Výborné recepty na lososa s máslem jako dokonalá volba pro každý oběd i večeři

Recepty na lososa na másle jsou jedinečné a nepřekonatelné.

Křehké maso je dochucené lahodnou kombinací přísad, kterým nelze odolat.

Vyzkoušejte naši jednoduchou přípravu a naservírujte své rodině jedinečný gurmánský zážitek.

Losos na másle s česnekem, citronem a špenátem

Uvařte naši 20 minutovou večeři s lososem pro dva a podávejte ho s těmito hranolky ze sladkých brambor. K výrobě stačí jen hrstka ingrediencí a přesto z nich vykouzlíte maximální chuťový zážitek.

Co budeme potřebovat

  • 30 g másla
  • 2 filety lososa (zbavené kůže)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
  • 170 g baby špenátu
  • 1 citron (oloupaný a ½ odšťavněná, ½ nakrájená na tenké plátky)
  • 75 g mascarpone

Postup

  • Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Na pánvi rozehřejte polovinu másla a lososa z obou stran zlehka opečte. Lososa přendáme na talíř.
  • V pánvi rozehřejte zbylé máslo. Česnek vařte 30 sekund, poté přidejte špenát, citronovou kůru a šťávu a trochu koření.
  • Vmíchejte mascarpone a 2 lžíce mléka a vařte, dokud špenát nezvadne.
  • Špenátovou směs přendejte do zapékací mísy a poklaďte plátky citronu a filety lososa.
  • Pečte 5-8 minut, dokud není losos propečený.
Křehké kousky lososa se zeleninou, česnekem a máslem.
Zdroj: diethood.com

Máslový losos s rozmarýnem na pánvi

Tento recept na lososa na másle upravený na pánvi je skvěle dochucený rozmarýnem, který skvěle dokresluje celý gurmánský zážitek, hlavně když k němu naservírujete i tyto krémové savojské brambory.

Co budeme potřebovat

  • 750 g lososa s kůží
  • 2 lžíce slaného másla
  • špetka mořské soli
  • špetka černého pepře

Na bylinkovou omáčku

  • 60 g slaného másla
  • ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce rozmarýnu čerstvého (jemně nasekaného)
  • špetka mořské soli
  • špetka černého pepře

Postup

  • Masitou stranu steaků z lososa posypte špetkou soli a pepře.
  • Zahřejte jednu nebo dvě lžíce másla na dobré nepřilnavé pánvi na středně vysokou teplotu.
  • Když je pánev rozpálená a máslo začne pěnit, vložte lososa do pánve kůží dolů.
  • Opékejte 5-7 minut. Nehýbejte s ním.
  • Opatrně otočte lososa a opékejte další 3 minuty. Přendejte na talíř, přikryjte a udržujte v teple při přípravě máslové omáčky.
  • Ve stejné pánvi rozpusťte na nízkou teplotu máslo, dokud není lehce zlaté a nezačne pěnit.
  • Všlehejte čerstvou citronovou šťávu, rozmarýn, sůl a pepř.
  • Promíchejte a vařte na nízkou teplotu 4 – 5 minut, dokud máslo nezezlátne.
  • Pokapejte s ní připraveného lososa.

Lososa s máslem si připravíte jedině na kvalitní pánvi. Proto se podívejte na naší recenzi na grilovací pánve, které vám pomohou tento recept dotáhnout k dokonalosti!

Lahodný losos obalený v lepkavé medové omáčce s cibulkou.
Zdroj: recipetineats.com

Pečený losos s máslem a medem v troubě

Losos na másle s česnekem a medem je originální recept, který má extra zlatou, křupavou a karamelizovanou krustu. S medem je legrace, připravte s ním další medové recepty, jak na maso tak na sladké dezerty.

Co budeme potřebovat

  • 60 g másla
  • 60 g medu
  • 2-3 stroužky česneku (nasekané)
  • 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 4 filety lososa (bez kůže)
  • měsíčky citronu (k podávání)
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na režim grilování.
  • Vložte máslo do litinové pánve.
  • Vařte na střední teplotu za občasného míchání, dokud máslo nezačne měnit barvu na zlatohnědou a má oříškovou vůni.
  • Zalijte máslo medem a nechte ho rozpustit v másle.
  • Poté přidejte česnek a restujte asi 1 minutu, dokud nebude voňavý.
  • Přidejte citronovou šťávu a dobře promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
  • Přidejte steaky z lososa do pánve; vařte každý filet 3-4 minuty nebo dozlatova, přičemž vrchní část lososa polévejte šťávou z pánve.
  • Dochuťte solí a pepřem, podle chuti.
  • Kolem lososa přidejte kolečka citronu. Přeneste pánev do trouby na dalších 5-6 minut, nebo dokud nebudou vršky lososa pěkně zkaramelizované.
  • Podávejte s dušenou zeleninou, s rýží nebo se salátem.
Talíř plný dokonale upečeného lososa v troubě se sladko pálivou omáčkou.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Losos na másle s vínem a bylinkami

Šťavnatý, jemný losos pánvi s lahodnou česnekovou omáčkou z bílého vína je perfektním receptem k večeři pokud ho podáváme s touto grilovanou zeleninou.

Co budeme potřebovat

  • 4 x 150 g filety lososa s kůží
  • 30 g másla
  • 3-4 stroužky česneku (prolisované)
  • 1 lžička provensálského koření
  • špetka sušeného kopru
  • 240 ml suchého bílého vína
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Postup

  • Rozpalte velkou pánev na vysokou teplotu a přidejte kapku oleje.
  • Filety lososa osušíme papírovou utěrkou a bohatě osolíme.
  • Opatrně vložte lososa do rozpálené pánve kůží dolů a ztlumte teplotu na středně vysokou.
  • Lososa vařte 3–4 minuty, dokud není kůže zlatavě hnědá a křupavá, a poté otočte.
  • Vařte další 1-2 minuty, dokud nebude losos propečený. Vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme česnek. Smažte, dokud nebude voňavý, poté přidejte víno, koření a citronovou šťávu.
  • Nechte provařit a redukovat 4-5 minut, poté přidejte petrželku.
  • Přidejte lososa zpět do pánve a přelijte omáčkou, aby se losos znovu zahřál.
  • Podávejte s plátky citronu.
Kousky dokonalého lososa v omáčce z vína s kousky citronu.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Losos s máslem a citronem v alobalu

Křehký losos zalitý česnekovým máslem je, popravdě řečeno, to nejlepší, co můžete uvařit. Je to přesně to, co potřebujete, abyste přerušili nudný cyklus hamburgerů, kuřecího masa a párků v rohlíku, a je to zdaleka nejjednodušší způsob, jak lososa servírovat. Nebo si připravte jiné variace receptů připravených v alobalu.

Co budeme potřebovat

  • 500 ml studené vody
  • 1 lžíce soli
  • 1 kg lososa
  • 6 stroužků česneku
  • 4 jarní cibulky (nakrájená na tenké plátky)
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 střední citron (nakrájený na tenké plátky)
  • 60 g másla

Postup

  • Lososa namočte na 1 hodinu do slané vody kůží nahoru do slaného nálevu.
  • Přikryjte a dejte na 1 hodinu do chladničky.
  • Připravte si velký kus alobalu.
  • Lososa vyjměte z nálevu a osušte papírovou utěrkou. Položte na fólii kůží dolů.
  • Rovnoměrně posypeme česnekem a jarní cibulkou. Lososa pokapejte citronovou šťávou.
  • Na lososa navrstvíme máslo nakrájené na kostičky a citron.
  • Přehněte protilehlé strany fólie přes střed, poté je sevřete a pevně srolujte, aby se alobal utěsnil.
  • Položte na plech a vložte do trouby rozehřáté na středně vysokou teplotu v režimu grilu.
  • Pečte 15 minut, dokud losos nezrůžoví. Před podáváním nechte 5 minut odpočinout.
V alobalu upečený velký filet lososa dochucený bylinkami a citronem.
Zdroj: primaverakitchen.com

Jaké víno servírovat s lososem?

Losos je velice všestranná ryba, přesto párování vín do značné míry závisí na způsobu přípravy lososa a na přílohách.

Absolutním NE je párovat plné červené víno s lososem, protože to zabije jak víno, tak chuť ryby.

Pro restovaného lososa je samozřejmou volbou chlazený Pinot Noir.

Co pít s lososem s bylinkami a smetanovými omáčkami. Nikdy neuděláte chyby, když si vyberete víno, jako je Sauvignon Blanc, pokud je váš losos připravený s jemnými bylinkami a citrusy.

Pokud vaším hlavním chodem je losos na másle nebo omáčkou ze smetany, měli byste spíše podávat Chardonnay s trochou dubového aroma.

Pokud lososa upravujeme na thajský, čínský nebo japonský způsob, tedy pikantní, zvolte víno jako je Ryzlink rýnský nebo Rulandské šedé.

Pokud podáváte uzeného lososa zvolte k němu Ryzlink rýnský nebo Chardonnay Champagne.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X