Jestliže vám došly veškeré nápady, co uvařit na oběd nebo teplou večeři, pak neváhejte připravit těstoviny.
Dají se totiž připravovat vařené i zapečené v různých obměnách – tu s masem, jindy s houbami, zeleninou či vejci.
Anebo lze uvařit těstoviny s omáčkou, které také dobře chutnají a jsou rychle uvařené. Právě o těch jsme napsali tyto recepty:
Těstoviny s rajskou omáčkou
Kečup nebo rajský protlak se mohou stát základem pro přípravu rajské omáčky k těstovinám. Můžeme použít klasické špagety nebo i jiné tvary těstovin – kolínka, vrtulky či mašličky.
INGREDIENCE
- špagety
- rajský protlak nebo kečup
- olej
- cibule
- česnek
- oregano
- sůl
- tvrdý sýr – Eidam, Ementál, Gouda
POSTUP
- Těstoviny uvaříme v horké vodě podle návodu. Nejchutnější jsou na skus.
- Mezitím si na oleji orestujeme v kastrolu nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, trochu rozředíme vodou.
- Dochutíme utřeným česnekem, oreganem a povaříme.
- Sýr nastrouháme najemno.
- Jednotlivé porce špaget na talíři přeléváme rajskou omáčkou a sypeme strouhaným sýrem.
zdroj: CC0 Creative Commons
Objevte podobné tipy
Těstoviny s houbovou omáčkou
Chutnou kombinací jsou těstoviny a smetanová houbová omáčka. Hříbky si můžeme nasbírat sami v lese, nebo použijeme kupované žampiony.
INGREDIENCE
- těstoviny
- houby nebo žampiony
- olej
- česnek
- bílé víno
- sladká smetana
- sůl
- mletý pepř
- tvrdý sýr
POSTUP
- V kastrolu osmažíme utřený česnek, přidáme nakrájené houby, které také orestujeme.
- Vše zalijeme bílým vínem a dusíme do vydušení šťávy.
- K houbám přidáme smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr, které povaříme tak dlouho, až se docela rozpustí.
- Těstoviny uvaříme dle návodu v horké vodě, zcedíme a rozdělíme na jednotlivé porce do talířů, kde je přelijeme houbovou omáčkou.
zdroj: CC0 Creative Commons
Těstoviny s nivovou omáčkou
Sýr s modrou plísní – například Niva – je výbornou výchozí surovinou pro přípravu omáčky k těstovinám.
INGREDIENCE
- těstoviny
- sýr Niva
- smetana ke šlehání
- provensálské koření
- dušená šunka
POSTUP
- Nejprve si připravíme těstoviny podle návodu, které uvaříme v horké vodě nejlépe na skus.
- Mezitím si nakrájíme dušenou šunku, kterou osmahneme na oleji v kastrolu, přidáme nastrouhanou nivu a necháme ji rozpustit.
- Přilijeme šlehačku, ochutíme provensálským koření a necháme chvíli povařit.
- Těstoviny rozdělíme na porce do talířků a přelijeme nivovou omáčkou.
zdroj: CC0 Creative Commons
Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou
Brokolice je bohatá na draslík a vitamín C a bylo by škoda se jí zříci při přípravě pokrmů. Vyzkoušejte uvařit brokolici se sýrovou omáčkou a doplnit ji těstovinami.
INGREDIENCE
- těstoviny
- 500 g brokolice
- kelímek smetany ke šlehání
- 100 g tvrdého sýru
- 2 tavené sýry
- česnek dle chuti
- máslo
- polohrubá mouka
- 250 g šunky vcelku
POSTUP
- Na másle osmahneme 2 lžíce polohrubé mouky, zalijeme trochou vody a smetanou a uvaříme bešamel.
- Do bešamelu přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit.
- Doplníme nakrájenou dušenou šunkou a nastrouhaným tvrdým sýrem, který povaříme, až se rozpustí.
- Dochutíme solí a česnekem.
- Brokolici omyjeme, rozebereme na jednotlivé růžičky, které uvaříme v horké osolené vodě – asi 5 minut.
- Uvařenou brokolici rozsekáme na kousky.
- Těstoviny promícháme s nasekanou brokolicí, dáme do talířků a jednotlivé porce poléváme připravenou sýrovou omáčkou.
zdroj: CC0 Creative Commons
Výše uvedený výčet omáček samozřejmě není kompletní. Můžeme ještě připravovat masové omáčky z mletého či jiného masa nebo vnitřností, houbové omáčky a další.
Těstoviny připravujeme nejen s omáčkami, ale výborně chutnají také zapékané těstoviny, které omáčkou v pekáčku polejeme a krátce zapečeme.