Recepty na lososa na másle jsou jedinečné a nepřekonatelné.
Křehké maso je dochucené lahodnou kombinací přísad, kterým nelze odolat.
Vyzkoušejte naši jednoduchou přípravu a naservírujte své rodině jedinečný gurmánský zážitek.
Losos na másle s česnekem, citronem a špenátem
Uvařte naši 20 minutovou večeři s lososem pro dva a podávejte ho s těmito hranolky ze sladkých brambor. K výrobě stačí jen hrstka ingrediencí a přesto z nich vykouzlíte maximální chuťový zážitek.
Co budeme potřebovat
- 30 g másla
- 2 filety lososa (zbavené kůže)
- 2 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
- 170 g baby špenátu
- 1 citron (oloupaný a ½ odšťavněná, ½ nakrájená na tenké plátky)
- 75 g mascarpone
Postup
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Na pánvi rozehřejte polovinu másla a lososa z obou stran zlehka opečte. Lososa přendáme na talíř.
- V pánvi rozehřejte zbylé máslo. Česnek vařte 30 sekund, poté přidejte špenát, citronovou kůru a šťávu a trochu koření.
- Vmíchejte mascarpone a 2 lžíce mléka a vařte, dokud špenát nezvadne.
- Špenátovou směs přendejte do zapékací mísy a poklaďte plátky citronu a filety lososa.
- Pečte 5-8 minut, dokud není losos propečený.

Máslový losos s rozmarýnem na pánvi
Tento recept na lososa na másle upravený na pánvi je skvěle dochucený rozmarýnem, který skvěle dokresluje celý gurmánský zážitek, hlavně když k němu naservírujete i tyto krémové savojské brambory.
Co budeme potřebovat
- 750 g lososa s kůží
- 2 lžíce slaného másla
- špetka mořské soli
- špetka černého pepře
Na bylinkovou omáčku
- 60 g slaného másla
- ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 lžíce rozmarýnu čerstvého (jemně nasekaného)
- špetka mořské soli
- špetka černého pepře
Postup
- Masitou stranu steaků z lososa posypte špetkou soli a pepře.
- Zahřejte jednu nebo dvě lžíce másla na dobré nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
- Když je pánev rozpálená a máslo začne pěnit, vložte lososa do pánve kůží dolů.
- Opékejte 5-7 minut. Nehýbejte s ním.
- Opatrně otočte lososa a opékejte další 3 minuty. Přendejte na talíř, přikryjte a udržujte v teple při přípravě máslové omáčky.
- Ve stejné pánvi rozpusťte na nízkou teplotu máslo, dokud není lehce zlaté a nezačne pěnit.
- Všlehejte čerstvou citronovou šťávu, rozmarýn, sůl a pepř.
- Promíchejte a vařte na nízkou teplotu 4 – 5 minut, dokud máslo nezezlátne.
- Pokapejte s ní připraveného lososa.
Lososa s máslem si připravíte jedině na kvalitní pánvi. Proto se podívejte na naší recenzi na grilovací pánve, které vám pomohou tento recept dotáhnout k dokonalosti!

Pečený losos s máslem a medem v troubě
Losos na másle s česnekem a medem je originální recept, který má extra zlatou, křupavou a karamelizovanou krustu. S medem je legrace, připravte s ním další medové recepty, jak na maso tak na sladké dezerty.
Co budeme potřebovat
- 60 g másla
- 60 g medu
- 2-3 stroužky česneku (nasekané)
- 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 4 filety lososa (bez kůže)
- měsíčky citronu (k podávání)
- sůl
Postup
- Předehřejte troubu na režim grilování.
- Vložte máslo do litinové pánve.
- Vařte na střední teplotu za občasného míchání, dokud máslo nezačne měnit barvu na zlatohnědou a má oříškovou vůni.
- Zalijte máslo medem a nechte ho rozpustit v másle.
- Poté přidejte česnek a restujte asi 1 minutu, dokud nebude voňavý.
- Přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
- Přidejte steaky z lososa do pánve; vařte každý filet 3-4 minuty nebo dozlatova, přičemž vrchní část lososa polévejte šťávou z pánve.
- Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
- Kolem lososa přidejte kolečka citronu. Přeneste pánev do trouby na dalších 5-6 minut, nebo dokud nebudou vršky lososa pěkně zkaramelizované.
- Podávejte s dušenou zeleninou, s rýží nebo se salátem.

Objevte podobné tipy
Losos na másle s vínem a bylinkami
Šťavnatý, jemný losos pánvi s lahodnou česnekovou omáčkou z bílého vína je perfektním receptem k večeři pokud ho podáváme s touto grilovanou zeleninou.
Co budeme potřebovat
- 4 x 150 g filety lososa s kůží
- 30 g másla
- 3-4 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžička provensálského koření
- špetka sušeného kopru
- 240 ml suchého bílého vína
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup
- Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu a přidejte kapku oleje.
- Filety lososa osušíme papírovou utěrkou a bohatě osolíme.
- Opatrně vložte lososa do rozpálené pánve kůží dolů a ztlumte teplotu na středně vysokou.
- Lososa vařte 3–4 minuty, dokud není kůže zlatavě hnědá a křupavá, a poté otočte.
- Vařte další 1-2 minuty, dokud nebude losos propečený. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme česnek. Smažte, dokud nebude voňavý, poté přidejte víno, koření a citronovou šťávu.
- Nechte provařit a redukovat 4-5 minut, poté přidejte petrželku.
- Přidejte lososa zpět do pánve a přelijte omáčkou, aby se losos znovu zahřál.
- Podávejte s plátky citronu.

Losos s máslem a citronem v alobalu
Křehký losos zalitý česnekovým máslem je, popravdě řečeno, to nejlepší, co můžete uvařit. Je to přesně to, co potřebujete, abyste přerušili nudný cyklus hamburgerů, kuřecího masa a párků v rohlíku, a je to zdaleka nejjednodušší způsob, jak lososa servírovat. Nebo si připravte jiné variace receptů připravených v alobalu.
Co budeme potřebovat
- 500 ml studené vody
- 1 lžíce soli
- 1 kg lososa
- 6 stroužků česneku
- 4 jarní cibulky (nakrájená na tenké plátky)
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 střední citron (nakrájený na tenké plátky)
- 60 g másla
Postup
- Lososa namočte na 1 hodinu do slané vody kůží nahoru do slaného nálevu.
- Přikryjte a dejte na 1 hodinu do chladničky.
- Připravte si velký kus alobalu.
- Lososa vyjměte z nálevu a osušte papírovou utěrkou. Položte na fólii kůží dolů.
- Rovnoměrně posypeme česnekem a jarní cibulkou. Lososa pokapejte citronovou šťávou.
- Na lososa navrstvíme máslo nakrájené na kostičky a citron.
- Přehněte protilehlé strany fólie přes střed, poté je sevřete a pevně srolujte, aby se alobal utěsnil.
- Položte na plech a vložte do trouby rozehřáté na středně vysokou teplotu v režimu grilu.
- Pečte 15 minut, dokud losos nezrůžoví. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.

Jaké víno servírovat s lososem?
Losos je velice všestranná ryba, přesto párování vín do značné míry závisí na způsobu přípravy lososa a na přílohách.
Absolutním NE je párovat plné červené víno s lososem, protože to zabije jak víno, tak chuť ryby.
Pro restovaného lososa je samozřejmou volbou chlazený Pinot Noir.
Co pít s lososem s bylinkami a smetanovými omáčkami. Nikdy neuděláte chyby, když si vyberete víno, jako je Sauvignon Blanc, pokud je váš losos připravený s jemnými bylinkami a citrusy.
Pokud vaším hlavním chodem je losos na másle nebo omáčkou ze smetany, měli byste spíše podávat Chardonnay s trochou dubového aroma.
Pokud lososa upravujeme na thajský, čínský nebo japonský způsob, tedy pikantní, zvolte víno jako je Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé.
Pokud podáváte uzeného lososa zvolte k němu Ryzlink rýnský nebo Chardonnay Champagne.