Nejlepší recepty na nakládané višně na jednom místě. Inspirujte se těmi nejlepšími variantami

Višně jsou velmi zdravé ovoce a tak asi spoustu z vás napadla stejná otázka.

Jak si je uchovat doma po celý rok?

Je to jednoduché!

Máme pro vás skvělé tipy a recepty na zavařování višní, které zvládne i úplný začátečník.

Tak pojďme na to!

Nálev na zavařování višní

Tak jako téměř u všeho druhu ovoce, i u višní si jako nálev připravíme cukrový rozvar. Množství vody a cukru si upravte dle svých potřeb.

Budete potřebovat

  • 500 g cukru
  • 1 l vody

Postup přípravy

  • Do velkého hrnce vlijte vodu a přidejte cukr.
  • Za stálého míchání přiveďte směs k varu.
  • Jakmile se cukr důkladně rozpustí, směs odstavte a nechte vychladnout.
Višně naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: allrecipes.com

Konzervování višní v myčce

Ano, opravdu si můžete višně zakonzervovat i v myčce! A s naším návodem to bude úplná hračka.

Budete potřebovat

  • višně
  • nálev
  • sklenice na zavařování
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Višně přeberte, odstopkujte a omyjte.
  • Připravte si zavařovací sklenice s víčky – pořádně je sterilizujte.
  • Mezitím si připravte nálev z cukru a vody.
  • Do sklenic vložte višně a zalijte je do ¾ sklenice vodou.
  • Sklenice zavíčkujte a dejte do myčky.
  • Při zavařování v myčce musí sklenice stát rovně.
  • Taky je nedávejte blízko sebe, mohly by popraskat.
  • Zapněte myčku na nejdelší program a nechte dojet do konce.
  • Poté je z myčky vydělejte a obraťte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout do druhého dne a uskladněte do chladna.
Višně naložené  zavařovacích sklenicích.
zdroj: whereismyspoon.co

Máme pro vás také skvělé sladké recepty na zavařené ostružiny, které vás pohladí na duši i na jazyku. Vyzkoušejte je všechny!

Zavařování višní v troubě

Konzervování višní v troubě je jeden z nejoblíbenějších způsobů zavařování. Troubu máme doma téměř každý a dále potřebujete jen višně, nálev, plech a utěrku. Užijte si to!

Budete potřebovat

  • višně
  • nálev
  • hluboký plech
  • utěrku nebo noviny

Postup přípravy

  • Zavařovací sklenice sterilizujte a připravte nálev.
  • Troubu si předehřejte na 150 stupňů Celsia.
  • Višně umyjte a zbavte stopek a listů.
  • Višně můžete i vypeckovat – záleží na vás.
  • Sklenice naplňte višněmi a  přelijte je vychladlým nálevem do ¾ .
  • Pečlivě sklenice uzavřete víčkem a dejte na plech vyložený novinami nebo utěrkou.
  • Sklenice skládejte dál od sebe a podlijte je vodou.
  • Pečeme asi 20 – 25 minut.
  • Při zavařování v troubě můžete zkusit variantu bez víček, kdy sklenice uzavřete víčkem až po vytažení z trouby – víčko ihned přilne ke sklenici.
  • Po vytažení sklenice otočte víčkem dolů a nechte je vychladnout do druhého dne.
  • Následně je uložte do vhodného místa – tmavá a chladná komora či sklep.
Višně naložené v zavařovací sklenici.
zdroj: amodernhomestead.com

Konzervování višní v mikrovlnce

Zakonzervujte si višně třeba i v mikrovlnné troubě. vychutnejte si své oblíbené ovoce po celý rok!

Budete potřebovat

  • višně
  • nálev
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Višně si očistěte od stopek a propláchněte je vodou.
  • Připravte si cukernatý nálev, který nechte vychladnout.
  • Postupně višně vkládejte do sterilizovaných sklenic.
  • Zalijte je připraveným nálevem z cukru a vody do ¾ sklenice.
  • Zadělejte zavařovací sklenice víčky a pořádně je utáhněte.
  • Do mikrovlnné trouby vložte plastovou misku, do které sklenici postavíte – miska zabraňuje vytečení.
  • Mikrovlnnou troubu nastavte na nejvyšší výkon – 700 Wattů a zapněte časovač na 6 minut – s každou sklenicí navíc zdvojnásobte čas.
  • Po vytažení sklenic je postavte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
  • Skladujte v temné a chladné místnosti.
Višně naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: www.simplycanning.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na konzervování meruněk aneb jak si uchovat oblíbené ovoce po celý rok!

Zavařování višní klasickým způsobem

Naložené višně si můžete tradičně zavařit i v zavařovacím hrnci. Podle našeho návodu to zládne každý!

