Koláče na slano jsou skvělou alternativou sladkých dezertů. Upečte si ten svůj

Věděli jste, že sůl je i zdravá?

Obsahuje totiž sodík a chlor!

Sodík má důležitou roli při přenosu nervových vzruchů.

A chlor zase pomáhá při trávení.

Slané koláče jsou tedy skvělou volbou!

Bramborový koláč s rozmarýnem

I slaný koláč může být dobrůtka, vyzkoušejte tento recept, jehož příprava vám nezabere tolik času.

Budete potřebovat:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 4 velké brambory
  • 150 mililitrů vody
  • 6 polévkových lžic olivového oleje
  • špetka soli
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej, sůl a pepř

Postup přípravy:

  • Prosijte do mísy mouku, přidejte prášek do pečiva a špetku soli.
  • Suchou směs promíchejte, poté přidejte vodu s olejem.
  • Vypracujte tuhé těsto, které vyválejte a rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, asi 2 milimetry.
  • Nakrájené brambory rozložte na těsto, 1 centimetr od okraje koláče.
  • Do misky smíchejte pár lžic oleje, prolisovaný česnek, sůl, pepř a lístečky rozmarýnu a řádně smíchanou směsí potřete celý koláč.
  • Připravený koláč pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi ½ hodiny.
kulatý koláč s bramborami, kmínem a snítkou rozmarýnu
Zdroj foto: whole-sisters.com

Slaný koláč z listového těsta

Jednoduchý a velmi chutný koláč, který můžete jíst teplý i za studena. pokud nemáte balkánský sýr nevadí, lze ho nahradit mozzarelou.

Budete potřebovat (na 5 porcí):

  • 250 gramů listového těsta
  • 400 gramů cukety
  • 400 gramů oloupaných masitých rajčat
  • 150 gramů balkánského sýru
  • 1ks staršího rohlíku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks rozšlehaného vejce
  • italské koření dle vašeho výběru

Postup přípravy:

  • Rajčátka, cuketu a česnek si nakrájejte na jemné plátky.
  • Rozválené listové těsto vložte na nevymazaný plech.
  • Posypte strouhankou, pokapejte rozšlehaným vejcem a jemně posypejte kořením.
  • Nakrájenou zeleninu rozprostřete na těsto tak, aby byla rovnoměrně proložena plátky česneku.
  • Na závěr posypejte nastrouhaným balkánským sýrem.
  • Koláč pečte v předehřáté troubě tak dlouho, až budou mít okraje světle hnědou barvu.
pečený koláč s listového těsta s cuketou
Zdroj foto: afamilyfeast.com

Výborný je koláč buď jako hlavní jídlo nebo jako chuťovka, třeba pro případné návštěvy!

Slaný cuketový koláč

Cuketový koláč je velmi oblíbeným receptem, který zná snad každý. Na internetu kolije vlké množství receptů, my pro vás vybrali jednoduchý a velmi chutný “cukeťák”.

Budete potřebovat (na 4 porce):

  • 200 až 300 gramů polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 cuketu
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • 3 až 4 stroužky česneku
  • špetku soli
  • 1 a ½ lžíce čerstvých bylinek (například libeček, petrželka či pažitka)
  • olej na vymazání dle potřeby

Postup přípravy:

  • Opláchnuté bylinky si nasekejte nadrobno, oloupaný česnek nakrájejte na plátky nebo prolisujte a cibuli nakrájejte na malé kostičky.
  • Cuketu zbavenou slupky nastrouhejte na hrubé straně struhadla do mísy, lehce osolte a nechte hodinu odstát.
  • Vylijte přebytečnou tekutinu, kterou cuketa pustila, přidejte bylinky, česnek a cibuli.
  • Prosijte mouku do mísy s cuketovou směsí, přidejte prášek do pečiva a vajíčko.
  • Vzniklou směs důkladně promíchejte, a poté ji vylijte do vymazané formy na pečení a rovnoměrně rozprostřete až k okrajům.
  • V předehřáté troubě pečte po dobu asi 45 minut při teplotě 180 °C.
slaný koláč pečený s nasekanou cuketou
Zdroj foto: tastykitchen.com

Slaný koláč s cuketou výborně chutná také díky bylinkám, ty můžete obměňovat, přidat i jinou zeleninu, kousek sýra nebo na kostičky nakrájenou uzeninu. V případě, že máte cukety spoustu a opravdu nevíte, co s ní, vyzkoušejte recepty na zavařování cukety.

Francouzský Quiche

Zázrak z francouzské kuchyně, po kterém se jen zapráší! Koláč je skvělým pohoštěním pro návštěvu a upéct ho můžete klidně před očima návštěvy – není potřeba mít plnou lednici ani přemíru času. Konzumovat se dá teplý i studený a náplň si zvolíte dle vlastní chuti či fantazie.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • balené listové těsto nebo slané domácí linecké těsto (vystačí na jeden větší quiche)
  • 3 vajíčka
  • 150 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř, případně trocha nastrouhaného muškátového oříšku na dochucení

TIP: Jestliže si děláte vlastní slané těsto, můžete přímo do něj přidat trochu sušeného česneku či parmezánu.

Na náplň (sýrová varianta):

  • 15 dkg tvrdého sýra (nejlépe eidamu nebo goudy)
  • 2 jarní cibulky
  • hrst pokrájených bylinek dle chuti
  • 15 dkg šunky nebo salámu, ale můžete si náplň připravit ryze sýrovou
  • 1 plechovku kukuřice

Postup přípravy:

  • Těsto rozválejte na plát a přeneste jej do kulaté formy na pečení, poté dejte odpočinout do lednice.
  • Na těsto položte pečící papír a zatěžkejte jej, ať se během pečení těsto nezvedá.
  • Okraje koláče pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínky, jako je například sezam, mák a podobně.
  • Se zátěží pečte asi 10 minu při teplotě 180 °C, a dopékejte ještě dalších 5 až 10 minut bez zátěže.
  • Sýr nahrubo nastrouhejte, cibulku, bylinky, šunku či salám pokrájejte a kukuřici přelijte přes sítko.
  • Ohřejte si v kastrůlku mléko, přilijte smetanu tak, aby tekutina zůstala vlažná.
  • Do kastrůlku s mlékem rozklepněte vajíčka, přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek a promíchejte.
  • Na předpečené těsto navrstvěte náplň, přelijte mléčnou směsí a vraťte do trouby.
  • Pečte ještě 30 až 40 minut, dokud vnitřek s náplní nebude pevný.
francouzský quiche pečený se sýrem
Zdroj foto: pinterest.es

Naše tipy: 

  • Před pečením okraje koláče pomažte rozšlehaným vajíčkem a posypejte semínky, jako je například sezam, mák a podobně.
  • Quiche je možné jíst ještě teplý, ale hůř se vám bude krájet. Doporučuje se nechat jej vystydnout, poté nakrájet a jednotlivé kousky ohřívat v mikrovlnné troubě.
  • Na náplň můžete použít prakticky cokoliv, co vám chutná. Sezónní zeleninu, houby, mořské plody, plátky uzenin, sýru a různé zbytky z obložených mís… Výborně chutnají také varianty se špenátem a kozím sýrem nebo s dýní a bylinkami. Fantazii se zkrátka meze nekladou!

Cibulový koláč

Cibulový koláč si můžete připravit hned na několik způsobů. My si popíšeme recept na křehký máslový koláč, ale můžete si připravit také kynuté těsto na slaný způsob – příprava cibulové náplně zůstane stejná. Milovníci slaného pečiva mívají právě cibulový koláč nebo cibulovou pizzu ve velké oblibě.

Budete potřebovat:

Na přípravu křehkého máslového těsta:

  • 3 až 4 lžíce studené vody (nebo můžete použít 1 žloutek)
  • 100 gramů másla
  • 200 gramů hladké mouky
  • špetku soli

Na cibulovou náplň:

  • 1 kilogram červené či bílé cibule (nebo oba druhy zkombinujte)
  • 1 až 2 lžíce olivového oleje
  • 100 gramů měkkého másla
  • mletý pepř
  • tymián
  • trochu mořské soli

Postup přípravy:

  • Mouku prosijte do misky, osolte a přidejte máslo.
  • Poté přilijte vodu dle potřeby.
  • Těsto vypracujte rukou, dokud není vláčné.
  • Poté jej obalte do fólií a dejte do lednice.
  • Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, spařte horkou vodou a nechte okapat.
  • Cibuli, cukr, tymián, mletý pepř a mořskou sůl poduste na pánvi asi 15 až 20 minut.
  • Těsto vložte na plech, pokryjte jej náplní a pečte 40 až 50 minut na 160 °C.
kulatý pečený koláč s cibulí a se sýrem
Zdroj foto: foodandwine.com

TIP: Křehké máslové těsto má skvělé uplatnění i ve sladké kuchyni! Zkuste třeba místo návštěvy posilovny fitness cuketovou buchtu!

Dýňový koláč

Slaný dýňový koláč je perfektním jídlem na podzim a můžete s ním oslavit i Halloween. Skvělá je také jeho časová i finanční nenáročnost.

Budete potřebovat:

  • 40 dkg dýně
  • 15 dkg sýra
  • 20 dkg kabanosu
  • 3 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • ½ hrnku oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ cibule
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

  • Dýni, sýr, kabanos, česnek a cibuli nakrájejte nadrobno, poté přidejte mouku, vejce, olej, prášek do pečiva, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
  • Směs vlijte do pekáčku vyloženého pečícím papírem.
  • Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi ½ hodiny.
pečený koláč s dýní a sýrem
Zdrej foto: palatablepastime.com

TIP: Pokud vám některá ingredience nechutná (například kabanos) můžete ji bez problémů nahradit něčím, co vám chutná (třeba sýrem, zeleninou a podobně).

Pokud vám stále zbylo dost dýně, vyzkoušejte recept na polévku z dýně hokkaido.

Koláč na slano se slaninou

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 130 gramů másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • špetku soli

Na náplň:

  • 300 ml smetany
  • 250 gramů slaniny
  • 100 gramů pórku
  • 3 vejce
  • 1 cibuli
  • mletý černý pepř
  • muškátový oříšek
  • sůl

Postup přípravy:

  • Do mísy dejte prosetou mouku, máslo, vejce, mléko a sůl.
  • Vypracujte tuhé těsto, které nechejte v lednici 1 hodinu odstát.
  • Poté těsto rozválejte na kulatý plát.
  • Ten vložte do kulaté formy (vyložené pečícím papírem), která je o trochu menší než vaše placka. 
  • Přebytky na okrajích odřízněte, těsto jemně propíchejte vidličkou a dejte do chladu.
  • Slaninu, cibuli a pórek nakrájejte na drobné kostky, které orestujte na pánvi s olivovým olejem.
  • Těsto vyndejte a potřete jej slaninovou směsí.
  • Rozmíchejte si vajíčko se smetanou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. 
  • Vaječnou směsí pak stejnoměrně zalijte koláč.
  • Koláč pečte na 180 °C po dobu 35 až 45 minut.
  • Po vychladnutí nakrájejte na kousky a servírujte!
pečený kulatý koláč s náplní ze slaniny
Zdroj foto: taste.com.au

Slaný koláč se špenátem

Špenát je výborný k přípravě mnoha slaných jídel a “zákusků”, nemyslíme tím jen špenát s bramborovým knedlíkem a uzeným masem. Koláč se špenátem můžete použít jako hlavní jídlo, ale výborně se hodí i na svačinu.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • formu na pečení v rozměrech okolo 36 x 13 centimetrů
  • 125 gramů studeného másla
  • 225 gramů celozrnné špaldové mouky
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 až 2 lžíce vody
  • tymián
  • sůl
  • máslo na vymazání pečící formy

Na náplň:

  • 300 ml 30% smetany
  • 80 gramů čerstvého špenátu
  • 100 gramů strouhaného parmezánu
  • 2 vejce
  • tymián
  • pepř
  • sůl

Postup přípravy:

  • Z proseté mouky, másla, soli, žloutků, tymiánu a vody si v míse vypracujte hladké těsto.
  • Připravené těsto obalte fólií a dejte asi na 40 minut do lednice.
  • Těsto vyndané z lednice vyválejte na tloušťku asi 5 milimetrů a vložte do formy na pečení vymazané máslem.
  • Přebytečné okraje těsta odřízněte.
  • Těsto jemně propíchejte vidličkou, překryjte pečícím papírem a dejte na něj zátěž (vhodné jsou fazole či hrách). Těsto se během pečení nebude zvedat.
  • V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.
  • Poté odstraňte zátěž a pečící papír a na těsto vložte špenát.
  • Koláč zalijte směsí vajec, smetany, strouhaného parmezánu a tymiánu. Dochuťte solí dle potřeby.
  • Poté vložte zpět do trouby a pečte dalších 30 minut.
pečený koláč se špenátovou náplní a pokladeným špenátem
Zdroj foto: taste.com.au

Koláč s rajčaty

Slaný koláč hojně pokladený plátky rajčat se úplně rozplývá na jazyku. Rajčata jsou nejen chutná, ale i zdravá, a tak si můžete třeba připravit zdravou svačinku s sebou do práce.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 200 gramů hladké mouky
  • 150 gramů rostlinného tuku
  • 3 lžíce vody
  • špetku soli

Na náplň:

  • 500 gramů rajčat
  • 120 gramů tvrdého sýra
  • 100 ml smetany
  • 3 vejce
  • 1 lžička provensálského koření
  • špetku pepře
  • sůl

Postup přípravy:

  • Rozšlehejte vejce se smetanou, osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný sýr.
  • Rajčata nakrájejte na plátky.
  • V míse smíchejte mouku, tuk a vodu a vypracujte těsto do hladka. Pak ho nechte v chladu odpočinout asi 30 minut.
  • Potom těsto rozválejte a vložte do vymazaného pekáčku.
  • Připravené těsto zalijte směsí z vajec a na povrch hustě naskládejte na plátky nakrájená rajčata.
  • Koláč pečte asi ½ hodiny v troubě předehřáté na 160 °C
kulatý slaný koláč s celými cherry rajčaty s kousky špenátu
Zdroj foto: platedcravings.com

Teplá varianta je velmi chutná, jako hlavní jídlo se doporučuje podávat s lehkým zeleninovým salátem. Ale jak už jsme zmínili na začátku, rajčatový koláč chutná i za studena a na svačinu.

Vaječný koláč

Také slaný koláč s vejci můžete vychutnávat teplý nebo už vychladlý, skvělé jsou obě varianty. Příprava je rychlá (i když to tak nevypadá), koláč voní jarem, a tak si opravdu pochutnáte.

Budete potřebovat:

  • balíček listového těsta nebo stejné množství těsta vyrobeného doma
  • 200 gramů sýra s bílou plísní (Hermelín, Brie, Camembert a podobně)
  • 250 gramů husté kysané smetany
  • čerstvé špenátové nebo mladé pampeliškové listy
  • čerstvé klíčky česneku, pokud je neseženete, vemte za vděk jarní cibulkou
  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 2 vejce čerstvá

Postup přípravy:

  • Listové těsto rozválejte na pečícím papíru a is papírem vložte do formy.
  • Na několika místech těsto propíchněte vidličkou.
  • Na těsto rozložte špenát, plátky sýru a vajec, osolte a opepřete.
  • Vajíčka ozdobte výhonky česneku nebo špetkou nakrájené jarní cibulky.
  • Vše přelijte směsí z kysané smetany, syrových vajec a dochuťte bylinkovou solí.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
koláč s vaječnou náplní a kousky slaniny
Zdroj foto: thekitchn.com

TIP: Koláč si můžete vylepšit různými způsoby. Každopádně všechno čerstvé a zelené lupení se do koláče hodí skvěle!

Zdravý slaný koláč

Tento recept zdravím jen čiší a potěší i vybíravé strávníky. Na přípravu koláče se používá špaldová mouka, jogurt, ricotta a brokolice.

Budete potřebovat:

Na těsto:

  • 270 gramů hladké špaldové mouky
  • 200 gramů bílého jogurtu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • ½ lžičky jedlé sody
  • sůl

Na náplň:

  • ⅓ brokolice
  • 200 gramů ricotty
  • 30 gramů tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • tymián
  • rozmarýn
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup přípravy:

  • Smíchejte špaldovou mouku, olej, jogurt, jemně osolte a vytvořte hladké těsto.
  • Pak ho dejte do chladu odpočinout.
  • Vejce, ricottu a bylinky rozšlehejte, osolte a opepřete.
  • Povařenou brokolici rozdělte na jednotlivé růžice.
  • Těsto vložte do formy vyložené pečícím papírem a roztáhněte ho až k okrajům.
  • Na těsto poté rovnoměrně vylijte připravenou náplň, poklaďte kousky brokolice a posypejte strouhaným sýrem.
  • Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 15 minut.
kulatý slaný koláč s náplní s riccoty a s pažitkou
Zdroj foto: feastingfreds.wordpress.com

I tento koláč skvěle chutná jak teplý, tak i studený. A až půjdete běhat nebo cvičit do fitka, můžete si vzít kousek koláče na svačinu, jde o lehké jídlo.

Receptů na slané koláče existuje velké množství, určitě si najdete nějaký svůj oblíbený. Velkou výhodou je, že příprava koláčů je snadná a jedná se o levné recepty. 

Využijte sůl pro krásu!

Soli se v dnešní době připisují spíše škodlivé účinky, ale pro náš život je nezbytná.

Má své uplatnění nejen v kuchyni, ale také v kosmetice. Ve starověkém Římě se používala dokonce jako platidlo za služby vojákům.

V oblasti krásy má sůl široké využití. Pomůže vám k bílým zubům, k sametové pokožce nebo ke krásným a zdravým vlasům. 

Solný peeling

Peeling ze soli je velkým přínosem pro krásu i zdraví kůže, navíc si ho snadno vyrobíte doma.

Budete potřebovat:

  • 50 gramů jemné krystalové soli
  • 15 ml mandlového oleje
  • 5 ml levandulového oleje

Postup přípravy:

  • Všechny ingredience smíchejte.
  • Směs ihned naneste na pokožku těla a vmasírujte krouživými pohyby.
  • Nechte působit asi ½ hodiny.
  • Potom vše pečlivě smyjte vodou.
peeling ze soli
Zdroj foto: littlehouseliving.com

Peeling lze také připravit ze 75 ml olivového oleje a 1 šálku mořské soli. A pokud chcete peeling na obličej, stačí použít ½ kelímku bílého jogurtu smíchaného s 1 lžičkou soli. Peeling na tělo i obličej nechávejte působit vždy 30 minut a nezapomeňte na důkladné omytí vlažnou vodou!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X