Tisk článku

Míchaná vajíčka pokaždé jinak

Přes různá doporučování i nedoporučování jsou vejce stále jednou ze základních potravin. Čerstvá vejce v přiměřeném množství proto není třeba z jídelníčku vyřazovat, pokud k tomu nejsou vážné zdravotní důvody. Výhodou vajec je, že se dají připravit velmi rychle a s použitím dalších surovin také pokaždé jinak.

Míchaná vajíčka pokaždé jinak

Vejce a jejich složení

Pro stravování se v kuchyni používají zejména vejce slepičí. Odjakživa vejce sloužila jako důležitý zdroj potravy a pro své složení se považovala za posilující výživu především pro děti, mladistvé nebo nemocí oslabené osoby. Vejce totiž mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, které obsahují všechny nezbytné aminokyseliny a jejich poměr je nejpříznivější ze všech běžných potravin. Bílkoviny jsou obsaženy hlavně v bílku, tuk pouze ve žloutku, cukr neobsahují vejce téměř žádný. Je pravdou, že vaječný žloutek slepičího vejce má vysoký obsah cholesterolu, ale současně obsahuje i lecitin, který zase množství cholesterolu v krvi snižuje. Umírněná spotřeba vajec by neměla lidské zdraví ohrozit.

Míchaná vejce

Míchaná vejce jsou jenom jednou z možných úprav vajec, která je však využívána poměrně často, protože je jedna z nejrychlejších. Na míchaná vejce používáme jen čerstvá vejce. Abychom nezvyšovali objem tuků, používáme pro jejich úpravu nádobí s nepřilnavou úpravou, kde je možné použít tuku jen velmi malé množství, případně vůbec žádný. Míchaná vejce můžeme připravit jen ze samotných vajec, pak je buď rozklepneme přímo na pánev a mícháme do ztuhnutí, které proběhne velmi rychle a bílek a žloutek tvoří větší kousky. Další možností je, že vejce předem vyklepneme do hrnečku, rozmícháme a vlijeme najednou. Opět mícháme do ztuhnutí, po kterém jsou vejce jemnější, než v prvním případě. Pěkně nadýchaná jsou vejce tehdy, pokud je celou dobu mícháme vařečkou ve tvaru osmičky.  

Míchaná vejce a další ingredience

Mnohem vhodnější a také pestřejší je způsob, kdy vejce doplňujeme dalšími ingrediencemi. Některými z nich vejce i částečně odlehčíme, dalšími je příjemně dochutíme a některými třeba jen nastavíme, aby celkového pokrmu bylo dostatečné množství. Použít se dá téměř cokoliv, ale mezi nejčastější ingredience patří :

  • maso: Lze využít především různých přebytků masa z jiných jídel včetně vařeného masa z polévky, které trochu opečeme.
  • uzenina: Vhodná je měkká uzenina, především pak šunka, ale i měkké salámy nebo párky, pokud nám nevadí o něco více tuku, tak můžeme použít slaninu.
  • zelenina: Kromě cibule, která může být základem jen samostatně připravovaných vajec, můžeme do míchaných vajíček přidávat pórek, květák, brokolici, rajčata, papriky, hrášek, fazolky a další zeleninu nebo mražené zeleninové směsi. Podle potřeby zeleninu krájíme nadrobno nebo strouháme a rovněž podle potřeby některou předem trochu podusíme.
  • houby: Abychom místo vajíček neměli houbovou smaženici, tak dáváme menší množství čerstvých a jemnějších hub, nakrájených na tenké plátky a podušených na cibuli
  • droždí: Droždí je výbornou ingrediencí do míchaných vajíček, dodává výbornou chuť a vitamín B.
  • sýry: Použít lze téměř všechny druhy sýrů, záleží jen na receptu a především pak na naší chuti. Přidáváme je do vajec nebo jimi vejce sypeme při podávání. 
  • ovesné vločky: Lehce osmahnutými ovesnými vločkami míchaná vajíčka dobře nastavíme, jídlo je pak sytější.
  • pečivo: Jestliže opravdu potřebujeme vajíčka nastavit, tak to můžeme udělat i s pomocí na drobné kostičky nakrájeného pečiva. Vhodnější je alespoň den staré pečivo, které se nedrobí.

Míchaná vejce a koření

Vejce samozřejmě podle chuti solíme. Kromě soli můžeme použít nejrůznější koření. Přednost bychom měli dát zeleným natím, bylinkám a zelenině jako je pažitka, petrželka, bazalka a jarní cibulka či česnek nebo sušeným bylinkám a koření. Pro pikantnější chuť se hodí i paprika, pepř, chilli koření nebo různé kořenící směsi. Použít lze i kečup a strouhaný nebo sterilovaný křen. 

Míchaná vejce a přílohy

K míchaným vejcím podáváme většinou jen pečivo, kterým může být chléb nebo různé druhy rohlíků a housek. Přednost můžeme dát celozrnnému pečivu. Starší pečivo můžeme opéci jako topinky. Není však vyloučeno, abychom v případě potřeby nebo chuti nepodávali především různě nastavená vejce i s trochou vařených brambor. Pokud nebyla vejce připravena s dostatkem zeleniny, můžeme je doplnit zeleninovou oblohou, zeleninovým salátem nebo alespoň posypat zelenými natěmi.
 





Příspěvky ke článku: Míchaná vajíčka pokaždé jinak

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky