Tisk článku

Uzeninové rolky

Uzenina by neměla být běžnou součástí stravy, ale příležitostně se hodí a v menším množství jistě neuškodí. Uzeninu se snažíme nepředkládat jen studenou, ale využijeme toho, že se z ní dají připravit i teplá jídla. S vhodnou přílohou pak máme velice rychle uvařený hlavní chod k obědu nebo večeři. Jednou z možností, jak rychle připravit teplé a chutné jídlo z uzeniny jsou různé plněné závitky neboli rolky.

Uzeninové rolky

Uzenina na rolky

Na rolky se hodí měkká uzenina větších průměrů nebo obdélníkového tvaru. Nejlepší je samozřejmě šťavnatá vepřová šunka, ale může to být i jiný měkký salám či drůbeží nářez. Důležité je, aby byly nakrájeny na pěkné ucelené plátky o přiměřené síle, tj. asi 2-3 mm a samozřejmě z nich musí být sloupnut vrchní obal. Plátky pak jen rozložíme a plníme.

Náplň do rolky

Plátky uzeniny můžeme ještě před plněním potřít hořčicí, pokapat kečupem nebo posypat křenem či ostřejším kořením. Nesolíme, protože uzenina je dostatečně slaná, ale přiměřeně osolíme a dochutíme náplň, kterou je budeme plnit. Plníme například :

  • sýrem: Nejjednodušší je vložit do plátků uzeniny plátek sýra. Může to být sýr typu eidam, uzený sýr nebo kousek sýra niva.
  • sýrovou náplní: Z různých druhů měkkých i tvrdých sýrů můžeme připravit náplň, do které přidáváme další ingredience, nejčastěji trochu čerstvé nebo sterilované zeleniny a vejce. Část sýra můžeme nahradit tvarohem.
  • tvarohovou náplní: Velmi dobrou náplní je tvaroh ochucený kořením, kečupem či hořčicí a pažitkou nebo doplněný vejci, zeleninou a sýrem či uzeninou.
  • další uzeninou: Do plátků uzeniny můžeme přidat plátek chuťově odlišné uzeniny nebo z drobně krájené uzeniny s dalším přísadami připravit pikantní náplň.
  • zeleninou: Hodí se mírně předvařené špalíčky pórku nebo silnější nudličky mrkve, sterilované okurky nebo předem podušená zeleninová směs.
  • houbami: Houby předem podusíme na troše tuku a nakrájené cibuli. Houbovou směs můžeme zahustit vejci a dochutit dostatečně kořením.

Rolky v tepelné úpravě

Naplněné plátky uzeniny stočíme do roliček a podle potřeby je zpevníme párátky nebo kousky špejlí. Pak je tepelně upravíme podle vlastního rozhodnutí. Rolky z uzeniny můžeme opékat, smažit nebo zapékat, ale lze je i podusit.

Opékané rolky z uzeniny

Rolky opečeme na trošce tuku ze všech stran. Vhodnější je, když je před opékáním lehce obalíme v hladké mouce, která utvoří jemnou kůrčičku.

Smažené rolky z uzeniny

Naplněné rolky před smažením obalíme buď klasicky v trojobalu, to znamená hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance nebo v těstíčku. I u trojobalu si můžeme pohrát s kořením nebo dalšími přísadami. Do mouky můžeme přidat mletou papriku nebo některou kořenící směs, do vejce přidat kečup, hořčici nebo koření a část strouhanky nahradit bramborovými nebo kukuřičnými lupínky. Rovněž těstíčka, jejichž základem bývá mléko, mouka a vejce můžeme obměňovat. Mléko lze nahradit pivem nebo vínem, mouku doplňovat různými přísadami, které po usmažení zvýší křupavost obalu. Obalené rolky smažíme v horkém oleji ze všech stran, do těstíčka rolky namáčíme těsně před smažením.

Zapékané rolky z uzeniny

Rolky připravené z uzeniny lze samozřejmě i krátce zapékat. Jedná se o poměrně šetrný způsob tepelné úpravy, který má navíc řadu možností ve střídání a kombinaci surovin, se kterými rolky zapékáme. Může to být některá ze zapékacích omáček, jejímž základem je buď různě ochucený bešamel nebo jednodušší zapékací omáčky z jogurtu, smetany, kečupu nebo hořčice. Místo omáčky lze zapékané rolky jen sypat strouhaným sýrem.

Dušené rolky z uzeniny

Je to jednoduchá úprava hodící se i jako dietní jídlo. Uzeninu není třeba příliš dlouho dusit, spíše jen prohřát, proto je jen mírně podlijeme vývarem, kečupem nebo některou z rychle připravených omáček a krátce podusíme. Šťávou z dušení pak rolky přeléváme při podávání. Pokud chceme mít jídlo opravdu pestré, tak můžeme předem podusit zeleninu, ovoce, zejména jablka či jiné suroviny a v této směsi pak rolky prohřát.

Rolky z uzeniny a přílohy

K rolkám se hodí především různě upravené brambory a zeleninové saláty nebo obloha z čerstvé zeleniny. K podušeným rolkám s větším množstvím šťávy můžeme podávat i dušenou rýži, kuskus nebo těstoviny.
 





Příspěvky ke článku: Uzeninové rolky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky