Zdravé recepty pro každý den

Pod názvem zdravé recepty si každý může představovat různé kombinace pokrmů. Tento pojem zahrnuje nespočet možností, jak připravit dobré a zároveň zdravé jídlo, které bude chutnat nejen dospělým, ale i dětem. Soustřeďme se tedy především na pokrmy ze soji, tofu a bezmasá jídla.

1. Pečená kořenová zelenina s uzeným tofu a kuskusem

Tofu připomíná sýr nebo tvaroh. Zpracovává se ze sojových bobů a stejně jako mléko se srážením vytvoří hmota, ze které můžeme připravit prakticky jakékoliv jídlo. Obsahuje hořčík, železo, vápník, vitamin E a vitaminy B. Není v něm téměř žádný tuk a neobsahuje cholesterol. Má nevýraznou chuť, jež lze snadno změnit přidáním různého koření.

INGREDIENCE :

  • 4 malé mrkve, nakrájené na dlouhé plátky
  • 2 malé sladké brambory (batáty), nakrájené na dlouhé klíny – lze nahradit i obyčejnými bramborami
  • 3 banánové šalotky, nakrájené na dlouhé klíny
  • 4 stroužky česneku, neoloupané
  • větvička rozmarýnu
  • větvička tymiánu
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl a černý pepř
  • 150g uzeného tofu
  • 2 lžíce mandlí
  • 100 g kuskusu
  • 1 lžička olivového oleje
  • 300 ml vývaru
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce sherry octu
  • 1 lžíce citronové šťávy

 POSTUP :

  1. Předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Na plech s pečícím papírem dáme směs mrkve, sladkých brambor, banánové šalotky, česnek, koření a olivového oleje.
  3. Pečeme v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, dokud není zelenina jemná a karamelizovaná na okrajích.
  4. Nakrájíme tofu a opečeme ho na pánvi na olivovém oleji.
  5. Připravíme si kuskus.
  6. Kuskus smažíme v hrnci na olivovém oleji asi 1 minutu, přidáme vývar, promícháme a necháme zavařit.
  7. Kuskus stáhneme z plamene, přikryjeme poklicí a necháme nabobtnat.
  8. Na pánci opražíme mandle.
  9. pečenou zeleninu a tofu dáme do servírovací misky.
  10. Smícháme petržel s tofu a posypeme zeleninu.
  11. Přidáme opékané mandle, sherry ocet a citronovou šťávu.
 TIP : Můžeme podávat s čekankovým nebo pomerančovým salátem. 

 

Pečená kořenová zelenina s uzeným tofu a kuskusem

zdroj : demuths.co.uk

2. Zeleninový salát s rukolou a feta sýrem

Víte že, černé olivy jsou prospěšné na játra a také obsahují spoustu vitamínů a minerálů. Černé olivy jsou zralé a obsahují o něco více pozitivních tuků, než jejich zelené varianty. Tento tuk nám pomáhá například při snižování hladiny LDL cholesterolu, tedy toho, který pro tělo ve zvýšené míře není prospěšný.

INGREDEINCE :

  • 300 rukoly
  • 100 g cherry rajčátek
  • 50 g černých oliv
  • 100 g feta sýru
  • olivový olej
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce balzamikového octa

POSTUP :

  1. Zeleninu omyjeme.
  2. Rukolu můžeme natrhat i na menší části.
  3. Cherry rajčátka, olivy můžeme překrojit a feta sýr nakrájen nebo nadrobit na menší kousky.
  4. Suroviny dáme do mísy, zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem a promícháme.
  5. Podáváme s celozrnným pečivem nebo toastem.

 Zeleninový salát s rukolou a feta sýrem

zdroj : iowagirleats.com

Sojové boby, jak už jsme zmínili výše, jsou bohaté na minerály a vitaminy. Obsahují vysoký podíl lehce stravitelných bílkovin, proto je často využívána k vaření dietních pokrmů.

3. Sojové plátky na kari

INGREDIENCE :

  • 1 šálek sójových kusů
  • 2 cibule
  • 1 ks rajče
  • 1 lžíce sekaného koriandru
  • špetka chilli
  • 2 lžičky koriandru
  • 1/4  lžičky pepře
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky kari
  • 3 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • vývar
  • sůl
  • olej

POSTUP :

  1. Sojové plátky uvaříme ve vývar, vymačkáme z nich vodu a dáme je stranou.
  2. Cibuli, šalotku nakrájíme na plátky, rajčata blanšírujeme.
  3. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, česnek a restujeme, přidáme všechno koření.
  4. Vložíme rajčata a ještě krátce orestujeme, přidáme uvařené sojové maso a podlejeme trochou vývaru.
  5. Provaříme a posypeme sekaným koriandrem.
  6. Můžeme podávat s rýží.

Sójové plátky na kari

zdroj : sujiscooking.com

Možností na přípravu zdravých receptů je mnoho určitě můžete zařadit do svého jídelníčku i králičí nebo krutí maso, ryby a také zeleninu v libovolné úpravě kromě smažení.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 9 votes

No Comments

  • jáhly jsou strašně dobré a přitom zdravé, dělám z nich uplně všechno od karbenátků po bramboráčky, kaši atd.

  • Perníčky už dělla moje pra pra babička a mám od ní recept uplně výtečnej mám ho tady na receptech:) a jsou opravdu skvělé jen si musíte správně načasovat kd yje udělat tak 3 týdny předem.

  • Já ještě perníčky sypu skořicovým cukrem a pěkně se mě to osvědčilo jsou voňavé a dobroučké:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *