Skvělé recepty na brambory a kuře zapečené v troubě vás uchvátí nejen svou jednoduchostí

Oblíbená kombinace v jednom jídle z jednoho pekáče.

Připravte si tyto lahodně recepty na zapečené brambory s kuřecím masem, které jsou hotové za pár minut.

Vyberte si svůj způsob, jak si tuto dobrotu připravit.

Vše najdete v tomto článku.

Zapečené brambory s kuřecím masem a sýrem

Plněné pečené brambory smetanovým čedarem, slaninou a kuřetem, je jemné a lahodné jídlo, které se hodí pro každou příležitost. Tento recept je ideální pro spotřebování zbytků, čímž zamezíte jeho plýtvání, tak jako naše gratinované brambory.

Co budeme potřebovat

  • 6 velkých brambor
  • 500 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce kořenící směsi z cibulového prášku, kopru, petržele, česnekového prášku, soli, pepře a sušené pažitky
  • 120 g smetanového sýra
  • 3 plátky opečené slaniny
  • 250 g strouhaného sýra čedar
  • Čerstvě nasekaná pažitka
  • Na ozdobu: slanina, pažitka, ranč dresink, rozdrobený modrý sýr

Postup

  • Přidejte kuře do pomalého hrnce a posypte směsí koření.
  • Na kuře položte blok smetanového sýra.
  • Přikryjte a vařte na vysokou teplotu 2,5–3 hodiny nebo na nízkou teplotu asi 4–5 hodin.
  • Mezitím upečte brambory do měkka v troubě a nechte vychladnout.
  • Když je kuře hotové, sejměte víko a natrhejte kuře přímo v hrnci pomocí dvou vidliček.
  • Vmíchejte ¾ nakrájené slaniny a nastrouhaný čedar.
  • Ostrým nožem udělejte v horní části každé brambory podélný zářez, dávejte pozor, abyste brambory nerozřízli úplně na polovinu.
  • Konce jemně zmáčkněte, aby se brambory co nejvíce otevřely, ale aby se úplně otevřely.
  • Vnitřek osolte, opepřete a vnitřek brambory jemně načechrejte vidličkou.
  • Přidejte trochu másla. Poté naplňte kuřecí směsí.
  • Každý brambor ozdobte strouhaným čedarem a zbylou nakrájenou slaninou.
  • Brambory rozložte na plech vyložený alobalem a opékejte 5 minut nebo dokud se sýr nerozpustí.
  • Ozdobte čerstvou mletou pažitkou a případným zbytkem slaniny.

Bílý vinný nebo červený vinný ocet můžete nahradit jakýmkoli jiným octem – obyčejným bílým octem, balzamikem, sherry atd. Vhodnou náhradou by byla i citronová šťáva.

Pokud chcete kuře marinovat, promíchejte zálivku a vložte ji do sáčku na zip s kuřetem a marinujte až 24 hodin.

Opečená brambora se sýrem čedar a opečenou slaninou.
Zdroj: staysnatched.com

Zapečené kuřecí maso s bramborem a rajčaty

Kuře a brambory zapečené s chutnou italskou omáčkou, přelité taveným sýrem. Tento recept na zapečené kuře s bramborami a cherry rajčátky je stejně jako tyto recepty, večeře z jednoho hrnce, která se snadno a rychle připraví.

Co budeme potřebovat

  • 4–5 řízků z kuřecích stehen s kůží
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 400g drcených rajčat
  • 350 g cherry rajčat
  • 3 středně velké brambory (oloupané a nakrájené na kousky)
  • 200 g mozzarelly (strouhané)
  • sůl
  • pepř

Na italský dresink

  • 1/2 lžičky každého sušeného lístku rozmarýnu a tymiánu
  • 2 stroužky česneku (mleté)
  • 3 lžíce červeného vína nebo bílého vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • pepř

