Lahodné recepty na roládu se špenátem v 6 různých variantách. Inspirujte se!

Rolády se dají připravit na sladký i slaný způsob a vždy je to krásně vypadající pochoutka.

My jsme si pro vás tentokrát připravili 6 skvělých receptů na špenátovou roládu, kterým neodoláte.

Máme pro vás verzi s kuřecím i vepřovým masem, s uzeným lososem či paprikami.

Kterou si připravíte jako první?

Kuřecí roláda plněná špenátem

Kuřecí prsa plněná čerstvým špenátem a vařená ve vodě se stanou oblíbeným receptem celé vaří rodiny. Jsou totiž jednoduchá na přípravu, chutná a potřebujete na ně pouhých pár ingrediencí. Co víc od pokrmu chtít?

Co budete potřebovat

  • 1/2 cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 50 g másla
  • 2 velká kuřecí prsa
  • 400 g čerstvého špenátu, osušeného (velké stonky odstraňte)
  • 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  • Na velké pánvi jemně orestujte cibuli a česnek na polovině másla.
  • Poté přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř.
  • Přidejte špenát a nechte ho jemně zavadnout, poté vše vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte, případně dochuťte.
  • Kuřecí prsa položte naplocho na prkýnko úzkou částí směrem k sobě.
  • Ostrým nožem prořízněte prsa vodorovně středem nejsilnější části.
  • Prořízněte jen něco málo přes polovinu, abyste prsa neprořízli úplně.
  • Prsa otevřete jako knihu.
  • Položte je řeznými stranami dolů vedle sebe na velký kus potravinářské fólie a navrch položte další kus fólie.
  • Jemně maso zploštěte paličkou na maso.
  • Sloupněte vrchní vrstvu potravinářské fólie.
  • Špenátovou směs rozprostřete na maso, ale ujistěte se, že není příliš mokrá (případně dejte směs do malého sítka a nabírejte náplň lžící).
  • Špenátovou směs, kterou nespotřebujete na roládu si odložte, ještě ji využijete.
  • Maso položte na velký kus potravinářské fólie a ujistěte se, že nejdelší strana masa i potravinářská fólie směřují k vám.
  • Pomocí prstů začněte rolovat podél dlouhé strany.
  • Svažte konce potravinářské fólie a vaše roláda je připravena k vaření.
  • Roládu vložte na 15 minut do vroucí osolené vody a vařte.
  • K odložené špenátové směsi přidejte smetanu a přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny a prolisujte přes sítko do čisté pánve.
  • Udržujte v teple.
  • Opatrně rozřízněte potravinářské fólie, ve které jste vařili roládu a do špenátové omáčky přidejte veškerou šťávu.
  • Roládu nakrájejte na kousky a potřete špenátovým krémem.
  • Dobrou chuť!
Nakrájená kuřecí prsa plněná čerstvým špenátem na talíři s baby bramborami a nožem.
www.tasteoffrancemag.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na roládu z kuřecího masa, které zachutnají každému!

Špenátová roláda se smetanovým sýrem a uzeným lososem

Tato výborná zdravá roláda z mraženého špenátu plněná smetanovým sýrem a uzeným lososem je skvělým pohoštěním, které můžete servírovat na jakémkoli večírku. Sbohem majonézovým chlebíčkům!

Co budete potřebovat

Na roládu:

  • 300 g mraženého špenátu
  • 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • 1 lžíce másla

Na náplň:

  • 200 g smetanového sýra
  • 200 g uzeného lososa
  • 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
  • strouhaná kůra a šťáva z citronu
  • sůl a pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Rozpusťte máslo na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.
  • Plech o rozměrech 35 x 25 cm vyložte pečicím papírem.
  • Zatlačte papír i do rohů plechu.
  • Pečící papír bohatě potřete rozpuštěným máslem.
  • Mražený špenát dejte do široké pánve na mírný oheň, přikryjte pánev poklicí a nechte 5 minut na sporáku, aby se špenát rozmrazil.
  • Sundejte poklici z pánve a zvyšte teplotu na střední.
  • Vařte alespoň 10 minut nebo dokud se nevyvaří veškerá přebytečná tekutina.
  • Sundejte pánev ze sporáku a nechte vychladnout.
  • Špenát, žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zašlehejte do špenátové směsi.
  • Nalijte na vymazaný plech a uhlaďte.
  • Pečte v troubě 10-12 minut, nebo dokud roláda neztuhne.
  • Nechte trochu vychladnout na mřížce.
  • Na roládu položte mřížku.
  • Rychle roládu otočte dnem vzhůru a poté z ní velmi jemně sloupněte pečící papír.
  • Všechny ingredience na náplň kromě uzeného lososa smíchejte dohromady a dochuťte.
  • Špenátové těsto rozkrojte na dvě poloviny.
  • Jednu polovinu položte na velký kus potravinářské fólie a ujistěte se, že strana, na které jsou značky od mřížky, směřuje k vám.
  • Na roládu rozetřete polovinu smetanové směsi a na ni dejte 100 g uzeného lososa.
  • Roládu opatrně, ale pevně srolujte pomocí potravinářské fólie, která vám ji pomůže srolovat a zároveň zabalit.
  • Opakujte s druhou polovinou rolády.
  • Nechte v lednici alespoň pár hodin ztuhnout.
  • Po ztuhnutí opatrně sundejte fólii.
  • Nakrájejte najemno velmi ostrým nožem a dejte na velký talíř.
  • Servírujte!
Roláda z mraženého špenátu plněná smetanovým sýrem a uzeným lososem na talíři.
www.appetitemag.co.uk

Roláda plněná batáty, baby špenátem a fetou

Kombinace batátů, baby špenátu, bazalkového pesta a fety je naprosto luxusní. Když ji použijete jako náplň do rolády, vytvoříte lahodný pokrm, který si zamiluje celá vaše rodina.

Co budete potřebovat

  • 40 g másla
  • 35 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 60 g najemno nastrouhaného parmazánu
  • 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
  • čerstvé bylinky, k podávání
  • strouhaný parmazán, k podávání

Na náplň:

  • 500 g batátů, oloupaných a nakrájených
  • 60 ml smetany na vaření
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 150 g fety, rozdrobené

Postup

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Vymažte tukem a vyložte pečícím papírem mělký plech na pečení o rozměrech 28 x 32 cm.
  • V malé pánvi na mírném středním ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a mícháme 1 minutu.
  • Odstraňte z tepla.
  • Postupně zašlehejte mléko.
  • Vraťte na oheň a za stálého šlehání vařte, dokud směs nezhoustne.
  • Sundejte z plotny.
  • Vmíchejte polovinu parmazánu a žloutky.
  • Přeneste směs do velké mísy.
  • Nechte 5 minut vychladnout.
  • Ve velké čisté míse šlehejte bílky, dokud se nevytvoří pevné vrcholy.
  • Třetinu vyšlehaných bílků vmíchejte do žloutkové směsi a poté v dalších 2 dávkách velkou kovovou lžící vmíchejte zbývající bílky.
  • Směs nalijte na připravený plech a opatrně rozetřete ke krajům.
  • Pečte 10-15 minut nebo dozlatova.
  • Vařte batáty v osolené vroucí vodě 8–10 minut nebo do měkka.
  • Sceďte a rozmačkejte je spolu se smetanou a pepřem.
  • Dobře osolte a dejte stranou.
  • Špenát dejte do velké žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou.
  • Odstavte na 30 sekund nebo do zvadnutí.
  • Sceďte a opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
  • Vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
  • Špenát nasekejte nahrubo a dejte do mísy spolu s pestem a fetou a promíchejte.
  • Položte čistou utěrku na pracovní plochu.
  • Na utěrku položte velký plát pečícího papíru.
  • Posypte zbylým parmazánem.
  • Upečené těsto překlopte na vyloženou utěrku a sundejte pečící papír, na kterém jste ji pekli.
  • Začněte od nejkratší strany, která je vám nejblíže, a pomocí utěrky a pečícího papířu opatrně srolujte roládu.
  • Nechte takto 3-4 minuty.
  • Opatrně rozviňte a nechte3-5 minut mírně vychladnout.
  • Na roládu rovnoměrně rozetřeme batátovou směs a poklaďte špenátovou směsí.
  • Roládu srolujte tentokrát bez papíru.
  • Podávejte posypané čerstvými bylinkami a hoblinkami parmazánu.
Roláda plněná sladkými bramborami a špenátem na prkýnku.
www.taste.com.au

Možná vám trochu rolády zbyde a budete si ji chtít ohřát. Třeba se vám budou hodit naše recenze mikrovlnných trub, ve kterých vám ukážeme ty nejlepší a pomůžeme vám ve výběru.


Krůtí roláda se špenátem, žampiony a brusinkami

Tento jednoduchý recept si oblíbíte! Krůtí prso plněné lahodnou náplní ze špenátu, žampionů, jarní cibulky a sušených brusinek působí svátečně, takže ho můžete servírovat i o slavnostní večeři.

Co budete potřebovat

  • 280 g mraženého špenátu, rozmraženého a vyždímaného do sucha
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
  • 3 lžíce česneku, prolisovaného
  • 230 g žampionů (bez nožiček), nakrájených
  • ¼ šálku nakrájené jarní cibulky
  • ¼ šálku sušených brusinek, nasekaných
  • 1 šálek kukuřičné strouhanky
  • 4 lžičky soli a pepře
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku másla, rozpuštěného
  • 1 a 1/2 šálku jablečné šťávy nebo jablečného moštu
  • 1 krůtí prso bez kosti, o hmotnosti cca 1,5 kg

Postup

  • Nastavte troubu na funkci gril.
  • Pekáče postříkejte olejem ve spreji nebo jej vyložte alobalem.
  • Rozehřejte lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni.
  • Přidejte jarní cibulku a rozmarýn opékejte 5 minut.
  • Přidejte česnek, žampiony, špenát a muškátový oříšek a restujte 6 minut.
  • Vmíchejte 2 lžíce jablečné šťávy a kukuřičnou strouhanku.
  • Osolte a opepřete.
  • Dejte stranou.
  • Krůtí prso položte na prkénko a nařízněte ho tak, že začnete nejužším koncem masem a provedete vodorovný řez asi v polovině tloušťky masa.
  • Zastavte se asi 2 cm od konce, abyste neprořízli celé maso.
  • Maso otevřete naplocho jako otevřenou knihu.
  • Otevřeno prso naklepejte paličkou na maso na stejnou tloušťku.
  • Takto zploštělé maso posypte 1 a ½ lžičkou soli a pepře.
  • Směs na náplň rovnoměrně rozetřete na maso a posypte brusinkami.
  • Poté srolujte do špalku (začněte dlouhou stranou).
  • Roládu svažte provázkem v 5 cm rozestupech.
  • Roládu potřete zbylým olivovým olejem a ¼ šálkem másla.
  • Vložte roládu do pekáče.
  • Grilujte v troubě, dokud maso nezhnědne.
  • Smíchejte vývar a jablečnou šťávu, přelijte roládu a zakryjte alobalem.
  • Snižte teplotu v troubě na 160 stupňů Celsia a pečte 90 minut, občas podlévejte.
  • Vyjměte z trouby a nechte volně přikryté alobalem 20 minut stát.
  • Přeneste na servírovací talíř, odstraňte provázek a nakrájejte na cca 1,5 – 2 cm plátky.
  • V případě potřeby podávejte se šťávou z pekáče.
  • Užijte si to!
Krůtí prso plněné náplní ze špenátu, žampionů, jarní cibulky a sušených brusinek na talířku.
www.lizbushong.com

Máme pro vás i další recepty na krůtí roládu, které si zamilujete! Máme pro vás variantu se sušenými rajčaty nebo třeba žampiony.

Špenátová roláda plněná smetanovým sýrem a paprikami

S tímto receptem rozhodně zanecháte dojem! Roláda je jednoduchá na přípravu a přitom vypadá a chutná tak úžasně. Vyzkoušejte ji i vy!

Co budete potřebovat

  • 4 červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 4 lžičky octa
  • 400 g špenátu
  • 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
  • černý pepř podle chuti
  • 250 g smetanového sýra s bylinkami
  • 50 g sušených rajčat

Postup

  • Troubu předehřejte na 180 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  • Papriky pečte v troubě, dokud slupka nezčerná.
  • Vyjměte z trouby, vložte do mísy a přikryjte potravinářskou fólií.
  • Jak se papriky potí a ochlazují, slupka se uvolní, takže ji lze z paprik snadno odstranit.
  • Opláchněte papriky, abyste odstranili zbytky zčernalé slupky.
  • Papriky dejte do misky, přidejte 1 lžičku soli, olivový olej a ocet.
  • Před použitím nechte 30 minut marinovat v octové směsi.
  • Špenát vařte 5 minut, stáhněte z plotny a nechte mírně vychladnout.
  • Ze špenátu vymačkejte vodu a dejte stranou.
  • Špenát, žloutky, sůl a pepř dejte do mixéru a rozmixujte, dokud do hladké směsi.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté vmíchejte do špenátové směsi.
  • Směs rovnoměrně rozetřete na pečicí papír a pečte v troubě 15 minut.
  • Nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí pomalu a opatrně uvolňujte špenátovou vrstvu z pečícího papíru a dávejte pozor, abyste ji neroztrhli.
  • Na špenátovou vrstvu rovnoměrně rozprostřete smetanový sýr, pak na něj položte papriky a sušená rajčata.
  • Roládu pomalu srolujte pomocí pečícího papíru.
  • Zabalte do potravinářské fólie a před krájením a podáváním dejte na 1 hodinu do lednice, aby ztuhla.
  • Nechte si chutnat!
Roláda ze špenátu plněná zeleninou na prkýnku s vedle položeným nožem.
www.food24.com

Vepřová roláda se špenátem a čerstvými bylinkami

Vepřová pečeně plněná špenátem, smetanovým sýrem, jarní cibulkou a čerstvými bylinkami a pečená do dokonalosti je skvělý recept, který můžete použít třeba na velké rodinné setkání. Všichni si pochutnají!

Co budete potřebovat

  • 250 g mraženého nakrájeného špenátu, rozmraženého a vymačkaného od přebytečné tekutiny
  • 85 g smetanového sýra
  • 4 střední jarní cibulky, nakrájené
  • 1/4 šálku nasekaných čerstvých lístků bazalky
  • 2 až 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 a 1/2 lžičky nasekaných čerstvých listů estragonu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 vepřová pečeně bez kosti o hmotnosti cca 1,5 – 2 kg, zbavená tuku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/8 lžičky pepře

Postup

  • Předehřejte troubu na 160 °C.
  • Připravte si pečící plech s roštem a rošt postříkejte olejem ve spreji.
  • V malé misce smíchejte špenát, smetanový sýr, jarní cibuli, bazalku, česnek, estragon a kajenský pepř.
  • Vepřové maso podélně rozřízněte, ale ne úplně až na druhý konec.
  • Maso otevřete jako knihu a paličkou na maso ho naklepejte na tloušťku cca 1 cm.
  • Vepřové maso posypte solí a pepřem.
  • Na maso rovnoměrně nandejte špenátovou směs.
  • Začněte rolovat dlouhou stranou a srolovanou roládu pevně svažte kuchyňským provázkem v 5 cm rozestupech.
  • Umístěte roládu na rošt v pekáči.
  • Vložte do ní teploměr na maso tak, aby jeho špička byla v nejtlustší části masa a nezůstávala v náplni.
  • Pečte odkryté 1 hodinu.
  • Poté zvyšte teplotu trouby na 190 °C.
  • Pečte dalších 10 až 25 minut, nebo dokud roláda nezhnědne a teploměr neukáže 62 °C.
  • Volně přikryjte alobalem a nechte stát alespoň 3 minuty.
  • Před krájením odstraňte provázek.
  • Dobrou chuť!
Vepřová pečeně plněná špenátem, smetanovým sýrem, jarní cibulkou a čerstvými bylinkami na prkýnku s příborem.
www.bettycrocker.com

Špenát je listová zelenina, která obsahuje vysoké množství vitamínu C, železa a vápníku. 
Považuje se za superpotravinu. Z jakého důvodu? Jaká pozitiva má pro vaše zdraví? 
To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o špenátu!

A jak se vám naše dnešní recepty na špenátovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X