Tisk článku

Vinná klobása

Bílá vinná klobása, nabízená v masných obchodech v téměř nekonečné délce, je trochu zvláštním druhem uzeniny. Její chuť je velmi jemná, vyrábí se z vepřového a hovězího, výjimečně telecího masa, bílého vína, světlého pečiva a kromě soli je velmi mírně dochucována kořením. Tato klobása není nijak tepelně upravená, což znamená, že není ani vařená, ani uzená. To však snižuje její trvanlivost a proto je považována za zimní uzeninu a svou oblibu získala především jako doplněk vánočního menu. Nic však nebrání tomu, abychom z ní připravili chutné jídlo i mimo vánoční období.

Vinná klobása

Vinná klobása jako hlavní chod

Vinné klobásy kupujeme spíše na délku než na váhu, takže podle množství strávníků volíme množství klobásy tak, abychom měli dostatečné porce. Doma si klobásu rozdělíme na potřebné porce, které většinou stáčíme kolem dokola do spirály neboli do tvaru šneka. Místo, kde budeme klobásu dělit, nejdříve trochu zkroutíme, pak teprve odřízneme porce. Klobásová hmota potom při pečení nevytéká. Aby se při tepelné úpravě porce nerozvinuly, zajistíme je jehlou nebo párátkem. Takto připravené klobásy můžeme péct, opékat, grilovat, zapékat nebo smažit. Kromě toho můžeme z klobásové hmoty připravovat teplé pomazánky a zavářky do polévky nebo ji použít do nádivek.

Pečená vinná klobása

Pečení je velmi jednoduchá a téměř bezpracná příprava vinné klobásy jako hlavního chodu. Klobásu upravenou na porce vkládáme do tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a nezakryté pečeme. Klobásy nesolíme, ale pro zvýraznění chuti je můžeme posypat kořením, jehož výběr zcela záleží na naší chuti. Jen nepatrně je podlijeme vodou. Místo vody můžeme použít i pivo světlé či tmavé nebo víno. Pečeme zhruba při 200°C, teplota záleží na typu trouby, ale klobásy by měly být opečené dočervena a s kůrčičkou. Během pečení je můžeme obrátit, aby byly upečené z obou stran.

Opékaná vinná klobása

Porce opět upravíme osvědčeným způsobem. Před opékáním je můžeme obalit v hladké mouce, do které lze přidat trochu koření, například mletou sladkou papriku. Porce klobásy pak opečeme na horkém sádle nebo oleji po obou stranách dočervena. Místo opékání můžeme bílou vinnou klobásu i grilovat pod domácím grilem.

Zapékaná vinná klobása

Jako každé zapékané jídlo poskytuje i vinná klobása velké množství variant. Zapékat ji můžeme jednoduše jen s cibulí, na leču, s hráškem, mrkví, kysaným zelím a další zeleninou. Zapékanou klobásu můžeme obměňovat sýrem, houbami, vejci nebo smetanou. Tyto různé suroviny můžeme ještě doplnit palačinkovým těstíčkem, bešamelem nebo některou připravenou nebo koupenou ostřejší omáčkou. Vinnou klobásu můžeme zapékat i s brambory, hodí se také rýže, pak už nemusíme připravovat přílohu. Do vymazaného pekáčku naskládáme všechny suroviny k zapékání a připravené porce klobásy rovnáme nahoru, aby se opekly. Při výběru surovin a jejich předběžné úpravě počítáme s tím, že klobása nepotřebuje příliš času k tepelné úpravě. Vinná klobása v menších kouscích nebo její vytlačený a dochucený obsah se hodí také k zapékání v těstě. Nejrychlejší je listové těsto, ale vhodné je i kynuté těsto.

Smažená vinná klobása

Stočené porce klobásy obalujeme buď v klasickém trojobalu nebo v těstíčku. Těstíčko může být libovolné, do vajec můžeme přidávat nejen mléko, ale i pivo nebo víno a část mouky můžeme nahradit jinou surovinou. Může to být jak strouhanka, tak různé lupínky s nimiž je obal křupavější. Do těstíčka lze také přidat sterilovaný hrášek, jemně nakrájené plátky žampionů, nastrouhaná jablka, česnek nebo zelené bylinky. Místo těstíčka z mouky si můžeme připravit těstíčko z brambor na způsob bramborákového těsta. Obalené porce smažíme v horkém oleji dočervena.

Přílohy k vinné klobáse


K vinné klobáse se hodí především různě upravené brambory. Mohou to být jen vařené brambory, opékané nebo pečené brambory, bramborová kaše nebo bramborový salát. Brambory můžeme doplnit různě upravenou tatarskou omáčkou. K bramborám pak podáváme buď dušenou zeleninovou přílohu nebo zeleninový salát. Chuť hlavního chodu z vinné klobásy můžeme vylepšit tím, že ji při podávání přeléváme některou z rychle připravených teplých omáček, které budou ostřejší chuti. Tyto omáčky se hodí především k opékaným klobásám.
 





Příspěvky ke článku: Vinná klobása

Vložit nový příspěvek
klobása vinná Autor: hana levá, vloženo 17.12.2013
Odpovědětprosim vás nevíte jestli je nějaká bezlepková?
Re: klobása vinná Autor: simona, vloženo 01.01.2014
OdpovědětDobry den,vinnou klobasu bez lepku,ale treba i zavarku kupuji v globusu.
vinná klobása _ Autor: Pospíšil, vloženo 24.02.2014
OdpovědětZakoupil jsem vinnou klobásu. Prostudoval složení- žádné víno tam není!! Vinná klobása se připravuje -maso s vínem před plněním. Takže , nechť ten výrobek neoznačují jako vinná klobása, ale spíše jako bílá klobása připravena k úpravě s vínem.
Re: vinná klobása _ Autor: Jarka , vloženo 11.01.2015
OdpovědětTyto klobásy se vyrábějí s přidáním vína, čili vinné, nebo smetanové s přidáním sladké smetany ale bez vína. Zřejmě vám prodali klobásu smetanovou.
Re: vinná klobása _ Autor: Kratochvíl, vloženo 17.03.2014
OdpovědětPan Pospíšil je (...) Viná klobása ( proč dvě "v" ) není ničím vinna.. Již slovutná M.D. Rettigová ji tak označuje ! Pan Pospíšil nechť zasouvá svůj "ryj" kam mu přísluší !
Re: Re: vinná klobása _ Autor: Martin S. Rožumberg, vloženo 30.04.2014
OdpovědětPane Katochvíl vinná klobása se nemusí ničím provinit a přesto je vinná :D
Dušená vinná klobása Autor: Martin, vloženo 16.12.2014
OdpovědětNejlepší chuť mají podle mne dušené klobásy na víně ;-)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...