Vaříme zdravě a chutně ryby podle snadných receptů

Naučit se zdravě vařit nevyžaduje velké úsilí a často postačí jen pár dobrých tipů, abychom vyhnuli ze zajetých kolejí a upustili od návyků dobře míněných rad našich babiček.

Za jejich časů bývalo nejdůležitější, vzhledem k malému množství potravin, připravit jídlo jako kalorickou bombu, aby všichni strávníci měli pocit sytosti. Dnes je ovšem zásoba potravin téměř neomezená a každý si může vybrat podle libosti.

1. Pečená makrela s bylinkami

Makrela připravovaná v troubě je jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit zdravou večeři v podobě této lahodné ryby.

INGREDIENCE :

  • 2 vykuchané makrely
  • bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn,máta, šalvěj, petžel…)
  • 1 citrón
  • sůl
  • 2 stroužky česneku na plátky
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule

POSTUP :

  1. Makrelu důkladně omyjeme.
  2. Do kůže makrely pak uděláme několik jemných zářezů.
  3. Makrelu nasolíme.
  4. Do břicha vložíme česnek nakrájený na plátky a snítku čerstvého zeleného koření.
  5. Koření roztíráme také do zářezů, makrela pak bude skvěle ochucená i pod kůži.
  6. Na závěr pak makrelu pokapeme šťávou z půlky citronu.
  7. Připravený pekáč vymažeme máslem.
  8. Cibuli nakrájíme na stejně velká kolečka a poklademe je na dno pekáče. Pokud nemáme cibuli rádi, můžeme ji vynechat.
  9. Následně přidáme připravenou makrelu a pečeme v troubě na 150 °C asi 30 – 40 minut dle velikosti ryby.
  10. Pečená makrela bude ještě lahodnější, když ji během pečení obrátíme a několikrát polijeme rozpuštěným máslem z pekáče.

 

 TIP : Pečenou makrelu můžeme podávat s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem Pečená makrela s bylinkami

zdroj : marthastewart.com

2. Losos s bylinkami na česnekovém másle

Losos patří k velmi oblíbeným a chutným rybám, proto není potřeba se zabývat velmi složitou přípravou. Jeho chuť naopak vynikne, pokud ho uděláme klasicky na másle s bylinkami.

INGREDIENCE :

  • 4 filety lososa
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • pepř čerstvě mletý
  • 2 lžíce sekané petrželky

POSTUP :

  1. Do hlubší pánve dáme rozpustit máslo.
  2. Vhodíme do něho 4 celé oloupané stroužky česneku a na mírném ohni je necháme asi 5 minut restovat, nesmí se začít pálit.
  3. Orestovaný česnek vyndáme z pánve, pokud není másla dost, tak k němu ještě lžíci přidáme.
  4. Do ochuceného másla dáme opékat osolené a opeřené filety lososa.
  5. Filety opékáme 2 minuty z každé strany.
  6. Nakonec zakápneme s citrónovou šťávou a posypeme petrželkou.
  7. Podávejte s ranými bramborami nebo bramborovou kaší.

Losos s bylinkami na česnekovém másle

zdroj : cookingclassy.com

3. Pečený pstruh s máslem z medvědího česneku

A co takhle dát si pstruha? Je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky. Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním.

INGREDIENCE :

  • 4 ks celého kuchaného pstruha
  • 2 celé citróny
  • 1 svazek bylin na ryby (tymián, petržel, bobkový list)
  • sůl, bílý pepř, citronová šťáva
  • 100 g změklého másla
  • 1 svazek medvědího česneku

POSTUP :

  1. Pstruhy vykucháme, omyjte, osušíme.
  2. Uvnitř dutiny i zvenčí je důkladně osolíme a trochu opepříme.
  3. Do dutiny dále vložíme bylinky a plátky citronu.
  4. Pekáč potřeme trochou másla, přidáme pstruhy a poklademe je zbylým máslem nakrájeným na tenké plátky.
  5. Dáme do trouby rozehřáté na 190 °C a pečeme asi 25 až 30 minut dozlatova.
  6. Mezitím si očistíme a osušíme medvědí česnek.
  7. Nahrubo jej nakrájíme a společně s máslem rozmixujeme v robotu.
  8. Dochutíme trochou citronové šťávy a osolíme.
  9. Upečené ryby rozložíme na tác nebo na velký talíř.
  10. Ozdobíme bylinkami a podáváme spolu s ochuceným máslem.

Pečený pstruh s máslem z medvědího česneku

zdroj : kaufland.cz

Víte že, konzumace rybího masa má pozitivní vliv pro lidský organismus. Častá konzumace působí preventivně proti rozvoji diabetu, pomáhá při srdečním a cévním onemocnění, snižuje vysoký krevní tlak, je prevencí vzniku rakoviny střev (obsahuje i vitamíny D a A), udržuje zdravou štítnou žlázu (obsahuje jód).

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 20 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *