Co se slepicí: osmažte si ji

Jak připravit slepici, aby maso nebylo tuhé?

Znáte recepty, do kterých se slepičí maso hodí a ve kterých se nepozná jeho stáří?

Zde jsou 3 prověřené recepty na snadnou a chutnou přípravu masa ze slepice, které si oblíbíte!

Jak na smaženou slepici

Smažit obalené slepičí porce můžeme jen z velmi mladé slepice, jinak se maso nestačí prosmažit a zůstává tuhé. Ale i maso ze slepice se dá využít ke smažení a to ze slepice předvařené nebo uvařené doměkka. Vývar, který nám zůstane, pak můžeme využít na výbornou polévku.

Předvaření slepice

  1. Slepici před vařením očistíme, důkladně omyjeme a rozsekneme na polovinu nebo na čtvrtiny.
  2. Vkládáme ji do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Dobře nám k jejímu uvaření poslouží tlakový hrnec, který značně zkrátí dobu vaření.
  3. Uvařenou slepici vyjmeme, odstraníme kůži a vykostíme.
  4. Maso pak buď nakrájíme na plátky nebo je obereme z kostí a nadrobno nakrájíme nebo umeleme a připravíme z něj smažené karbanátky, placičky nebo plněné tvarované krokety.

Slepičí smažené plátky

INGREDIENCE

  • slepičí maso
  • sůl, pepř
  • kmín, bazalka, tymián dle chuti
  • půl hrnku hladké mouky
  • 2 vejce
  • půl hrnku strouhanky
  • 2 lžíce oleje

POSTUP

  1. Pokud máme větší slepici, tak nakrájíme na plátky především maso z prsíček.
  2. Před obalením je můžeme podle chuti dokořenit, případně plátky slepičího masa spojit s plátkem jiného masa nebo plátkem uzeniny.
  3. Maso obalíme v trojobalu a usmažíme v horkém tuku.
  4. Servírujeme s bylinkami.

Recept na báječné slepičí smažené plátky

Slepičí smažené karbanátky

INGREDIENCE

  • slepičí prsa
  • sůl, pepř
  • zelené bylinky dle chuti
  • 2 vejce
  • půl hrnku hladké mouky
  • půl hrnku strouhanky
  • 2 lžíce tuku
  • půl květáku

POSTUP

  1. Uvaříme slepičí maso a v jiném hrnci květák.
  2. Umleté nebo nadrobno nakrájené vařené slepičí maso smícháme se syrovým vejcem, trochou strouhanky nebo mouky, solí a květákem na drobno.
  3. Hmotu dobře propracujeme, vytvarujeme karbanátky.
  4. Obalíme je v mouce nebo ve strouhance, nebo použijeme klasický trojobal z mouky, rozšlehaného vejce a strouhanky.

Recept na smazené slepici karbanatky jedna báseň.

Slepice smažená v těstíčku

INGREDIENCE

  • slepičí prsa
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce oleje
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 5 lžic hladké mouky
  • koření dle chuti, například kmín, oregano, bazalka nebo chilli

POSTUP

  1. Uvaříme slepičí maso.
  2. Na placičky krájíme uvařené slepičí maso velmi nadrobno.
  3. Těstíčko připravíme z rozšlehaných vajec a 5 lžic mléka, 2 lžic kysané smetany, mouky, soli a koření. Vše důkladně vyšleháme.
  4. Těsně před přípravou maso vmícháme do těstíčka.
  5. Lžící pak tvarujeme přímo do rozehřátého tuku malé placičky, které po obou stranách usmažíme dozlatova.
  6. Opečeme z obou stran dozlatova.
  7. Servírujeme s čerstvou zeleninou a tatarskou omáčkou, na talíři dozdobíme citronem.

Recept na slepičí maso v těstíčku

Smažení často nadělá na kachličkách za sporákem neplechu.  Vyhneme se tomu tak, že do oleje vložíme dvě až tři kolečka syrové mrkve. Nemá vliv na chuť pokrmu a olej se nepřipaluje a neprská. Navíc můžeme před smažením lehce oklepat maso obalené ve strouhance. Ta pak nebude odpadávat do tuku, který se tím zbytečně rychleji přepaluje.

Pokud chcete slepici či jiné maso dochutit podle svého, podívejte se na naše tipy na různé druhy koření.

Zaujal vás recept? Podělte se o dojmy s přáteli na facebooku, je to snadné!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.