Fagara

Fagara méně známý název pro koření, které známe

Pod tímto lidovým názvem se skrývá koření, které běžně známe jako sečuánský pepř, ale můžeme se setkat i s označením japonský pepř, čínský pepř nebo anýzový pepř. A ačkoliv má v názvu pepř není příbuzný s pepři z pepřovníku.

Sečuánský pepř jsou  červené až skoro černé plody, sušené tobolky vyššího keře podobného akátu, nazývaného žlutodřev peprný. Plody žlutodřevu obsahují silici citronově pepřové, velmi ostré chuti a jsou poměrně aromatické, proto se doporučuje používat spíše jen menší množství.

Kde se fagara využívá ?

Používá se celá nebo drcená  především v japonské nebo čínské kuchyni při přípravě jídla z drůbeže především kachny a kuřat,  pro svou nepálivou pepřovou chuť.

Je také součástí známé čínské směsi koření pěti vůní.

Před použitím se doporučuje fagara krátce na pánvi opražit a odstranit semínka, která jsou hořká.

Jaký vliv má fagara na zdraví ?

  • obsahuje důležité vitamínypředevším A
  • minerální látky draslík, železo nebo zinek
  • má  dobré antioxidační vlastnosti
  • působí na trávící soustavu
  • vhodný proti zácpě a nadýmání 
  • močopudné účinky
  • ovlivňuje pozitivně kardiovaskulární systém
  • snižuje bolest

Sečuánský pepř

zdroj : www.dobrekoreni.cz

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00