Rychlý oběd či večeře z těstovin s omáčkou

Jestliže vám došly veškeré nápady, co uvařit na oběd nebo teplou večeři, pak neváhejte připravit těstoviny.

Dají se totiž připravovat vařené i zapečené v různých obměnách – tu s masem, jindy s houbami, zeleninou či vejci.

Anebo lze uvařit těstoviny s omáčkou, které také dobře chutnají a jsou rychle uvařené. Právě o těch jsme napsali tyto recepty:

Těstoviny s rajskou omáčkou

Kečup nebo rajský protlak se mohou stát základem pro přípravu rajské omáčky k těstovinám. Můžeme použít klasické špagety nebo i jiné tvary těstovin – kolínka, vrtulky či mašličky.

INGREDIENCE

  • špagety
  • rajský protlak nebo kečup
  • olej
  • cibule
  • česnek
  • oregano
  • sůl
  • tvrdý sýr – Eidam, Ementál, Gouda

POSTUP

  1. Těstoviny uvaříme v horké vodě podle návodu. Nejchutnější jsou na skus.
  2. Mezitím si na oleji orestujeme v kastrolu nakrájenou cibuli, přidáme rajský protlak, trochu rozředíme vodou.
  3. Dochutíme utřeným česnekem, oreganem a povaříme.
  4. Sýr nastrouháme najemno.
  5. Jednotlivé porce špaget na talíři přeléváme rajskou omáčkou a sypeme strouhaným sýrem.

Hotový recept na těstoviny s rajskou omáčkouzdroj: CC0 Creative Commons

Těstoviny s houbovou omáčkou

Chutnou kombinací jsou těstoviny a smetanová houbová omáčka. Hříbky si můžeme nasbírat sami v lese, nebo použijeme kupované žampiony.

INGREDIENCE

  • těstoviny
  • houby nebo žampiony
  • olej
  • česnek
  • bílé víno
  • sladká smetana
  • sůl
  • mletý pepř
  • tvrdý sýr

POSTUP

  1. V kastrolu osmažíme utřený česnek, přidáme nakrájené houby, které také orestujeme.
  2. Vše zalijeme bílým vínem a dusíme do vydušení šťávy.
  3. K houbám přidáme smetanu a nastrouhaný tvrdý sýr, které povaříme tak dlouho, až se docela rozpustí.
  4. Těstoviny uvaříme dle návodu v horké vodě, zcedíme a rozdělíme na jednotlivé porce do talířů, kde je přelijeme houbovou omáčkou.

Hotový recept na těstoviny s houbovou omáčkouzdroj: CC0 Creative Commons

Těstoviny s nivovou omáčkou

Sýr s modrou plísní – například Niva – je výbornou výchozí surovinou pro přípravu omáčky k těstovinám.

INGREDIENCE

  • těstoviny
  • sýr Niva
  • smetana ke šlehání
  • provensálské koření
  • dušená šunka

POSTUP

  1. Nejprve si připravíme těstoviny podle návodu, které uvaříme v horké vodě nejlépe na skus.
  2. Mezitím si nakrájíme dušenou šunku, kterou osmahneme na oleji v kastrolu, přidáme nastrouhanou nivu a necháme ji rozpustit.
  3. Přilijeme šlehačku, ochutíme provensálským koření a necháme chvíli povařit.
  4. Těstoviny rozdělíme na porce do talířků a přelijeme nivovou omáčkou.

Hotový recept na těstoviny s nivovou omáčkouzdroj: CC0 Creative Commons

Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou

Brokolice je bohatá na draslík a vitamín C a bylo by škoda se jí zříci při přípravě pokrmů. Vyzkoušejte uvařit brokolici se sýrovou omáčkou a doplnit ji těstovinami.

INGREDIENCE

  • těstoviny
  • 500 g brokolice
  • kelímek smetany ke šlehání
  • 100 g tvrdého sýru
  • 2 tavené sýry
  • česnek dle chuti
  • máslo
  • polohrubá mouka
  • 250 g šunky vcelku

POSTUP

  1. Na másle osmahneme 2 lžíce polohrubé mouky, zalijeme trochou vody a smetanou a uvaříme bešamel.
  2. Do bešamelu přidáme tavený sýr a necháme ho rozpustit.
  3. Doplníme nakrájenou dušenou šunkou a nastrouhaným tvrdým sýrem, který povaříme, až se rozpustí.
  4. Dochutíme solí a česnekem.
  5. Brokolici omyjeme, rozebereme na jednotlivé růžičky, které uvaříme v horké osolené vodě – asi 5 minut.
  6. Uvařenou brokolici rozsekáme na kousky.
  7. Těstoviny promícháme s nasekanou brokolicí, dáme do talířků a jednotlivé porce poléváme připravenou sýrovou omáčkou.

Hotový recept na těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkouzdroj: CC0 Creative Commons

Výše uvedený výčet omáček samozřejmě není kompletní. Můžeme ještě připravovat masové omáčky z mletého či jiného masa nebo vnitřností, houbové omáčky a další.

Těstoviny připravujeme nejen s omáčkami, ale výborně chutnají také zapékané těstoviny, které omáčkou v pekáčku polejeme a krátce zapečeme.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.