Oblíbené recepty na buchty s drobenkou v 7 luxusních variantách. Inspirujte se!

Není nad chutný moučník k odpolední kávě!

A přesně pro tuto příležitost se hodí našich 7 receptů na drobenkové buchty.

Je libo koláč s jablky, švestkami, borůvkami či raději s pudinkem?

Tak či tak si pochutnáte nejen vy, ale i vaši hosté.

Dobrou chuť!

Pudinková buchta s drobenkou

Tato vynikající buchta je jednoduchá na přípravu, její těsto je krásně měkké a je doplněna čerstvým vanilkovým pudinkem a skvělou drobenkou. Mňam!

Ingredience

Na těsto:

  • 2/3 šálku teplého mléka
  • 3 šálky hladké mouky
  • 2 a 1/2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 1/3 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1/3 šálku másla, pokojové teploty
  • 1 středně velké vejce, pokojové teploty

Na povrch buchty:

  • 1 balíček instantního vanilkového pudinku
  • 1 a 1/2 – 2 šálky mléka na pudink    
  • 3/4 šálku + 2 lžíce másla
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1 a 1/2 šálků hladké mouky

Postup                                       

  1. Zahřejte mléko v hrnku v mikrovlnné troubě nebo v malém hrnci na sporáku.
  2. Mělo by být teplé, ale ne horké nebo vroucí.
  3. Přidejte mouku a sušené droždí do velké mísy.
  4. Poté přidejte cukr a vlažné mléko.
  5. Vše v míse krátce promíchejte hnětacím hákem.
  6. Dále přidejte vanilkový extrakt, měkké máslo, vejce a špetku soli.
  7. Těsto hněťte dalších 5 minut, dokud se nebude lepit po stranách mísy a nebude mít pružnou konzistenci.
  8. Rukama z těsta vytvarujte kouli a vložte ji zpět do mísy.
  9. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidejte trochu mouky.
  10. Pokud je příliš suché/drobivé, přidejte trochu mléka.
  11. Mísu přikryjte utěrkou, dejte ji na teplé místo a nechte hodinu kynout.
  12. Mezitím si připravte pudink podle pokynů na obalu a nechte ho vychladnout.
  13. Když je těsto skoro vykynuté, připravte si pekáč.    Když je hodina téměř u konce, vyložte pečící plech s vyššími stranami pečícím papírem nebo ho lehte vymažte a vysypte moukou.
  14. Jakmile těsto nabyde, vyjměte ho z mísy.
  15. Desku posypte trochou mouky a rukama krátce vypracujte těsto.
  16. Poté těsto vyválejte tak, aby odpovídalo velikosti vašeho pekáče a vložte ho do pekáče.
  17. Nechte ještě 15 minut odležet.
  18. Během čekání předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a připravte si drobenku.
  19. Nejprve dejte do misky máslo, cukr a mouku.
  20. Poté rychle promíchejte rukama a lehce k sobě vše přitlačte tak, aby se vytvořily malé drobky.
  21. Odložte stranou.
  22. Jakmile uplyne 15 minut, pomocí stěrky nebo lžíce rovnoměrně rozetřete studený pudink na těsto.
  23. Poté nandejte drobenku na vrstvu pudinku.
  24. Buchtu pečte na středním roštu asi 35–45 minut, dokud není upečená a drobenka není lehce zlatohnědá.
  25. Před krájením buchtu vyjměte z trouby a nechte ji vychladnout.
Koláč s drobenkou a pudinkem pokrájený na čtverečky.
www.recipesfromeurope.com

Jahodový drobenkový koláč

Lehký a vlhký koláč s vanilkovým máslem, čerstvými jahodami a křupavou drobenkou je perfektním dezertem, který se skvěle hodí k odpolednímu čaji nebo kávě.

Ingredience

  • 400 g jahod

Na drobenku:

  • 2/3 šálku hladké mouky
  • 5 lžic studeného másla
  • 1/4 šálku třtinového cukru

Na koláč:

  • 1/2 šálku měkkého másla
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 3 vejce, pokojové teploty
  • 150 ml silné smetany
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 špetka soli

Postup                                       

  1. Jahody omyjte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Dejte stranou., natrháme a nakrájíme na malé kostičky.
  3. Připravte si drobenku.
  4. Mouku a třtinový cukr dejte do mísy a promíchejte.
  5. Přidejte studené máslo, nakrájené na malé kostičky.
  6. Pomocí prstů vytvořte malé drobky třením a zapracováním másla do suchých surovin.
  7. Odložte stranou.
  8. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia.
  9. Dortovou formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem a okraje lehce namažte.
  10. Dejte změklé máslo a třtinový cukr do velké nádoby (nebo do misky stolního mixéru vybaveného pádlovým nástavcem).
  11. Ručním mixérem vyšlehejte máslo s cukrem, asi 5 minut, nebo dokud nebude směs světlá a nezvětší svůj objem.
  12. Po jednom přidejte vejce, pomalu je přimíchávejte.
  13. Přidejte smetanu a vanilkový extrakt a promíchejte.
  14. Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  15. Promíchejte na nejnižší rychlost a přestaňte míchat, jakmile se vše spojí.
  16. Nalijte máslové koláčové těsto do formy.
  17. V případě potřeby ho rozetřete pomocí zadní části lžíce nebo malé špachtle.
  18. Navrch dejte jahodové kostky a poté přikryjte drobenkou.
  19. Pečte 45 až 55 minut, nebo dokud špička nože (nebo špejle) vloženého doprostřed koláče nevyjde čistá.
  20. Před vyjmutím z formy nechte zcela vychladnout.
Koláč s jahodami a drobenkou pokrájený na prkýnku.
www.abakingjourney.com

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty z jahod! Ať už to bude marmeláda, koláč či knedlíky, rozhodně si pochutnáte.

Rebarborový koláč s drobenkou

Tento moučník je vláčný, pokrytý čerstvou rebarborou, která se skvěle doplňuje s máslovou drobenkou. Vychutnejte si ho i vy!

Ingredience

Na drobenku:

  • 260 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 čajová lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g rozpuštěného másla

Na koláč:

  • 260 g hladké mouky
  • 70 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 čajová lžička soli
  • 300 g třtinového cukru
  • 170 g másla pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilky
  • 4 velká vejce pokojové teploty
  • 1 šálek podmáslí
  • 4 šálky nakrájené čerstvé rebarbory

Postup

  1. Rozpusťte lžíci másla a potřete dno a boky formy o rozměrech 33 x 23 cm.
  2. Formu vyložte pečícím papírem tak, aby papír přesahoval strany formy a potřete ho zbylým máslem.
  3. Na drobenku rozpusťte na pánvi 12 polévkových lžic másla.
  4. V míse prošlehejte mouku, cukr, skořici, muškátový oříšek, prášek do pečiva a sůl.
  5. Do směsi mouky přidejte rozpuštěné máslo a lžičkou promíchejte, dokud nebude směs drobivá.
  6. Předehřejte troubu na 175 stupňů C.
  7. Smíchejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, sůl, prášek do pečiva a zázvor.
  8. Vyšlehejte dohromady.
  9. Dejte třtinový cukr, máslo a vanilku do mixéru a šlehejte, dokud nebude směs nadýchaná, 3-4 minuty.
  10. Přidejte vejce, jedno po druhém, šlehejte po každém přidání, dokud se dobře nespojí.
  11. Přidejte vanilku a promíchejte.   
  12. Přidejte 1/3 směsi mouky a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se mouka nepřimíchá.
  13. Přidejte polovinu podmáslí, šlehejte, dokud se nespojí.
  14. Přidejte polovinu zbývající mouky a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  15. Přidejte zbývající podmáslí, šlehejte a poté přidejte zbývající mouku a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nespojí.
  16. Oškrábejte dno a boky mísy a míchejte na nízké rychlosti dalších 10–20 sekund, abyste se ujistili, že je vše dobře spojeno.
  17. Vložte těsto do formy a pomocí stěrky rovnoměrně těsto rozprostřete.
  18. Nakrájenou rebarboru rovnoměrně navrstvěte na horní část těsta tak, že nejprve rozetřete polovinu rebarbory ​​na horní část těsta, poté rozetřete celou směs strouhanky a poté zbývající rebarboru.
  19. Vložte formu do trouby a pečte 40–45 minut.
  20. Teplota koláče ve středu by měla být asi 94 stupňů C.
  21. Vyjměte z trouby a nechte ve formě vychladnout 30 minut.
  22. Pomocí pečícího papíru vyjměte koláč z formy.
  23. Před krájením a podáváním nechte koláč zcela vychladnout.
Kus buchty s jahodami a drobenkou servírovaný na talíři.
www.bakesbybrownsugar.com

Podívejte se také na našich 5 božských receptů na koláč s rebarborou. Zdravý, kynutý i s tvarohem!


Drobenková buchta s borůvkami

Podávejte tuto báječnou buchtu ke kávě či s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou jako dezert. Kombinace pořádné nálože borůvek s kořeněnou máslovou drobenkou a zakysanou smetanou je neuvěřitelná!

Ingredience

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 8 polévkových lžic změkčeného másla        
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky borůvek

Na drobenku:

  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • volitelně: 1/2 šálku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů

Postup

  1. Vymažte 23 cm koláčovou formu.
  2. Předehřejte trouba na 180 stupňů Celsia.
  3. V míse smíchejte 1 a 1/2 šálku mouky, prášek do pečiva, sodu a sůl.
  4. Dejte stranou.
  5. V elektrickém mixéru vyšlehejte změklé máslo s cukrem.
  6. Šlehejte asi 3 až 4 minuty, dokud nebude směs hladká a nadýchaná.
  7. Přidejte vejce a rozšlehejte do hladka.
  8. Přidejte zakysanou smetanu s vanilkou a zašlehejte.
  9. Nakonec přidejte i moučnou směs a na nízké rychlosti rozšlehejte.
  10. Těsto rozetřete do připravené formy a rovnoměrně ho posypte borůvkami.
  11. V jiné míse smíchejte třtinový cukr, 3/4 šálku mouky, skořici a muškátový oříšek.
  12. Směs promíchejte vidličkou.
  13. Přidejte 5 lžic rozpuštěného másla a dobře promíchejte.
  14. Pokud používáte, vmíchejte najemno nasekané ořechy.
  15. Drobenkovou směsí rovnoměrně posypte borůvky.
  16. Pečte v předehřáté troubě 40 až 45 minut, dokud koláč není pevný a vršek nezhnědne.
  17. Nechte vychladnout ve formě asi 10 minut na stojanu.
  18. Před krájením vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout.
Koláč z borůvek s drobenkou servírovaný na talířku s čerstvými borůvkami a mátou.
www.thespruceeats.com

Citronový koláč s citronovou drobenkou

Tento koláč s příjemnou citronovou chutí a citronovou drobenkou je prostě neuvěřitelný! Skvěle funguje jako lahodná snídaně, dezert nebo jako úžasné pohoštění i pro tu nejnáročnější návštěvu.

Ingredience

Na drobenku:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • špetka soli
  • 1/2 šálku studeného másla, nakrájeného na kousky

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky soli
  • 1/2 šálku změkčeného másla
  • 1 šálek cukru
  • 3 velká vejce, oddělená na žloutky a bílky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ čajové lžičky citronového extraktu
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1/2 šálku bílého řeckého jogurtu
  • 2 lžíce cukru
  • ¾ šálku citronového tvarohu (recept níže)
  • moučkový cukr na posypání

Na citronový tvaroh:

  • ½ hrnku změklého másla
  • 2 hrnky cukru
  • 2 lžíce citronové kůry
  • 1 šálek čerstvé citronové šťávy
  • 4 velká vejce

Postup

  1. Nejprve si připravte citronový tvaroh.
  2. V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémova.
  3. Přidejte vejce po jednom, šlehejte, dokud se všechna nespojí.
  4. Zašlehejte citronovou kůru.
  5. Mixujte na středně nízké rychlosti.
  6. Směs bude vypadat sražená.
  7. Přeneste směs do mísy vhodné do mikrovlnné trouby.
  8. Ohřívejte v mikrovlnné troubě 5 minut a po každé minutě promíchejte.
  9. Poté ohřívejte ještě 1 až 2 minuty a promíchejte po každých 30 sekundách.
  10. Na misku položte kousek igelitu a přitlačte jej přímo do tvarohu.
  11. Dejte do lednice na 2 až 4 hodiny, nebo dokud tvaroh nevychladne a nezhoustne.
  12. Předehřejte troubu na 175 stupňů C.
  13. Postříkejte pekáč o rozměrech 23 x 23 cm nepřilnavým sprejem na pečení.
  14. Připravte si drobenku.
  15. Smíchejte mouku, cukr, citronovou kůru a sůl.
  16. Přidejte studené máslo a prsty ho vetřete do mouky.
  17. Chce to několik minut vtírat, dokud není máslo zakomponované v mouce a textura téměř nepřipomíná písek.
  18. Nyní si připravte těsto na koláč.
  19. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl.
  20. V míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a cukr na vysoké rychlosti, dokud nebude směs krémová, asi 3 až 4 minuty.
  21. Po jednom zašlehejte žloutky.
  22. Přidejte extrakty a citronovou kůru a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  23. Vmíchejte polovinu moučné směsi a šlehejte, dokud se nespojí.
  24. Vmíchejte řecký jogurt.
  25. Vmíchejte zbývající suché přísady a šlehejte, dokud se nespojí.
  26. V míse vyšlehejte bílky elektrickým ručním mixérem do pěny.
  27. Postupně přidávejte 2 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  28. Přidejte směs bílků do těsta na koláč.
  29. Těsto rozetřete do vymazaného pekáče.
  30. Nahoru navrstvěte citronový tvaroh a jemně jej vmasírujte nožem.
  31. Posypte strouhankou celý koláč.
  32. Pečte 40 až 45 minut, nebo dokud tester vložený do středu nevyjde čistý.
  33. Vyjměte z trouby a posypte horní část moučkovým cukrem.
Kus nakrájené citronové buchty s drobenkou.
www.howsweeteats.com

Drobenková buchta s jablky

Tento moučník s drobenkou je naprosto luxusní, s velkým množstvím jablek a nejskvělejší drobenkou všech dob! Vyzkoušejte ho a uvidíte sami.

