Tisk článku

Pórek

Pór, který patří mezi cibulovité rostliny, je jemnější chuti než cibule a česnek a v naší kuchyni patří mezi lahůdkové zeleniny. Kromě vysokého procenta vitaminu C, minerálních látek jako je železo, hořčík, draslík a fosfor obsahuje éterické oleje, které příznivě ovlivňují tvorbu žaludečních šťáv a trávení. Mimořádně vhodný je pro diabetiky.

Jak využijeme pórek v naší kuchyni

Pórek můžeme tepelně upravovat vařením, dušením nebo smažením, přidávat do dalších pokrmů a hlavně do polévek. Syrový pórek přidáváme do pomazánek a salátů.

Pórek tepelně upravený

Pórek v polévkách

Pórek můžeme přidávat téměř do všech druhů polévek, především pak do polévek ze zeleninových směsí. Bílou část pórku přitom krájíme většinou na kolečka, zelenou část pórku pak na nudličky. Velice chutné jsou polévky, kdy pórek je jedinou nebo hlavní zeleninou. Tyto polévky můžeme připravit jako krémové, kdy po změknutí zeleninu ručním mixérem rozmixujeme. Tyto polévky pak můžeme doplnit mlékem, smetanou nebo rozšlehaným vajíčkem.

Pórek v hlavním chodu

Pórek můžeme přidávat ke všem dušeným masům nebo do zapékaných pokrmů. Stejně tak jej nadrobno nakrájený můžeme přidávat do mletých masových směsí, které pak upravujeme jako smažené nebo do různých zeleninových nádivek. Samostatně lze pórek rovněž smažit nebo dusit. Vynikající je pórek v minutkových masových pokrmech připravovaných na způsob "číny", kdy jej přidáváme nadrobno nakrájený po opečení a zatáhnutí masa.

Pórek jako příloha

Jako přílohu pórek většinou dusíme nebo vaříme v páře, popřípadě restujeme i s jinou zeleninou na troše tuku tak, aby vše zůstalo křupavé.

Pórek v moučnících

Samotný nebo ve směsi použitý pórek je vynikající náplní do nejrůznějších slaných koláčů, závinů, plněných koláčků nebo taštiček ať už je připravujeme z kynutého, křehkého nebo lístkového těsta. Velmi dobrým doplňkem je i na pizzu.

Pórek v syrovém stavu

Pórek v pomazánkách

Nadrobno nakrájený pórek může být součástí tvarohové, sýrové, masové či jiné pomazánky. Zelená část pórku navíc pomazánku barevně oživí.

Pórek v salátech

Tak jako u pomazánek, pórek do salátů drobně nakrájíme. Vynikající je ve spojení se sýry, jablky nebo mrkví. Lze jej však používat téměř neomezeně, záleží na chuti a fantazii.

Pórek jako ozdoba

Drobně nakrájeným pórkem můžeme sypat chlebíčky nebo toasty. Ze zelených částí pórku lze vytvářet ozdoby na slané dorty, aspiky apod, kdy ostrým nožem nakrájíme různé proužky a ty poslouží buď samostatně nebo nám pomohou vytvořit stonky, pokud jsme si zvolili například stylizované květiny.
 





Příspěvky ke článku: Pórek

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky