Nejlepší recepty na králičí maso pečené se zelím najdete jedině u nás! Ochutnejte

Jak chutná nejlepší pečený králík se zelím?

To se dozvíte v našich receptech, které jsme si pro vás připravili.

Ochutnejte ty nejlahodnější kombinace vůbec společně s vybranými víny.

Jaká jsou ta nejlepší? To se dozvíte na konci článku!

Pečený králík se zelím

Tento recept na králíka pečeného v troubě obsahuje spoustu zelí a slaniny. Je to opravdu velmi snadné. Všechnu práci za vás udělá čas a trocha bílého vína. Nebo si připravte delikátní recepty s králíkem na 10 způsobů!

Co budeme potřebovat

  • 1 malé zelí
  • 30 ml olivového oleje
  • 1 mrkev (nakrájená na kolečka)
  • 1 tuřín (na kostičky)
  • 3 cibule (nakrájené)
  • 250 g slaniny (nakrájené na proužky)
  • 1 králík (nakrájený na 6 až 8 kusů)
  • 80 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 165 °C.
  • Umístěte velký hrnec s vodou na vysokou teplotu. Přikryjte a přiveďte k varu.
  • Mezitím ze zelí odstraňte krajní listy. Zelí nakrájejte na proužky zelí.
  • Zelí vložíme do vroucí vody. Po pěti minutách ho stáhněte z plotny a sceďte.
  • Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi na střední teplotu.
  • Přidejte mrkev, tuřín, cibuli a slaninu. Vařte na střední teplotu za občasného míchání, dokud cibule nezměkne a slanina se neopeče asi 10 minut.
  • Vyjměte zeleninu a slaninu z pánve a dejte stranou.
  • Na pánvi na střední teplotu rozehřejte další 2 lžíce olivového oleje.
  • Přidejte kousky králíka a opékejte ze všech stran asi 5 minut.
  • Umístěte vrstvu zelných listů na dno 4 litrové holandské trouby.
  • Přidejte dva kousky králíka a bohatě posypte solí a pepřem.
  • Přidejte část směsi zeleniny a slaniny.
  • Pokračujte vrstvením zelí, králíka a zeleniny a zakončete vrstvou zelí.
  • Zelí zalijte vínem a vložte holandskou troubu do předehřáté trouby. Pečte 1 hodinu a 20 minut.
Bramborová kaše s kousky králičího masa.
Zdroj: sadieskitchentable.com

Králík na červeném zelím pečený v troubě

není nic lepšího než křehké králičí maso upečené s nasládlým červeným zelím. Recept na tuto dobrotu si můžete díky nám připravit i u vás doma! Podávejte ho s lahodným domácím chlupatými knedlíky a po celé hostině se v mžiku slehne zem!

Co budeme potřebovat

  • 1 králík (nakrájený na 6 kusů)
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička
  • pepř
  • 1 lžička nového koření
  • 750 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • čerstvě mleté paprika
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 100 g uzené slaniny (nakrájená)
  • 3 hřebíčky
  • 150 g hlívy ústřičné
  • 1 malé červené zelí
  • 1 kyselé jablko
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce džemu z červeného rybízu

Postup

  • Králíka omyjte, osušte a dejte do mísy. Oloupejte a nakrájejte mrkev, cibuli a česnek. Přidejte ke králíkovi spolu s kuličkami pepře, novým kořením a bílým vínem. Marinujte, zakryté, přes noc.
  • Druhý den maso vyjměte z marinády.
  • Přeceďte přes síto a maso osušte. Maso osolte, opepřete a orestujte na 2 lžících másla.
  • Vyjměte z pánve a potřete trochou marinády.
  • Ve velké holandské troubě orestujte slaninu a hřebíček.
  • Přidejte 250 ml marinády. Přidejte králíka, přikryjte a na mírném ohni duste asi 30 minut.
  • Hlívu nakrájejte na nudličky.
  • Zelí nakrájejte nadrobno. Jablko nakrájejte na kostičky.
  • Zelí a jablko podusíme na másle 2–3 minuty.
  • Přidejte 150 ml marinády, ocet, cukr a džem.
  • Na mírné teplotě přikryté duste asi 45 minut do změknutí. Dochuťte solí a pepřem.
  • Na zbylém másle poduste houby, dochuťte solí a pepřem a na posledních 15 minut vaření vmíchejte do králičí směsi.
  • Králíka vyjmete z pánve, omáčku přeceďte do čistého rendlíku a nechte provařit.
  • Dochuťte solí a pepřem. Králíka podávejte na zelném lůžku s omáčkou.

Víte že nekřehčí králičí maso si můžete vychutnat díky pomalým hrncům? Jaký je ten nejlepší se dozvíte v naší recenzi na elektrické hrnce.

Hrnec plný králičího mas a opečené mrkve.
Zdroj: morningchores.com

Pečený plněný králík se zelím

Nic nepřijde nazmar v tomto elegantním receptu na pečeného králíka se zelím. Celý vykostěný králík se naplní masem z kýty, obalí se v zelných listech a špeku a peče se. Ochutnejte půjde vám hlava kolem stejně jako z těchto receptů na králíka pečeného v troubě.

Co budeme potřebovat

  • 560 g vykostěného králíka
  • 12 plátků slaniny (nakrájené)
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1/2 bílého zelí
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 10 čerstvých lístků šalvěje
  • sůl
  • pepř

Na nádivku

  • strouhaná kůra ½ malého citronu
  • ½ lžíce tymiánu
  • 1lžíce petrželky
  • 175 g vepřové klobásy
  • 1 lžička strouhanky
  • ½ cibule
  • 50 g jablka
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml suchého bílého vína

Postup

  • Nejprve rozložte kolečka cibule a plátky zelí po celém pekáči v jedné vrstvě a poté na ně rozetřete prolisovaný česnek a tymián.
  • Nyní okořeňte králičí maso a naaranžujte je na cibuli. Poté na kousky králíka dejte plátky slaniny.
  • Dále si připravte nádivku smícháním všech ingrediencí (kromě vína) dohromady a vytvarováním směsi do 12 malých kuliček.
  • Umístěte je mezi králičí maso a sem tam zastrčte snítky tymiánu a šalvěje.
  • Pekáč vložte do trouby a pečte 20 minut.
  • Opékejte dalších 15–20 minut, nebo dokud slanina a šalvěj nejsou křupavé a králík uvařený.
  • Maso vyndejte a pekáč se šťávou umístěte na plotnu a přidejte suché víno.
  • Přiveďte k varu a probublávejte asi 5 minut, dokud se nezredukuje asi na třetinu.
  • Zkontrolujte koření a omáčkou přelijte králíka a nádivku.
Servírovací tác plný králičího masa s bramborami.
Zdroj: pardonyourfrench.com

Jaké víno servírovat s králíkem?

Králičí maso si opět získává oblibu jako pochoutka. Jako jemné a libové maso získává většinu chutí v závislosti na způsobu přípravy, omáčce, se kterou se podává, a tak dále.

Nejlepší červené víno k pití s králíkem

Králík je libové maso jemné chuti, takže žádné víno s ním spárované by nemělo přebít jeho chuť, ale naopak maso zjemnit a ještě více vyzdvihnout. Doporučujeme zvolit Pinot Noir, Syrah nebo Gama.

Nejlepší bílé víno k pití s králíkem

Různorodost způsobů, jakými se králičí maso připravuje, z něj dělá skvělou přílohu k řadě bílých vín včetně vzácného, ale velmi doporučovaného bílého Viognier. Dále byste neměli opomenout ani Veltlínské zelené nebo Chardonnay.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X