Smažený žampion, dobrý žampion! Pochutnejte si na našich jedinečných receptech

Voňavé a měkké recepty na smažené žampiony na jednom místě.

Vychutnejte si je, jako předkrm, přílohu nebo jako jednohubku k vínu.

Jakou variantu vyzkoušíte jako první?

Smažené žampiony v pivním těstíčku

Tyto smažené houby jsou obaleny v lehkém a křupavém kořeněném pivním těstíčku a poté smažené do zlatohnědé dokonalosti.

Nejlepší občerstvení na párty, které je vždy obrovským hitem! Vždy se k nim budou dobře hodit další jednohubku, jako domácí bramborové chipsy nebo pečená kuřecí křidélka.

Co budeme potřebovat

  • 500 g žampionů bez nohy
  • 180 g hladké mouky
  • 250 ml piva
  • 2 1/2 lžičky košer soli
  • 3/4 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1/4 lžičky cibulového prášku
  • olej na smažení
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  • Zahřejte olej v hlubokém hrnci .
  • Žampiony obalte v 80 g mouky, přebytek oklepejte.
  • Ve střední misce smíchejte zbytek mouky, pivo, sůl, pepř, česnekový prášek a cibulový prášek.
  • Každou houbu obalte v těstíčku a přebytečné těsto nechte odkapat zpět do mísy.
  • Smažte 4-5 hub najednou do zlatohněda, asi 7 minut.
  • Posypte petrželkou a ihned podávejte.
Do zlatova vypečené houby obalené ve strouhance.
Zdroj: cupfulofkale.com

Žampiony smažené na pánvi s česnekem

Tyto česnekové žampiony na pánvi ochucené rozmarýnem a parmazánem jsou rychlou, ale extrémně lahodnou přílohou, která oživí každé jídlo! Nemůžete se nabažit hub? Tyto plněné žampiony se sýrem si zamilujete.

Co budeme potřebovat

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 600 g žampionů (nakrájené na půlku)
  • sůl
  • 1 lžička nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku (prolisované)
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce čerstvé petrželky

Postup

  • Rozpalte velkou pánev s olivovým olejem a máslem, přidejte nakrájené žampiony nejprve řezem dolů a okořeňte nasekaným rozmarýnem.
  • Žampiony opékejte 3–4 minuty, dokud houby nezezlátnou.
  • Poté je obraťte a nechte ještě pár minut péct.
  • Na úplný závěr přidejte prolisovaný česnek a promíchejte.
  • Česnek nechte 30 sekund vařit, poté houby posypte parmazánem a znovu promíchejte, aby sýr houby obalil a opékejte ještě 30 sekund, poté dochutíme solí podle chuti.
  • Stáhněte teplotu a podávejte s nastrouhaným parmazánem a nasekanou čerstvou petrželkou.
Žampiony obalené ve strouhance s omáčkou.
Zdroj: wearesovegan.com

Osmažené žampiony v těstíčku z podmáslí

Tento recept na smažené žampiony je velmi jednoduchý. Dělají se z ochucené mouky a namáčejí se v podmáslí. Z podmáslí se vždy vytvoří pěkné husté těsto. Toto těstíčko lze použít k přípravě kuřecích smažených stripsů, cibulových kroužků a mnoha dalších pochutin. Je to skvělé těsto, které doplní chuť toho, co s ním smažíte.

Co budeme potřebovat

  • rostlinný olej na smažení
  • 500 g čerstvých bílých žampionů
  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 200 ml podmáslí
  • 60 ml vody

Postup

  • Zahřejte olej v hlubokém hrnci.
  • Houby jemně očistěte vlhkou papírovou utěrkou.
  • V misce smíchejte mouku se solí a pepřem. Míchejte, aby se směs spojila.
  • V jiné misce smíchejte podmáslí a vodu.
  • Houby obalte v ochucené mouce, přebytek setřeste a poté je ponořte do podmáslí.
  • Znovu je obalte v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte.
  • Houby opatrně vložte do rozpáleného oleje a smažte do zlatova.
  • Osmažit houby bude trvat asi 2 až 3 minuty. Nechte okapat a podávejte s oblíbenou omáčkou.

Skvělým způsobem, jak si tento recept na smažené žampiony připravit je, vhodit je do fritézy. Nejlepší možnosti, jakou si pořídit najdete u nás na webu v naší recenzi na téma fritézy.

Křupavé kuličky s houbami z těstíčka z podmáslí.
Zdroj: dinneratthezoo.com

Smažené pikantní houby

Tyto smažené žampiony jsou obaleny trochu pikantní kořeněné směsi ze strouhanky a smažené do křupava. Podávejte je s chilli sýrovým dipem, nebo špenátovo-artyčokovým dipem.

Co budeme potřebovat

  • 200 g strouhanky
  • 1 lžička celerové soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička červeného pepře
  • 1 lžička chilly
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ½ lžičky soli
  • 200 ml podmáslí
  • 700 g žampionů (oříznuté stonky)
  • 100 g mouky
  • olej

Postup

  • V malé misce smíchejte strouhanku, celerovou sůl, pepř, papriku, majoránku, česnekový prášek a sůl.
  • Přidejte podmáslí do jiné malé misky.
  • Houby důkladně omyjte a osušte.
  • Houby obalte v mouce.
  • Poté je obalte v podmáslí a poté obalte v ochucené strouhance.
  • Zahřejte olej v hrnci.
  • Opatrně přidejte několik obalených hub najednou a opékejte je dozlatova, 2-3 minuty.
  • Vyndejte je na papírové ubrousky, aby odkapaly.
Křehké houby obalené ve strouhance s dipem.
Zdroj: serenetrail.com

Vyvarujte se těchto chyb při přípravě žampionů

Houby jsou lahodnou zeleninou do polévek, pro restování do těstovin nebo jako náhrada masa. Ale milovaná houba může snadno zkazit pokrm, místo aby jej vylepšila, pokud není správně uvařena.

Zde je několik doporučení pro vaření žampionů, ale i ostatních hub:

Solení ihned

Přidání soli před přidáním hub do pánve nebo bezprostředně poté z nich vytáhne vodu a uvaří je ve vlastní tekutině. Výsledkem mohou být gumové a tvrdé houby s nijakou chutí. Přidejte sůl poté, co zkaramelizují, až na konci vaření, což jim pomůže získat chuť a texturu.

Nevaříte je dostatečně dlouho

Správné vaření hub na varné desce vyžaduje více tepla a času, než tomu většina lidí věnuje. Houby mají v sobě tunu tekutiny a skutečná chuť vynikne, když se tato tekutina uvaří. Dávejte pozor, abyste je nepřevařili, ale dejte jim dostatek času, aby v procesu vaření vypustili všechnu šťávu.

Nemyjete je správně

Pokud houby nemyjete správným způsobem, mohou se rozmočit. Některé druhy hub vyžadují omytí, ale houby rychle nasáknou vodou a rozmočí se. Houby vždy omyjte celé, nikdy ne po nakrájení. A naplňte misku nejprve vodou, pak houby namočte a rychle omyjte, neměly by být ve vodě déle než 10-15 sekund. Poté je na hodinu rozložte na plech vyložený papírovou utěrkou, aby znovu oschly.

Nepoužíváte dostatek oleje

Houby nasají všechno, takže na začátku často vyžadují hodně oleje. Rozpalte pánev, pak přidejte olej a houby. Pokračujte ve vaření hub, dokud se všechna šťáva neodpaří.

Opékání na vysoké nebo nízké teplotě

Nesnižujte teplotu, ale nepoužívejte ani příliš vysokou, protože by se houby mohly převařit nebo nedovařit. Chcete, aby se jejich tekutina pomalu odpařovala, zatímco karamelizují.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X