Postup

  • Předehřejte troubu 180 stupňů.
  • Smíchejte ingredience na italský dresing.
  • Brambory vařte v hrnci, dokud nejsou mírně nedovařené – asi 5 minut varu.
  • Pomocí vidličky brambory trochu propíchejte, tak nasají více chuti dresinku a posypte špetkou soli a pepře.
  • Mezitím ochutíme kuře z obou stran solí a pepřem.
  • Zahřejte 1/2 lžíce olivového oleje ve velké pánvi vhodné do trouby na vysokou teplotu.
  • Přidejte kuře a dobře opečte z obou stran, asi 5 minut na každé straně.
  • Sundejte pánev z plotny a vylijte přebytečný tuk.
  • Kolem kuřete rozložte brambory a přelijte drcenými rajčaty.
  • Dochuťte špetkou soli a pepře a vše pokapejte italským dresinkem.
  • Navrch položte cherry rajčata a pečte 25 – 30 minut, nebo dokud není kuře zcela propečené.
  • Vyjměte z trouby a posypte sýrem, poté pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.
  • Před podáváním nechte 5 až 10 minut odstát. Pokud chcete, ozdobte lístky bazalky.
Bílý pekáč s kuřecím masem zapečeným v troubě s mozzarellou a rajčaty.
Zdroj: thereciperebel.com

Kuře a brambory zapečené se smetanou

Zapečené kuřecí maso a brambory s dijonskou krémovou omáčkou je chutný zázrak z jednoho hrnce, který se hodí na každý den v týdnu. Italské koření a dijonská hořčice se krásně smísí v bohaté máslové omáčce, která se perfektně hodí k jemnému masu a bramborám.

Co budeme potřebovat

  • 3 kuřecí prsa bez kůže
  • 2 lžičky italského směsného koření
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 g baby brambor (rozpůlené nebo rozčtvrcené)

Na smetanovou omáčku

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mletého česneku
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml husté smetany
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Smíchejte kuře a brambory ve velké míse.
  • Pokapejte 1 lžící olivového oleje, promíchejte, aby se obalily, poté bohatě dochuťte solí a pepřem a italskou kořenící směsí.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo na střední teplotě.
  • Zakápněte 1 lžící olivového oleje a dobře promíchejte.
  • Do jedné poloviny pánve přidejte kuře, do druhé poloviny brambory.
  • Vařte nerušeně 3–4 minuty, otočte kuře a opékejte další 3–4 minuty, dokud z obou stran nezhnědne.
  • Kuře a brambory přendejte na talíř a přikryjte, aby zůstaly teplé.
  • Ve stejné pánvi rozpusťte máslo na střední teplotu.
  • Přidejte česnek a míchejte po dobu 1 minuty, dokud nebude voňavý.
  • Vmíchejte kuřecí vývar a dijonskou hořčici, poté zašlehejte hustou smetanu, sůl a pepř.
  • Vraťte kuře a brambory do pánve a dobře je promíchejte v omáčce.
  • Přendejte do předehřáté trouby a pečte 15–20 minut, dokud není kuře propečené a brambory měkké.
  • Na kuře a brambory nalijte dijonskou omáčku, ozdobte čerstvě namletým černým pepřem a čerstvými bylinkami a podávejte.

Pro perfektní výsledek si pořiďte kvalitní pomalý hrnec. Jak ho vybrat se dozvíte v naší recenzi.

Vypečená kuřecí prsa s jemnou krustou a měkkými bramborami.
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Pečené kuře v troubě s bramborami a brokolicí

Zapečené brambory s kuřecím masem a brokolicí se stane jasnou volbou pro týdenní večeři, když prostě nestíháte. Nebo ji dejte prostor v těchto jednoduchých salátech z brokolice, jsou zdravé a výživné.

Co budeme potřebovat

  • 1 kg kuřecích stehen vykostěných s kůží
  • 500 g baby brambor
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 1/2 lžičky papriky (sladké, pálivé nebo uzené)
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 3/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • Špetka kajenského pepře
  • 750 g brokolice (nakrájené na malé růžičky)
  • kůra z 1 citronu
  • mletá pažitka
  • plátky citronu

Postup

  • Vložte plech na pečení do trouby a předehřejte na 220 ° C, po dobu alespoň 15 minut
  • Smíchejte kuře a brambory v misce.
  • Přidejte 1/2 lžíce oleje, papriku, česnek, cibuli, 1/2 lžičky soli, pepře a kajenského pepře.
  • Rukama promíchejte kuře a brambory a míchejte, dokud není vše rovnoměrně obalené.
  • Vytáhněte plech z trouby a položte na něj kuře kůží dolů.
  • Rozmístěte brambory kolem kuřete.
  • Vložte plech s kuřecím masem a bramborami do trouby a okamžitě snižte teplotu na 200 ° C.
  • Pečte 15 minut.
  • Vložte brokolici do čisté mísy se zbývající 1/2 lžíce olivového oleje a posypte zbývající 1/4 lžičky soli.
  • Vyjměte plech z trouby. Pomocí kleští otočte kuře a brambory. Na plech kolem kuřete rozložte brokolici.
  • Pečte dalších 15 až 20 minut, dokud se kuře nepropeče. Brambory a brokolice by také měla být měkká.
  • Před podáváním nechte kuřecí stehna 5 minut odpočívat. Kuře, brokolici a brambory posypte citronovou kůrou a pažitkou a poté podávejte s měsíčky citronu.
Plech naplněný výbornou kombinací brokolice, brambor, sýra a kuřete.
Zdroj: alliecarte.com

Kuřecí maso zapečené s brambory a špenátem

Tento recept na zapečené brambory s kuřecím masem je dokonalý, díky lahodné smetanové omáčce a čerstvému špenátu. Tyto ingredience skvěle dokreslí chuť celého jídla, to si můžete potvrdit i ve špenátových lasagních, které vám doporučujeme.

Co budeme potřebovat

  • 500 g červených brambor (nakrájených na čtvrtky)
  • 250 g celých špenátových listů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 kuřecí prsa
  • ½ lžičky soli a
  • ½ černého pepře
  • 1 lžíce italského koření
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 125 ml mléka
  • 150 g parmazánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Skleněnou nebo keramickou zapékací mísu lehce vymažte tukem.
  • Zaplníme polovinou brambor a špenátu.
  • Zahřejte ½ lžíce olivového oleje na nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
  • Obě strany kuřecích prsíček ochutíme solí, pepřem a italským kořením.
  • Kuřecí prsa opékejte 2 minuty z každé strany, dokud lehce nezhnědnou (kuře nebude propečené).
  • Kuře přendejte do pekáče na brambory. Na kuřecí maso poklademe zbylé brambory a špenát.
  • Ve stejné pánvi zahřejte zbývající olivový olej na středně mírnou teplotu.
  • Přidejte česnek a restujte 2 minuty, dokud nebude voňavý.
  • Přidejte mouku a promíchejte s olivovým olejem, abyste vytvořili jíšku.
  • Nechte jíšku vařit 2-3 minuty, nebo dokud nebude bublat.
  • Za stálého míchání přiléváme kuřecí vývar a přivedeme k mírnému varu. Jakmile zhoustne, snižte teplotu na minimum.
  • Přidejte mléko a parmazán, míchejte, dokud se dobře nespojí a sýr se nerozpustí.
  • Kuře a brambory přelijeme sýrovou omáčkou.
  • Pečte 20 minut, vyjměte z trouby a promíchejte, aby se vše rovnoměrně obalilo omáčkou.
  • Vraťte do trouby na dalších 10-15 minut, dokud brambory nezměknou.
Kuřecí stehno opečené do křupava v troubě s bramborem a špenátem.
Zdroj: kidseatbyshanai.com

Nejlepší brambory k zapékání

Ideální brambora na pečení má nízkou vlhkost a vysoký obsah škrobu. Tyto vlastnosti umožňují bramborám, aby měly nádherně nadýchaný střed a křupavou slupku.

Všechny tyto vlastnosti, mají červenohnědé brambory, a proto jsou ideální k pečení.

Zatímco červenohnědé brambory jsou nejlepší brambory na pečení, neexistuje žádné pravidlo, které by vyžadovalo použití tohoto typu. Jiné brambory, které mají nízkou vlhkost nebo vysoký obsah škrobu, jako jsou brambory Russety, jsou také dobré na pečení a často se používají. (Tyto druhy brambor jsou pro stejné vlastnosti také ideální na smažení.)

Pokud použijete brambory s voskovější slupkou, jako jsou brambory s červenou slupkou nebo Yukon Golds, získáte máslovou, bohatou chuť.

A samozřejmě pečené batáty jsou skvělou alternativou k tradičním bílým bramborám.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X