Luxusní recepty na kuře s nádivkou 7x jinak. Které se stane vaším favoritem?

Pečené kuře nemusí být vůbec nudné!

Stačí mu dodat ten správný šmrnc.

A toho docílíte pomocí našich receptů na nádivku do kuřete!

Vybrali jsme pro vás vynikající varianty, které ocení i ti nejnáročnější strávníci.

Tak pojďme na to!

Pečené kuře s bylinkovo-špaldovou nádivkou  

Toto luxusní kuře upečené v troubě s nádivkou z čerstvých bylinek, citronu, semínek fenyklu a špaldy prostě musíte vyzkoušet! Překvapivě je jednoduché na přípravu a přitom byste se ho nemuseli stydět servírovat ani v lepší restauraci. Tak si ho pojďte s námi upéct!

Co budete potřebovat

  • 2 lžičky semínek fenyklu
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • špetka sušených chilli vloček
  • 50 g másla, změklého
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2-3 snítky tymiánu
  • 150 g špaldy
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • hrst listů kopřiv, blanšírovaných a nakrájených
  • hrst nasekané plocholisté petrželky
  • hrst nasekaného estragonu
  • 1 velké kuře (o hmotnosti cca 2-2,5 kg), pokojové teploty
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Semena fenyklu opékejte na malé pánvi na středním plameni asi minutu, dokud se nerozvoní.
  • Rozdrťte v hmoždíři na hrubý prášek.
  • Vezměte ½ nasekané kopřivy a smíchejte ji se změklým máslem, rozdrcenými fenyklovými semínky, chilli vločkami, solí a čerstvě mletým černým pepřem.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a tymián a opékejte asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí.
  • Přidejte špaldu.
  • Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a za občasného míchání vařte odkryté, dokud špalda nezměkne a většina tekutiny se nevsákne – to bude trvat 20–25 minut.
  • Pokud směs začne vypadat suše, dolijte ji vroucí vodou.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte zbylé kopřivy, nasekanou petrželku a estragon dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Uvolněte na kuřeti všechny výztuhy, vyjměte droby, pokud jsou uvnitř (uložte si je do zásoby) a trochu odtáhněte nohy od těla, aby mohl horký vzduch cirkulovat.
  • Opatrně nadzvedněte kůži, natřete polovinou másla prsa a propracujte máslo až ke stehnům.
  • Kuře naplňte asi polovinou horké špaldové směsi – dutina by neměla být zaplněná více než do dvou třetin, protože se náplň zvětší.
  • Kuře vložte do pekáčku, prsa a stehna promasírujte zbylým máslem a dochuťte solí a pepřem.
  • Do pekáče nalijte sklenici horké vody, volně přikryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C.
  • Pečte 30 minut, poté odkryjte, kuře polijte máslovou šťávou a vraťte do trouby.
  • Snižte teplotu na 170 °C a vařte dalších 45 minut až 1 hodinu, na posledních 10 minut zvyšte teplotu, pokud chcete, aby byla kůže trochu hnědší a křupavější.
  • Zkontrolujte, zda je kuře propečené propíchnutím stehna u kosti ostrým nožem – šťáva by měla vytéct.
  • Před podáváním nechte 20 minut odpočívat na teplém místě.
  • Nádivku vydlabejte a smíchejte se šťávou a zbylou špaldou, mírně prohřejte.
  • Každou porci kuřete podávejte se štědrou lžící nádivky a se salátem.
Kuře upečené v troubě s nádivkou z čerstvých bylinek, citronu, semínek fenyklu a špaldy v pekáči.
www.edenprojectcommunities.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze vestavných trub. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Kuře plněné cuketovou nádivkou s parmazánem

Zkuste si upéct kuře nadívané směsí z cukety, parmazánu a strouhanky! Je to lahůdka, kterou si zamiluje celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

  • 750 g brambor
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky pepře
  • 2 střední cukety, nastrouhané
  • 2 lžíce strouhanky
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžičky sušeného oregána
  • 1 celé kuře o hmotnosti cca 1,75 kg

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C
  • Do pekáče přidejte na čtvrtky nakrájené bramborym, zalijte je 1 lžící a dochuťte 1/4 lžičkou soli a pepře.
  • Promíchejte cuketu se strouhankou, parmazánem, 2 lžícemi olivového oleje, polovinou lisovaného česneku, 1 lžičkou oregana, 1/4 lžičkou soli a ¼ lžičkou pepře.
  • Dejte stranou.
  • Prsty uvolněte kůži z kuřecích prsou a cuketovou směs rovnoměrně napěchujte pod kůži.
  • Celé kuře potřete zbylým olejem.
  • Do prohlubně přidejte nasekaný česnek a dochuťte dutinu a kuře zbylým oreganem, solí a pepřem.
  • Nohy svažte potravinářským provázkem.
  • Kuře vložte prsy nahoru do pekáče na brambory a pečteeme ve spodní třetině trouby 70 až 80 minut. nebo dokud teploměr na maso zasunutý do nejtlustší části vnitřní strany stehna nezaznamená 85°C.
  • Přeneste kuře na servírovací talíř nebo prkénko a zakryjte ho alobalem na 10 až 15 minut.
  • Brambory vyjměte a uchovávejte v teple.
  • Dobrou chuť!   
Kuře nadívané směsí z cukety, parmazánu a strouhanky na prkýnku s příborem s vedle položenou miskou pečených brambor.
www.sobeys.com

Játrová nádivka do kuřete

Vyzkoušejte tuto jednoduchou, bohatou nádivku, která skvěle kontrastuje s jemným kuřecím masem. Je to pochoutka!

Co budete potřebovat

  • 1 malá cibule
  • 1 řapík řapíkatého celeru, nakrájený na kostičky
  • 1 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
  • 1 lžíce másla
  • 100 g kuřecích jater, nakrájených
  • 250 g klobásy, vyjmuté ze střívka
  • 2 šálky žampionů, nakrájených na plátky
  • 3 šálky strouhanky
  • 2 lžičky čerstvé šalvěje, nasekané
  • 2 lžičky čerstvé majoránky, nasekané
  • 1 lžička soli
  • 1⁄2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup

  • Cibuli, řapíkatý celer a petrželku restujte na másle na středně mírném plameni asi 10 minut do změknutí.
  • Přidejte kuřecí játra a restujte do ztuhnutí, asi 1 minutu.
  • Sundejte z plotny, nechte vychladnout a promíchejte se zbývajícími přísadami.
  • Nádivka je hotová a vám pak jen stačí jí naplnit kuře a dát péct.
  • Dobrou chuť!
Kuře plněné játrovou nádivkou na tácu.
www.cuisine.co.nz

Máme pro vás i výborné recepty na játrové kuřecí paštiky v 7 variantách. Kterou si připravíte jako první?


Kuře s nádivkou ze sušených švestek a ořechů

Povyšte své pečené kuře o minimálně dva levely výše! Nádivka ze sušených švestek, slaniny, vlašských ořechů a šalvěje mu dodá úplně nový rozměr. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

  • 2 malá (asi 800 g každé) celá čerstvá kuřata
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 4 velké brambory, nakrájené na čtvrtky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • dušený hrášek k podávání
  • fazole v páře, k podávání

Na nádivku:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 plátky slaniny, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 70 g čerstvé strouhanky (vyrobené z den starého chleba)
  • 95 g vypeckovaných sušených švestek, nahrubo nasekaných
  • 35 g opražených vlašských ořechů, hrubě nasekaných
  • 2 lžíce najemno nasekané šalvěje
  • 1 vejce, lehce rozšlehané

Postup

  • Na přípravu nádivky rozehřejte olej na střední pánvi na středním plameni.
  • Přidejte cibuli, slaninu a česnek a restujte za stálého míchání 5 minut nebo dokud cibule nezměkne.
  • Odstraňte z ohně a nechte 5 minut vychladnout.
  • Přeneste do střední misky.
  • Přidejte strouhanku, sušené švestky, vlašské ořechy, šalvěj a vejce a míchejte, aby se vše spojilo.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Kuřecí dutiny opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  • Osušte papírovou utěrkou zevnitř i zvenku.
  • Lžící vložte nádivku mezi kuřecí dutiny.
  • Nohy svažte k sobě kuchyňským provázkem.
  • Vložte do pekáče.
  • Rovnoměrně zakápněte polovinou oleje a dochuťte solí a pepřem.
  • Brambory dejte do mísy a pokapejte zbylým olejem.
  • Dochuťte solí a pepřem a jemně promíchejte.
  • Rozložte brambory kolem kuřat.
  • Pečte v předehřáté troubě 45 minut.
  • Vyjměte z trouby.
  • Přesuňte kuřata a brambory na servírovací talíř.
  • Tekutinu z pekáče přendejte do hrnce a dejte na sporák na vysoký plamen.
  • Přidejte mouku a vařte za stálého míchání 2 minuty.
  • Přidejte víno a přiveďte k varu.
  • Přilijte kuřecí vývar a za stálého míchání vařte 3–4 minuty nebo dokud se omáčka nevyvaří a nezhoustne.
  • Omáčku ihned podávejte s kuřecím masem a bramborami.
  • Podle chuti servírujte také s hráškem a fazolemi.
Pečená kuřata plněná švestkovou nádivkou v pekáči.
www.taste.com.au

Pečené kuře s kaštanovou nádivkou

V tomto receptu tvoří bohatou nádivku slanina, žampiony, kaštany a čerstvé bylinky. V kombinaci s kuřecím masem a zeleninou se jedná o naprostou delikatesu!

Co budete potřebovat

  • 15 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 plátky slaniny, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 100 g hnědých žampionů, jemně nasekaných
  • 1 lžíce nasekané čerstvé šalvěje
  • 2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 450 g čerstvých kaštanů, oloupaných
  • 60 g strouhanky
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 celé kuře o hmotnosti 1,8 kg
  • 8 šalotek, oloupaných
  • 3 pastiňáky, oloupané a nakrájené na silné plátky
  • 60 ml suchého sherry
  • 250 ml kuřecího vývaru

Postup

  • Předehřejte troubu na 180°C.
  • Na pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a 1 lžíci oleje.
  • Cibuli, slaninu a česnek restujte za stálého míchání 4–5 minut nebo do změknutí.
  • Přidejte žampiony, šalvěj a tymián.
  • Restujte 4 minuty nebo do změknutí.
  • Přidejte 150 g kaštanů.
  • Míchejte 1 minutu.
  • Vmíchejte strouhanku a pomerančovou kůru.
  • Nechte 10 minut chladit.
  • Kuře naplňte strouhankovou směsí.
  • Pomocí kuchyňského provázku svažte nohy k sobě.
  • Vložte kuře, šalotku a pastinák do velké pánve vhodné do trouby.
  • Pokapejte olejem.
  • Okořeňte.
  • Pečte, zeleninu během toho jednou otočte, po dobu 1 hodiny.
  • Přidejte zbývající kaštany.
  • Pečte 15–20 minut nebo dokud není kuře propečené.
  • Kuře a zeleninu přendejte na talíř.
  • Udržujte v teple.
  • Nalijte šťávu z pánve do džbánu.
  • Odstraňte tuk z povrchu.
  • Přidejte na pánev sherry.
  • Vařte za stálého míchání na středním plameni 2–3 minuty nebo do zredukování na polovinu.
  • Přidejte šťávu z pánve a vývar.
  • Vařte za stálého míchání 4–5 minut nebo do mírného zredukování.
  • Přeceďte do džbánu.
  • Podávejte s kuřecím masem a zeleninou.
Kuře plněné nádivkou ze slaniny, žampionů, kaštanů a bylinek v pekáči s bramborami.
www.taste.com.au

Vychutnejte si také naše recepty na šťavnaté kuřecí maso připravované v alobalu 5x jinak. Je to delikatesa!

Kuře s velikonoční nádivkou z medvědího česneku

Velikonoce se blíží a proto jsme si pro vás připravili tento recept. Na nádivku použijte čerstvý medvědí česnek a petrželku, které kuřeti dodají úžasný šmrnc.

