Jaro se blíží!
Pojďme ho přivítat několika chutnými a svěžími koláčky s ovocem či slaným karamelem. A nebo slaným překvapením na závěr?
Chutné a lákavé moučníky, kterými nikdy neurazíte.
Jejich výsledná chuť vás namotivuje k tomu, abyste zkoušeli své vlastní, originální kombinace krémů či zdobení.
Vyzkoušejte recepty na tartaletky!
Ovocné tartaletky
Fantazii se meze nekladou, a tak si připravte ovocné koláčky s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. Volba je na vás. Pohrajte si s chutěmi krému a ovoce.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla, nakrájené na malé kostky
- 3 – 4 polévkové lžíce studené vody
- 300 ml polotučného mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- ovoce podle vašeho výběru (jahody, borůvky, hrozny atd.)
Postup
- Na těsto prosejte mouku do velké mísy a přidejte máslo.
- Rukou vmasírujte máslo do mouky, dokud nezačne vypadat jako strouhanka. Pracujte rychle, aby se těsto neohřálo.
- Vodu pomalu přidávejte do těsta a míchejte, dokud se nezačne z hmoty tvořit těsto.
- Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat více vody.
- Těsto následně zabalte do potravinářské fólie, vložte do lednička a nechte odpočinout.
- Po uplynuté době, vyndejte těsto z ledničky a rozválejte jej válečkem.
- Na krém zahřejte mléko v hrnci. Pozor, ať se nevaří.
- Ve velké misce rozšleháme žloutky a cukr.
- Přidejte trochu mouky (50g) přes síto a spojte se žloutky a cukrem.
- Do směsi následně pomalu přidejte teplé mléko a nepřetržitě šlehejte.
- Směs vložte do kastrolu a za stálého míchání ji nechte opatrně zhoustnout. Krém by měl být hustý.
- Sejměte z plotýnky a nechte vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 180°C (s ventilátorem na 160°C).
- Do formiček na tartaletky vměstnejte těsto a pak jej trochu propíchejte vidličkou.
- Vložte formičky s těstem do trouby a pečte po dobu 12 minut zakrytě (tzn. zakryjte formy s těstem pečícím papírem a naplňte fazolemi).
- Po 12 minutách odstraňte fazole s pečícím papírem a pečte dalších 12 minut, dokud nemá těsto zlatou barvu.
- Po upečení vyjměte z trouby a odstavte, aby košíčky úplně vychladly.
- Poté je naplňte krémem, povrch vyhlaďte lžící nebo špachtlí.
- Nahoru naskládejte výběr čerstvého nakrájeného ovoce a podávejte.

Kdo by se netěšil na letní dny, plné sluníčka, koupání a osvěžujícího jídla a pití s přáteli? Já už se tedy nemůžu dočkat. A tak se nechte inspirovat těmito recepty na nanuky, které báječně osvěží!
Tartaletky se slaným karamelem
Zakousněte se do těchto lahodných karamelových košíčků posypané vločkami mořské soli. Chutná kombinace sladkého a slaného v jednom.
Ingredience
- 115 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky jemného kakaa
- 50 g cukr moučka
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 125 g cukr moučka
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 50 g másla
- 60 ml smetany ke šlehání
- 75 g tmavé čokolády
- 40 g másla
- vločky mořské soli
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a připravte si ingredience na těsto.
- Prosejte mouku a kakao do misky, vmíchejte cukr a vmasírujte měkké máslo, abyste vytvořili směs, která připomíná strouhanku.
- Vmíchejte vaječný žloutek a rukama utvořte pevné těsto.
- Následně jej na pomoučeném povrchu vyválejte do tenké placky.
- Vykrájejte kruhy a vymačkejte je do forem. Ořízněte okraje, dno propíchejte vidličkou a nechte odpočívat v chladu 30 minut.
- Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
- Pečte po dobu 10 minut, poté opatrně odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte do trouby na dalších 7 až 8 minut, dokud nebude těsto upečené.
- Před vyjmutím z formiček nechte vychladnout.
- Na krém smíchejte v hrnci cukr, sirup a 4 polévkové lžíce vody.
- Míchejte na mírném ohni, dokud se suroviny nerozpustí a nespojí.
- Přiveďte k varu a vařte 4 až 5 minut, dokud nebude směs zkaramelizovaná.
- Hned poté odstavte z ohně, vmíchejte měkké máslo, smetanu. Buďte opatrní, protože směs syčí a probublává.
- Následně přelejte do jiné misky a nechte vychladnout.
- Na čokoládovou polevu rozbijte čokoládu na malé kousky a vložte do hrnce spolu s máslem a jednou lžící vody, připraveného na vodní lázeň.
- Nechte roztát a ingredience spojit dohromady.
- Košíčky vyklepnete z formiček, naplníte karamelovým krémem, polijete čokoládou a necháte ztuhnout.
- Nakonec nasypete trochu mořské soli na vrch košíčků.

