Už vás nebaví jako přílohu točit brambory na x různých způsobů pořád dokola?
Pak vám určitě přijdou vhod naše lahodné recepty na batátové pyré, které posune váš pokrm minimálně o level výše.
Vyzkoušejte variantu s mrkví, javorovým sirupem či orestovanými lístky šalvěje.
Pochutnáte si!
Batátovo-mrkvové pyré
Vynikající zdravá příloha třeba ke grilovanému masu! Rozmixované pečené batáty s vařenou mrkví, bílým jogurtem a kajenským pepřem si oblíbíte a na klasickou bramborovou kaši si ani nevzpomenete.
Co budete potřebovat
- 1 kg batátů
- 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 12 lžic másla, změkčeného
- 1 lžíce krystalového cukru
- 2 a 1/2 šálku vody
- 1/2 šálku bílého jogurtu
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Batáty oškrábejte a v horní části každého batátu udělejte malý hluboký zářez,.
- Batáty položte na plech a pečte v troubě 1 hodinu, nebo dokud nezměknou.
- Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na 2,5 cm kousky.
- Mrkev dejte do hrnce s vodou, cukrem a 2 lžícemi másla.
- Hrnec dejte na střední teplotu, přiveďte k varu a vařte odkryté, dokud se voda neodpaří a mrkev nezačne na másle prskat, asi 30 minut.
- Mrkev by měla být měkká.
- Pokud ne, přidejte trochu vody a vařte, dokud nebude mrkev hotová a nezůstane žádná tekutina.
- Vydlabejte dužinu batátů a smíchejte s mrkví v míse kuchyňského robota s ocelovou čepelí.
- Přidejte zbývající máslo a jogurt a zpracujte do hladka.
- Přidejte muškátový oříšek, kajenský pepř, sůl a pepř podle chuti a ještě zpracujte, dokud nebude vše krásně krémové a dobře promíchané.
- Ihned podávejte!

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na polévky z batátů, které vás skvěle zasytí i zahřejí!
Pyré z batátů s miso máslem
Na toto batátové pyré potřebujete pouze 5 ingrediencí a potěšíte s ním celou svou rodinu. Je přirozené sladké s hlubokou chutí, kterou si zamilujete!
Co budete potřebovat
- 1 kg batátů, oloupaných a nakrájených na 2,5 cm kousky
- ¼ šálku plus 2 lžíce másla, změkčeného
- 1 lžíce miso pasty
- ¼ lžičky černého pepře
- ¾ šálku zahřátého zeleninového vývaru
- ½ lžičky soli
- listy čerstvého tymiánu na ozdobu
Postup
- Dejte batáty do velkého parního koše nad hrnec s vroucí vodou.
- Vařte do měkka, asi 30 minut.
- Mezitím si připravte miso máslo našleháním 2 lžic másla s miso pastou.
- Přidejte černý pepř a dejte stranou.
- Batáty rozmačkejte ručně šťouchadlem na brambory nebo je rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru do hladka.
- Přidejte zbývající ¼ šálku změklého másla, vývar a sůl.
- Přendejte do mísy a ihned potřete miso máslem, které se na teplém pyré rozpustí.
- Ozdobte lístky čerstvého tymiánu.

Veganské sladké batátové pyré
Lahodná batátová kaše s mandlovým mlékem, javorovým sirupem a skořicí se připravuje z pár ingrediencí a její příprava trvá pouhých 30 minut. Navíc je veganská a bez rafinovaného cukru.
Co budete potřebovat
- 3 střední batáty, oloupané a nakrájené na 5 cm kousky
- ¼ šálku mandlového mléka
- 1-2 lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- pekanové ořechy, nahrubo nasekané (volitelně)
Postup
- Do velkého hrnce nalijte asi 2,5 cm vody.
- Vložte do hrnce napařovací koš a položte na něj kousky batátů.
- Přikryjte pokličkou a vařte v páře na středním plameni 15–20 minut, nebo dokud nejsou batáty velmi měkké.
- Do středně velké mísy přidejte podušené batáty.
- Směs rozmačkejte, dokud nedosáhnete požadované textury.
- Přidejte mandlové mléko, javorový sirup, skořici, muškátový oříšek a sůl a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- V případě potřeby upravte koření a sladkost.
- Podávejte a volitelně ozdobte pekanovými ořechy.

Jako luxusní příloha skvěle fungují i naše recepty na naplněné a zapečené brambory v troubě. Vyzkoušejte je všechny!
Objevte podobné tipy
Batátová kaše s jarní cibulkou a zakysanou smetanou
Tohle je naprosto luxusní příloha k jakémukoli masu! Batáty s čerstvými bylinkami, máslem a zakysanou smetanou potěší vaše chuťové buňky a vy si nebudete stačit chodit přidávat.
Co budete potřebovat
- 2 kg batátů, oloupaných a nakrájených na 2,5 cm kostky
- 2 lžičky soli
- ⅓ šálku najemno nakrájené jarní cibulky (použijte zelenější části)
- ⅓ šálku najemno nasekané čerstvé plocholisté petrželky
- 1 malý až střední stroužek česneku, prolisovaný
- ¼ šálku zakysané smetany
- 3 lžíce másla, nakrájeného na kostky
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
Postup
- Vložte batáty nakrájené na kostky do velkého hrnce nebo holandské trouby a přidejte tolik vody, aby batáty zakrývala o cca 2,5 cm.
- Přidejte 1 lžičku soli a směs přiveďte k varu na středně vysokém ohni.
- Snižte teplotu a vařte odkryté, dokud batáty nezměknou, asi 9 až 12 minut.
- Dobře sceďte a poté batáty vraťte do hrnce a rozmačkejte je na požadovanou konzistenci.
- Okamžitě přidejte téměř všechnu jarní cibulku a petrželku, z obojího si ponechte malé množství na ozdobu.
- Přidejte česnek a promíchejte.
- Poté vmíchejte většinu zakysané smetany (zhruba 1 lžíci si nechte na ozdobu), všechno máslo a zbývající 1 lžičku soli.
- Dochuťte podle chuti další solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Batátovou kaši přendejte do servírovací mísy a lžící vmíchejte odloženou zakysanou smetanu.
- Posypte odloženou jarní cibulkou a petrželkou, povrch lehce pokapejte olivovým olejem a na závěr posypte pepřem.
- Podávejte ihned.

Zkuste i naše lahodné recepty na zapečenou bramborovou kaši a uvidíte, jak vám zachutná. Je to neotřelý způsob, jak si tuto dětskou dobrotu vychutnat zcela jinak.
Pyré z batátů s čedarem a orestovanou šalvějí
Nasládlá batátová kaše s čedarem, čerstvou pažitkou a orestovanými lístky šalvěje je perfektní přílohou ke slavnostnímu pokrmu. Jelikož jsou batáty sladké samy o sobě, ostatní ingredience jim dodají ten správný šmrnc.
Co budete potřebovat
- 500 g batátů
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 lžička čerstvé pažitky, nasekané nadrobno
- 4-6 čerstvých lístků šalvěje
- 1 lžička oleje nebo másla
- 3 lžíce strouhaného čedaru
Postup
- Batáty oloupejte a nakrájejte na cca 2,5 cm kousky.
- Vložte nakrájené batáty do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby nad brambory bylo asi 2,5 cm vody navíc.
- Přidejte ½ lžičky soli.
- Přiveďte k varu a poté odkryté vařte na středním plameni, dokud batáty nezměknou, cca 10 minut.
- Batáty sceďte a vraťte do hrnce.
- Rozmačkejte je na požadovanou konzistenci.
- V pánvi na vysoké teplotě rozehřejte olej, máslo nebo slaninu.
- Smažte listy šalvěje po dobu 30 sekund, nebo dokud nebudou zkroucené a křupavé.
- Trochu je osušte papírovou utěrkou.
- K batátům přidejte pepř, nastrouhaný čedar, nasekanou pažitku a česnek a promíchejte.
- Ochutnejte a uvidíte, zda chcete přidat více soli nebo koření. Navrch dejte osmažené lístky šalvěje a více čerstvé pažitky.
- Užijte si to!

Jak z batátů připravit pyré?
Existuje několik způsobů, jak batáty rozmačkat, jakmile jsou uvařené. Každá technika povede k jiné struktuře:
- Šťouchadlo na brambory: Díky tomu získáte objemnější texturu v závislosti na tom, jak dlouho je mačkáte.
- Vidlička: Toto je skvělá alternativa, pokud nemáte šťouchadlo na brambory a také pokud dáváte přednost mírně hrubé a robustní struktuře.
- Kuchyňský robot: Použití kuchyňského robota povede k ultra hladké struktuře, ale ujistěte se, že batáty nepřemixujete, jinak budou mít gumovou texturu.
- Ponorný mixér: Získáte jemnější texturu než při použití šťouchadla na brambory, ale ne tak hladkou jako při použití kuchyňského robota.
- Stolní mixér: Podobně jako u kuchyňského robota to povede k hladké a krémové struktuře.
Na přípravu pyré se vám může hodit ponorný mixér. Přečtěte si naše recenze nejlepších tyčových mixérů a zjistěte, kdo vyhrál v našem srovnání!
Další variace batátového pyré
- Na batátech můžete nechat slupku, což povede k rustikálnější chuti.
- Pro větší chuť a krémovost použijte na pyré kokosové mléko.
- Místo vaření batátů je zkuste upéct. Předehřejte troubu na 200 °C. Ve střední misce promíchejte batáty s olejem, solí a pepřem. Na plech vyložený pečicím papírem položte batáty v jedné vrstvě a pečte, dokud nebudou hotové (ca 30 minut).
- Na pyré přidejte přidejte nasekané ořechy či ovoce.
A jak se vám naše dnešní recepty na batátové pyré líbily? Napište nám do komentářů!