Co budete potřebovat

  • 1 kuře (cca 1,5 kg)
  • 2x 1,5 cm silný plátek másla
  • sůl
  • pepř

Na nádivku:

  • 4 housky nebo rohlíky (1 – 3 dny staré)
  • 2 vejce
  • 150 g medvědího česneku
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • ghí nebo olej

Postup

  • Rohlíky nebo housky nakrájejte na 1 – 2 cm kostky a opečte je na pánvi s olejem nebo ghí.
  • Přidejte je do velké mísy a přidejte také smetanu ke šlehání.
  • Opatrně promíchejte a nechte 10-15 minut louhovat.
  • Oddělte žloutek od bílků.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
  • Žloutky smíchejte se změklým máslem.
  • Medvědí česnek nakrájejte na 1 cm proužky.
  • K namočenému pečivu přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek, medvědí česnek a nasekanou petrželku – opatrně promíchejte.
  • Vmíchejte ušlehaný sníh z bílků a žloutky s máslem.
  • Dobře promíchejte.
  • Kuře důkladně osolte a opepřete, zevnitř i venku.
  • Dva kousky másla přidejte pod kůži kuřecích prsou z levé i pravé strany (kůži od masa snadno oddělíte jako kapsu).
  • Kuře naplňte nádivkou, uzavřeme párátkem nebo potravinářským provázkem a dejte na pánev vhodnou do trouby nebo do zapékací mísy.
  • Zbytek náplně přidejte do pánve nebo zapékací mísy ke kuřeti.
  • Vše pečte na 200°C.
  • Nádivka bude potřebovat asi 20 minut dozlatova a kuře asi 45 – 60 minut.
Pečené kuře plněné nádivkou z medvědího česneku na pánvi.
www.passionfood.cz

Vyzkoušejte i naše další recepty na nádivku na Velikonoce jako od babičky (s masem i bez masa)!

Pečené kuře s nádivkou ze šalvěje a vlašských ořechů

Pozvěte své přátelé či širší rodinu na luxusní hostinu s tímto pečeným nadívaným kuřetem v hlavní roli. Nádivka ze šalvěje a vlašských ořechů vás nadchne!

Co budete potřebovat

  • 1 celé kuře
  • extra panenský avokádový olej
  • sůl a pepř
  • zelený salát k podávání

Na nádivku:

  • 20 g másla
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • ½ šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 10 čerstvů listů šalvěje, nasekaných
  • ¾ šálku strouhanky
  • 1 vejce, rozšlehané

Na brambory:

  • 700 g baby brambor
  • 1 lžíce extra panenského avokádového oleje
  • 1 lžíce másla nakrájeného na kostičky
  • 5 stroužků česneku, oloupaných
  • hrst šalvěje čerstvé šalvěje
  • sůl

Postup

  • Troubu předehřejte na 190°C.
  • V malé pánvi na středním plameni rozpusťte máslo.
  • Přidejte cibuli a šalvěj a opékejte 5 minut za častého míchání, dokud cibule nezměkne.
  • Přidejte vlašské ořechy a promíchejte.
  • Ořechovou směs přidejte do mísy se zbývajícími přísadami na nádivku.
  • Dobře promíchejte a dejte stranou.
  • Kuřecí dutinu naplňte nádivkou, stehna pak svažte provázkem.
  • Kuře dejte do velkého pekáčku, osolte, opepřete a pokapejte olejem.
  • Pečte v troubě 40 minut.
  • Pomocí chňapek pekáč vyjměte a přidejte do něj máslo a lístky šalvěje.
  • Kolem rozházejte brambory a stroužky česneku.
  • Bohatě osolte.
  • Vraťte kuře s bramborami do trouby na dalších 50 minut, nebo dokud nebude kuře propečené a brambory měkké a zlaté.
  • Před podáváním nechte kuře 10 minut odpočívat a servírujte se zeleným salátem (volitelně).
Nadívané kuře směsí šalvěje a ořechů na pánvi s bramborami.
www.fresh.co.nz

Neotevírejte dvířka trouby během pečení. Jen tak získáte super křupavou kůrčičku. Pokud chcete kuře během pečení potřít trochou šťávy/tuku, udělejte to 10 minut před koncem.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X