Máme pro vás luxusní recepty na pyré z batátů 5x jinak. Zapomeňte na obyčejnou bramborovou kaši!

Už vás nebaví jako přílohu točit brambory na x různých způsobů pořád dokola?

Pak vám určitě přijdou vhod naše lahodné recepty na batátové pyré, které posune váš pokrm minimálně o level výše.

Vyzkoušejte variantu s mrkví, javorovým sirupem či orestovanými lístky šalvěje.

Pochutnáte si!

Batátovo-mrkvové pyré

Vynikající zdravá příloha třeba ke grilovanému masu! Rozmixované pečené batáty s vařenou mrkví, bílým jogurtem a kajenským pepřem si oblíbíte a na klasickou bramborovou kaši si ani nevzpomenete.

Co budete potřebovat

  • 1 kg batátů
  • 500 g mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
  • 12 lžic másla, změkčeného
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 2 a 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • sůl a pepř na dochucení

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Batáty oškrábejte a v horní části každého batátu udělejte malý hluboký zářez,.
  • Batáty položte na plech a pečte v troubě 1 hodinu, nebo dokud nezměknou.
  • Mezitím oloupejte mrkev a nakrájejte ji na 2,5 cm kousky.
  • Mrkev dejte do hrnce s vodou, cukrem a 2 lžícemi másla.
  • Hrnec dejte na střední teplotu, přiveďte k varu a vařte odkryté, dokud se voda neodpaří a mrkev nezačne na másle prskat, asi 30 minut.
  • Mrkev by měla být měkká.
  • Pokud ne, přidejte trochu vody a vařte, dokud nebude mrkev hotová a nezůstane žádná tekutina.
  • Vydlabejte dužinu batátů a smíchejte s mrkví v míse kuchyňského robota s ocelovou čepelí.
  • Přidejte zbývající máslo a jogurt a zpracujte do hladka.
  • Přidejte muškátový oříšek, kajenský pepř, sůl a pepř podle chuti a ještě zpracujte, dokud nebude vše krásně krémové a dobře promíchané.
  • Ihned podávejte!
Rozmixované pečené batáty s vařenou mrkví, bílým jogurtem a kajenským pepřem podávané na talíři s fazolkami a masem.
www.thetableofcontents.co

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty na polévky z batátů, které vás skvěle zasytí i zahřejí!

Pyré z batátů s miso máslem

Na toto batátové pyré potřebujete pouze 5 ingrediencí a potěšíte s ním celou svou rodinu. Je přirozené sladké s hlubokou chutí, kterou si zamilujete!

Co budete potřebovat

  • 1 kg batátů, oloupaných a nakrájených na 2,5 cm kousky
  • ¼ šálku plus 2 lžíce másla, změkčeného
  • 1 lžíce miso pasty
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¾ šálku zahřátého zeleninového vývaru
  • ½ lžičky soli
  • listy čerstvého tymiánu na ozdobu

Postup

  • Dejte batáty do velkého parního koše nad hrnec s vroucí vodou.
  • Vařte do měkka, asi 30 minut.
  • Mezitím si připravte miso máslo našleháním 2 lžic másla s miso pastou.
  • Přidejte černý pepř a dejte stranou.
  • Batáty rozmačkejte ručně šťouchadlem na brambory nebo je rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru do hladka.
  • Přidejte zbývající ¼ šálku změklého másla, vývar a sůl.
  • Přendejte do mísy a ihned potřete miso máslem, které se na teplém pyré rozpustí.
  • Ozdobte lístky čerstvého tymiánu.
Batátová kaše s miso máslem v misce.
www.dishingouthealth.com

Veganské sladké batátové pyré

Lahodná batátová kaše s mandlovým mlékem, javorovým sirupem a skořicí se připravuje z pár ingrediencí a její příprava trvá pouhých 30 minut. Navíc je veganská a bez rafinovaného cukru.

Co budete potřebovat

  • 3 střední batáty, oloupané a nakrájené na 5 cm kousky
  • ¼ šálku mandlového mléka
  • 1-2 lžíce javorového sirupu
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky mleté ​​skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • pekanové ořechy, nahrubo nasekané (volitelně)

Postup

  • Do velkého hrnce nalijte asi 2,5 cm vody.
  • Vložte do hrnce napařovací koš a položte na něj kousky batátů.
  • Přikryjte pokličkou a vařte v páře na středním plameni 15–20 minut, nebo dokud nejsou batáty velmi měkké.
  • Do středně velké mísy přidejte podušené batáty.
  • Směs rozmačkejte, dokud nedosáhnete požadované textury.
  • Přidejte mandlové mléko, javorový sirup, skořici, muškátový oříšek a sůl a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • V případě potřeby upravte koření a sladkost.
  • Podávejte a volitelně ozdobte pekanovými ořechy.
Batátová kaše s mandlovým mlékem, javorovým sirupem a skořicí v misce, ozdobená ořechy.
www.realandvibrant.com

Jako luxusní příloha skvěle fungují i naše recepty na naplněné a zapečené brambory v troubě. Vyzkoušejte je všechny!


Batátová kaše s jarní cibulkou a zakysanou smetanou

Tohle je naprosto luxusní příloha k jakémukoli masu! Batáty s čerstvými bylinkami, máslem a zakysanou smetanou potěší vaše chuťové buňky a vy si nebudete stačit chodit přidávat.

Co budete potřebovat

  • 2 kg batátů, oloupaných a nakrájených na 2,5 cm kostky
  • 2 lžičky soli
  • ⅓ šálku najemno nakrájené jarní cibulky (použijte zelenější části)
  • ⅓ šálku najemno nasekané čerstvé plocholisté petrželky
  • 1 malý až střední stroužek česneku, prolisovaný
  • ¼ šálku zakysané smetany
  • 3 lžíce másla, nakrájeného na kostky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje

Postup

  • Vložte batáty nakrájené na kostky do velkého hrnce nebo holandské trouby a přidejte tolik vody, aby batáty zakrývala o cca 2,5 cm.
  • Přidejte 1 lžičku soli a směs přiveďte k varu na středně vysokém ohni.
  • Snižte teplotu a vařte odkryté, dokud batáty nezměknou, asi 9 až 12 minut.
  • Dobře sceďte a poté batáty vraťte do hrnce a rozmačkejte je na požadovanou konzistenci.
  • Okamžitě přidejte téměř všechnu jarní cibulku a petrželku, z obojího si ponechte malé množství na ozdobu.
  • Přidejte česnek a promíchejte.
  • Poté vmíchejte většinu zakysané smetany (zhruba 1 lžíci si nechte na ozdobu), všechno máslo a zbývající 1 lžičku soli.
  • Dochuťte podle chuti další solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Batátovou kaši přendejte do servírovací mísy a lžící vmíchejte odloženou zakysanou smetanu.
  • Posypte odloženou jarní cibulkou a petrželkou, povrch lehce pokapejte olivovým olejem a na závěr posypte pepřem.
  • Podávejte ihned.
Pyré z batátů v misce se lžící.
www.cookieandkate.com

Zkuste i naše lahodné recepty na zapečenou bramborovou kaši a uvidíte, jak vám zachutná. Je to neotřelý způsob, jak si tuto dětskou dobrotu vychutnat zcela jinak.

Pyré z batátů s čedarem a orestovanou šalvějí

Nasládlá batátová kaše s čedarem, čerstvou pažitkou a orestovanými lístky šalvěje je perfektní přílohou ke slavnostnímu pokrmu. Jelikož jsou batáty sladké samy o sobě, ostatní ingredience jim dodají ten správný šmrnc.

Co budete potřebovat

  • 500 g batátů
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 lžička čerstvé pažitky, nasekané nadrobno
  • 4-6 čerstvých lístků šalvěje
  • 1 lžička oleje nebo másla
  • 3 lžíce strouhaného čedaru

Postup

  • Batáty oloupejte a nakrájejte na cca 2,5 cm kousky.
  • Vložte nakrájené batáty do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby nad brambory bylo asi 2,5 cm vody navíc.
  • Přidejte ½ lžičky soli.
  • Přiveďte k varu a poté odkryté vařte na středním plameni, dokud batáty nezměknou, cca 10 minut.
  • Batáty sceďte a vraťte do hrnce.
  • Rozmačkejte je na požadovanou konzistenci.
  • V pánvi na vysoké teplotě rozehřejte olej, máslo nebo slaninu.
  • Smažte listy šalvěje po dobu 30 sekund, nebo dokud nebudou zkroucené a křupavé.
  • Trochu je osušte papírovou utěrkou.
  • K batátům přidejte pepř, nastrouhaný čedar, nasekanou pažitku a česnek a promíchejte.
  • Ochutnejte a uvidíte, zda chcete přidat více soli nebo koření. Navrch dejte osmažené lístky šalvěje a více čerstvé pažitky.
  • Užijte si to!
Batátová kaše s čedarem, čerstvou pažitkou a orestovanými lístky šalvěje v misce.
www.gingerwithspice.com

Jak z batátů připravit pyré?

Existuje několik způsobů, jak batáty rozmačkat, jakmile jsou uvařené. Každá technika povede k jiné struktuře:

  • Šťouchadlo na brambory: Díky tomu získáte objemnější texturu v závislosti na tom, jak dlouho je mačkáte.
  • Vidlička: Toto je skvělá alternativa, pokud nemáte šťouchadlo na brambory a také pokud dáváte přednost mírně hrubé a robustní struktuře.
  • Kuchyňský robot: Použití kuchyňského robota povede k ultra hladké struktuře, ale ujistěte se, že batáty nepřemixujete, jinak budou mít gumovou texturu.
  • Ponorný mixér: Získáte jemnější texturu než při použití šťouchadla na brambory, ale ne tak hladkou jako při použití kuchyňského robota.
  • Stolní mixér: Podobně jako u kuchyňského robota to povede k hladké a krémové struktuře.

Na přípravu pyré se vám může hodit ponorný mixér. Přečtěte si naše recenze nejlepších tyčových mixérů a zjistěte, kdo vyhrál v našem srovnání!

Další variace batátového pyré

  • Na batátech můžete nechat slupku, což povede k rustikálnější chuti.
  • Pro větší chuť a krémovost použijte na pyré kokosové mléko.
  • Místo vaření batátů je zkuste upéct. Předehřejte troubu na 200 °C. Ve střední misce promíchejte batáty s olejem, solí a pepřem. Na plech vyložený pečicím papírem položte batáty v jedné vrstvě a pečte, dokud nebudou hotové (ca 30 minut).
  • Na pyré přidejte přidejte nasekané ořechy či ovoce.

A jak se vám naše dnešní recepty na batátové pyré líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X