Ochutnejte dokonalé recepty na gulášek ze srnčího masa! V těchto receptech se vám maso rozplyne na jazyku

Ochutnejte ten nejlepší srnčí guláš! Tyto recepty by vám neměly uniknout!

Chutě jsou vyvážené, maso je křehké a rozplývá se v ústech.

Pochutnáte si s námi?

Tipy na nejlepší přílohy najdete na konci článku!

Tradiční srnčí guláš

Zvěřině obecně prospívá dlouhé, pomalé vaření a toto skotské jídlo má nádherně zemitou a sladkou chuť! Vyzkoušejte ho jako alternativu ke klasickému guláši nebo si s námi připravte delikátní gulášek z kance.

Co budeme potřebovat

  • 2 mrkve (nahrubo nakrájené)
  • 140 g tuřínu (nahrubo nakrájeného)
  • 2 cibule (nakrájené nahrubo)
  • 3 celerové tyčinky (nakrájené nahrubo)
  • olivový olej a máslo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kg vykostěné srnčí kýty nebo plece
  • 5 lžic hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce džemu z červeného rybízu
  • 450 ml suchého červeného vína
  • 450 ml hovězího vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • 1 bobkový list

Postup

  • Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  • Zeleninu opékejte na trošce oleje a másla po dobu 4–5 minut dozlatova.
  • Přidejte česnek a opékejte další minutu, poté odstavte.
  • Srnčí vložte do igelitového sáčku s moukou, pepřem, solí a protřepejte, aby se obalilo.
  • Do stejné pánve přidejte ještě trochu oleje a másla, pak zvěřinu opékejte na vysoké teplotě, dokud nezhnědne a maso dejte stranou.
  • Do pánve přidejte džem a víno a přiveďte k varu.
  • Zalijte vývarem, přidejte tymián, bobkový list, maso a zeleninu.
  • Přikryjte a dejte do trouby asi na 1½ hodiny nebo do změknutí.

Guláš se zvěřinou se dokonale hodí k lahodné polentě. Přečtěte si v našem článku, jak si jí můžete vychutnat.

Servírovací misky plné lahodného guláše se srnčím masem.
Zdroj: olivemagazine.com

Guláš se srnčím masem, vínem a kořenovou zeleninou

Guláš ze srny je dokonalé jídlo v chladném počasí, které je plné chuti a snadno se připravuje! Zvěřinové maso, brambory a mrkev se pomalu vaří v bohaté omáčce z červeného vína, dokud nezměkne a zelenina není dokonale uvařená. Nebo si s námi připravte poctivý guláš na 10 různých způsobů.

Co budeme potřebovat

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kg srnčí plece (na kostičky)
  • 1 žlutá cibule (na kostičky)
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 30 g hladké mouky
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 250 ml vody
  • ½ lžičky mletého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky pepře
  • 2 lžičky cukru
  • 2 bobkové listy
  • 500 g brambor (na kostičky)
  • 500 g mrkve (na kostičky)
  • 200 g mraženého hrášku

Postup

  • Ve velké holandské troubě rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokou teplotu.
  • Opečte srnčí maso, dokud nezezlátne.
  • Do stejného hrnce přidejte cibuli a zbývající lžíci olivového oleje. Vařte asi 5 minut nebo do změknutí.
  • Vmíchejte česnek a rajčatový protlak a vařte 1 minutu.
  • Přidejte zpět srnčí i se šťávou, zasypte moukou a promíchejte.
  • Nalijte červené víno, balzamikový ocet a worcesterskou omáčku.
  • Poté přidejte vývar, vodu, tymián, sůl, pepř, cukr a bobkové listy.
  • Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  • Hrnec přikryjte pokličkou a přeneste do trouby na 1 hodinu a 30 minut. Případně guláš vařte stejnou dobu na sporáku při nízké teplotě.
  • Přidejte brambory a mrkev, přikryjte a vložte zpět do trouby. Pokračujte ve vaření asi další 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud zelenina a srnčí nezměknou.
  • Vmíchejte hrášek a vyjměte bobkové listy.
  • Srnčí guláš podávejte s naším křupavým chlebem!
Miska plná lahodného guláše se srnčím masem a domácím chlebem.
Zdroj: thespruceeats.com

Guláš po francouzsku

Když se počasí změní a zima začne přinášet chladnější teploty, je čas myslet na vydatná jídla. Klasický francouzský recept na srnčí guláš, který je navíc shodou okolností rychlý na přípravu, se k sychravému počasí skvěle hodí, stejně jako další francouzská dobrota neboli ragú připravte si naše recepty. Nejen, že se oba tyto pokrmy snadno připravují, ještě ke všemu mají nízký obsah tuku.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg srnčí plece (na kostky)
  • 150 g nahrubo nakrájené žluté cibule
  • 3 střední mrkve
  • 30 g jemně nakrájeného celeru
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 2 lžičky sušené petrželky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 5 plátků slaniny
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžička rajčatové pasty
  • 250 g nakrájených hub

