Lilkový tatarák ve 4 variantách: je libo s česnekem, rajčetem, kapary nebo červenou řepou?

Tatarák z lilku představuje lákavou variantu pro ty, kdo nejí maso. 

Tatarák z hovězího zná každý, ale je úžasné, že se dá připravit i ze zeleniny.

A není řečeno, že si na něm nepochutnají i masožrouti.

Pojďte se podívat, jak tuto dobrotu přichystat.

Lilkový tatarák (vegan) s česnekem

Nenapadá vás, co hodnotného si dát k večeři? Tatarák z lilku s křupavým kouskem pečiva dokáže náramně uspokojit. Je libo s česnekem? Ochutnejte!

Ingredience:

  • 2 lilky 
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • lžička najemno nakrájené šalotky
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • 1 lžička nasekaných bazalkových lístků
  • 1 lžička čerstvé nasekané petrželky
  • 1 lžička nasekané pažitky

Postup:

  • Lilky si rozkrojte podélně, vnitřek si vydlabejte, smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a směs dejte zpět do lilků.
  • Dejte péci do předehřáté trouby na 195 °C.
  • Pečte asi 30 minut, poté vyškrábejte všechen vnitřek a slupku vyhoďte. 
  • Přimíchejte šalotku, česnek, bylinky a můžete podávat.
tatarák z lilku
Zdroj: lasevla-bio.it

Vegetariánský tatarák z lilku a červené řepy

Tento recept může okouzlit všechny, kdo mají rádi pálivé pokrmy. Směs lilku, červené řepy, bylinek a feferonek roztočí chuťové buňky na maximum. 

Ingredience:

  • 2 červené řepy
  • 2 lilky
  • 20 g prolisovaného česneku
  • 10 g najemno nasekané šalotky
  • 80 g feferonek
  • 80 g sýru feta
  • 1 dl olivového oleje
  • 60 g balsamikového octa
  • sůl a pepř
  • řeřicha

Postup:

  • Lilky si rozřízněte podélně na 4 díly, řepu si umyjte a odřízněte kořeny.
  • Marinádu si vytvořte smícháním poloviny olivového oleje, soli, česneku a pepře.
  • Lilek i řepu do této směsi namočte. Řepu si zabalte do alobalu.
  • Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C.
  • Lilek z trouby vytáhněte po 20 minutách, řepu nechte péct dalších 30 – 40 minut.
  • Vnitřek lilku si vydlabejte ze slupky a rozmixujte.
  • Jakmile bude řepa měkká, oloupejte ji a dejte do mixéru. 
  • Dochuťte balzamikovým octem, solí, pepřem, přidejte šalotku a zjemněte zbytkem olivového oleje.
  • Směs servírujte ozdobenou nasekanými feferonkami, kousky sýru feta a řeřichou.
tatarák s červenou řepou a lilkem
Zdroj: cuisineactuelle.fr

Pomazánka z lilku a rajčat

Rajče a lilek tvoří skvělý pár. Připravte si tyto dvě suroviny v podobě pomazánky nebo tataráku z lilku a okouzlete své blízké. Podávejte jej na kousku křupavé topinky potřené olejem a česnekem.

Ingredience:

  • 1 středně velký lilek
  • 1 velké rajče
  • půl hrsti čerstvé petrželky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  • Lilek si nakrájejte na kostičky asi 2,5 cm velké, tak stejně si nakrájejte i rajče.
  • Troubu si předehřejte na 180 °C. 
  • Lilek si vsypejte do hlubší pánve a dejte na střední plamen. Přidejte olivový olej a 1-2 minuty nemíchejte, osolte, opepřete.
  • Pak lehce promíchejte a restujte ještě další minutu.
  • Lilek si přemístěte do pekáčku a dejte na 4-6 minutek do trouby dopéct.
  • Po zchlazení přimíchte rajčata, bylinky, sůl a pepř.
tatarák se zeleninou
Zdroj: noteatingouttinny.com

Chtěli byste si pořídit opravdu kvalitní pánev. Mrkněte na tipy k výběru pánve Tefal.

Zeleninový tatarák z lilku

Tapenáda je pokrm z kaparů. Pojďte si připravit lilkový tatarák s touto přísadou a pochutnejte si jako ve francouzské restauraci.

Ingredience:

  • 1 lilek
  • 1 svazek tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 lžíce kaparů
  • sůl

Tapenáda:

  • 1 lžíce kaparů
  • 1 šalotka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce černých oliv
  • sůl

K servírování:

  • 4 kapary
  • sušená rajčata

Postup:

  • Lilek si umyjte a nakrájejte na kostičky. 
  • Dejte vařit do vroucí vody na 1 minutu spolu se svazkem tymiánu a bobkovým listem.
  • Uvařený lilek vyjměte z hrnce děrovanou naběračkou a dejte do studené vody zchladit.
  • Nakrájené kapary dejte do fritézy na 2 minuty usmažit při 180°C.

Tapenáda:

  • Šalotku si nakrájejte na plátky a dejte do mixéru spolu se všemi ingrediencemi a rozmixujte.
  • 1 lžíci tapenády smíchejte s lilkem a zamíchejte.
  • Lilkový tatarák servírujte na talířku, pomocí formičky vytvořte hrudku, ozdobte kapary, sušenými rajčaty a zbytkem tapenády.
tatarák z lilku s kapary
Zdroj: marieclaire.fr

Tip: Máte chuť si s touto zeleninou trochu zaexperimentovat? Nakoukněte, jak si připravit lahodný lilkový kaviár.

Připravte si jej s videoreceptem:

CCMLC Tartare d’aubergine aux câpres et olives

Jak vidíte, tatarák lze vytvořit i v bezmasá variantě. 

Lilek se dá kombinovat snad se všemi druhy zeleniny, můžeme jej zapéct, udělat si z něj lasagne či ugrilovat. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na zpracování lilku.

A pokud máte na zahrádce pěknou úrodu, využijte ji na maximum. Podívejte se, jak využít lilek v přílohách.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X