Tisk článku

Kuře v alobalu

Na tepelnou úpravu dnes máme sice řadu kuchyňských přístrojů a různě upraveného nádobí, ale především menší domácnosti nejsou jimi vždy plně vybaveny a ani se jim nevyplatí pořizovat hrnce pomalé, parní a podobné náčiní. Pro obměnu klasické přípravy tak mohou využít osvědčené pečení v alobalu.

Kuře v alobalu

Pečení v alobalu a výhody

V alobalu můžeme péci maso přímo v porcích, ale největší výhoda spočívá v tom, že maso můžeme doplnit dalšími surovinami včetně surovin přílohových a vše tak připravit najednou. Maso se v dobře uzavřeném alobalu peče ve vlastní šťávě z masa a příloh, která se nepřipaluje, takže hotové jídlo je napůl upečené, napůl udušené a lze jej považovat za téměř dietní. Chceme-li mít přece jenom maso s kůrkou, tak alobal před dopečením otevřeme a maso necháme zčervenat. Pikantní maso připravíme, pokud ho předem naložíme do marinády.

Pečení v alobalu

Alobal na pečení musí být dostatečně silný, někdy ho dáváme i dvojitě. Musíme si také připravit dostatečně velké části, kdy počítáme s tím, že alobal musíme důkladně po okrajích i nahoře zabalit. Péci můžeme také v alobalových miskách, které samostatným plátem alobalu jen překryjeme. Před vkládáním surovin alobal trochu potřeme olejem nebo rozpuštěným máslem. Naplněný alobal pečlivě uzavřeme a pečeme na plechu v troubě či menších pečících spotřebičích.

Kuře pečené v alobalu

V alobalu můžeme péci menší celé kuře, kuře plněné nebo kuře porcované. Dobře se v alobalu pečou plněné rolády z celého kuřete nebo z kuřecích řízků. Různé odřezky z kuřete nebo kuřecí sekanou můžeme umlít, zpracovat a rovněž péci v alobalu.

Celé kuře pečené v alobalu

Kuře před pečením očistíme, omyjeme a odstraníme špičky křídel a nohou. Pak jej podle chuti okořeníme. V důkladně zabaleném alobalu se neztrácí ani vůně bylinkového koření, tak si můžeme připravit kuře s tymiánem, rozmarýnem, bazalkou a podobnými bylinkami. Využít se dá samozřejmě i ostřejšího koření nebo různých kořenících směsí. Alobal udrží i tekutější formu koření, takže kečup, hořčice nebo kořenící omáčky se dají velmi dobře použít. Ke kuřeti můžeme přidávat zeleninu, zeleninové směsi mražené nebo sterilované, pro chuť přidat i kousek slaniny a můžeme ho péci i současně s na plátky nakrájenými brambory. Pečeme nejméně hodinu.

Plněné kuře pečené v alobalu

Očištěné a opláchnuté kuře můžeme plnit libovolnou nádivkou. Může to být klasická žemlová nádivka, ale když pečeme přece jen méně obvyklým způsobem, tak můžeme využít i méně obvyklou nádivku. Tu si připravíme například z játrové paštiky, sýrů, ovoce nebo zeleniny. Naplněné kuře nemusíme zašívat, ale alobal dobře uzavřeme a před dopečením rozevřeme, aby kuře trochu zčervenalo. Po dopečení necháme chvíli v alobalu stát, lépe se pak porcuje.

Porcované kuře pečené v alobalu

Kuře rozdělené na jednotlivé porce nebo kuřecí stehna či prsa, případně kuřecí plátky pečeme většinou ještě s dalšími surovinami. Záleží jen na naší chuti nebo momentálních možnostech, zda využijeme zeleniny, uzeniny, sýrů či hub. Ostatní suroviny pro pečení drobě nakrájíme, sýry a uzeninu můžeme použít i v plátcích. Kořeníme podle chuti kořením i kořenícími přípravky. Porcované kuře se vyplatí péct s brambory, nemusíme pak připravovat samostatně přílohu.

Kuřecí rolády pečené v alobalu

Vykostěné kuře rozkrojené na roládu nebo rozkrojená kuřecí prsa můžeme plnit jako větší či menší roládu a pak pevně zabalené do alobalu upéct. Roláda si dobře podrží tvar, před dopečením alobal rozevřeme a necháme ji trochu zčervenat. Kuřecí roládu plníme plátky uzeniny, sýrů, zeleninovou nebo houbovou směsí a kořeníme podle chuti.

Kuřecí sekaná pečená v alobalu

Mleté kuřecí maso osolíme, okořeníme a zpracujeme podobně jako na sekanou. Můžeme je tedy nastavit máčenou houskou, doplnit přísadami a kořením. Tvarujeme buď jako šišku, kterou pak pevně zabalíme nebo jako placičky či koule, které se dají i plnit. Pečeme buď samostatně nebo společně se zeleninou, uzeninou a můžeme péci i s brambory.
 





Příspěvky ke článku: Kuře v alobalu

Vložit nový příspěvek
Dobry den Autor: Jana, vloženo 01.09.2013
OdpovědětCHtela bych se zeptat jak zabalit kure do alobalu?


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...