Vinná klobása

Vinná klobása, původem česká uzenina, se vyrábí převážně z vepřového, jemně umletého masa. Zvláštností je, že se do ní přidává bílé víno.

Klobásy se tepelné nezpracovávají, proto se vždy musí zkonzumovat co nejdříve. Nejčastěji je vinná klobása připravována smažením, pečením nebo zapékáním do různého jídla.

Vyzkoušejte si tyto 3 recepty s vinnou klobásou a naučte se ji připravovat na několik způsobů.

1. Vinná klobása s omáčkou

Ingredience:

  • 60 dkg vinné klobásy
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 malá konzerva sterilovaného hrášku
  • 1/2 litru vývaru nebo vody
  • citronová šťáva

Postup:

  1. Klobásu rozdělíme na 4 porce, obalíme je v hladké mouce a opečeme na oleji.
  2. Opečenou klobásu vyjmeme, do výpeku přidáme máslo, které zaprášíme trochou hladké mouky, zalijeme vývarem nebo vodou a povaříme.
  3. Do omáčky přidáme okapaný sterilovaný hrášek bez nálevu, dochutíme solí a citronovou šťávou.
  4. Při podávání opečenou klobásu přelijeme omáčkou.

Smažená vinná klobása

Foto: www.fresh.iprima.cz

Místo hrášku můžete použít mraženou zeleninovou směs, kterou krátce povaříte. Pokud nemáte rádi jídla s omáčkami, vynecháme ji.

Vhodnou přílohou jsou různě upravené brambory. Můžete však použít i čerstvou zeleninu.

2. Vinná klobása na pivě

Ingredience:

  • 50 dkg vinné klobásy
  • 2 dl černého piva
  • 2 lžíce ostré hořčice

Postup:

  1. Vinné klobásy stočíme do koleček a spojíme párátkem a krátce opečeme na tuku.
  2. Do černého piva rozkvedláme hořčici a směsí podlijeme klobásu.
  3. Pečeme v troubě asi 30 minut.

Vinná klobása pečená na pivě

Foto: www.fresh.iprima.cz

Pod vinnou klobásu můžeme do pekáčku přidat i cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu nebo zeleninu dle vaší chuti.

Jako přílohu podáváme hranolky, opečené brambory nebo zeleninovou oblohu.

3. Lasagne s vinnou klobásou

Vinnou klobásu nemusíme vždy připravovat vcelku. Její obsah se také může zapéct do jídla. Její chuť totiž dodává jídlu opravdový šmrnc.

Naučte se připravovat Lasagne s vinnou klobásou právě teď.

Ingredience:

  • 50 dkg lasagní
  • 40 dkg vinné klobásy
  • 1 dl mléka
  • 15 dkg nivy
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Lasagne předvaříme a necháme je okapat.
  2. Mléko uvedeme do varu, vsypeme do něj hrubě nastrouhanou nivu a necháme za stálého míchání rozpustit.
  3. Do směsi pak vytlačíme obsah vinné klobásy a vše dobře promícháme.
  4. Přidáme prolisovaný česnek a dosolíme podle chuti.
  5. Do vymazaného pekáčku složíme vrstvu předvařených lasagní, potřeme směsí a vrstvy opakujeme. Poslední vrstvou jsou lasagne, pokapeme máslem a můžeme zalít zakysanou smetanou.
  6. Pečeme v troubě při 220° zhruba 20-30 minut, dokud není povrch dozlatova zapečený.

 

Lasagne se zapečenou vinnou klobásou

Podáváme se zeleninovým salátem.

Jelikož na milovníky masa myslíme, můžete si vyzkoušet i tento recept na masový nářez, který vás nejen zasytí, ale přímo nadchne vaše žaludky.

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Zakoupil jsem vinnou klobásu. Prostudoval složení- žádné víno tam není!!
    Vinná klobása se připravuje -maso s vínem před plněním.
    Takže , nechť ten výrobek neoznačují jako vinná klobása, ale spíše jako bílá klobása připravena k úpravě s vínem.

  • Pan Pospíšil je (…) Viná klobása ( proč dvě „v“ ) není ničím vinna.. Již slovutná M.D. Rettigová ji tak označuje !
    Pan Pospíšil nechť zasouvá svůj „ryj“ kam mu přísluší !

  • Tyto klobásy se vyrábějí s přidáním vína, čili vinné, nebo smetanové s přidáním sladké smetany ale bez vína. Zřejmě vám prodali klobásu smetanovou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *