Tatarák z lilku představuje lákavou variantu pro ty, kdo nejí maso.
Tatarák z hovězího zná každý, ale je úžasné, že se dá připravit i ze zeleniny.
A není řečeno, že si na něm nepochutnají i masožrouti.
Pojďte se podívat, jak tuto dobrotu přichystat.
Lilkový tatarák (vegan) s česnekem
Nenapadá vás, co hodnotného si dát k večeři? Tatarák z lilku s křupavým kouskem pečiva dokáže náramně uspokojit. Je libo s česnekem? Ochutnejte!
Ingredience:
- 2 lilky
- olivový olej
- sůl
- pepř
- lžička najemno nakrájené šalotky
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 1 lžička nasekaných bazalkových lístků
- 1 lžička čerstvé nasekané petrželky
- 1 lžička nasekané pažitky
Postup:
- Lilky si rozkrojte podélně, vnitřek si vydlabejte, smíchejte s olivovým olejem, solí, pepřem a směs dejte zpět do lilků.
- Dejte péci do předehřáté trouby na 195 °C.
- Pečte asi 30 minut, poté vyškrábejte všechen vnitřek a slupku vyhoďte.
- Přimíchejte šalotku, česnek, bylinky a můžete podávat.

Vegetariánský tatarák z lilku a červené řepy
Tento recept může okouzlit všechny, kdo mají rádi pálivé pokrmy. Směs lilku, červené řepy, bylinek a feferonek roztočí chuťové buňky na maximum.
Ingredience:
- 2 červené řepy
- 2 lilky
- 20 g prolisovaného česneku
- 10 g najemno nasekané šalotky
- 80 g feferonek
- 80 g sýru feta
- 1 dl olivového oleje
- 60 g balsamikového octa
- sůl a pepř
- řeřicha
Postup:
- Lilky si rozřízněte podélně na 4 díly, řepu si umyjte a odřízněte kořeny.
- Marinádu si vytvořte smícháním poloviny olivového oleje, soli, česneku a pepře.
- Lilek i řepu do této směsi namočte. Řepu si zabalte do alobalu.
- Dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C.
- Lilek z trouby vytáhněte po 20 minutách, řepu nechte péct dalších 30 – 40 minut.
- Vnitřek lilku si vydlabejte ze slupky a rozmixujte.
- Jakmile bude řepa měkká, oloupejte ji a dejte do mixéru.
- Dochuťte balzamikovým octem, solí, pepřem, přidejte šalotku a zjemněte zbytkem olivového oleje.
- Směs servírujte ozdobenou nasekanými feferonkami, kousky sýru feta a řeřichou.

Objevte podobné tipy
Pomazánka z lilku a rajčat
Rajče a lilek tvoří skvělý pár. Připravte si tyto dvě suroviny v podobě pomazánky nebo tataráku z lilku a okouzlete své blízké. Podávejte jej na kousku křupavé topinky potřené olejem a česnekem.
Ingredience:
- 1 středně velký lilek
- 1 velké rajče
- půl hrsti čerstvé petrželky
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- Lilek si nakrájejte na kostičky asi 2,5 cm velké, tak stejně si nakrájejte i rajče.
- Troubu si předehřejte na 180 °C.
- Lilek si vsypejte do hlubší pánve a dejte na střední plamen. Přidejte olivový olej a 1-2 minuty nemíchejte, osolte, opepřete.
- Pak lehce promíchejte a restujte ještě další minutu.
- Lilek si přemístěte do pekáčku a dejte na 4-6 minutek do trouby dopéct.
- Po zchlazení přimíchte rajčata, bylinky, sůl a pepř.

Chtěli byste si pořídit opravdu kvalitní pánev. Mrkněte na tipy k výběru pánve Tefal.
Zeleninový tatarák z lilku
Tapenáda je pokrm z kaparů. Pojďte si připravit lilkový tatarák s touto přísadou a pochutnejte si jako ve francouzské restauraci.
Ingredience:
- 1 lilek
- 1 svazek tymiánu
- 1 bobkový list
- 3 lžíce kaparů
- sůl
Tapenáda:
- 1 lžíce kaparů
- 1 šalotka
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce černých oliv
- sůl
K servírování:
- 4 kapary
- sušená rajčata
Postup:
- Lilek si umyjte a nakrájejte na kostičky.
- Dejte vařit do vroucí vody na 1 minutu spolu se svazkem tymiánu a bobkovým listem.
- Uvařený lilek vyjměte z hrnce děrovanou naběračkou a dejte do studené vody zchladit.
- Nakrájené kapary dejte do fritézy na 2 minuty usmažit při 180°C.
Tapenáda:
- Šalotku si nakrájejte na plátky a dejte do mixéru spolu se všemi ingrediencemi a rozmixujte.
- 1 lžíci tapenády smíchejte s lilkem a zamíchejte.
- Lilkový tatarák servírujte na talířku, pomocí formičky vytvořte hrudku, ozdobte kapary, sušenými rajčaty a zbytkem tapenády.

Tip: Máte chuť si s touto zeleninou trochu zaexperimentovat? Nakoukněte, jak si připravit lahodný lilkový kaviár.
Připravte si jej s videoreceptem:
Jak vidíte, tatarák lze vytvořit i v bezmasá variantě.
Lilek se dá kombinovat snad se všemi druhy zeleniny, můžeme jej zapéct, udělat si z něj lasagne či ugrilovat. Inspirujte se těmi nejlepšími recepty na zpracování lilku.
A pokud máte na zahrádce pěknou úrodu, využijte ji na maximum. Podívejte se, jak využít lilek v přílohách.