Tisk článku

Vánoční cukroví strojkové a lisované

Všechna vánoční cukroví připravená za pomoci strojku nebo lisu mají jednu velkou výhodu v tom, že jejich tvarování je mimořádně rychlé. Hodí se proto hlavně na větší objemy připravovaného cukroví, kde nám ušetří čas, zvláště když u strojkového cukroví máme třeba i malého pomocníka.Recepty na toto cukroví samozřejmě můžeme využít na cukroví vykrajované formičkami.

Vánoční cukroví strojkové a lisované

Vánoční strojkové cukroví

Strojkovým cukrovím nazýváme cukroví tvarované pomocí nástavce a ozdobné šablonky s otvory na obyčejném ručním strojku na maso.

Těsta na vánoční strojkové cukroví

Na strojkové cukroví se hodí všechna více či méně tučná sušenková těsta, velmi často se toto tvarování využívá u pudinkových těst a těst s kokosem. Zvlášť u kokosových těst je toto tvarování praktičtější než vyvalování, protože je zachována určitá střapatost ovlivněná kokosem, která působí sama o sobě ozdobně. Těsto na strojkové cukroví připravujeme na vále z hladké mouky, tuku, cukru a žloutků, u pudinkového cukroví je část mouky nahrazena pudinkovými prášky s vanilkovou nebo jinou příchutí. Podle vybraného receptu pak přidáváme kakao, mleté ořechy nebo kokos.

Tvarování vánočního strojkového cukroví

Připravené těsto vkládáme do strojku a protlačujeme ho ven. Celá procedura je velmi rychlá a těsto procházející šablonkou nabývá svrchu ozdobného členění a ven vychází v pásech asi 2,5 cm širokých, které od strojku odebíráme. Tady se právě velmi hodí pomocník. Pásky těsta odkládáme na vál a krájíme na délku potřebnou k vytvoření zvolených tvarů. Mohou to být tyčinky, rohlíčky, kroužky, esíčka nebo vlnovky. Protože na strojkové cukroví se většinou připravuje větší dávka těsta, můžeme ji rozdělit na poloviny a jednu z nich přibarvit kakaem. Pak buď tvarujeme každou polovinu zvlášť nebo můžeme do strojku dávat vždy část těsta světlého a část tmavého a výsledkem budou mramorované kousky. Jednotlivé kousky cukroví klademe na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dorůžova. S upečeným cukrovím pak postupujeme podle konečného záměru.

Zdobení vánočního strojkového cukroví

Strojkové cukroví můžeme ještě horké okamžitě obalovat v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem nebo je odložit a vychladlé zdobit čokoládovou nebo jinou polevou nebo namáčet konečky v čokoládové polevě, slepovat marmeládou či krémem a pak ještě dozdobit.

Vánoční lisované cukroví

Lisované cukroví připravujeme pomocí cukrářského lisu s vyměnitelnými kruhovými šablonkami, které umožňují u cukroví různé vrchní tvarování. Na cukrářský lis jsou různé názory. Někdo si jej nemůže vynachválit, někdo dává přednost vyválení těsta a vykrajování formičkami.

Těsto na vánoční lisované cukroví

Na lisované cukroví můžeme použít jakékoliv sušenkové těsto nebo těsto linecké. Těsto je možné pouze obarvit kakaem nebo čokoládou. Musíme si uvědomit, že průřezy šablonek jsou velice úzké a není proto možné doplňovat těsta kokosem nebo ořechy.

Tvarování vánočního lisovaného cukroví

Po sestavení lisu s vybranou šablonkou vložíme do trubice lisu těsto a na připravený plech vytlačujeme tvary sušenek. Protože těsto je hladké bez dalších přísad, můžeme ho na plechu doplňovat tak, že do vršku sušenky vmáčkneme oříšek, mandli nebo kousek kandovaného ovoce. Pečeme jen dorůžova.

Zdobení vánočního lisovaného cukroví

Lisované cukroví zdobíme podobným způsobem jako ostatní cukroví. Světlé cukroví lze namáčet v čokoládově polevě a to svrchu i zespodu nebo čokoládovou polevou jen pokapat. Na tmavé cukroví naopak využijeme světlých polev. Můžeme se rozhodnout i tak, že je budeme slepovat marmeládou či krémy. Vyšší tvary přitom kombinujeme s nízkými tvary nebo s lineckými kolečky stejné velikosti.
 





Příspěvky ke článku: Vánoční cukroví strojkové a lisované

Vložit nový příspěvek
Strojkové cukrováí je mooc dobré Autor: Adina, vloženo 15.12.2009
OdpovědětKaždé vánoce ho babička dělá a mohuu říct, že je skvělé
Re: Strojkové cukrováí je mooc dobré Autor: Dáša, vloženo 15.12.2009
OdpovědětU nás to dělá také babička, má na ot strojek já už si ho kupovat nebudu a je opravdu mooc dobroučké cukrovíčko
Re: Re: Strojkové cukrováí je mooc dobré Autor: Tamara, vloženo 18.12.2009
OdpovědětMy strojkové cukroví kupujeme a je skvělé:)někdo to odsuzuje, ale je opravdu dobré, když víte kde ho kupovat:)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...