Velikonoce s oblíbenou pečenou drůbeží

Tím, že připravíme na velikonoční stůl jakékoliv jídlo z drůbežího masa, rozhodně neuděláme žádnou chybu. Ke koupi je vždy a všude kuřecí maso z celých nebo dělených kuřat, krůtí maso a výjimkou není ani mladá kachnička. Slepici si necháme spíše k jiné příležitosti, ale pokud klademe důraz na polévku, tak je slepice mimořádně vhodná. Můžeme si tedy vybrat podle toho, na co zrovna bude v rodině chuť a pak zvolit recept, který bude všem vyhovovat.

1. Velikonoční kuře s jarní nádivkou

Je skvělá volba pro sváteční oběd. Naplněné jarní nádivkou, tedy rohlíkovou nádivkou ochucenou například mladými lístky kopřiv či špenátu s dalšími bylinkami, to chutná dvojnásob.

INGREDIENCE :

  • 1 ks kuře v celku
  • sůl a pepř
  • máslo

na nádivku

  • 2 rohlíky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • 100 ml mléka
  • 150 g slaniny
  • hrst sekané petržele
  • 1 hrst sekané mladé kopřivy nebo špenátu
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do velké mísy a zalijeme mlékem
  2. Cibuli a slaninu nakrájíme najemno a osmahneme na másle. Když je směs opečená dozlatova, vložíme ji do mísy k rohlíkům.
  3. Přidáváme vejce, najemno nasekané čerstvé bylinky a dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  4. Kuře opláchneme a naplníme připravenou nádivkou.
  5. Z obou stran opepříme, dobře osolíme a dáme do pekáčku, na maso poklademe kousky másla, které můžeme opatrně vložit i pod kůži, kuře tak zůstane šťavnaté.
  6. Pečeme v předehřáté troubě cca 1,5 až 2 hodiny na 180 °C.
  7. Můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo s provensálskými brambory.

Velikonoční kuře s jarní nádivkou

zdroj : fresh.iprima.cz

2. Velikonoční krůtí roláda plněná játry

Nebojte se spojení krůtího masa s játry, naopak přímo se to vybízí.

Játra pro mnoho lidí nejsou tou nejoblíbenější lahůdkou, přitom ale obsahují velké množství pro tělo důležitých látek a pomáhají třeba i správnému fungování nerovového systému. Měly by proto být pravidelně součástí jídelníčku každého z nás. Kromě toho, že játra obsahují všechny vitaminy řady B, zvláště zmíněný vitamin B12, který se vyskytuje pouze v živočišných produktech, jsou zároveň potravinou s nejvyšším obsahem vitaminu A a najdeme v nich i velké množství dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu

INGREDIENCE :

  • 1 větší krutí prso
  • 1 balíček kuřecích jater (350 g)
  • 2 vajec
  • 2 cibule
  • sůl a pepř
  • hořčice
  • bylinky dle chuti – pažitka, petržel

POSTUP :

  1. Krutí maso nakrojíme v půlce a do stran nakrajujeme a rozvineme, až vznikne přibližně stejně silný plát.
  2. Plát masa jemně naklepeme.
  3. Osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí.
  4. Na pánvi zesklovatíme na jemno nakrájenou cibuli.
  5. Rozmražená kuřecí játra, omyjeme, překrojíme na menší části.
  6. Opepříme, dáme na pánev k cibulce a dusíme je doměkka.
  7. Potom v nich rozmícháme vejce, počkáme, až se srazí.
  8. Směs osolíme a  rozetřeme ji na plát masa.
  9. Opatrně svineme a omotáme nití.
  10. Roládu přeneseme na pekáč, osolíme ji a podlijeme vodou.
  11. Pečeme při 200°C necelou hodinu.
  12. Během pečení podléváme roládu výpekem.
  13. Můžeme podávat s bramborovou kaší nebo bramborovými placičkami.

Velikonoční krůtí roláda plněná játry

zdroj : raisedonaroux.com

3. Velikonoční kachna pečená velmi pomalu

Absolutně dokonalý recept. Postup primitivní, ingredience zcela prosté, námaha minimální, avšak výsledek měkký, šťavnatý a na povrchu křupavý.

INGREDIENCE :

  • 1 ks kachny
  • 1 lžička kmínu
  • sůl

POSTUP :

  1. Kachnu omyjeme zevnitř i zvenku pod tekoucí studenou vodou.
  2. Necháme ji okapat a pak ještě zvenku osušíme papírovou utěrkou.
  3. Důkladně ze všech stran osolíme asi 2/3 soli, zbytek nasypeme do břišní dutiny.
  4. Kůži ze všech stran ještě posypeme kmínem.
  5. Takto připravenou kachnu položíme hřbetem dolů do pekáčku, který ji velikostí těsně obemkne.
  6. Přikryjeme dobře přiléhajícím víkem.
  7. Pekáček s kachnou vložíme do trouby a teplotu nastavíme na 120 °C.
  8. Pečeme bez jakýchkoli zásahů 5-6 hodin.
  9. Pokud se zdá po uplynutí této doby kůže málo křupavá, odstraníme víko, zvýšíme teplotu na 200 °C a ještě asi 10 minut kachnu zapékáme, dokud nedosáhne našeho oblíbeného odstínu zlaté.
  10. Přílohou k pečené kachně bývají nejčastěji jemné bramborové knedlíky a dušené červené zelí.

Velikonoční kachna pečená velmi pomalu

zdroj : food52.com

Z drůbeže můžete o Velikonocích vyzkoušet připravit i křepelky, husu nebo baby kuřátka.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *