Pečené kuře nemusí být vůbec nudné!
Stačí mu dodat ten správný šmrnc.
A toho docílíte pomocí našich receptů na nádivku do kuřete!
Vybrali jsme pro vás vynikající varianty, které ocení i ti nejnáročnější strávníci.
Tak pojďme na to!
Pečené kuře s bylinkovo-špaldovou nádivkou
Toto luxusní kuře upečené v troubě s nádivkou z čerstvých bylinek, citronu, semínek fenyklu a špaldy prostě musíte vyzkoušet! Překvapivě je jednoduché na přípravu a přitom byste se ho nemuseli stydět servírovat ani v lepší restauraci. Tak si ho pojďte s námi upéct!
Co budete potřebovat
- 2 lžičky semínek fenyklu
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- špetka sušených chilli vloček
- 50 g másla, změklého
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2-3 snítky tymiánu
- 150 g špaldy
- 500 ml kuřecího vývaru
- hrst listů kopřiv, blanšírovaných a nakrájených
- hrst nasekané plocholisté petrželky
- hrst nasekaného estragonu
- 1 velké kuře (o hmotnosti cca 2-2,5 kg), pokojové teploty
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Semena fenyklu opékejte na malé pánvi na středním plameni asi minutu, dokud se nerozvoní.
- Rozdrťte v hmoždíři na hrubý prášek.
- Vezměte ½ nasekané kopřivy a smíchejte ji se změklým máslem, rozdrcenými fenyklovými semínky, chilli vločkami, solí a čerstvě mletým černým pepřem.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a tymián a opékejte asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte špaldu.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté, dokud špalda nezměkne a většina tekutiny se nevsákne – to bude trvat 20–25 minut.
- Pokud směs začne vypadat suše, dolijte ji vroucí vodou.
- Sundejte z plotny a vmíchejte zbylé kopřivy, nasekanou petrželku a estragon dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Uvolněte na kuřeti všechny výztuhy, vyjměte droby, pokud jsou uvnitř (uložte si je do zásoby) a trochu odtáhněte nohy od těla, aby mohl horký vzduch cirkulovat.
- Opatrně nadzvedněte kůži, natřete polovinou másla prsa a propracujte máslo až ke stehnům.
- Kuře naplňte asi polovinou horké špaldové směsi – dutina by neměla být zaplněná více než do dvou třetin, protože se náplň zvětší.
- Kuře vložte do pekáčku, prsa a stehna promasírujte zbylým máslem a dochuťte solí a pepřem.
- Do pekáče nalijte sklenici horké vody, volně přikryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
- Pečte 30 minut, poté odkryjte, kuře polijte máslovou šťávou a vraťte do trouby.
- Snižte teplotu na 170 °C a vařte dalších 45 minut až 1 hodinu, na posledních 10 minut zvyšte teplotu, pokud chcete, aby byla kůže trochu hnědší a křupavější.
- Zkontrolujte, zda je kuře propečené propíchnutím stehna u kosti ostrým nožem – šťáva by měla vytéct.
- Před podáváním nechte 20 minut odpočívat na teplém místě.
- Nádivku vydlabejte a smíchejte se šťávou a zbylou špaldou, mírně prohřejte.
- Každou porci kuřete podávejte se štědrou lžící nádivky a se salátem.

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Kuře plněné cuketovou nádivkou s parmazánem
Zkuste si upéct kuře nadívané směsí z cukety, parmazánu a strouhanky! Je to lahůdka, kterou si zamiluje celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 750 g brambor
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 a ½ lžičky pepře
- 2 střední cukety, nastrouhané
- 2 lžíce strouhanky
- 3 lžíce strouhaného parmezánu
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky sušeného oregána
- 1 celé kuře o hmotnosti cca 1,75 kg
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C
- Do pekáče přidejte na čtvrtky nakrájené bramborym, zalijte je 1 lžící a dochuťte 1/4 lžičkou soli a pepře.
- Promíchejte cuketu se strouhankou, parmazánem, 2 lžícemi olivového oleje, polovinou lisovaného česneku, 1 lžičkou oregana, 1/4 lžičkou soli a ¼ lžičkou pepře.
- Dejte stranou.
- Prsty uvolněte kůži z kuřecích prsou a cuketovou směs rovnoměrně napěchujte pod kůži.
- Celé kuře potřete zbylým olejem.
- Do prohlubně přidejte nasekaný česnek a dochuťte dutinu a kuře zbylým oreganem, solí a pepřem.
- Nohy svažte potravinářským provázkem.
- Kuře vložte prsy nahoru do pekáče na brambory a pečteeme ve spodní třetině trouby 70 až 80 minut. nebo dokud teploměr na maso zasunutý do nejtlustší části vnitřní strany stehna nezaznamená 85°C.
- Přeneste kuře na servírovací talíř nebo prkénko a zakryjte ho alobalem na 10 až 15 minut.
- Brambory vyjměte a uchovávejte v teple.
- Dobrou chuť!