Kdybych si měla vybrat, jaký nápoj bych si dala k těmto hříšným čokoládovým košíčkům, vybrala bych si horkou čokoládu.
Objevte podobné tipy
Koláčky s citronovým krémem
Jemná smetanová náplň s chutí svěžího citrónu, která vás okouzlí.
Ingredience
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 1/2 šálku cukr krystal
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálku hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce mléka
- 3/4 šálku cukru krystal
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 3/4 šálku vody
- 2 žloutky, lehce rozšlehané
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1/2 šálku těžké smetany, studené
Postup
- Ve středně velké misce pomocí elektrického ručního mixéru rozšlehejte máslo a cukr, dokud nebudou krémové a nadýchané.
- Přidejte vanilkový extrakt, mouku, sůl a mléko a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nerozmíchají.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte tenké těsto.
- Pomocí kulatého vykrajovátka na krájení těsta vykrojte kruhy těsta.
- Každý kruh těsta přitlačte na dno a po stranách každé mini koláčové formy.
- Pomocí vidličky několikrát propíchněte dno těsta ve formičkách a nechte odpočívat po dobu 15-20 minut.
- Troubu předehřejte na 190°C.
- Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
- Vyskládejte je na plech a pečte 7 až 8 minu.
- Po uplynuté době opatrně sejměte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte formičky zpět do trouby a pečte dál, dokud okraje nejsou světle zlatohnědé.
- Před vyjmutím košíčků z formiček nechte těsto vychladnout.
- Mezitím připravte náplň.
- Přidejte cukr, kukuřičný škrob a sůl do středně velkého kastrolu a promíchejte.
- Přidejte vodu a za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud se nerozpustí cukr.
- Pokračujte v míchání, když přidáváte žloutky, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Směs přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a vmíchejte máslo.
- Směs nechte ochladit na teplotu místnosti.
- Jakmile směs vychladne, vyšlehejte silnou smetanu elektrickým ručním mixérem, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Špachtlí jemně přimíchejte šlehačku do citronové směsi.
- Nakonec rovnoměrně rozdělte náplň do vyklepnutých košíčků.
- Pokud chcete, ozdobte vršek košíčků nastrouhanou citronovou kůrou.
- Před podáváním nechejte alespoň 6 hodin v chladničce.

Pakliže rádi pečete a nebojíte se citrusů, můžete vyzkoušet některé moučníky z citrónu, limetek a grapefruitu!
RAW tartaletky
Lahodný recept na ovocné koláčky bez pečení s mandlovou krustou, krémovou kešu sladkou smetanou a posypaný spoustou čerstvého, barevného ovoce!
Ingredience
- 1 šálek mandlí nebo vlašských ořechů nebo kombinace
- hrst datlí
- polévková lžička skořice
- 2 polévkové lžíce vody
- ovoce dle vašeho výběru (kiwi, jahody, borůvky, mango atd.)
- 1 šálek syrových kešu, nejlépe namočených 2 až 3 hodiny
- 5 datlí
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- voda
Postup
- Na kůru smíchejte v mixéru mandle či vlašské ořechy, datle a skořici.
- Nechte směs rozmixovat do konzistence strouhanky.
- Přidejte jednu lžíci vody a mixujte dál, dokud se nevytvoří těsto. V případě potřeby přidejte další lžíci vody. Těsto nesmí být příliš mokré.
- Těsto vyjměte, zakryjte a dejte odpočinou do ledničky, alespoň na 20 minut, dokud neztuhne.
- Na krém smícháme v mixéru kešu, datle, vanilkový extrakt a 3/4 šálku vody, dokud nebude krém hladký.
- Chvilkami mixér pozastavte a seškrabejte krém ze stěn mixéru.
- Přidejte další 1 nebo 2 lžíce vody, dokud nedosáhnete vámi požadované konzistence. Jestli jste krém zředili příliš, přidejte další kešu ořechy a rozmixujte.
- Když máte těsto ztuhlé, můžete začít tvarovat košíčky.
- Formičky na tartaletky vyložte pečícím papírem, aby se před podáváním daly košíčky snadněji vyjmout.
- Všechny formičky řádně vymačkejte těstem o tloušťce asi 0,5 palce.
- Každý koláč následně naplňte kešu krémem, až po okraj.
- Vyskládejte vršek košíčků ovocem.
- Při podávání vyjměte za pomoci pečícího papíru koláčky z formiček.

Rádi byste si pořídili kvalitní kávovar? V našem velkém testu automatických kávovarů jsme si uvedli ty nejzajímavější modely. Podívejte se!
Tartaletky nejen na sladko
Tartalette, jak je známe, jsou převážně sladkým moučníkem. Ale dělají se i jiné varianty této pochoutky z lineckého těsta.
Proto se s vámi podělím ještě o jeden recept, který bude tentokrát jako slaná varianta.
Tartalette se sýrem a jablky
Překvapte své chuťové pohárky.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 80 g másla, na kostičky
- 80 g strouhaného čedaru
- 3 vejce + 1 vaječný žloutek navíc
- 100 g gorgonzola dolce
- 200 ml zakysané smetany
- 75 g majonézy
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 zelené jablko
- 1 červené jablko
- 35 g opečených vlašských ořechů, nasekaných
- 1 stonek celeru
Postup
- Na těsto smíchejte a rozmixujte mouku, máslo, čedar a špetkou soli, dokud směs nebude připomínat jemné drobečky.
- Přidejte 1 vejce a mixujte, dokud se směs nespojí.
- Tvarujte do kuliček, zavřete do igelitu a nechte alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.
- Po uplynuté době z kuliček vyválejte placky, které následně vmačkáte do formiček na tartaletky. Nechte opět 15 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 200°C a formičky s těstem vyložte pečícím papírem a zatěžkejte rýží nebo fazolemi.
- Vložte do trouby a pečte 10 minut, poté odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a pečte další 3 minuty, dokud není těsto zlaté.
- Rozdělte 50 g sýra mezi koláče.
- Zbývající 2 vejce rozšlehejte s extra žloutkem a zakysanou smetanou. Dle chuti osolte a opepřete.
- Krémem naplníme těsto ve formičkách a pečeme další dalších 10 minut, dokud krém neztuhne.
- Mezitím vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, zbývající 50 g sýra a 2 lžíce vody do hladka.
- Jablka opláchněte a nakrájejte na tenké plátky, promíchejte s ořechy a celerem nakrájeným na proužky.
- Směs z jablek nakonec umístěte na vrch koláčků a podávejte.
