Sýrové pokrmy patří mezi ty nejoblíbenější.
A co vyzkoušet recepty na sýrovou omáčku s kuřecím masem?
Jsou jednoduché, rychlé a kombinace křehkého masa s krémovou omáčkou je prostě neodolatelná!
Pojďte si to užít!
Kuřecí prsa v sýrové omáčce s brokolicí
Tento snadný a chutný recept na kuřecí prsa ve smetanové omáčce s brokolicí využijete na přípravu večeře během náročného pracovního dne. Servírujte s rýží!
Co budete potřebovat
- 4 velká kuřecí prsa bez kosti a kůže
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Na omáčku:
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 2 lžíce citronové šťávy (nebo podle chuti)
- 3 šálky růžiček brokolice (větší růžičky rozpulte)
- 1 šálek strouhaného čedaru
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Na kuřecí prsa položte list pečícího papíru a poté je paličkou na maso nebo válečkem jemně vyrovnejte na tloušťku 1 cm.
- Pokapejte olivovým olejem a z obou stran ochuťte solí a pepřem.
- Maso opékejte ve velké pánvi dozlatova z obou stran a provařte.
- Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Přidejte cibuli a česnek do pánve a restujte 1-2 minuty, dokud se nerozvoní, poté přidejte koření.
- Vařte další minutu.
- Zalijte vývarem, smetanou a citronovou šťávou a přiveďte k varu.
- Přidejte brokolici, přikryjte a nechte vařit 3-5 minut, nebo dokud nebude brokolice měkká.
- Zkontrolujte propíchnutím ostrým nožem.
- Snižte plamen, přidejte sýr a za stálého míchání nechte rozpustit.
- Maso přidejte zpět do pánve, promíchejte ho s omáčkou, okořeňte dle chuti a podávejte.

Máme pro vás i další recepty na omáčky z různých druhů sýra nejen na těstoviny. Inspirujte se!
Kuřecí maso se slaninou a žampiony ve smetanové omáčce
Krémový a bohatý pokrm z kuřecích prsou, slaniny, pórku a žampiony v lahodné omáčce ze smetany, vína a parmazánu. Už se vám sbíhají sliny? Tak si ho pojďme společně připravit!
Co budete potřebovat
- 550 g kuřecích prsou bez kůže a bez kosti
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 85 g slaniny, nakrájené
- 1 velký pórek nakrájený na tenké půlměsíčky (bílé a světle zelené části)
- 230 g bílých žampionů, nakrájených na plátky
- ½ šálku suchého bílého vína (např. chardonnay, pinot grigio)
- 1 šálek smetany ke šlehání
- ¼ šálku parmazánu
Postup
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním plameni olivový olej.
- Přidejte maso a opékejte ho 8 minut z jedné strany, poté maso otočte a opékejte dalších 8 minut nebo dokud nebude propečené (vnitřní teplota by měla mít 73 °C).
- Vyjměte na talíř.
- Do pánve přidejte slaninu a opečte dokřupava.
- Vyjměte slaninu na talíř vyložený papírovou utěrkou, přičemž na pánvi ponechte tuk.
- Do tuku ze slaniny přidejte pórek a resujte, dokud nezačne měknout.
- Přidejte žampiony a restujte, dokud nezhnědnou a neuvaří se.
- Přilijte bílé víno a zvyšte teplotu na středně vysokou.
- Vařte, dokud se tekutina nezredukuje asi na polovinu.
- Snižte teplotu na střední a přidejte smetanu a parmazán.
- Vařte do zhoustnutí, poté do pánve přidejte kuřecí maso a slaninu.
- Ihned podávejte.

A co takové recepty na závitky z kuřecího masa? Zkuste tradiční pochoutku trochu netradičně!
Objevte podobné tipy
Pečená kuřecí prsa v sýrové omáčce
Luxusní pečené kuřecí maso s omáčkou z nivy a smetanového sýra Philadelphia. Podávejte s bramborami nebo dušenou brokolicí.
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí prsa bez kosti a kůže
- 1 šálek rozdrobené nivy
- 230 g sýra Philadelphia
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 1/2 lžičky worcesterské omáčky
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- sůl, podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- V kuchyňském robotu promíchejte nivu, sýr Philadephia, mléko, worcestrovou omáčku a černý pepř do hladké směsi.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí.
- Kuřecí prsa vložte do 20 cm čtvercové (nebo o něco menší) zapékací misky.
- Na prsa nalijte sýrovou omáčku a rovnoměrně ji rozetřete přes kuře a kolem něj.
- Pečte 35 minut odkryté, poté snižte teplotu trouby na 160 stupňů Celsia a pečte dalších 10 minut.
- Omáčka by měla bublat a po okrajích zhnědnout.
- Vyjměte z trouby.
- Před podáváním nechte 5 až 10 minut odležet.
- Pro co nejhezčí prezentaci nakrájejte kuřecí prsa, polijte je omáčkou a ozdobte čerstvou pažitkou nebo jarní cibulky.
- Můžete ještě posypat extra rozdrobenou nivou.
- Dobrou chuť!

Možná se vám budou hodit i naše recenze stolních trub. Tyto minitrouby využijete nejen na cestách, ale hodí se i na chatu nebo do garsonky. Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?
Masové kuličky s omáčkou z čedaru
Kuličky z mletého masa jsou lahodné samy o sobě. Jak je ale ještě vylepšit? Jednoduše! Povařte je v dokonalé sýrové omáčce a budete se oblizovat.
Co budete potřebovat
Na masové koule:
- 500 g mletého kuřecího masa
- 1 šálek panko strouhanky nebo obyčejné strouhanky
- 1 malé vejce
- 1/3 šálku strouhaného parmazánu
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
Na sýrovou omáčku:
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 šálek mléka
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek čerstvě nastrouhaného čedaru
- 1 lžička mleté hořčice (volitelně)
- sůl a pepř
- čerstvě nasekaná petrželka
Postup
- Všechny ingredience na masové kuličky kromě oleje dejte do mísy a dobře promíchejte rukama.
- Pomocí lžíce ze směsi tvořte kuličky.
- Zahřejte 1 lžíci oleje na nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni.
- Přidejte polovinu masových kuliček a opékejte 5 minut.
- Přendejte hotové masové kuličky do mísy a opakujte se zbývající dávkou.
- Snižte plamen na střední a přidejte máslo.
- Jakmile se rozpustí, přidejte mouku a promíchejte.
- Pomalu přilévejte mléko a šlehejte, dokud se nezbavíte všech hrudek.
- Poté zašlehejte kuřecí vývar.
- Neustále šlehejte,
- Jakmile omáčka zhoustne, přidejte sýr a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Poté přidejte mletou hořčici, sůl a pepř podle chuti.
- Masové kuličky vraťte do omáčky a promíchejte.
- Podávejte s těstovinami dle výběru!

Kuřecí prsa v sýrové omáčce se špenátem
Dokonalý recept z jedné pánve, který uchvátí celou rodinu! Kuřecí maso vařené ve smetanové omáčce s parmazánem, česnekem a špenátem navíc zvládnete připravit za pouhých 25 minut!
Co budete potřebovat
- 2 kuřecí prsa
- 3 lžíce másla
- 1/2 lžičky soli a pepře nebo podle chuti
- 1 lžička oregana
- 1 střední cibule, nasekaná
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 malá sklenice sušených rajčat, okapaných od oleje a nakrájených
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1/3 šálku strouhaného parmazánu
- 1 šálek špenátu (nebo více, pokud chcete)
Postup
- Kuřecí prsa důkladně ochuťte solí, pepřem a 1/2 lžičkou oregana z obou stran.
- Ve velké pánvi rozpusťte na středně vysokém ohni 2 lžíce másla s trochou oleje ze sušených rajčat.
- Přidejte kuřecí prsa a opékejte asi 4 minuty z každé strany, dokud nezhnědnou.
- Jakmile jsou hotová, přendejte je na talíř a dejte stranou.
- Do stejné pánve přidejte zbývající lžíci másla.
- Orestujte cibuli, česnek, 1/2 lžičky oregana a sušená rajčata.
- Pomalu přidejte kuřecí vývar, smetanu a parmazán a promíchejte, dokud nebude omáčka hladká.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Do omáčky i přidejte špenát a pokračujte ve vaření, dokud nezvadne.
- Přidejte kuřecí prsa zpět do pánve a prohřívejte 2-3 minuty.
- Pokrm ihned podávejte, ozdobený čerstvou nasekanou petrželkou.
- Nechte si chutnat!

Inspirujte se také našimi recepty se špenátem! Tuto listovou zeleninu můžete využít jak do slaných pokrmů, tak dokonce do sladkých.
A jak se vám naše recepty na sýrovou omáčku s kuřecím masem líbily? Napište nám do komentářů!