Játrová nádivka do kuřete
Vyzkoušejte tuto jednoduchou, bohatou nádivku, která skvěle kontrastuje s jemným kuřecím masem. Je to pochoutka!
Co budete potřebovat
- 1 malá cibule
- 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený na kostičky
- 1 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- 1 lžíce másla
- 100 g kuřecích jater, nakrájených
- 250 g klobásy, vyjmuté ze střívka
- 2 šálky žampionů, nakrájených na plátky
- 3 šálky strouhanky
- 2 lžičky čerstvé šalvěje, nasekané
- 2 lžičky čerstvé majoránky, nasekané
- 1 lžička soli
- 1⁄2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Cibuli, řapíkatý celer a petrželku restujte na másle na středně mírném plameni asi 10 minut do změknutí.
- Přidejte kuřecí játra a restujte do ztuhnutí, asi 1 minutu.
- Sundejte z plotny, nechte vychladnout a promíchejte se zbývajícími přísadami.
- Nádivka je hotová a vám pak jen stačí jí naplnit kuře a dát péct.
- Dobrou chuť!

Máme pro vás i výborné recepty na játrové kuřecí paštiky v 7 variantách. Kterou si připravíte jako první?
Objevte podobné tipy
Kuře s nádivkou ze sušených švestek a ořechů
Povyšte své pečené kuře o minimálně dva levely výše! Nádivka ze sušených švestek, slaniny, vlašských ořechů a šalvěje mu dodá úplně nový rozměr. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
- 2 malá (asi 800 g každé) celá čerstvá kuřata
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 velké brambory, nakrájené na čtvrtky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- dušený hrášek k podávání
- fazole v páře, k podávání
Na nádivku:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 70 g čerstvé strouhanky (vyrobené z den starého chleba)
- 95 g vypeckovaných sušených švestek, nahrubo nasekaných
- 35 g opražených vlašských ořechů, hrubě nasekaných
- 2 lžíce najemno nasekané šalvěje
- 1 vejce, lehce rozšlehané
Postup
- Na přípravu nádivky rozehřejte olej na střední pánvi na středním plameni.
- Přidejte cibuli, slaninu a česnek a restujte za stálého míchání 5 minut nebo dokud cibule nezměkne.
- Odstraňte z ohně a nechte 5 minut vychladnout.
- Přeneste do střední misky.
- Přidejte strouhanku, sušené švestky, vlašské ořechy, šalvěj a vejce a míchejte, aby se vše spojilo.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Kuřecí dutiny opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Osušte papírovou utěrkou zevnitř i zvenku.
- Lžící vložte nádivku mezi kuřecí dutiny.
- Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem.
- Vložte do pekáče.
- Rovnoměrně zakápněte polovinou oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Brambory dejte do mísy a pokapejte zbylým olejem.
- Dochuťte solí a pepřem a jemně promíchejte.
- Rozložte brambory kolem kuřat.
- Pečte v předehřáté troubě 45 minut.
- Vyjměte z trouby.
- Přesuňte kuřata a brambory na servírovací talíř.
- Tekutinu z pekáče přendejte do hrnce a dejte na sporák na vysoký plamen.
- Přidejte mouku a vařte za stálého míchání 2 minuty.
- Přidejte víno a přiveďte k varu.
- Přilijte kuřecí vývar a za stálého míchání vařte 3–4 minuty nebo dokud se omáčka nevyvaří a nezhoustne.
- Omáčku ihned podávejte s kuřecím masem a bramborami.
- Podle chuti servírujte také s hráškem a fazolemi.

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou
V tomto receptu tvoří bohatou nádivku slanina, žampiony, kaštany a čerstvé bylinky. V kombinaci s kuřecím masem a zeleninou se jedná o naprostou delikatesu!
Co budete potřebovat
- 15 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 cibule, nakrájené nadrobno
- 2 plátky slaniny, nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 100 g hnědých žampionů, jemně nasekaných
- 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
- 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 450 g čerstvých kaštanů, oloupaných
- 60 g strouhanky
- 1/2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
- 1 celé kuře o hmotnosti 1,8 kg
- 8 šalotek, oloupaných
- 3 pastiňáky, oloupané a nakrájené na silné plátky
- 60 ml suchého sherry
- 250 ml kuřecího vývaru
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a 1 lžíci oleje.
- Cibuli, slaninu a česnek restujte za stálého míchání 4–5 minut nebo do změknutí.
- Přidejte žampiony, šalvěj a tymián.
- Restujte 4 minuty nebo do změknutí.
- Přidejte 150 g kaštanů.
- Míchejte 1 minutu.
- Vmíchejte strouhanku a pomerančovou kůru.
- Nechte 10 minut chladit.
- Kuře naplňte strouhankovou směsí.
- Pomocí kuchyňského provázku svažte nohy k sobě.
- Vložte kuře, šalotku a pastinák do velké pánve vhodné do trouby.
- Pokapejte olejem.
- Okořeňte.
- Pečte, zeleninu během toho jednou otočte, po dobu 1 hodiny.
- Přidejte zbývající kaštany.
- Pečte 15–20 minut nebo dokud není kuře propečené.
- Kuře a zeleninu přendejte na talíř.
- Udržujte v teple.
- Nalijte šťávu z pánve do džbánu.
- Odstraňte tuk z povrchu.
- Přidejte na pánev sherry.
- Vařte za stálého míchání na středním plameni 2–3 minuty nebo do zredukování na polovinu.
- Přidejte šťávu z pánve a vývar.
- Vařte za stálého míchání 4–5 minut nebo do mírného zredukování.
- Přeceďte do džbánu.
- Podávejte s kuřecím masem a zeleninou.

Vychutnejte si také naše recepty na šťavnaté kuřecí maso připravované v alobalu 5x jinak. Je to delikatesa!
Kuře s velikonoční nádivkou z medvědího česneku
Velikonoce se blíží a proto jsme si pro vás připravili tento recept. Na nádivku použijte čerstvý medvědí česnek a petrželku, které kuřeti dodají úžasný šmrnc.
Co budete potřebovat
- 1 kuře (cca 1,5 kg)
- 2x 1,5 cm silný plátek másla
- sůl
- pepř
Na nádivku:
- 4 housky nebo rohlíky (1 – 3 dny staré)
- 2 vejce
- 150 g medvědího česneku
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 150 g smetany ke šlehání
- 100 g másla
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř
- ghí nebo olej
Postup
- Rohlíky nebo housky nakrájejte na 1 – 2 cm kostky a opečte je na pánvi s olejem nebo ghí.
- Přidejte je do velké mísy a přidejte také smetanu ke šlehání.
- Opatrně promíchejte a nechte 10-15 minut louhovat.
- Oddělte žloutek od bílků.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Žloutky smíchejte se změklým máslem.
- Medvědí česnek nakrájejte na 1 cm proužky.
- K namočenému pečivu přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, medvědí česnek a nasekanou petrželku – opatrně promíchejte.
- Vmíchejte ušlehaný sníh z bílků a žloutky s máslem.
- Dobře promíchejte.
- Kuře důkladně osolte a opepřete, zevnitř i venku.
- Dva kousky másla přidejte pod kůži kuřecích prsou z levé i pravé strany (kůži od masa snadno oddělíte jako kapsu).
- Kuře naplňte nádivkou, uzavřeme párátkem nebo potravinářským provázkem a dejte na pánev vhodnou do trouby nebo do zapékací mísy.
- Zbytek náplně přidejte do pánve nebo zapékací mísy ke kuřeti.
- Vše pečte na 200°C.
- Nádivka bude potřebovat asi 20 minut dozlatova a kuře asi 45 – 60 minut.

Vyzkoušejte i naše další recepty na nádivku na Velikonoce jako od babičky (s masem i bez masa)!
Pečené kuře s nádivkou ze šalvěje a vlašských ořechů
Pozvěte své přátelé či širší rodinu na luxusní hostinu s tímto pečeným nadívaným kuřetem v hlavní roli. Nádivka ze šalvěje a vlašských ořechů vás nadchne!
Co budete potřebovat
- 1 celé kuře
- extra panenský avokádový olej
- sůl a pepř
- zelený salát k podávání
Na nádivku:
- 20 g másla
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
- 10 čerstvů listů šalvěje, nasekaných
- ¾ šálku strouhanky
- 1 vejce, rozšlehané
Na brambory:
- 700 g baby brambor
- 1 lžíce extra panenského avokádového oleje
- 1 lžíce másla nakrájeného na kostičky
- 5 stroužků česneku, oloupaných
- hrst šalvěje čerstvé šalvěje
- sůl
Postup
- Troubu předehřejte na 190°C.
- V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
- Přidejte cibuli a šalvěj a opékejte 5 minut za častého míchání, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte vlašské ořechy a promíchejte.
- Ořechovou směs přidejte do mísy se zbývajícími přísadami na nádivku.
- Dobře promíchejte a dejte stranou.
- Kuřecí dutinu naplňte nádivkou, stehna pak svažte provázkem.
- Kuře dejte do velkého pekáčku, osolte, opepřete a pokapejte olejem.
- Pečte v troubě 40 minut.
- Pomocí chňapek pekáč vyjměte a přidejte do něj máslo a lístky šalvěje.
- Kolem rozházejte brambory a stroužky česneku.
- Bohatě osolte.
- Vraťte kuře s bramborami do trouby na dalších 50 minut, nebo dokud nebude kuře propečené a brambory měkké a zlaté.
- Před podáváním nechte kuře 10 minut odpočívat a servírujte se zeleným salátem (volitelně).

Neotevírejte dvířka trouby během pečení. Jen tak získáte super křupavou kůrčičku. Pokud chcete kuře během pečení potřít trochou šťávy/tuku, udělejte to 10 minut před koncem.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!