Jaro se blíží!
Pojďme ho přivítat několika chutnými a svěžími koláčky s ovocem či slaným karamelem. A nebo slaným překvapením na závěr?
Chutné a lákavé moučníky, kterými nikdy neurazíte.
Jejich výsledná chuť vás namotivuje k tomu, abyste zkoušeli své vlastní, originální kombinace krémů či zdobení.
Vyzkoušejte recepty na tartaletky!
Ovocné tartaletky
Fantazii se meze nekladou, a tak si připravte ovocné koláčky s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. Volba je na vás. Pohrajte si s chutěmi krému a ovoce.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla, nakrájené na malé kostky
- 3 – 4 polévkové lžíce studené vody
- 300 ml polotučného mléka
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 žloutky
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- ovoce podle vašeho výběru (jahody, borůvky, hrozny atd.)
Postup
- Na těsto prosejte mouku do velké mísy a přidejte máslo.
- Rukou vmasírujte máslo do mouky, dokud nezačne vypadat jako strouhanka. Pracujte rychle, aby se těsto neohřálo.
- Vodu pomalu přidávejte do těsta a míchejte, dokud se nezačne z hmoty tvořit těsto.
- Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat více vody.
- Těsto následně zabalte do potravinářské fólie, vložte do lednička a nechte odpočinout.
- Po uplynuté době, vyndejte těsto z ledničky a rozválejte jej válečkem.
- Na krém zahřejte mléko v hrnci. Pozor, ať se nevaří.
- Ve velké misce rozšleháme žloutky a cukr.
- Přidejte trochu mouky (50g) přes síto a spojte se žloutky a cukrem.
- Do směsi následně pomalu přidejte teplé mléko a nepřetržitě šlehejte.
- Směs vložte do kastrolu a za stálého míchání ji nechte opatrně zhoustnout. Krém by měl být hustý.
- Sejměte z plotýnky a nechte vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 180°C (s ventilátorem na 160°C).
- Do formiček na tartaletky vměstnejte těsto a pak jej trochu propíchejte vidličkou.
- Vložte formičky s těstem do trouby a pečte po dobu 12 minut zakrytě (tzn. zakryjte formy s těstem pečícím papírem a naplňte fazolemi).
- Po 12 minutách odstraňte fazole s pečícím papírem a pečte dalších 12 minut, dokud nemá těsto zlatou barvu.
- Po upečení vyjměte z trouby a odstavte, aby košíčky úplně vychladly.
- Poté je naplňte krémem, povrch vyhlaďte lžící nebo špachtlí.
- Nahoru naskládejte výběr čerstvého nakrájeného ovoce a podávejte.

Kdo by se netěšil na letní dny, plné sluníčka, koupání a osvěžujícího jídla a pití s přáteli? Já už se tedy nemůžu dočkat. A tak se nechte inspirovat těmito recepty na nanuky, které báječně osvěží!
Objevte podobné tipy
Tartaletky se slaným karamelem
Zakousněte se do těchto lahodných karamelových košíčků posypané vločkami mořské soli. Chutná kombinace sladkého a slaného v jednom.
Ingredience
- 115 g hladké mouky
- 2 čajové lžičky jemného kakaa
- 50 g cukr moučka
- 75 g másla
- 1 žloutek
- 125 g cukr moučka
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 50 g másla
- 60 ml smetany ke šlehání
- 75 g tmavé čokolády
- 40 g másla
- vločky mořské soli
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C a připravte si ingredience na těsto.
- Prosejte mouku a kakao do misky, vmíchejte cukr a vmasírujte měkké máslo, abyste vytvořili směs, která připomíná strouhanku.
- Vmíchejte vaječný žloutek a rukama utvořte pevné těsto.
- Následně jej na pomoučeném povrchu vyválejte do tenké placky.
- Vykrájejte kruhy a vymačkejte je do forem. Ořízněte okraje, dno propíchejte vidličkou a nechte odpočívat v chladu 30 minut.
- Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
- Pečte po dobu 10 minut, poté opatrně odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte do trouby na dalších 7 až 8 minut, dokud nebude těsto upečené.
- Před vyjmutím z formiček nechte vychladnout.
- Na krém smíchejte v hrnci cukr, sirup a 4 polévkové lžíce vody.
- Míchejte na mírném ohni, dokud se suroviny nerozpustí a nespojí.
- Přiveďte k varu a vařte 4 až 5 minut, dokud nebude směs zkaramelizovaná.
- Hned poté odstavte z ohně, vmíchejte měkké máslo, smetanu. Buďte opatrní, protože směs syčí a probublává.
- Následně přelejte do jiné misky a nechte vychladnout.
- Na čokoládovou polevu rozbijte čokoládu na malé kousky a vložte do hrnce spolu s máslem a jednou lžící vody, připraveného na vodní lázeň.
- Nechte roztát a ingredience spojit dohromady.
- Košíčky vyklepnete z formiček, naplníte karamelovým krémem, polijete čokoládou a necháte ztuhnout.
- Nakonec nasypete trochu mořské soli na vrch košíčků.

Kdybych si měla vybrat, jaký nápoj bych si dala k těmto hříšným čokoládovým košíčkům, vybrala bych si horkou čokoládu.
Koláčky s citronovým krémem
Jemná smetanová náplň s chutí svěžího citrónu, která vás okouzlí.
Ingredience
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 1/2 šálku cukr krystal
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/4 šálku hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžíce mléka
- 3/4 šálku cukru krystal
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 čajové lžičky soli
- 3/4 šálku vody
- 2 žloutky, lehce rozšlehané
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/4 šálku čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce másla
- 1/2 šálku těžké smetany, studené
Postup
- Ve středně velké misce pomocí elektrického ručního mixéru rozšlehejte máslo a cukr, dokud nebudou krémové a nadýchané.
- Přidejte vanilkový extrakt, mouku, sůl a mléko a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nerozmíchají.
- Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte tenké těsto.
- Pomocí kulatého vykrajovátka na krájení těsta vykrojte kruhy těsta.
- Každý kruh těsta přitlačte na dno a po stranách každé mini koláčové formy.
- Pomocí vidličky několikrát propíchněte dno těsta ve formičkách a nechte odpočívat po dobu 15-20 minut.
- Troubu předehřejte na 190°C.
- Každou formičku s těstem vyložte malým kouskem pečícího papíru, naplňte fazolemi nebo surovou rýží.
- Vyskládejte je na plech a pečte 7 až 8 minu.
- Po uplynuté době opatrně sejměte pečící papíry s rýží či fazolemi a vraťte formičky zpět do trouby a pečte dál, dokud okraje nejsou světle zlatohnědé.
- Před vyjmutím košíčků z formiček nechte těsto vychladnout.
- Mezitím připravte náplň.
- Přidejte cukr, kukuřičný škrob a sůl do středně velkého kastrolu a promíchejte.
- Přidejte vodu a za stálého míchání vařte na středním ohni, dokud se nerozpustí cukr.
- Pokračujte v míchání, když přidáváte žloutky, citronovou kůru a citronovou šťávu.
- Směs přiveďte k varu, poté odstavte z ohně a vmíchejte máslo.
- Směs nechte ochladit na teplotu místnosti.
- Jakmile směs vychladne, vyšlehejte silnou smetanu elektrickým ručním mixérem, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Špachtlí jemně přimíchejte šlehačku do citronové směsi.
- Nakonec rovnoměrně rozdělte náplň do vyklepnutých košíčků.
- Pokud chcete, ozdobte vršek košíčků nastrouhanou citronovou kůrou.
- Před podáváním nechejte alespoň 6 hodin v chladničce.

Pakliže rádi pečete a nebojíte se citrusů, můžete vyzkoušet některé moučníky z citrónu, limetek a grapefruitu!
RAW tartaletky
Lahodný recept na ovocné koláčky bez pečení s mandlovou krustou, krémovou kešu sladkou smetanou a posypaný spoustou čerstvého, barevného ovoce!
