Jak chutná nejlepší pečený králík se zelím?
To se dozvíte v našich receptech, které jsme si pro vás připravili.
Ochutnejte ty nejlahodnější kombinace vůbec společně s vybranými víny.
Jaká jsou ta nejlepší? To se dozvíte na konci článku!
Pečený králík se zelím
Tento recept na králíka pečeného v troubě obsahuje spoustu zelí a slaniny. Je to opravdu velmi snadné. Všechnu práci za vás udělá čas a trocha bílého vína. Nebo si připravte delikátní recepty s králíkem na 10 způsobů!
Co budeme potřebovat
- 1 malé zelí
- 30 ml olivového oleje
- 1 mrkev (nakrájená na kolečka)
- 1 tuřín (na kostičky)
- 3 cibule (nakrájené)
- 250 g slaniny (nakrájené na proužky)
- 1 králík (nakrájený na 6 až 8 kusů)
- 80 ml suchého bílého vína
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 165 °C.
- Umístěte velký hrnec s vodou na vysokou teplotu. Přikryjte a přiveďte k varu.
- Mezitím ze zelí odstraňte krajní listy. Zelí nakrájejte na proužky zelí.
- Zelí vložíme do vroucí vody. Po pěti minutách ho stáhněte z plotny a sceďte.
- Zahřejte 2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi na střední teplotu.
- Přidejte mrkev, tuřín, cibuli a slaninu. Vařte na střední teplotu za občasného míchání, dokud cibule nezměkne a slanina se neopeče asi 10 minut.
- Vyjměte zeleninu a slaninu z pánve a dejte stranou.
- Na pánvi na střední teplotu rozehřejte další 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte kousky králíka a opékejte ze všech stran asi 5 minut.
- Umístěte vrstvu zelných listů na dno 4 litrové holandské trouby.
- Přidejte dva kousky králíka a bohatě posypte solí a pepřem.
- Přidejte část směsi zeleniny a slaniny.
- Pokračujte vrstvením zelí, králíka a zeleniny a zakončete vrstvou zelí.
- Zelí zalijte vínem a vložte holandskou troubu do předehřáté trouby. Pečte 1 hodinu a 20 minut.

Králík na červeném zelím pečený v troubě
není nic lepšího než křehké králičí maso upečené s nasládlým červeným zelím. Recept na tuto dobrotu si můžete díky nám připravit i u vás doma! Podávejte ho s lahodným domácím chlupatými knedlíky a po celé hostině se v mžiku slehne zem!
Co budeme potřebovat
- 1 králík (nakrájený na 6 kusů)
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička
- pepř
- 1 lžička nového koření
- 750 ml suchého bílého vína
- sůl
- čerstvě mleté paprika
- 3 lžíce přepuštěného másla
- 100 g uzené slaniny (nakrájená)
- 3 hřebíčky
- 150 g hlívy ústřičné
- 1 malé červené zelí
- 1 kyselé jablko
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce džemu z červeného rybízu
Postup
- Králíka omyjte, osušte a dejte do mísy. Oloupejte a nakrájejte mrkev, cibuli a česnek. Přidejte ke králíkovi spolu s kuličkami pepře, novým kořením a bílým vínem. Marinujte, zakryté, přes noc.
- Druhý den maso vyjměte z marinády.
- Přeceďte přes síto a maso osušte. Maso osolte, opepřete a orestujte na 2 lžících másla.
- Vyjměte z pánve a potřete trochou marinády.
- Ve velké holandské troubě orestujte slaninu a hřebíček.
- Přidejte 250 ml marinády. Přidejte králíka, přikryjte a na mírném ohni duste asi 30 minut.
- Hlívu nakrájejte na nudličky.
- Zelí nakrájejte nadrobno. Jablko nakrájejte na kostičky.
- Zelí a jablko podusíme na másle 2–3 minuty.
- Přidejte 150 ml marinády, ocet, cukr a džem.
- Na mírné teplotě přikryté duste asi 45 minut do změknutí. Dochuťte solí a pepřem.
- Na zbylém másle poduste houby, dochuťte solí a pepřem a na posledních 15 minut vaření vmíchejte do králičí směsi.
- Králíka vyjmete z pánve, omáčku přeceďte do čistého rendlíku a nechte provařit.
- Dochuťte solí a pepřem. Králíka podávejte na zelném lůžku s omáčkou.
Víte že nekřehčí králičí maso si můžete vychutnat díky pomalým hrncům? Jaký je ten nejlepší se dozvíte v naší recenzi na elektrické hrnce.

Objevte podobné tipy
Pečený plněný králík se zelím
Nic nepřijde nazmar v tomto elegantním receptu na pečeného králíka se zelím. Celý vykostěný králík se naplní masem z kýty, obalí se v zelných listech a špeku a peče se. Ochutnejte půjde vám hlava kolem stejně jako z těchto receptů na králíka pečeného v troubě.
Co budeme potřebovat
- 560 g vykostěného králíka
- 12 plátků slaniny (nakrájené)
- 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
- 1/2 bílého zelí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 10 čerstvých lístků šalvěje
- sůl
- pepř
Na nádivku
- strouhaná kůra ½ malého citronu
- ½ lžíce tymiánu
- 1lžíce petrželky
- 175 g vepřové klobásy
- 1 lžička strouhanky
- ½ cibule
- 50 g jablka
- sůl
- pepř
- 150 ml suchého bílého vína
Postup
- Nejprve rozložte kolečka cibule a plátky zelí po celém pekáči v jedné vrstvě a poté na ně rozetřete prolisovaný česnek a tymián.
- Nyní okořeňte králičí maso a naaranžujte je na cibuli. Poté na kousky králíka dejte plátky slaniny.
- Dále si připravte nádivku smícháním všech ingrediencí (kromě vína) dohromady a vytvarováním směsi do 12 malých kuliček.
- Umístěte je mezi králičí maso a sem tam zastrčte snítky tymiánu a šalvěje.
- Pekáč vložte do trouby a pečte 20 minut.
- Opékejte dalších 15–20 minut, nebo dokud slanina a šalvěj nejsou křupavé a králík uvařený.
- Maso vyndejte a pekáč se šťávou umístěte na plotnu a přidejte suché víno.
- Přiveďte k varu a probublávejte asi 5 minut, dokud se nezredukuje asi na třetinu.
- Zkontrolujte koření a omáčkou přelijte králíka a nádivku.

Jaké víno servírovat s králíkem?
Králičí maso si opět získává oblibu jako pochoutka. Jako jemné a libové maso získává většinu chutí v závislosti na způsobu přípravy, omáčce, se kterou se podává, a tak dále.
Nejlepší červené víno k pití s králíkem
Králík je libové maso jemné chuti, takže žádné víno s ním spárované by nemělo přebít jeho chuť, ale naopak maso zjemnit a ještě více vyzdvihnout. Doporučujeme zvolit Pinot Noir, Syrah nebo Gama.
Nejlepší bílé víno k pití s králíkem
Různorodost způsobů, jakými se králičí maso připravuje, z něj dělá skvělou přílohu k řadě bílých vín včetně vzácného, ale velmi doporučovaného bílého Viognier. Dále byste neměli opomenout ani Veltlínské zelené nebo Chardonnay.