 g tvarohu
- 60 g moučkového cukru
- 200 ml šlehačky
- 200 g jahod
- 200 g borůvek
Postup
- Smíchejte ingredience na krustu a vtlačte ji do formy na koláč.
- Krustu dejte péct do trouby na 180 stupňů na 10 – 15 minut.
- Vyndejte a nechte vychladnout.
- Nakrájejte přibližně jahody a umyjte borůvky.
- V míse ušlehejte tvaroh a moučkový cukr.
- Vyšlehejte šlehačku.
- Gumovou stěrkou jemně vmíchejte 100 g nakrájených jahod a 100 g borůvek.
- Šlehačku vmíchejte do směsi tvarohu a ovoce.
- Nalijte směs do připravené krusty a rovnoměrně rozetřete.
- Na tvarohový koláč naaranžujte zbytek jahod a borůvek.
- Před podáváním chlaďte asi 1 hodinu.

Hrníčkový koláč z ovoce
Vychutnejte si léto naplno a proměňte sezónní plody na tento sladký ovocný koláč. Bude vám stačit jeden jediný hrníček, ale pokud vám to takto nevyhovuje, gramáže jsou v tomto receptu taktéž uvedeny.
Co budeme potřebovat
- 340 g středních švestek (meruněk nebo nektarinek)
- 1 2/3 hrníčku vypeckovaných třešní (255 g)
- 1 hrneček čerstvých borůvek (ostružin nebo malin 170 g)
- 1/2 hrnečku angreštu (rybízu nebo čerstvých brusinek 110 g)
- 1 hrneček cukru (195 g)
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/3 šálku škrobu (40 g)
- 1 listové těsto
Na potření
- 1 velké vejce
- 1 vaječný žloutek
- 1 lžíce husté smetany (15 g)
- špetka soli
Postup
- Rozválejte listové těsto a vyložte jím připravenou formu na koláč.
- Přebytečné těsto okrájejte.
- Švestky omyjte, nakrájejte je na plátky a odměřte 1 1/2 šálku (255 g) ve velké misce.
- Přidejte vypeckované třešně, borůvky a angrešt nebo jakoukoli směs ovoce, kterou preferujete, abyste dosáhli celkové hmotnosti přibližně 790 g.
- Smíchejte s cukrem, solí a tapiokovým škrobem.
- Vsypte do připraveného těsta a ozdobte zbylým těstem.
- Dejte do chladničky, asi na 30 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
- V malé misce rozšlehejte vejce, žloutek, smetanu a sůl.
- Potřete vychladlou vrchní krustu.
- Vychladlý koláč pečte, dokud kůrka nezezlátne, asi 1 hodinu, poté volně přikryjte alobalem.
- Pokračujte v pečení, dokud náplň nebude bublat i v samotném středu koláče, asi ještě 15 minut.
- Před podávání ovocný koláč chlaďte, asi 3 hodiny.
Do hrníčku od pečení si rovnou můžete připravit voňavou kávu z nejlepšího kávovaru Tchibo. Ten nejkvalitnější si můžete vybrat v naší recenzi na webu.

Jaké je nejlepší ovoce do ovocného koláče?
Jablka jsou klasika, která do koláčů neodmyslitelně patří. Jabkla nabízejí rovnováhu sladkosti a kyselosti a dobře drží tvar při pečení. K pečení se často doporučují odrůdy jako Granny Smith, Honeycrisp nebo Braeburn.
Do koláčů se používají sladké i lehce nakyslé třešně. V závislosti na dostupnosti lze použít čerstvé nebo mražené třešně.
Borůvky mohou být použity samostatně nebo smíchány s jiným ovocem, jako jsou jablka nebo maliny, a vytvořit tak lahodnou náplň do koláče.
Šťavnaté a voňavé broskve jsou skvělou volbou, pokud se rozhodnete péct letní koláč. Hledejte zralé, pevné broskve, protože ty příliš zralé mohou během pečení změknout a nebudou příliš chutné.
Maliny jsou také skvělým ovocem, které do koláče patří. Lze je použít samostatně nebo v kombinaci s jiným ovocem jako jsou jahody nebo borůvky.
Podobně jako maliny poskytují ostružiny bohatou, sladkou i nakyslou chuť.