Chutné a rychlé těstoviny s omáčkou

Jestliže vám došly veškeré nápady, co uvařit na oběd nebo teplou večeři, pak neváhejte připravit těstoviny.

Dají se totiž připravovat vařené i zapečené v různých obměnách – tu s masem, jindy s houbami, zeleninou či vejci.

Anebo lze uvařit těstoviny s omáčkou, které také dobře chutnají a jsou rychle uvařené.

Druhy těstovin k omáčce

K omáčce jsou asi nejoblíbenější těstovinou špagety. Následují je kolínka a menší či větší mušličky. Můžeme si také někdy vyzkoušet i jiné tvary, které se nabízí většinou z italského sortimentu těstovin. Záleží jen na naší chuti a zvyklostech, pro které těstoviny se rozhodneme.

Příprava těstovin

Pro přípravu těstovin platí jednoduchá zásada. Vkládáme je vždy do vroucí osolené vody, které musí být dostatečné množství. Dobu varu je obtížné určit, protože na trhu je dnes řada druhů od různých výrobců a proto se řídíme doporučením uvedeným na obalu.

Těstoviny vaříme na skus, uvařené scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se neslepily. Lze do nich také kápnout trochu oleje a promíchat. K sýrové omáčce se hodí téměř všechny druhy těstovin.

1. Těstoviny s rajskou omáčkou

Kečup nebo rajský protlak se mohou stát základem pro přípravu rajské omáčky k těstovinám. Můžeme použít klasické špagety nebo i jiné tvary těstovin – kolínka, vrtulky či mašličky.

INGREDIENCE:

  • špagety
  • rajský protlak nebo kečup
  • olej
  • cibule
  • česnek
  • oregano
  • sůl
  • tvrdý sýr – Eidam, Ementál, Gouda

POSTUP:

  1. Těstoviny uvaříme v horké vodě podle návodu. Nejchutnější jsou na skus.
  2. Mezitím si na oleji orestujeme v kastrolu nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, trochu rozředíme vodou.
  3. Dochutíme utřeným česnekem, oreganem a povaříme.
  4. Sýr nastrouháme najemno.
  5. Jednotlivé porce špaget na talíři přeléváme rajskou omáčkou a sypeme strouhaným sýrem.

Hotový recept na těstoviny s rajskou omáčkou

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

2. Těstoviny s houbovou omáčkou

Chutnou kombinací jsou těstoviny a smetanová houbová omáčka. Hříbky si můžeme nasbírat sami v lese, nebo použijeme kupované žampiony.

INGREDIENCE:

  • těstoviny
  • houby nebo žampiony
  • olej
  • česnek
  • bílé víno
  • sladká smetana
  • sůl
  • mletý pepř
  • tvrdý sýr

POSTUP:

  1. V kastrolu osmažíme utřený česnek, přidáme nakrájené houby, které také orestujeme.
  2. Vše zalijeme bílým vínem a dusíme do vydušení šťávy.
  3. K houbám přidáme smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr, které povaříme tak dlouho, až se docela rozpustí.
  4. Těstoviny uvaříme dle návodu v horké vodě, zcedíme a rozdělíme na jednotlivé porce do talířů, kde je přelijeme houbovou omáčkou.

Hotový recept na těstoviny s houbovou omáčkou

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

3. Těstoviny s nivovou omáčkou

Sýr s modrou plísní – například Niva – je výbornou výchozí surovinou pro přípravu omáčky k těstovinám.

INGREDIENCE:

  • těstoviny
  • sýr Niva
  • smetana ke šlehání
  • provensálské koření
  • dušená šunka

POSTUP:

  1. Nejprve si připravíme těstoviny podle návodu, které uvaříme v horké vodě nejlépe na skus.
  2. Mezitím si nakrájíme dušenou šunku, kterou osmahneme na oleji v kastrolu, přidáme nastrouhanou nivu a necháme ji rozpustit.
  3. Přilijeme šlehačku, ochutíme provensálským koření a necháme chvíli povařit.
  4. Těstoviny rozdělíme na porce do talířků a přelijeme nivovou omáčkou.

Hotový recept na těstoviny s nivovou omáčkou

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

4. Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou

Brokolice je bohatá na draslík a vitamín C a bylo by škoda se jí zříci při přípravě pokrmů. Vyzkoušejte uvařit brokolici se sýrovou omáčkou a doplnit ji těstovinami.

INGREDIENCE:

  • těstoviny
  • 500 g brokolice
  • kelímek smetany ke šlehání
  • 100 g tvrdého sýru
  • 2 tavené sýry
  • česnek dle chuti
  • máslo
  • polohrubá mouka
  • 250 g šunky vcelku

POSTUP:

  1. Na másle osmahneme 2 lžíce polohrubé mouky, zalijeme trochou vody a smetanou a uvaříme bešamel.
  2. Do bešamelu přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit.
  3. Doplníme nakrájenou dušenou šunkou a nastrouhaným tvrdým sýrem, který povaříme, až se rozpustí.
  4. Dochutíme solí a česnekem.
  5. Brokolici omyjeme, rozebereme na jednotlivé růžičky, které uvaříme v horké osolené vodě – asi 5 minut.
  6. Uvařenou brokolici rozsekáme na kousky.
  7. Těstoviny promícháme s nasekanou brokolicí, dáme do talířků a jednotlivé porce poléváme připravenou sýrovou omáčkou.

Hotový recept na těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou

zdroj: pixabay.com, CC0 Creative Commons

Výše uvedený výčet omáček samozřejmě není kompletní. Můžeme ještě připravovat masové omáčky z mletého či jiného masa nebo vnitřností, houbové omáčky, omáčky s větším množstvím uzeniny nebo omáčky, kde výrazným prvkem je především koření nebo některé dochucující přípravky.

Těstoviny připravujeme nejen s omáčkami, ale výborně chutnají také zapečené těstoviny, které omáčkou v pekáčku polejeme a krátce zapečeme.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *