Víte proč by vám recept na šlehačkovou bábovku neměl ujít?
Protože naše sladké varianty, které jsme pro vás přichystali jsou famózní!
A jak je nejlépe ozdobit? To se dozvíte na konci našeho článku.
Nadýchaná, jemná a krásně ozdobená? To nejdete jen u nás.
Domácí šlehačková bábovka
Tento recept na bábovku ze šlehačky je příkladem těch nejlepších vintage receptů! Tato dobrota je jednoduchá a jedinečná a určitě se stane nejoblíbenější pochutinou u vás doma.
Co budeme potřebovat
- 220 g másla
- 200 g krystalového cukru
- 6 velkých vajec
- ½ lžičky soli
- 340 g hladké mouky
- 250 ml husté smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Co budeme potřebovat
- Vymažte formu na bábovku.
- V míse mixérem na střední rychlost ušlehejte máslo a cukr, dokud nebude světlé a nadýchané asi 5 minut.
- Přidávejte jedno vejce po druhém a každé vejce zašlehejte.
- Do odměřené mouky přidejte sůl, šlehejte, aby se mouka spojila a provzdušnila.
- Poté střídavě přidávejte mouku a hustou smetanu ke šlehání počínaje a konče moukou.
- Přidejte vanilkový extrakt a míchejte, dokud se nezapracuje.
- Těsto nalijte do formy a vložte do STUDENÉ trouby, až poté troubu zapněte na 180 stupňů.
- Pečte 1 hodinu a 15 minut, nebo dokud nebude párátko zapíchnuté do středu čisté.
- Před vyklopením na servírovací talíř nechte šlehačkovou bábovku 45 minut vychladnout na mřížce.
- Navrch dejte šlehačku a čerstvé jahody.
Co jiného k bábovce ze šlehačky podávat, než kvalitní kávu! Připravte ji v těch nejlepších kávovarech Tchibo, které jsme pro vás zrecenzovali.

Bábovka ze šlehačky a citronu
Tento úžasně vláčný, měkký a sladký recept na šlehačkovou bábovku s citronem si nemůžete jinak než zamilovat. Tak jako si zamilujete delikátní koláče s citronem.
Co budeme potřebovat
- 340 g másla
- 600 g cukru
- 5 velkých vajec
- 340 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- Kůra ze 2 citronů (cca 2 polévkové lžíce)
- 2 ½ lžičky citronového extraktu
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 250 ml husté smetany ke šlehání
Na polevu
- 200 g moučkového cukru (prosátého)
- 2 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
- Mléko
Postup
- Formu na bábovku vymažte a vysypte.
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- V samostatné misce šlehejte mouku, sůl a prášek do pečiva po dobu 30 sekund, aby se vše spojilo.
- Máslo utřete s cukrem a míchejte 3 až 5 minut.
- Přidávejte vejce jedno po druhém.
- Do misky přidejte smetanu ke šlehání, citronovou šťávu, citronový extrakt a citronovou kůru.
- Střídavě přidávejte moučnou směs se směsí smetany ke šlehání do máselné směsi.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte při 160 stupních po dobu 60-65 minut, nebo dokud párátko nevyjde čisté.
- Před vyklopením na servírovací talíř nechte asi 10 minut vychladnout ve formě.
- Na polevu si v misce smíchejte cukr a citronovou šťávu a míchejte, dokud nebude hladká.
- Pokapejte vychladlou šlehačkovou bábovku.

Vláčná šlehačková bábovka s čokoládou
Tato vláčná čokoládová bábovka se šlehačkou je NEJLEPŠÍ! Má jemnou, sametovou texturu a správné množství čokoládové chuti. Pokud jste hledali dokonalý recept na bábovku se šlehačkou a čokoládou, uložte si ten náš! A uložte si i další fantastické recepty na čokoládové dorty!
Co budeme potřebovat
- 340 g másla
- 600 g cukru
- 5 velkých vajec
- 340 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 40 g neslazeného přírodního kakaového prášku
- ½ lžičky soli
- 350 ml husté smetany ke šlehání
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na polevu
- 100 g polosladké nebo hořké čokolády
- 75 ml smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Formu na bábovku vymažte a vysypte.
- Do samostatné mísy přidejte mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao. Šlehejte, aby se vše spojilo a dejte stranou.
- Přidejte máslo do mísy a mixujte do hladka. Postupně přidávejte cukr a míchejte asi 3 až 5 minut.
- Přidávejte vejce jedno po druhém a každé míchejte.
- Do smetany ke šlehání přidejte 2 lžičky vanilky.
- Do máselné směsi přidávejte střídavě moučnou směs a smetanu ke šlehání.
- Pečte při 160 stupních po dobu 1 hodiny a 10 minut, nebo dokud špejle nebo párátko nevyjdou čisté.
- Před vyklopením nechte šlehačkovou bábovku 10 minut vychladnout ve formě.
- Na polevu zkombinujte čokoládu a smetanu v misce vhodné do mikrovlnné trouby. Zahřívejte v mikrovlnné troubě po malých časových intervalech a vždy promíchejte, dokud se čokoláda téměř úplně nerozpustí.
- Čokoládovou polevu můžete nanést na vychladlou bábovku ze šlehačky.

Objevte podobné tipy
Hrníčková šlehačková bábovka s ovocem
V této bábovce ze šlehačky z hrníčku není žádný olej ani máslo, pouze čistá smetana ke šlehání a je tak chutná, jemná a nadýchaná. Je to perfektní zákusek, který si naservírujete s čerstvým ovocem a kopečkem naší domácí jahodové zmrzliny.
Co budeme potřebovat
- 2 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 3 velká vejce
- 1 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 1/2 šálku husté smetany ke šlehání, studené
- 1 šálek plus 1 lžíce moučkového cukru
- Máslo na vymaštění formy
- Čerstvé ovoce k podávání (volitelné)
Na polevu
- 1 1/4 šálku husté smetany ke šlehání
- 1/3 šálku moučkového cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu na bábovku.
- Ve střední míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V malé misce rozšlehejte vejce a vanilku.
- V míse šlehejte studenou smetanu, dokud nezačne lehce houstnout. Postupně zvyšujte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud nebude hustá.
- Postupně přidávejte vaječnou směs a míchejte, dokud směs nezhoustne.
- Postupně přidávejte cukr a míchejte, aby se vše spojilo.
- Jemně vmíchejte polovinu moučné směsi do smetanové směsi, dokud se mouka nezapracuje. Opakujte s druhou polovinou.
- Těsto vlijte do formy.
- Pečte, dokud párátko nevyjde čisté, asi 18 až 20 minut. Nechte chladnout asi 10 minut.
- Na polevu přidejte smetanu ke šlehání mixéru. Šlehejte na nízkou rychlost, dokud krém lehce nezhoustne. Přidejte moučkový cukr a vanilku a šlehejte, dokud smetana ke šlehání nezhoustne.
- Ozdobte s ní bábovku a podávejte s ovocem vašeho výběru.

Bábovka se šlehačkou a máselným krémem
Pokud máte rádi bábovky jako my, budete si chtít tento recept na šlehačkovou bábovku uložit! Je vláčná, lahodná a uspokojivě hutná, aniž by byla těžká. Ať už jí doplníte polevou, lesním ovocem a smetanou, vanilkovou zmrzlinou nebo vůbec ničím, zaručeně si pochutnáte, stejně jako na dalších bábovkových receptech, jako od babičky.
Co budeme potřebovat
- 340 g másla
- 600 g cukru
- 5 velkých vajec,
- 340 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 230 ml husté smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
Na polevu
- 115 g másla
- 345 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilky
- 2 lžíce plnotučného mléka
- ¼ lžičky soli
Postup
- Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- V samostatné misce prošlehejte mouku , sůl a prášek do pečiva.
- Máslo, postupně přidávejte cukr a mixujte 3 až 7 minut.
- Přidávejte vejce jedno po druhém.
- Přidejte vanilkový extrakt do smetany ke šlehání.
- Střídavě přidávejte do másla moučnou směs se smetanou ke šlehání.
- Pečte při 160 stupních po dobu 1 hodiny, nebo dokud nevyjde párátko čisté nebo jen s pár drobky.
- Před vyklopením na nechte asi 10 minut vychladnout ve formě.
- Na máselná krém si mírně změklé máslo utřete do hladka. Vmíchejte vanilku.
- Přidejte polovinu moučkového cukru a většinu mléka.
- Šlehejte, dokud se moučkový cukr nezapracuje.
- Přidejte zbývající moučkový cukr a mléko a míchejte další 3 až 4 minuty.
- Pokud je máslový krém příliš řídký, přidejte více cukru. Pokud je konzistence příliš hustá, přidejte ještě trochu mléka.
- Máselný krémem potřete bábovku ze šlehačky nebo ho podávejte vedle ukrojeného kousku bábovky.

Jak jednoduše ozdobit bábovku?
Pro velmi jednoduchý, ale sladký doplněk zkuste svoji bábovku poprášit moučkovým cukrem nebo dekoračním perlovým cukrem. Netavící se cukr zůstane na vašich koláčích svěží a bílý po celé hodiny.
Pokud chcete jít se svou dekorací trochu dále, zkuste jednoduchou polevu. Jeden šálek moučkového cukru plus polévková lžíce nebo dvě smetany vytvoří bohatou polevu, která se bude snadno rozlévat po vaší bábovce. Přidáním kapky nebo dvou vaší oblíbené příchutě nebo extraktu získáte bleskově citronovou, pomerančovou, mátovou, borůvkovou nebo máslovou polevu.
V neposlední řadě, chcete-li své bábovce dodat punc luxusu, vyzkoušejte slazené ovoce. Pocukrované hrozny a slazené lesní ovoce jsou elegantní ozdobou. Jednoduše dejte do misky hrozny nebo lesní plody a dejte do mrazáku asi na 15 minut. Vyjměte z mrazáku a vysypte je do misky s bílým krystalovým nebo jemným cukrem. Promíchejte, dokud nebudou obalené, a poté je rychle a opatrně vysypte do středové díry bábovky.