Ingredience
- 1 šálek mandlí nebo vlašských ořechů nebo kombinace
- hrst datlí
- polévková lžička skořice
- 2 polévkové lžíce vody
- ovoce dle vašeho výběru (kiwi, jahody, borůvky, mango atd.)
- 1 šálek syrových kešu, nejlépe namočených 2 až 3 hodiny
- 5 datlí
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- voda
Postup
- Na kůru smíchejte v mixéru mandle či vlašské ořechy, datle a skořici.
- Nechte směs rozmixovat do konzistence strouhanky.
- Přidejte jednu lžíci vody a mixujte dál, dokud se nevytvoří těsto. V případě potřeby přidejte další lžíci vody. Těsto nesmí být příliš mokré.
- Těsto vyjměte, zakryjte a dejte odpočinou do ledničky, alespoň na 20 minut, dokud neztuhne.
- Na krém smícháme v mixéru kešu, datle, vanilkový extrakt a 3/4 šálku vody, dokud nebude krém hladký.
- Chvilkami mixér pozastavte a seškrabejte krém ze stěn mixéru.
- Přidejte další 1 nebo 2 lžíce vody, dokud nedosáhnete vámi požadované konzistence. Jestli jste krém zředili příliš, přidejte další kešu ořechy a rozmixujte.
- Když máte těsto ztuhlé, můžete začít tvarovat košíčky.
- Formičky na tartaletky vyložte pečícím papírem, aby se před podáváním daly košíčky snadněji vyjmout.
- Všechny formičky řádně vymačkejte těstem o tloušťce asi 0,5 palce.
- Každý koláč následně naplňte kešu krémem, až po okraj.
- Vyskládejte vršek košíčků ovocem.
- Při podávání vyjměte za pomoci pečícího papíru koláčky z formiček.

Tartaletky nejen na sladko
Tartalette, jak je známe, jsou převážně sladkým moučníkem. Ale dělají se i jiné varianty této pochoutky z lineckého těsta.
Proto se s vámi podělím ještě o jeden recept, který bude tentokrát jako slaná varianta.
Tartalette se sýrem a jablky
Překvapte své chuťové pohárky.
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 80 g másla, na kostičky
- 80 g strouhaného čedaru
- 3 vejce + 1 vaječný žloutek navíc
- 100 g gorgonzola dolce
- 200 ml zakysané smetany
- 75 g majonézy
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 zelené jablko
- 1 červené jablko
- 35 g opečených vlašských ořechů, nasekaných
- 1 stonek celeru
Postup
- Na těsto smíchejte a rozmixujte mouku, máslo, čedar a špetkou soli, dokud směs nebude připomínat jemné drobečky.
- Přidejte 1 vejce a mixujte, dokud se směs nespojí.
- Tvarujte do kuliček, zavřete do igelitu a nechte alespoň 30 minut odpočívat v ledničce.
- Po uplynuté době z kuliček vyválejte placky, které následně vmačkáte do formiček na tartaletky. Nechte opět 15 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 200°C a formičky s těstem vyložte pečícím papírem a zatěžkejte rýží nebo fazolemi.
- Vložte do trouby a pečte 10 minut, poté odstraňte pečící papíry s rýží či fazolemi a pečte další 3 minuty, dokud není těsto zlaté.
- Rozdělte 50 g sýra mezi koláče.
- Zbývající 2 vejce rozšlehejte s extra žloutkem a zakysanou smetanou. Dle chuti osolte a opepřete.
- Krémem naplníme těsto ve formičkách a pečeme další dalších 10 minut, dokud krém neztuhne.
- Mezitím vyšlehejte majonézu, citronovou šťávu, zbývající 50 g sýra a 2 lžíce vody do hladka.
- Jablka opláchněte a nakrájejte na tenké plátky, promíchejte s ořechy a celerem nakrájeným na proužky.
- Směs z jablek nakonec umístěte na vrch koláčků a podávejte.