Ingredience

Na buchtu:

  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3/4 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/8 lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/4 šálku + 2 polévkové lžíce mléka
  • 3/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku + 2 lžičky rostlinného řepkového oleje
  • 1 velké vejce
  • 2 až 3 středně velká jablka, omytá, oloupaná, zbavená jader a nakrájená na plátky
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1 polévková lžíce jablečného octa

Na drobenku:

  • 1/3 šálku třtinového cukru
  • 1/3 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla, rozpuštěného a vychladlého
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky

Postup

  1. Vymažte a moukou vysypte 20 cm rozkládací kulatou formu.
  2. Odložte stranou.
  3. Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
  4. Připravte si drobenku.   
  5. Ve střední míse smíchejte oba cukry, skořici, sůl a mouku.
  6. Vidličkou přidejte rozpuštěné máslo a míchejte, dokud se ze směsi nevytvoří drobky.
  7. Dejte stranou.
  8. Ve střední míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici, jedlou sodu a sůl.
  9. Ve velké odměrce smíchejte mléko, vanilku, olej a vejce.
  10. Šlehejte do hladka.
  11. Přidejte mokré přísady k suchým a promíchejte vařečkou.
  12. Několik hrudek v těstu je v pořádku.
  13. Těsto nalijte do připravené formy.
  14. Ve střední míse promíchejte plátky jablek se dvěma lžícemi cukru, 1/2 lžičky skořice a jablečným octem.
  15. Dejte stranou.
  16. Na těsto naaranžujte plátky jablka.
  17. Jablka posypte drobenkou.
  18. Koláč pečte 30 až 35 minut nebo dokud není drobenka dozlatova.
  19. Nechte ve formě úplně vychladnout.
  20. Přendejte na servírovací talíř nebo stojan.
  21. Nakrájejte a podávejte.
  22. Uchovávejte v zakryté nádobě až 4 dny.
Kousek jablkového koláče s drobenkou servírovaný na talířku s vidličkou.
www.crunchycreamysweet.com

Vyzkoušejte naše recepty na vynikající jablkové řezy ve 4 podobách. Kterou si dáte?

Švestkový koláč s drobenkou

Lahodný moučník ke kávě, který je připraven z jednoduchého těsta, čerstvých švestek a chutné drobenky, si zamilujete.

Ingredience

  • 800 g švestek, vypeckovaných a rozčtvrcených

Na těsto:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky citronové kůry, čerstvě nastrouhané
  • 1/2 šálku másla, o pokojové teplotě
  • 2 velká vejce

Na drobenku:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 šálku másla, pokojové teploty

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 ° C.
  2. Lehce vymažte 23 cm dortovou formu.
  3. Dejte stranou.
  4. V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku a prášek do pečiva.
  5. Do mísy přidejte cukr, vanilkový extrakt, citronovou kůru, máslo a vejce a šlehejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte do hladka a do krémova, asi 2 minuty.
  6. Těsto rovnoměrně rozetřete do dortové formy.
  7. Švestky jemně vtlačte do těsta.
  8. Vytvořte si drobenku.
  9. V míse stolního mixéru vybaveného lopatkovým nástavcem smíchejte mouku, cukr a skořici.
  10. Přidejte měkké máslo a šlehejte, dokud se vše nespojí a vaše drobenka nebude mít hrubou a hrudkovitou strukturu, asi 30 sekund až 1 minutu.
  11. Pomocí rukou rovnoměrně rozetřete drobenku na švestky.
  12. Pečte 50 minut, dokud vrch není lehce zlatavý.
  13. Nechte koláč uležet ve formě asi 10 minut, poté obtočte nožem okraj formy a vyjměte vnější kroužek formy.
  14. Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Koláč se švestkami a drobenkou servírovaný na talíři.
www.platedcravings.com

Hledáte rychlé a chutné recepty na švestkové buchty?
Vyzkoušejte naše jednoduché dezerty, po kterých se budete zaručeně oblizovat! 

A jak jste si na drobenkových buchtách pochutnali vy? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X