Tisk článku

Maso a uzeniny s příchutí piva

Pivo, v české kotlině bezesporu nejrozšířenější nápoj, je možné využít i v kuchyni při vaření. Pivo tak nemusí být jen nápoj po obědě, ale může být přímo jeho součástí. Mírně nahořklá chuť piva ozvláštní každé jídlo připravované z masa všech druhů. Pivo se hodí k hovězímu masu, k tučnějším masům i k dietnějším bílým masům z drůbeže nebo ryb a neméně dobře se hodí k uzeninám. Přitom můžeme využít všech druhů tepelné úpravy jako je pečení, dušení a smažení.

Maso a uzeniny s příchutí piva

Pečené maso na pivě

Péci můžeme všechny druhy masa vhodné na pečení, zvláště pak maso vepřové včetně mletého, maso drůbeží a rybí. Maso připravíme běžným způsobem k pečení a během pečení je pak podléváme pivem. Lze je také předem naložit do okořeněné pivní marinády. Masová jídla s pivem by měla být spíše pikantnější chuti, proto k pečeni přidáváme vždy hodně cibule, můžeme přidat i česnek, kořenovou zeleninu nebo jenom mrkev, podle možnosti se přidávají i čerstvé houby. Někdy pečeme i se zelím hlávkovým nebo kysaným. Například takto pečené kuře patří k velmi známým receptům. Kořeníme také spíše více, měřítkem tady však musí být vlastní chuť. Základním kořením je samozřejmě sůl a pepř, pak můžeme přikořenit kmínem, paprikou a dalším kořením nebo kořenící směsí. Kromě pouhého podlévání můžeme maso při pečení i potírat pivem, ve kterém jsme rozmíchali mletou papriku, kečup a hořčici. Pokud přidáme do takto okořeněného piva trochu medu, vytvoří se na mase krusta velmi zajímavé chuti. Med lze v tomto případě nahradit cukrem, pak se však musí celá směs dohladka rozmixovat.

Dušené maso na pivě

Na pivě lze dusit maso hovězí, vepřové, drůbeží i rybí. Kromě samotného masa to mohou být i vnitřnosti jako játra nebo ledvinky. Dušením připravujeme nejrůznější druhy roštěnek z hovězího masa, guláše z vepřového masa, paprikáše a ostřejší omáčky z ostatních mas nebo dušené maso s nezahuštěnou šťávou. K dušenému masu přidáváme opět hodně cibule a další zeleniny. Dobře se maso dusí i s kyselým zelím a houbami. Maso, které opečeme na tuku, podléváme podle potřeby nejčastěji světlým pivem, ale může to být i pivo tmavé. Spotřeba piva na 4 porce se pohybuje většinou kolem 2-3 dl, někdy i více, ale většinou nepřekračuje 0,5 l. Kořeníme opět spíše více než méně, aby nejen pivo mělo říz. Přidáváme nejen papriku, ale někdy i bobkový list, nové koření nebo tymián. Jídlo s dostatkem zeleniny nemusíme zahušťovat, ale potřebujeme-li více šťávy, tak připravíme omáčku. Omáčku s pivem můžeme samozřejmě zahustit jíškou, moukou nebo solamylem rozmíchaným ve vodě, ale v tomto případě je daleko chutnější zahustit omáčku strouhaným chlebem. Chuť chleba ještě zlepšíme tím, když jej předem osmažíme na tuku. Pokud omáčku budeme později pasírovat, pak chleba jen nalámeme na kousky, necháme rozvařit a vše pak rozmixujeme. Jídla z drůbeže nebo ryb můžeme zahustit podobným způsobem bílým pečivem. Nezvyklé, ale chutné, je zahuštění lžící strouhaného kokosu, které se hodí do ostřejší omáčky.

Smažené maso s pivem

Jedná se o snadnou přípravu, protože na maso si pouze připravíme pivní těstíčko, to znamená, že místo mléka na ředění mouky s vejci použijeme pivo. Plátky masa na smažení namáčíme v těstíčku a ihned smažíme v horkém tuku. Další možností je, že normálním způsobem usmažené maso přelijeme pivním přelivem připraveným z piva, koření, kečupu a mírného zahuštění.

Uzeniny s pivem

Všechny způsoby tepelné úpravy, které jsou vhodné pro maso, můžeme použít i pro uzeninu. V případě uzeniny půjde vždy o kratší dobu přípravy. Používáme především různé druhy vuřtů, točeného salámu, špekáčků a klobás včetně bílé vinné klobásy. Kromě bílých klobás se dají uvedené druhy uzenin upravit i nastudeno při nakládání utopenců v pivní marinádě.

Přílohy k masu na pivě

Přílohu volíme podle charakteru jídla :

  • Ke gulášům můžeme podávat knedlíky, noky nebo jen chléb.
  • K roštěnkám volíme jemný knedlík, noky nebo brambory.
  • K drůbeži podáváme různě upravené brambory včetně smažených hranolků nebo kroket.
  • K rybám se hodí vařené brambory.
  • K uzeninám většinou stačí jen chléb nebo bílé pečivo.




Příspěvky ke článku: Maso a uzeniny s příchutí piva

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...