Rolády se dají připravit na sladký i slaný způsob a vždy je to krásně vypadající pochoutka.
My jsme si pro vás tentokrát připravili 6 skvělých receptů na špenátovou roládu, kterým neodoláte.
Máme pro vás verzi s kuřecím i vepřovým masem, s uzeným lososem či paprikami.
Kterou si připravíte jako první?
Kuřecí roláda plněná špenátem
Kuřecí prsa plněná čerstvým špenátem a vařená ve vodě se stanou oblíbeným receptem celé vaří rodiny. Jsou totiž jednoduchá na přípravu, chutná a potřebujete na ně pouhých pár ingrediencí. Co víc od pokrmu chtít?
Co budete potřebovat
- 1/2 cibule nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 50 g másla
- 2 velká kuřecí prsa
- 400 g čerstvého špenátu, osušeného (velké stonky odstraňte)
- 1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 50 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na velké pánvi jemně orestujte cibuli a česnek na polovině másla.
- Poté přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř.
- Přidejte špenát a nechte ho jemně zavadnout, poté vše vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte, případně dochuťte.
- Kuřecí prsa položte naplocho na prkýnko úzkou částí směrem k sobě.
- Ostrým nožem prořízněte prsa vodorovně středem nejsilnější části.
- Prořízněte jen něco málo přes polovinu, abyste prsa neprořízli úplně.
- Prsa otevřete jako knihu.
- Položte je řeznými stranami dolů vedle sebe na velký kus potravinářské fólie a navrch položte další kus fólie.
- Jemně maso zploštěte paličkou na maso.
- Sloupněte vrchní vrstvu potravinářské fólie.
- Špenátovou směs rozprostřete na maso, ale ujistěte se, že není příliš mokrá (případně dejte směs do malého sítka a nabírejte náplň lžící).
- Špenátovou směs, kterou nespotřebujete na roládu si odložte, ještě ji využijete.
- Maso položte na velký kus potravinářské fólie a ujistěte se, že nejdelší strana masa i potravinářská fólie směřují k vám.
- Pomocí prstů začněte rolovat podél dlouhé strany.
- Svažte konce potravinářské fólie a vaše roláda je připravena k vaření.
- Roládu vložte na 15 minut do vroucí osolené vody a vařte.
- K odložené špenátové směsi přidejte smetanu a přiveďte k varu, poté stáhněte z plotny a prolisujte přes sítko do čisté pánve.
- Udržujte v teple.
- Opatrně rozřízněte potravinářské fólie, ve které jste vařili roládu a do špenátové omáčky přidejte veškerou šťávu.
- Roládu nakrájejte na kousky a potřete špenátovým krémem.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše další recepty na roládu z kuřecího masa, které zachutnají každému!
Špenátová roláda se smetanovým sýrem a uzeným lososem
Tato výborná zdravá roláda z mraženého špenátu plněná smetanovým sýrem a uzeným lososem je skvělým pohoštěním, které můžete servírovat na jakémkoli večírku. Sbohem majonézovým chlebíčkům!
Co budete potřebovat
Na roládu:
- 300 g mraženého špenátu
- 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce másla
Na náplň:
- 200 g smetanového sýra
- 200 g uzeného lososa
- 2 lžíce nadrobno nasekané pažitky
- strouhaná kůra a šťáva z citronu
- sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Rozpusťte máslo na pánvi nebo v mikrovlnné troubě.
- Plech o rozměrech 35 x 25 cm vyložte pečicím papírem.
- Zatlačte papír i do rohů plechu.
- Pečící papír bohatě potřete rozpuštěným máslem.
- Mražený špenát dejte do široké pánve na mírný oheň, přikryjte pánev poklicí a nechte 5 minut na sporáku, aby se špenát rozmrazil.
- Sundejte poklici z pánve a zvyšte teplotu na střední.
- Vařte alespoň 10 minut nebo dokud se nevyvaří veškerá přebytečná tekutina.
- Sundejte pánev ze sporáku a nechte vychladnout.
- Špenát, žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek dejte do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zašlehejte do špenátové směsi.
- Nalijte na vymazaný plech a uhlaďte.
- Pečte v troubě 10-12 minut, nebo dokud roláda neztuhne.
- Nechte trochu vychladnout na mřížce.
- Na roládu položte mřížku.
- Rychle roládu otočte dnem vzhůru a poté z ní velmi jemně sloupněte pečící papír.
- Všechny ingredience na náplň kromě uzeného lososa smíchejte dohromady a dochuťte.
- Špenátové těsto rozkrojte na dvě poloviny.
- Jednu polovinu položte na velký kus potravinářské fólie a ujistěte se, že strana, na které jsou značky od mřížky, směřuje k vám.
- Na roládu rozetřete polovinu smetanové směsi a na ni dejte 100 g uzeného lososa.
- Roládu opatrně, ale pevně srolujte pomocí potravinářské fólie, která vám ji pomůže srolovat a zároveň zabalit.
- Opakujte s druhou polovinou rolády.
- Nechte v lednici alespoň pár hodin ztuhnout.
- Po ztuhnutí opatrně sundejte fólii.
- Nakrájejte najemno velmi ostrým nožem a dejte na velký talíř.
- Servírujte!
Roláda plněná batáty, baby špenátem a fetou
Kombinace batátů, baby špenátu, bazalkového pesta a fety je naprosto luxusní. Když ji použijete jako náplň do rolády, vytvoříte lahodný pokrm, který si zamiluje celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 40 g másla
- 35 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 60 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
- čerstvé bylinky, k podávání
- strouhaný parmazán, k podávání
Na náplň:
- 500 g batátů, oloupaných a nakrájených
- 60 ml smetany na vaření
- 150 g čerstvého baby špenátu
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 150 g fety, rozdrobené
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Vymažte tukem a vyložte pečícím papírem mělký plech na pečení o rozměrech 28 x 32 cm.
- V malé pánvi na mírném středním ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a mícháme 1 minutu.
- Odstraňte z tepla.
- Postupně zašlehejte mléko.
- Vraťte na oheň a za stálého šlehání vařte, dokud směs nezhoustne.
- Sundejte z plotny.
- Vmíchejte polovinu parmazánu a žloutky.
- Přeneste směs do velké mísy.
- Nechte 5 minut vychladnout.
- Ve velké čisté míse šlehejte bílky, dokud se nevytvoří pevné vrcholy.
- Třetinu vyšlehaných bílků vmíchejte do žloutkové směsi a poté v dalších 2 dávkách velkou kovovou lžící vmíchejte zbývající bílky.
- Směs nalijte na připravený plech a opatrně rozetřete ke krajům.
- Pečte 10-15 minut nebo dozlatova.
- Vařte batáty v osolené vroucí vodě 8–10 minut nebo do měkka.
- Sceďte a rozmačkejte je spolu se smetanou a pepřem.
- Dobře osolte a dejte stranou.
- Špenát dejte do velké žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou.
- Odstavte na 30 sekund nebo do zvadnutí.
- Sceďte a opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Špenát nasekejte nahrubo a dejte do mísy spolu s pestem a fetou a promíchejte.
- Položte čistou utěrku na pracovní plochu.
- Na utěrku položte velký plát pečícího papíru.
- Posypte zbylým parmazánem.
- Upečené těsto překlopte na vyloženou utěrku a sundejte pečící papír, na kterém jste ji pekli.
- Začněte od nejkratší strany, která je vám nejblíže, a pomocí utěrky a pečícího papířu opatrně srolujte roládu.
- Nechte takto 3-4 minuty.
- Opatrně rozviňte a nechte3-5 minut mírně vychladnout.
- Na roládu rovnoměrně rozetřeme batátovou směs a poklaďte špenátovou směsí.
- Roládu srolujte tentokrát bez papíru.
- Podávejte posypané čerstvými bylinkami a hoblinkami parmazánu.
Možná vám trochu rolády zbyde a budete si ji chtít ohřát. Třeba se vám budou hodit naše recenze mikrovlnných trub, ve kterých vám ukážeme ty nejlepší a pomůžeme vám ve výběru.
Objevte podobné tipy
Krůtí roláda se špenátem, žampiony a brusinkami
Tento jednoduchý recept si oblíbíte! Krůtí prso plněné lahodnou náplní ze špenátu, žampionů, jarní cibulky a sušených brusinek působí svátečně, takže ho můžete servírovat i o slavnostní večeři.
Co budete potřebovat
- 280 g mraženého špenátu, rozmraženého a vyždímaného do sucha
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 3 lžíce česneku, prolisovaného
- 230 g žampionů (bez nožiček), nakrájených
- ¼ šálku nakrájené jarní cibulky
- ¼ šálku sušených brusinek, nasekaných
- 1 šálek kukuřičné strouhanky
- 4 lžičky soli a pepře
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku másla, rozpuštěného
- 1 a 1/2 šálku jablečné šťávy nebo jablečného moštu
- 1 krůtí prso bez kosti, o hmotnosti cca 1,5 kg
Postup
- Nastavte troubu na funkci gril.
- Pekáče postříkejte olejem ve spreji nebo jej vyložte alobalem.
- Rozehřejte lžíci olivového oleje ve velké pánvi na středním plameni.
- Přidejte jarní cibulku a rozmarýn opékejte 5 minut.
- Přidejte česnek, žampiony, špenát a muškátový oříšek a restujte 6 minut.
- Vmíchejte 2 lžíce jablečné šťávy a kukuřičnou strouhanku.
- Osolte a opepřete.
- Dejte stranou.
- Krůtí prso položte na prkénko a nařízněte ho tak, že začnete nejužším koncem masem a provedete vodorovný řez asi v polovině tloušťky masa.
- Zastavte se asi 2 cm od konce, abyste neprořízli celé maso.
- Maso otevřete naplocho jako otevřenou knihu.
- Otevřeno prso naklepejte paličkou na maso na stejnou tloušťku.
- Takto zploštělé maso posypte 1 a ½ lžičkou soli a pepře.
- Směs na náplň rovnoměrně rozetřete na maso a posypte brusinkami.
- Poté srolujte do špalku (začněte dlouhou stranou).
- Roládu svažte provázkem v 5 cm rozestupech.
- Roládu potřete zbylým olivovým olejem a ¼ šálkem másla.
- Vložte roládu do pekáče.
- Grilujte v troubě, dokud maso nezhnědne.
- Smíchejte vývar a jablečnou šťávu, přelijte roládu a zakryjte alobalem.
- Snižte teplotu v troubě na 160 stupňů Celsia a pečte 90 minut, občas podlévejte.
- Vyjměte z trouby a nechte volně přikryté alobalem 20 minut stát.
- Přeneste na servírovací talíř, odstraňte provázek a nakrájejte na cca 1,5 – 2 cm plátky.
- V případě potřeby podávejte se šťávou z pekáče.
- Užijte si to!
Máme pro vás i další recepty na krůtí roládu, které si zamilujete! Máme pro vás variantu se sušenými rajčaty nebo třeba žampiony.
Špenátová roláda plněná smetanovým sýrem a paprikami
S tímto receptem rozhodně zanecháte dojem! Roláda je jednoduchá na přípravu a přitom vypadá a chutná tak úžasně. Vyzkoušejte ji i vy!
Co budete potřebovat
- 4 červené papriky
- 1 lžička soli
- 4 lžičky olivového oleje
- 4 lžičky octa
- 400 g špenátu
- 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
- černý pepř podle chuti
- 250 g smetanového sýra s bylinkami
- 50 g sušených rajčat
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- Papriky pečte v troubě, dokud slupka nezčerná.
- Vyjměte z trouby, vložte do mísy a přikryjte potravinářskou fólií.
- Jak se papriky potí a ochlazují, slupka se uvolní, takže ji lze z paprik snadno odstranit.
- Opláchněte papriky, abyste odstranili zbytky zčernalé slupky.
- Papriky dejte do misky, přidejte 1 lžičku soli, olivový olej a ocet.
- Před použitím nechte 30 minut marinovat v octové směsi.
- Špenát vařte 5 minut, stáhněte z plotny a nechte mírně vychladnout.
- Ze špenátu vymačkejte vodu a dejte stranou.
- Špenát, žloutky, sůl a pepř dejte do mixéru a rozmixujte, dokud do hladké směsi.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a poté vmíchejte do špenátové směsi.
- Směs rovnoměrně rozetřete na pečicí papír a pečte v troubě 15 minut.
- Nechte vychladnout.
- Po vychladnutí pomalu a opatrně uvolňujte špenátovou vrstvu z pečícího papíru a dávejte pozor, abyste ji neroztrhli.
- Na špenátovou vrstvu rovnoměrně rozprostřete smetanový sýr, pak na něj položte papriky a sušená rajčata.
- Roládu pomalu srolujte pomocí pečícího papíru.
- Zabalte do potravinářské fólie a před krájením a podáváním dejte na 1 hodinu do lednice, aby ztuhla.
- Nechte si chutnat!
Vepřová roláda se špenátem a čerstvými bylinkami
Vepřová pečeně plněná špenátem, smetanovým sýrem, jarní cibulkou a čerstvými bylinkami a pečená do dokonalosti je skvělý recept, který můžete použít třeba na velké rodinné setkání. Všichni si pochutnají!
Co budete potřebovat
- 250 g mraženého nakrájeného špenátu, rozmraženého a vymačkaného od přebytečné tekutiny
- 85 g smetanového sýra
- 4 střední jarní cibulky, nakrájené
- 1/4 šálku nasekaných čerstvých lístků bazalky
- 2 až 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 a 1/2 lžičky nasekaných čerstvých listů estragonu
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 vepřová pečeně bez kosti o hmotnosti cca 1,5 – 2 kg, zbavená tuku
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Připravte si pečící plech s roštem a rošt postříkejte olejem ve spreji.
- V malé misce smíchejte špenát, smetanový sýr, jarní cibuli, bazalku, česnek, estragon a kajenský pepř.
- Vepřové maso podélně rozřízněte, ale ne úplně až na druhý konec.
- Maso otevřete jako knihu a paličkou na maso ho naklepejte na tloušťku cca 1 cm.
- Vepřové maso posypte solí a pepřem.
- Na maso rovnoměrně nandejte špenátovou směs.
- Začněte rolovat dlouhou stranou a srolovanou roládu pevně svažte kuchyňským provázkem v 5 cm rozestupech.
- Umístěte roládu na rošt v pekáči.
- Vložte do ní teploměr na maso tak, aby jeho špička byla v nejtlustší části masa a nezůstávala v náplni.
- Pečte odkryté 1 hodinu.
- Poté zvyšte teplotu trouby na 190 °C.
- Pečte dalších 10 až 25 minut, nebo dokud roláda nezhnědne a teploměr neukáže 62 °C.
- Volně přikryjte alobalem a nechte stát alespoň 3 minuty.
- Před krájením odstraňte provázek.
- Dobrou chuť!
Špenát je listová zelenina, která obsahuje vysoké množství vitamínu C, železa a vápníku.
Považuje se za superpotravinu. Z jakého důvodu? Jaká pozitiva má pro vaše zdraví?
To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o špenátu!
A jak se vám naše dnešní recepty na špenátovou roládu líbily? Napište nám do komentářů!