Jedinečné recepty na tartaletky ve 4 sladkých variantách!

Jaro se blíží!

Pojďme ho přivítat několika chutnými a svěžími koláčky s ovocem či slaným karamelem. A nebo slaným překvapením na závěr?

Chutné a lákavé moučníky, kterými nikdy neurazíte.

Jejich výsledná chuť vás namotivuje k tomu, abyste zkoušeli své vlastní, originální kombinace krémů či zdobení.

Vyzkoušejte recepty na tartaletky!

Ovocné tartaletky

Fantazii se meze nekladou, a tak si připravte ovocné koláčky s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. Volba je na vás. Pohrajte si s chutěmi krému a ovoce.

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla, nakrájené na malé kostky
  • 3 – 4 polévkové lžíce studené vody
  • 300 ml polotučného mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • ovoce podle vašeho výběru (jahody, borůvky, hrozny atd.)

Postup

  • Na těsto prosejte mouku do velké mísy a přidejte máslo.
  • Rukou vmasírujte máslo do mouky, dokud nezačne vypadat jako strouhanka. Pracujte rychle, aby se těsto neohřálo.
  • Vodu pomalu přidávejte do těsta a míchejte, dokud se nezačne z hmoty tvořit těsto.
  • Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat více vody.
  • Těsto následně zabalte do potravinářské fólie, vložte do lednička a nechte odpočinout.
  • Po uplynuté době, vyndejte těsto z ledničky a rozválejte jej válečkem.
  • Na krém zahřejte mléko v hrnci. Pozor, ať se nevaří.
  • Ve velké misce rozšleháme žloutky a cukr.
  • Přidejte trochu mouky (50g) přes síto a spojte se žloutky a cukrem.
  • Do směsi následně pomalu přidejte teplé mléko a nepřetržitě šlehejte.
  • Směs vložte do kastrolu a za stálého míchání ji nechte opatrně zhoustnout. Krém by měl být hustý.
  • Sejměte z plotýnky a nechte vychladnout.
  • Předehřejte si troubu na 180°C (s ventilátorem na 160°C).
  • Do formiček na tartaletky vměstnejte těsto a pak jej trochu propíchejte vidličkou.
  • Vložte formičky s těstem do trouby a pečte po dobu 12 minut zakrytě (tzn. zakryjte formy s těstem pečícím papírem a naplňte fazolemi).
  • Po 12 minutách odstraňte fazole s pečícím papírem a pečte dalších 12 minut, dokud nemá těsto zlatou barvu.
  • Po upečení vyjměte z trouby a odstavte, aby košíčky úplně vychladly.
  • Poté je naplňte krémem, povrch vyhlaďte lžící nebo špachtlí.
  • Nahoru naskládejte výběr čerstvého nakrájeného ovoce a podávejte.
košíčky s ovocem a krémem
zdroj: dailygourmet.co.uk

Kdo by se netěšil na letní dny, plné sluníčka, koupání a osvěžujícího jídla a pití s přáteli? Já už se tedy nemůžu dočkat. A tak se nechte inspirovat těmito recepty na nanuky, které báječně osvěží!

Tartaletky se slaným karamelem

Zakousněte se do těchto lahodných karamelových košíčků posypané vločkami mořské soli. Chutná kombinace sladkého a slaného v jednom.

Ingredience

  • 115 g hladké mouky
  • 2 čajové lžičky jemného kakaa
  • 50 g cukr moučka
  • 75 g másla
  • 1 žloutek
  • 125 g cukr moučka
  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 50 g másla
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 75 g tmavé čokolády
  • 40 g másla
  • vločky mořské soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C a připravte si ingredience na těsto.
  • Prosejte mouku a kakao do misky, vmíchejte cukr a vmasírujte měkké máslo, abyste vytvořili směs, která připomíná strouhanku.
  • Vmíchejte vaječný žloutek a rukama utvořte pevné těsto.
  • Následně jej na pomoučeném povrchu vyválejte do tenké placky.
  • Vykrájejte kruhy a vymačkejte je do forem. Ořízněte okraje, dno propíchejte vidličkou a nechte odpočívat v chladu 30 minut.
  • Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
  • Pečte po dobu 10 minut, poté opatrně odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte do trouby na dalších 7 až 8 minut, dokud nebude těsto upečené.
  • Před vyjmutím z formiček nechte vychladnout.
  • Na krém smíchejte v hrnci cukr, sirup a 4 polévkové lžíce vody.
  • Míchejte na mírném ohni, dokud se suroviny nerozpustí a nespojí.
  • Přiveďte k varu a vařte 4 až 5 minut, dokud nebude směs zkaramelizovaná.
  • Hned poté odstavte z ohně, vmíchejte měkké máslo, smetanu. Buďte opatrní, protože směs syčí a probublává.
  • Následně přelejte do jiné misky a nechte vychladnout.
  • Na čokoládovou polevu rozbijte čokoládu na malé kousky a vložte do hrnce spolu s máslem a jednou lžící vody, připraveného na vodní lázeň.
  • Nechte roztát a ingredience spojit dohromady.
  • Košíčky vyklepnete z formiček, naplníte karamelovým krémem, polijete čokoládou a necháte ztuhnout.
  • Nakonec nasypete trochu mořské soli na vrch košíčků.
čokoládové-karamelové tartaletky
zdroj: oetker.co.uk

Kdybych si měla vybrat, jaký nápoj bych si dala k těmto hříšným čokoládovým košíčkům, vybrala bych si horkou čokoládu.


Koláčky s citronovým krémem

Jemná smetanová náplň s chutí svěžího citrónu, která vás okouzlí.

Ingredience

  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty
  • 1/2 šálku cukr krystal
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 šálku hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce mléka
  • 3/4 šálku cukru krystal
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 3/4 šálku vody
  • 2 žloutky, lehce rozšlehané
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 šálku těžké smetany, studené

Postup

  • Ve středně velké misce pomocí elektrického ručního mixéru rozšlehejte máslo a cukr, dokud nebudou krémové a nadýchané.
  • Přidejte vanilkový extrakt, mouku, sůl a mléko a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nerozmíchají.
  • Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte tenké těsto.
  • Pomocí kulatého vykrajovátka na krájení těsta vykrojte kruhy těsta. 
  • Každý kruh těsta přitlačte na dno a po stranách každé mini koláčové formy. 
  • Pomocí vidličky několikrát propíchněte dno těsta ve formičkách a nechte odpočívat po dobu 15-20 minut.
  • Troubu předehřejte na 190°C.
  • Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
  • Vyskládejte je na plech a pečte 7 až 8 minu.
  • Po uplynuté době opatrně sejměte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte formičky zpět do trouby a pečte dál, dokud okraje nejsou světle zlatohnědé.
  • Před vyjmutím košíčků z formiček nechte těsto vychladnout.
  • Mezitím připravte náplň. 
  • Přidejte cukr, kukuřičný škrob a sůl do středně velkého kastrolu a promíchejte.
  • Přidejte vodu a za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud se nerozpustí cukr. 
  • Pokračujte v míchání, když přidáváte žloutky, citronovou kůru a citronovou šťávu. 
  • Směs přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a vmíchejte máslo.
  • Směs nechte ochladit na teplotu místnosti.
  • Jakmile směs vychladne, vyšlehejte silnou smetanu elektrickým ručním mixérem, dokud se nevytvoří měkké vrcholy. 
  • Špachtlí jemně přimíchejte šlehačku do citronové směsi.
  • Nakonec rovnoměrně rozdělte náplň do vyklepnutých košíčků.
  • Pokud chcete, ozdobte vršek košíčků nastrouhanou citronovou kůrou. 
  • Před podáváním nechejte alespoň 6 hodin v chladničce.
citronové linecké košíčky
zdroj: confessionsofaconfectionista.com

Pakliže rádi pečete a nebojíte se citrusů, můžete vyzkoušet některé moučníky z citrónu, limetek a grapefruitu!

RAW tartaletky

Lahodný recept na ovocné koláčky bez pečení s mandlovou krustou, krémovou kešu sladkou smetanou a posypaný spoustou čerstvého, barevného ovoce!

Ingredience

  • 1 šálek mandlí nebo vlašských ořechů nebo kombinace
  • hrst datlí
  • polévková lžička skořice
  • 2 polévkové lžíce vody
  • ovoce dle vašeho výběru (kiwi, jahody, borůvky, mango atd.)
  • 1 šálek syrových kešu, nejlépe namočených 2 až 3 hodiny
  • 5 datlí
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • voda

Postup

  • Na kůru smíchejte v mixéru mandle či vlašské ořechy, datle a skořici.
  • Nechte směs rozmixovat do konzistence strouhanky.
  • Přidejte jednu lžíci vody a mixujte dál, dokud se nevytvoří těsto. V případě potřeby přidejte další lžíci vody. Těsto nesmí být příliš mokré.
  • Těsto vyjměte, zakryjte a dejte odpočinou do ledničky, alespoň na 20 minut, dokud neztuhne.
  • Na krém smícháme v mixéru kešu, datle, vanilkový extrakt a 3/4 šálku vody, dokud nebude krém hladký.
  • Chvilkami mixér pozastavte a seškrabejte krém ze stěn mixéru.
  • Přidejte další 1 nebo 2 lžíce vody, dokud nedosáhnete vámi požadované konzistence. Jestli jste krém zředili příliš, přidejte další kešu ořechy a rozmixujte.
  • Když máte těsto ztuhlé, můžete začít tvarovat košíčky.
  • Formičky na tartaletky vyložte pečícím papírem, aby se před podáváním daly košíčky snadněji vyjmout.
  • Všechny formičky řádně vymačkejte těstem o tloušťce asi 0,5 palce.
  • Každý koláč následně naplňte kešu krémem, až po okraj.
  • Vyskládejte vršek košíčků ovocem.
  • Při podávání vyjměte za pomoci pečícího papíru koláčky z formiček.
zdravé raw tartalette s ovocem
zdroj: simple-veganista.com

Rádi byste si pořídili kvalitní kávovar? V našem velkém testu automatických kávovarů jsme si uvedli ty nejzajímavější modely. Podívejte se!

Tartaletky nejen na sladko

Tartalette, jak je známe, jsou převážně sladkým moučníkem. Ale dělají se i jiné varianty této pochoutky z lineckého těsta.

Proto se s vámi podělím ještě o jeden recept, který bude tentokrát jako slaná varianta.

Tartalette se sýrem a jablky

Překvapte své chuťové pohárky.

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 80 g másla, na kostičky
  • 80 g strouhaného čedaru
  • 3 vejce + 1 vaječný žloutek navíc
  • 100 g gorgonzola dolce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 75 g majonézy
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 zelené jablko
  • 1 červené jablko
  • 35 g opečených vlašských ořechů, nasekaných
  • 1 stonek celeru

Postup

  • Na těsto smíchejte a rozmixujte mouku, máslo, čedar a špetkou soli, dokud směs nebude připomínat jemné drobečky.
  • Přidejte 1 vejce a mixujte, dokud se směs nespojí.
  • Tvarujte do kuliček, zavřete do igelitu a nechte alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.
  • Po uplynuté době z kuliček vyválejte placky, které následně vmačkáte do formiček na tartaletky. Nechte opět 15 minut odpočívat.
  • Předehřejte troubu na 200°C a formičky s těstem vyložte pečícím papírem a zatěžkejte rýží nebo fazolemi.
  • Vložte do trouby a pečte 10 minut, poté odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a pečte další 3 minuty, dokud není těsto zlaté.
  • Rozdělte 50 g sýra mezi koláče.
  • Zbývající 2 vejce rozšlehejte s extra žloutkem a zakysanou smetanou. Dle chuti osolte a opepřete.
  • Krémem naplníme těsto ve formičkách a pečeme další dalších 10 minut, dokud krém neztuhne.
  • Mezitím vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, zbývající 50 g sýra a 2 lžíce vody do hladka.
  • Jablka opláchněte a nakrájejte na tenké plátky, promíchejte s ořechy a celerem nakrájeným na proužky.
  • Směs z jablek nakonec umístěte na vrch koláčků a podávejte.
slané tartaletky se sýrem a jablky
zdroj: delicious.com.au

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X