Budete potřebovat

  • višně
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec a teploměr

Postup přípravy

  • Višně důkladně umyjte a zbavte stopek.
  • Můžete je i vypeckovat, ale záleží na vás.
  • Připravte si cukrový sirup, který necháte vychladnout.
  • Pečlivě sterilizujte sklenice na zavařování.
  • Višně dávejte do připravených zavařovacích sklenic a zalijte je nálevem – do ¾ sklenice.
  • Víčka pořádně utáhněte.
  • Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte je vodou.
  • Vařte asi 20 minut na 85 stupňů.
  • Poté je vyndejte z hrnce a dnem je otočte vzhůru.
  • Nechte vychladnout, zkontrolujte, zda se všechna víčka dobře uchytla.
  • Skladujte v tmavé a chladné komoře.
Višně naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: thenotquitehomestead.blogspot.com

Nakládané višně v rumu

Na těchto višních si opravdu smlsnete – ale pozor, dětem je rozhodně nedávejte. Místo vody totiž použijeme rum.

Budete potřebovat

  • višně
  • rum
  • cukr
  • zavařovací sklenice
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Višně umyjte, zbavte stopek a vypeckujte.
  • Připravte si zavařovací sklenice – sterilizujte je.
  • Sklenice naplňte višněmi a zasypte cukrem.
  • Do sklenic dolijte rum a zavíčkujte.
  • Připravte si zavařovací hrnec, do kterého sklenice naskládáte.
  • Dávejte si pozor, aby se sklenice nedotýkaly.
  • Sklenice zalijte vodou.
  • Vaříme 10 minut na 80 stupňů.
  • Po vychladnutí je otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Skladujte v tmavém a chladném místě.
Višně v zavařovací sklenici a láhev rumu, kterou se ruka chystá do sklenice nalít.
zdroj: thejourneyoftwo.files.wordpress.com

Máme pro vás i recepty na nakládané švestky na několik způsobů. Jakou variantu si vyberete vy?

Jiné metody uskladnění

Višně jsou skvělé také na pečení a přípravu skvělých višňových dezertů. My si však pro vás připravili další 3 recepty, jak višně zakonzervovat a přitom si luxusně pochutnat.

Višňový džem bez pektinu

Budete potřebovat:

  • višně
  • cukr
  • citronová šťáva

Na 2 šálky čerstvých višní použijte 1 šálek cukru a 3 lžíce citronové šťávy.

Postup přípravy:

  • Višně omyjte a zbavte pecek a stopek.
  • Nasypte je do hrnce, přisypte cukr a citronovou šťávu.
  • Vařte na mírném ohni a za stálého míchání.
  • Jakmile směs dosáhne požadované konzistence, je hotovo.
  • Horkou směs nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uložte do komory.
Marmeláda z višní ve sklenici, na které je položen nůž a vedle jsou pohozeny čerstvé višně.
zdroj: mjskitchen.com

Višňová omáčka

Tato omáčka je skvělým doplňkem ke každému grilování masa.

Budete potřebovat

  • 2 kg višní
  • 1 ½ šálku vody
  • ¼ šálku cukru
  • 1-2 lžíce citronové šťávy

Postup přípravy

  • Višně umyjte, vypeckujte a nahrubo nakrájejte.
  • Do hrnce nasypte višně a lehce je rozmačkejte.
  • Přidejte vodu a vařte na mírném ohni, často míchejte po dobu 10 až 15 minut, nebo do doby, dokud nebude ovoce měkké.
  • Směs přes sítko můžete přecedit, nebo použijte ruční mixér a poté ještě přepasírujte.
  • Přidejte cukr a citronovou šťávu.
  • Zahřívejte získané pyré tak, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Vzniklou omáčku nechte vychladnout a můžete ji buď zmrazit nebo zavařit.
  • Do sterilizovaných zavařovacích sklenic omáčku nalijte.
  • Víčka pečlivě uzavřete a vařte asi 15 minut.
  • Nechte vychladit a skladujte na chladném a tmavém místě.
Omáčka z višní servírovaná v mističce s vedle položenou vařečkou a čerstvými višněmi.
zdroj: yankeekitchenninja.com

Nakládané višně

Budete potřebovat

  • 1,2 kg višní
  • 2 šálky cukru
  • 1 lžíce octu
  • ¼ šálku vody

Postup přípravy

  • Višně přeberte, umyjte, zbavte stopek a vypeckujte (není nutné).
  • Višně můžete rozdělit na poloviny nebo je ponechat celé – aby nepraskly, propíchněte je vidličkou.
  • Připravte si nálev z cukru, octa a vody.
  • Ingredience vložte do hrnce, zamíchejte a přiveďte k varu za stálého míchání.
  • Snižte teplotu a vařte 2 minuty.
  • Nechte vychladnout a višně můžete podávat.
  • Pokud je chcete uchovat pro pozdější občerstvení, můžete je zavařit
  • Do připraveného nálevu vložte višně a vařte 2 až 5 minut.
  • Směs vlijte do sterilizovaných zavařovacích sklenic a zavíčkujte.
  • Vařte asi 15 minut na 80 stupňů.
  • Sklenice vyndejte a otočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a poté uskladněte.
Višně naložené v cukru a octu, servírované v mističce.
zdroj: annabel-langbein.com

A jak jste si na dnešních receptech pochutnaly vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X