Tisk článku

Zapékané brambory

Francouzské brambory, zapečená bramborová směs, bramborový nákyp nebo zapečená bramborová kaše, to jsou nejčastější jídla připravená z oloupaných a předem ve slupce uvařených brambor. Přiřadit k nim můžeme ještě zapékanou bramborovou kaši, kterou však připravíme z oloupaných vařených a ještě horkých brambor. K všem těmto pokrmům se přidávají různé další ingredience, takže lehce připravíme pestrý a chutný pokrm i z jednoduchých surovin. Pro dostatečný přísun vitamínů ho doplňujeme zeleninovými saláty z čerstvé zeleniny.

Zapékané brambory

Francouzské brambory

Francouzské brambory je název směsi, kde hlavní složkou jsou brambory nakrájené na plátky a masová směs z předem uvařeného nebo pečeného masa, popřípadě z uzeniny. Při jejich přípravě se postupuje tak, že uvařené a vychladlé brambory nakrájíme na plátky, tepelně upravené maso nebo uzeninu na kostičky. Maso i nakrájenou uzeninu můžeme osmahnout na tuku a dokořenit, bude mít lepší chuť. Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky nebo pekáčku střídavě skládáme vrstvu plátků brambor a vrstvu masa. Poslední vrstvou musí být brambory. Počet vrstev, který se řídí množstvím surovin, by měl být alespoň dvě vrstvy masa a tři vrstvy brambor. Každou vrstvu brambor osolíme a okořeníme, maso bychom měli skládat již okořeněné. Kromě těchto dvou základních surovin můžeme přidávat vařená vejce nakrájená na kostičky, různé druhy předem upravené zeleniny, dušené houby, plátky cibule či česneku nebo strouhaný sýr. Naskládanou směs uhladíme, poklademe plátky másla a zapečeme zhruba 10 minut. Pak zalijeme směsí vajec rozšlehaných s trochou mléka, do nichž podle chuti přidáváme koření nebo třeba i lžíci hořčice. Místo vajec s mlékem můžeme použít zakysanou smetanu, jogurt nebo některou ze zapékacích omáček, jejichž základ tvoří bešamelová omáčka. Po zalití dopékáme brambory ještě asi 20-30 minut do zlatavé kůrky. Před dopečením je můžeme posypat strouhaným sýrem samotným nebo smíchaným se strouhankou.

Zapečená bramborová směs

Bramborová směs je obdobou francouzských brambor. Její název ji lépe vystihuje v tom, že do ní přidáváme daleko více jednotlivých surovin, než do francouzských brambor. Většinou používáme více zeleniny, takže do této směsi pak stačí už jen menší kousek masa nebo uzeniny, popřípadě můžeme maso zcela vynechat. Použijeme především směs zeleniny, mezi kterou patří především květák, brokolice, pórek, rajčata i papriky, cibule, kapusta a další druhy. V zimním období je tato směs chutná a sytá s kysaným zelím a uzeným masem, slaninou nebo uzeninou. Zeleninu můžeme ještě doplnit houbami, vařenými vejci a sýrem. Brambory krájíme na plátky nebo na kostičky, můžeme použít i drobné kostičky protlačené kolečkem používaným na bramborový salát. Zeleninu buď nastrouháme, pak ji můžeme použít i syrovou nebo ji předem trochu povaříme nebo podusíme. Bramborovou směs připravujeme v míse, kde ji promícháme a do zapékací misky nebo pekáčku pak vkládáme směs. Podobně jako u francouzských brambor zaléváme krátce zapečenou bramborovou směs rozšlehanými vejci, smetanou, jogurtem nebo zapékací omáčkou. Podle chuti a použitých surovin však můžeme zapékací zálivku vynechat a směs jen poklást několika plátky másla. Zapékáme 20-30 minut, před dopečením můžeme posypat strouhaným sýrem.

Bramborový nákyp

Nákyp z brambor je poněkud lehčí a kypřejší variantou francouzských. Uvařené, oloupané a vychladlé brambory nahrubo nastrouháme a příliš je nemačkáme. Brambory osolíme a vrstvíme do vymazané zapékací misky, pokropíme je tukem, na ně navršíme nádivku z některého jemnějšího masa, šunky, sýra, dušených žampionů a zakryjeme vrstvou brambor. Vrstvy zopakujeme. Další variantou bramborového nákypu je využití vajec. Cca 3 žloutky utřeme s trochou másla, přidáme nastrouhané brambory, další suroviny a vmícháme sníh z bílků. Do tohoto nákypu se hodí jemně usekaná šunka a hrášek, podušený pórek, velmi drobně nakrájené podušené žampiony. Kořeníme podle chuti, ale vhodnější je jemná chuť. Nákyp pak můžeme bez obav podávat dětem nebo při dietách.

Zapečená bramborová kaše

Hlavní surovinou je zde bramborová kaše, kterou připravíme z oloupaných brambor uvařených v osolené vodě. Ihned po uvaření vodu slijeme, zalijeme horkým mlékem, přidáme kousek másla a vymícháme hladkou a hustou kaši. Místo mléka a másla můžeme použít smetanu nebo žloutky a sníh z bílků. Do kaše zamícháme drobně nakrájenou a předem podušenou zeleninu, drobně nakrájenou uzeninu a podušené houby, vložíme ji do vymazané a vysypané zapékací misky a zapečeme. Také můžeme kaši jen navrstvit do misky či pekáčku a na povrchu udělat důlky a do nich například vyklepnout vejce, které můžeme podložit plátkem šunky nebo dušeným špenátem. Pak zapékáme, až vejce ztuhnou.
 





Příspěvky ke článku: Zapékané brambory

Vložit nový příspěvek
Francouzké brambory Autor: Gábinka, vloženo 21.01.2010
OdpovědětFrancouzké brambory prostě zbožňujeme celá rodinka a jsou výborné aji se smetanou a česnekem.
Re: Francouzké brambory Autor: Ilona, vloženo 21.01.2010
OdpovědětMy zase máme rádi sterilovaný hrášek v bramborách a slaninku na plátky
Re: Re: Francouzké brambory Autor: Alena, vloženo 25.01.2010
OdpovědětU nás frčí uzené na kostky a hodně cibulky, vajíčko a sýreček před dokončením posypat a je to
Re: Re: Re: Francouzké brambory Autor: Dita, vloženo 02.02.2010
OdpovědětA hlavně, ať ty brambory jsou dopředu uvařené je ot mnohem lepší a chutnější.


Nové příspěvky