Jste sami vegetariáni nebo jen čekáte návštěvu, která nejí maso a nevíte, co rychle připravit?
Co takhle nějaké vegetariánské pokrmy? Jsou snadné, lehké a tak dobré, že v nich maso nebude chybět ani tomu nejzarytějšímu masožravci.
Sýr, tofu či sojové kousky, to vše maso s přehledem nahradí a následující pokrmy si opravdu užijete! Věřte tomu.
Pečená kořenová zelenina s uzeným tofu a kuskusem
Tofu připomíná sýr nebo tvaroh. Zpracovává se ze sojových bobů a stejně jako mléko se srážením vytvoří hmota, ze které můžeme připravit prakticky jakékoliv jídlo.
INGREDIENCE
- 4 malé mrkve, nakrájené na dlouhé plátky
- 2 malé sladké brambory (batáty), nakrájené na dlouhé klíny – lze nahradit i obyčejnými bramborami
- 3 banánové šalotky, nakrájené na dlouhé klíny
- 4 stroužky česneku, neoloupané
- větvička rozmarýnu
- větvička tymiánu
- 1-2 lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř
- 150 g uzeného tofu
- 2 lžíce mandlí
- 100 g kuskusu
- 1 lžička olivového oleje
- 300 ml vývaru
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 lžíce sherry octu
- 1 lžíce citronové šťávy
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 200°C.
- Na plech s pečícím papírem dáme směs mrkve, sladkých brambor, banánové šalotky, česnek, koření a olivového oleje.
- Pečeme v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, dokud není zelenina jemná a karamelizovaná na okrajích.
- Nakrájíme tofu a opečeme ho na pánvi na olivovém oleji.
- Připravíme si kuskus.
- Kuskus smažíme v hrnci na olivovém oleji asi 1 minutu, přidáme vývar, promícháme a necháme zavařit.
- Kuskus stáhneme z plamene, přikryjeme poklicí a necháme nabobtnat.
- Na pánvi opražíme mandle.
- pečenou zeleninu a tofu dáme do servírovací misky.
- Smícháme petržel s tofu a posypeme zeleninu.
- Přidáme opékané mandle, sherry ocet a citronovou šťávu.
zdroj: demuths.co.uk
Objevte podobné tipy
Zeleninový salát s rukolou a feta sýrem
Víte že, černé olivy jsou prospěšné na játra a také obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Černé olivy jsou zralé a obsahují o něco více pozitivních tuků, než jejich zelené varianty.
Tento tuk nám pomáhá například při snižování hladiny LDL cholesterolu, tedy toho, který pro tělo ve zvýšené míře není prospěšný.
INGREDIENCE
- 300 rukoly
- 100 g cherry rajčátek
- 50 g černých oliv
- 100 g feta sýru
- olivový olej
- 1 červená cibule
- 1 lžíce balzamikového octa
POSTUP
- Zeleninu omyjeme.
- Rukolu můžeme natrhat i na menší části.
- Cherry rajčátka, olivy můžeme překrojit a feta sýr nakrájen nebo nadrobit na menší kousky.
- Suroviny dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem a promícháme.
- Podáváme s celozrnným pečivem nebo toastem.
zdroj: iowagirleats.com
Sojové boby, jak už jsme zmínili výše, jsou bohaté na minerály a vitaminy. Obsahují vysoký podíl lehce stravitelných bílkovin, proto je často využívána k vaření dietních pokrmů.
Sojové plátky na kari
INGREDIENCE
- 1 šálek sójových kusů
- 2 cibule
- 1 ks rajče
- 1 lžíce sekaného koriandru
- špetka chilli
- 2 lžičky koriandru
- 1/4 lžičky pepře
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky kari
- 3 šalotky
- 3 stroužky česneku
- vývar
- sůl
- olej
POSTUP
- Sojové plátky uvaříme ve vývaru, vymačkáme z nich vodu a dáme je stranou.
- Cibuli, šalotku nakrájíme na plátky, rajčata blanšírujeme.
- Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, česnek a restujeme, přidáme všechno koření.
- Vložíme rajčata a ještě krátce orestujeme, přidáme uvařené sojové maso a podlejeme trochou vývaru.
- Provaříme a posypeme sekaným koriandrem.
- Můžeme podávat s rýží.
zdroj: sujiscooking.com
Náš tip: Vařte jako profesionál! Mrkněte, jak si Pohlreich cení pánví Woll z této recenze.
Tohle byly 3 bezmasé recepty, které jsme vybrali speciálně pro vás. Věříme, že i vám chutnaly výborně a pokud máte zájem, dejte si přídavek v podobě dalších 7 bezmasých jídel, o kterých píšeme.
jáhly jsou strašně dobré a přitom zdravé, dělám z nich uplně všechno od karbenátků po bramboráčky, kaši atd.
Perníčky už dělla moje pra pra babička a mám od ní recept uplně výtečnej mám ho tady na receptech:) a jsou opravdu skvělé jen si musíte správně načasovat kd yje udělat tak 3 týdny předem.
Já ještě perníčky sypu skořicovým cukrem a pěkně se mě to osvědčilo jsou voňavé a dobroučké:)
Ten skořicový cukr, určitě zkusím, ale jen písněte jak se to má udělt děkuji za info.
Perníčky dělávám tak 14 dní před vánocemi a jsou skvělé jen je zdobím střídměji:)