Jak na smaženou slepici

Jak připravit slepici, aby maso nebylo tuhé?

Znáte recepty, do kterých se slepičí maso hodí a ve kterých se nepozná jeho stáří?

Zde jsou 3 prověřené recepty na snadnou a chutnou přípravu masa ze slepice, které si oblíbíte!

Jak na smaženou slepici

Smažit obalené slepičí porce můžeme jen z velmi mladé slepice, jinak se maso nestačí prosmažit a zůstává tuhé. Ale i maso ze slepice se dá využít ke smažení a to ze slepice předvařené nebo uvařené doměkka. Vývar, který nám zůstane, pak můžeme využít na výbornou polévku.

Předvaření slepice

  1. Slepici před vařením očistíme, důkladně omyjeme a rozsekneme na polovinu nebo na čtvrtiny.
  2. Vkládáme ji do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Dobře nám k jejímu uvaření poslouží tlakový hrnec, který značně zkrátí dobu vaření.
  3. Uvařenou slepici vyjmeme, odstraníme kůži a vykostíme.
  4. Maso pak buď nakrájíme na plátky nebo je obereme z kostí a nadrobno nakrájíme nebo umeleme a připravíme z něj smažené karbanátky, placičky nebo plněné tvarované krokety.

Příloha ke smažené slepici

Jako příloha se ke smaženému slepičímu masu vždy hodí:

  • vařené brambory
  • bramborová kaše

a dále:

  • kompot
  • zeleninový salát.

Nezapomeňte ani na studenou omáčku, nejlépe domácí tatarskou.

Slepičí smažené plátky

INGREDIENCE

  • slepičí maso
  • sůl, pepř
  • kmín, bazalka, tymián dle chuti
  • půl hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • půl hrnku strouhankay
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Pokud máme větší slepici, tak nakrájíme na plátky především maso z prsíček.
  2. Před obalením je můžeme podle chuti dokořenit, případně plátky slepičího masa spojit s plátkem jiného masa nebo plátkem uzeniny.
  3. Maso obalíme v trojobalu a usmažíme v horkém tuku.
  4. Servírujeme s bylinkami.
Recept na báječné slepičí smažené plátky
foto zdroj: google.com

Slepičí smažené karbanátky

INGREDIENCE

  • slepičí prsa
  • sůl, pepř
  • zelené bylinky dle chuti
  • 2 vejce
  • půl hrnku hladké mouky
  • půl hrnku strouhanky
  • 2 lžíce tuku
  • půl květáku

POSTUP

  1. Uvaříme slepičí maso a v jiném hrnci květák.
  2. Umleté nebo nadrobno nakrájené vařené slepičí maso smícháme se syrovým vejcem, trochou strouhanky nebo mouky, solí a květákem na drobno.
  3. Hmotu dobře propracujeme, vytvarujeme karbanátky.
  4. Obalíme je v mouce nebo ve strouhance, nebo použijeme klasický trojobal z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky.
Recept na smazené slepici karbanatky jedna báseň.
foto zdroj: pinterest.com

Máte rádi karbanátky? Zkuste tyto houbové se smetanou!

Slepice smažená v těstíčku

INGREDIENCE

  • slepičí prsa
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 5 lžic hladké mouky
  • koření dle chuti, například kmín, oregáno, bazalka nebo chilli

 

POSTUP

  1. Uvaříme slepičí maso.
  2. Na placičky krájíme uvařené slepičí maso velmi nadrobno.
  3. Těstíčko připravíme z rozšlehaných vajec a 5 lžic mléka, 2 lžic kysané smetany, mouky, soli a koření. Vše důkladně vyšleháme.
  4. Těsně před přípravou maso vmícháme do těstíčka.
  5. Lžící pak tvarujeme přímo do rozehřátého tuku malé placičky, které po obou stranách usmažíme dozlatova.
  6. Opečeme z obou stran dozlatova.
  7. Servírujeme s čerstvou zeleninou a tatarskou omáčkou, na talíři dozdobíme citronem.
Recept na slepičí maso v těstíčku
foto zdroj: google.com

 O principu smažení se můžete dočíst v tomto článku.

Tip na závěr:

Smažení často nadělá na kachličkách za sporákem neplechu.  Vyhneme se tomu tak, že do oleje vložíme dvě až tři kolečka syrové mrkve. Nemá vliv na chuť pokrmu a olej se nepřipaluje a neprská. Navíc můžeme před smažením lehce oklepat maso obalené ve strouhance. Ta pak nebude odpadávat do tuku, který se tím zbytečně rychleji přepaluje.

Zaujal vás recept? Podělte se o dojmy s přáteli na facebooku, je to snadné!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *