Zdravé recepty pro každý den

Pod názvem zdravé recepty si každý může představovat různé kombinace pokrmů. Tento pojem zahrnuje nespočet možností, jak připravit dobré a zároveň zdravé jídlo, které bude chutnat nejen dospělým, ale i dětem. Soustřeďme se tedy především na pokrmy ze soji, tofu a bezmasá jídla.

1. Pečená kořenová zelenina s uzeným tofu a kuskusem

Tofu připomíná sýr nebo tvaroh. Zpracovává se ze sojových bobů a stejně jako mléko se srážením vytvoří hmota, ze které můžeme připravit prakticky jakékoliv jídlo. Obsahuje hořčík, železo, vápník, vitamin E a vitaminy B. Není v něm téměř žádný tuk a neobsahuje cholesterol. Má nevýraznou chuť, jež lze snadno změnit přidáním různého koření.

INGREDIENCE :

  • 4 malé mrkve, nakrájené na dlouhé plátky
  • 2 malé sladké brambory (batáty), nakrájené na dlouhé klíny – lze nahradit i obyčejnými bramborami
  • 3 banánové šalotky, nakrájené na dlouhé klíny
  • 4 stroužky česneku, neoloupané
  • větvička rozmarýnu
  • větvička tymiánu
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř
  • 150g uzeného tofu
  • 2 lžíce mandlí
  • 100 g kuskusu
  • 1 lžička olivového oleje
  • 300 ml vývaru
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce sherry octu
  • 1 lžíce citronové šťávy

 POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Na plech s pečícím papírem dáme směs mrkve, sladkých brambor, banánové šalotky, česnek, koření a olivového oleje.
  3. Pečeme v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, dokud není zelenina jemná a karamelizovaná na okrajích.
  4. Nakrájíme tofu a opečeme ho na pánvi na olivovém oleji.
  5. Připravíme si kuskus.
  6. Kuskus smažíme v hrnci na olivovém oleji asi 1 minutu, přidáme vývar, promícháme a necháme zavařit.
  7. Kuskus stáhneme z plamene, přikryjeme poklicí a necháme nabobtnat.
  8. Na pánci opražíme mandle.
  9. pečenou zeleninu a tofu dáme do servírovací misky.
  10. Smícháme petržel s tofu a posypeme zeleninu.
  11. Přidáme opékané mandle, sherry ocet a citronovou šťávu.
 TIP : Můžeme podávat s čekankovým nebo pomerančovým salátem. 

 

Pečená kořenová zelenina s uzeným tofu a kuskusem

zdroj : demuths.co.uk

2. Zeleninový salát s rukolou a feta sýrem

Víte že, černé olivy jsou prospěšné na játra a také obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Černé olivy jsou zralé a obsahují o něco více pozitivních tuků, než jejich zelené varianty. Tento tuk nám pomáhá například při snižování hladiny LDL cholesterolu, tedy toho, který pro tělo ve zvýšené míře není prospěšný.

Zkuste tyto recepty

Zdravý džus udělaný doma:)

Sterilované houby

Polotovar patizon/cuketa/rajče – zvaný SRAJDA

Květák na mozeček

INGREDEINCE :

  • 300 rukoly
  • 100 g cherry rajčátek
  • 50 g černých oliv
  • 100 g feta sýru
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce balzamikového octa

POSTUP :

  1. Zeleninu omyjeme.
  2. Rukolu můžeme natrhat i na menší části.
  3. Cherry rajčátka, olivy můžeme překrojit a feta sýr nakrájen nebo nadrobit na menší kousky.
  4. Suroviny dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem a promícháme.
  5. Podáváme s celozrnným pečivem nebo toastem.

 Zeleninový salát s rukolou a feta sýrem

zdroj : iowagirleats.com

Sojové boby, jak už jsme zmínili výše, jsou bohaté na minerály a vitaminy. Obsahují vysoký podíl lehce stravitelných bílkovin, proto je často využívána k vaření dietních pokrmů.

3. Sojové plátky na kari

INGREDIENCE :

  • 1 šálek sójových kusů
  • 2 cibule
  • 1 ks rajče
  • 1 lžíce sekaného koriandru
  • špetka chilli
  • 2 lžičky koriandru
  • 1/4  lžičky pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky kari
  • 3 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • vývar
  • sůl
  • olej

POSTUP :

  1. Sojové plátky uvaříme ve vývar, vymačkáme z nich vodu a dáme je stranou.
  2. Cibuli, šalotku nakrájíme na plátky, rajčata blanšírujeme.
  3. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, česnek a restujeme, přidáme všechno koření.
  4. Vložíme rajčata a ještě krátce orestujeme, přidáme uvařené sojové maso a podlejeme trochou vývaru.
  5. Provaříme a posypeme sekaným koriandrem.
  6. Můžeme podávat s rýží.

Sójové plátky na kari

zdroj : sujiscooking.com

Možností na přípravu zdravých receptů je mnoho určitě můžete zařadit do svého jídelníčku i králičí nebo krutí maso, ryby a také zeleninu v libovolné úpravě kromě smažení.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 9 votes

No Comments

  • jáhly jsou strašně dobré a přitom zdravé, dělám z nich uplně všechno od karbenátků po bramboráčky, kaši atd.

  • Perníčky už dělla moje pra pra babička a mám od ní recept uplně výtečnej mám ho tady na receptech:) a jsou opravdu skvělé jen si musíte správně načasovat kd yje udělat tak 3 týdny předem.

  • Já ještě perníčky sypu skořicovým cukrem a pěkně se mě to osvědčilo jsou voňavé a dobroučké:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *