Je velmi chutná a její přípravu zvládne každý.
Dětem připomíná šneka a zároveň je jedním z klasických vánočních pokrmů.
Už víte, co máme na mysli?
Připravte si společně s námi rozmanité recepty s vinnou klobásou!
Ať už ji osmažíte, opečete nebo upečete, vždy si skvěle pochutnáte.
Vinná klobása v troubě
Výhodou tohoto lahodného receptu je kromě výborné chuti i to, že v jednom pekáči připravíte společně klobásu i přílohu.
Ingredience:
- 800 g vinné klobásy
- 800 g brambor
- 2 červené cibule
- 300 g cherry rajčat
- 1/2 šálku bílého vína
- větvičky rozmarýnu
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Brambory umyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka a cherry rajčátka na čtvrtky.
- Vinnou klobásu stočte do podoby šneka a zajistěte párátky.
- Do vymazané zapékací misky či pekáče vložte nejprve plátky brambor, které následně osolte, opepřete a posypejte rozmarýnem.
- Na povrch brambor položte svinuté vinné klobásy a dejte do trouby předehřáté na 180°C.
- Pečte přibližně 10 minut.
- Následně zapékací misku vyjměte a na vinnou klobásu rozložte červenou cibuli a cherry rajčata. Vše zalijte bílým vínem.
- Vložte zpátky do trouby a pečte ještě dalších 20 minut.

Máte rádi zapékané brambory? Připravte si je se žampiony, uzeninou, sýrem či brokolicí!
Vinná klobása smažená v trojobalu
Chcete-li tento recept chuťově mírně ozvláštnit, použijte místo obyčejné strouhanky strouhanku bylinkovou. Stačí do misky se strouhankou přimíchat trochu sušených či čerstvých bylinek.
Ingredience:
- 750 g vinné klobásy
- strouhanka
- hladká mouka
- 2 vejce
- sůl
- olej
Postup:
- Vinnou klobásu zabalte do tvaru šneka a napíchněte na špejli nebo kovovou jehlu.
- Takto připravenou klobásu obalte nejprve v misce s hladkou moukou, následně v misce s rozšlehaným vejcem s trochou soli a na závěr ve strouhance.
- Obalenou klobásu vložte do pánve s rozpáleným olejem.
- Z obou stran smažte dozlatova, přibližně 5-8 minut.
- Po usmažení klobásy položte na papírový ubrousek nebo utěrku, které absorbují přebytečný tuk.
Smažená vinná klobása chutná skvěle zejména s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Klasickým pokrmem v trojobalu je především řízek. Inspirujte se našimi chutnými recepty na smažený řízek sedmkrát jinak!
Objevte podobné tipy
Zavinutá klobása na tymiánu
Velmi jednoduchý a rychlý recept, ve které se chuť masa skvěle snoubí s tymiánem a lahodnou omáčkou.
Ingredience:
- 350 g vinné klobásy
- 1 PL bílého vinného octa
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- čerstvý tymián
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Vinnou klobásu několikrát lehce propíchejte vidličkou nebo ostrým nožem, aby při pečení nepraskla.
- Do velké nepřilnavé pánve nalijte trochu olivového oleje, přidejte smotané a párátkem zajištěné klobásy a čerstvý tymián. Dochuťte pepřem a solí.
- Klobásy na mírném ohni opékejte 6 až 7 minut z obou stran. Během pečení je pravidelně otáčejte.
- Následně do pánve přidejte bílý vinný ocet.
- Nechte ocet 2 minuty redukovat na středně nízkém ohni a poté přilijte též suché bílé víno.
- Vařte dalších 7 až 8 minut, dokud se bílé víno částečně nezredukuje a nevytvoří zlatohnědou omáčku.
Takto připravenou klobásu servírujte s čerstvým pečivem pokapanou hnědou vinnou omáčkou a posypanou čerstvým tymiánem a pepřem.

Uzeninová spirála na pivu
Pivo je nejen velmi chutným nápojem, ale své využití má i při vaření. Masu či uzeninám dodá zajímavou chuť. Tento recept je toho skvělým důkazem!
Ingredience:
- 800 g vinné klobásy
- 400 ml vývaru
- 250 ml piva
- 1 cibule
- 1 PL mouky
- 2 PL másla
- sůl, pepř
Postup:
- Vinnou klobásu stočte do podoby spirály a pomocí párátek zajistěte, aby se nerozbalila.
- Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a zlehka na něm orestujte cibulku.
- Přidejte sůl, pepř, mouku, pivo a vývar.
- Za občasného míchání vařte, dokud se většina tekutiny nevyvaří a nevznikne omáčka.
- Následně vložte do pánve stočené vinné klobásy a v omáčce je zlehka z obou stran opečte.
Tento pokrm servírujte především s rozmanitými přílohami z brambor.

Vinná klobása není jedinou oblíbenou uzeninou, která se dá na pivu připravit. Vyzkoušejte též naše recepty na buřty na pivu!
Vinná klobáska se zelím
Kombinace klobásy a zelí je velmi oblíbená zejména v Rakousku a Německu. Vyzkoušejte ji i vy doma!
Ingredience:
- 500 g vinné klobásy
- 300 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 PL sádla
- 1 čajová lžička vinného octa
- kmín
- sůl
Postup:
- Z vinné klobásy pomocí špejle či párátka vytvořte spirálu nebo ji můžete nakrájet na menší kousky a okraje zajistit párátkem.
- Následně na pánvi se sádlem klobásu z obou dvou stran zlehka orestujte.
- Klobásy z pánve vyjměte a do zbytku sádla dejte orestovat nakrájenou cibuli.
- Následně k cibuli přidejte kysané zelí, podlijte vodou a přidejte též prolisované stroužky česneku, sůl a vinný ocet.
- Vše důkladně promíchejte.
- Pánev přiklopte a zelí duste přibližně 10 minut.
- Poté na zelí vložte zpět vinné klobásy a vařte ještě dalších přibližně 20 minut.

Vinná klobása a její složení
Vinná klobása je jedním z našich tradičních masných výrobků, který se částečně podobá bavorské klobáse. Jak již její název napovídá, jednou z jejích ingrediencí je víno. Nejčastěji se používá bílé víno s příchutí muškátu. Důvodem je to, že chuť i vůně tohoto vína se skvěle kombinuje s kořenící směsí, jejímž základem je muškátový květ a oříšek.
Tradiční vinná klobása by měla obsahovat přibližně padesát procent tučnějšího vepřového masa, patnáct procent hovězího masa, deset procent libového vepřového masa, například plece nebo kýty, bílé víno, muškátový oříšek, muškátový květ, citronovou kůru, sůl, pepř a žemli namočenou v mléce. Vzniklá směs se poté plní do tenkého skopového střívka, nejčastěji o průměru dvou centimetrů.
Jak vinnou klobásu nejlépe připravit?
Nejčastějším způsobem tepelné úpravy této uzeniny je její smažení na pánvi, případně pečení v troubě. Před vlastní tepelnou úpravou se klobása obvykle stáčí do podoby spirály či šneka a následně se zajistí špejlí, jehlou či párátky.
Výsledný pokrm se tak po osmažení údajně podobá slunci. Z tohoto důvodu se v minulosti vinná klobása stala jedním z jídel konzumovaných na Vánoce v souvislosti se zimním slunovratem. Proto, aby klobása při opékání nepraskla, je důležité ji opékat pomalu, případně ji nejprve spařit chvilku v horké vodě.
prosim vás nevíte jestli je nějaká bezlepková?
Dobry den,vinnou klobasu bez lepku,ale treba i zavarku kupuji v globusu.
Zakoupil jsem vinnou klobásu. Prostudoval složení- žádné víno tam není!!
Vinná klobása se připravuje -maso s vínem před plněním.
Takže , nechť ten výrobek neoznačují jako vinná klobása, ale spíše jako bílá klobása připravena k úpravě s vínem.
Pan Pospíšil je (…) Viná klobása ( proč dvě „v“ ) není ničím vinna.. Již slovutná M.D. Rettigová ji tak označuje !
Pan Pospíšil nechť zasouvá svůj „ryj“ kam mu přísluší !
Pane Katochvíl vinná klobása se nemusí ničím provinit a přesto je vinná 😀
Nejlepší chuť mají podle mne dušené klobásy na víně 😉
Tyto klobásy se vyrábějí s přidáním vína, čili vinné, nebo smetanové s přidáním sladké smetany ale bez vína. Zřejmě vám prodali klobásu smetanovou.