Postup

  • Srnčí dejte na jednu stranu velkého pekáčku. Na opačnou stranu položte cibuli, mrkev a celer.
  • Maso a zeleninu rovnoměrně posypte solí, pepřem a sušenými bylinkami.
  • Smíchejte hovězí vývar a červené víno. Směs nalijte na maso a zeleninu. Zakryjte a nechte marinovat v lednici 8 hodin nebo až přes noc.
  • Vyjměte maso a zeleninu z marinády. Marinádu si rezervujte pro použití později v tomto receptu.
  • Do velké holandské trouby přidejte nakrájenou slaninu a opečte ji do křupava.
  • Zvěřinu osušte papírovými utěrkami. Kousky masa promícháme s moukou.
  • Maso opékejte na tuku ze slaniny dozlatova.
  • Vraťte všechno maso do hrnce. Přidejte rajčatovou pastu a vařte za stálého míchání, dokud se maso a pasta nespojí, asi 1 minutu.
  • Do hrnce přidejte houby, marinovanou zeleninu, křupavou slaninu a odloženou marinádu.
  • Směs vařte přikryté na mírnou teplotu, dokud maso a zelenina nezměknou a omáčka nezhoustne, 45 minut až 1 hodinu.

Variace
Nahraďte sušenou petrželku 2 lžícemi jemně nasekané čerstvé petrželky.
Pro česnekovou příchuť přidejte do marinády 2 lžičky mletého česneku.
Jak skladovat
Zbylý zvěřinový guláš chlaďte v zakryté nádobě po dobu až 4 dnů.
Chcete-li zmrazit, dejte zbylý guláš do vzduchotěsné mrazicí nádoby. Zmrazte až na 3 měsíce.

Bramborová kaše přelitá srnčím v omáčce.
Zdroj: midwestniceblog.com

Zvěřinový guláš s masem ze srny a bramborem

Tento recept na guláš se srnčím masem je inspirovaný příchutěmi Tuniska a severní Afriky a bude patřit k vašim nejoblíbenějším. Prakticky vše, co k výrobě tohoto receptu potřebujete, už máte doma nebo je snadno najdete v supermarketu.

Co budeme potřebovat

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 800 g kvalitního srnčího (nakrájeného na 2 cm kousky)
  • olivový olej
  • 2 cibule (nahrubo nakrájená)
  • 3 mrkve (nahrubo nakrájená)
  • 2 celerové tyčinky (nahrubo nakrájená)
  • 1 lžíce jalovcových bobulí (rozdrcených)
  • 2 snítky rozmarýnu (listy)
  • Lžíce másla
  • 6 snítek čerstvé petrželky
  • 2 kostky hovězího vývaru
  • 600 g malých nových brambor
  • 1 stroužek česneku

Postup

  • Prkénko poprašte 2 lžícemi mouky a špetkou soli a černého pepře a obalte kousky masa touto směsí, dokud nebude dobře obalená.
  • Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu, přidejte olivový olej a opékejte maso 3 minuty, aby zhnědlo.
  • Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, celer, drcené plody jalovce, rozmarýn a kousek másla.
  • Přidejte pár lžic vody, vše pořádně promíchejte, pak pánev přiklopte pokličkou a nechte vše 4 až 5 minut v páře, aby se chutě propojily.
  • Sundejte pokličku, aby se maso a zelenina začaly smažit, občas míchejte.
  • Petrželovou nať nasekejte najemno, a jakmile cibule začne karamelizovat, přidejte ji do pánve se zbývajícími 2 lžícemi mouky a rozdrobenými kostkami vývaru.
  • Promíchejte a nalijte tolik vody, aby směs pokryla.
  • Přiveďte k varu a poté stáhněte na středně nízkou teplotu, aby se dušené maso jen vařilo.
  • Přidejte brambory a pomalu vařte alespoň 2 hodiny, dokud se maso nebude rozpadat.
  • Přidejte nasekaný česnek, petržel, sůl a pepř a promíchejte.

Lahodný guláš můžete jíst jen s bramborem nebo k němu můžete přikusovat vypečený toastový chléb, který si můžete snadno a rychle připravit v topinkovači, jaký si vybrat se dozvíte v naší recenzi!

Tác s omáčkou s masem, kořenovou zeleninou a brambory.
Zdroj: honest-food.net

S čím servírovat srnčí maso?

Možností, co podávat k srnčímu, je mnoho. Některé oblíbené možnosti zahrnují bramborovou kaši, pečenou zeleninu, salát a chléb. Můžete být také kreativní a vyzkoušet něco nového. Můžete například spárovat zvěřinu s ovocem a zeleninou.

Pečená kořenová zelenina

Jednoduše omyjte a nakrájejte kořenovou zeleninu podle vašeho výběru (mrkev, pastinák a batáty), pokapejte ji trochou olivového oleje a oblíbeným kořením a pečte v předehřáté troubě do měkka.

Mrkvovo-zázvorové pyré

Pyré se také poměrně snadno připravuje – stačí mrkev a zázvor podusit ve vodě, dokud nezměknou, a poté je rozmixovat do hladka.

Chřest dušený s holandskou omáčkou

Navrch holandské omáčky přidejte špetku papriky.

Čerstvý salát se slaninou

K přípravě tohoto salátu budete potřebovat čerstvý salát, slaninu, šalotku, bílý vinný ocet, dijonskou hořčici a olivový olej. Do salátu můžete přidat i další ingredience, jako je rozdrobený modrý sýr nebo nakrájená jablka.

Glazovaná mrkev

Do směsi můžete přidat i další zeleninu, jako je pastinák nebo tuřín.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X