Naučit se zdravě vařit nevyžaduje velké úsilí a často postačí jen pár dobrých tipů, abychom vyhnuli ze zajetých kolejí a upustili od návyků dobře míněných rad našich babiček.
Za jejich časů bývalo nejdůležitější, vzhledem k malému množství potravin, připravit jídlo jako kalorickou bombu, aby všichni strávníci měli pocit sytosti.
Dnes je ovšem zásoba potravin téměř neomezená a každý si může vybrat podle libosti. A proto jsme vám připravili 3 zdravé recepty z ryb, které si zamilujete.
Pečená makrela s bylinkami
Makrela připravovaná v troubě je jednoduchý a rychlý způsob, jak připravit zdravou večeři v podobě této lahodné ryby.
INGREDIENCE
- 2 vykuchané makrely
- bylinky dle chuti (tymián, rozmarýn,máta, šalvěj, petržel…)
- 1 citrón
- sůl
- 2 stroužky česneku na plátky
- 1 lžíce másla
- 1 cibule
POSTUP
- Makrelu důkladně omyjeme.
- Do kůže makrely pak uděláme několik jemných zářezů.
- Makrelu nasolíme.
- Do břicha vložíme česnek nakrájený na plátky a snítku čerstvého zeleného koření.
- Koření roztíráme také do zářezů, makrela pak bude skvěle ochucená i pod kůži.
- Na závěr pak makrelu pokapeme šťávou z půlky citronu.
- Připravený pekáč vymažeme máslem.
- Cibuli nakrájíme na stejně velká kolečka a poklademe je na dno pekáče. Pokud nemáme cibuli rádi, můžeme ji vynechat.
- Následně přidáme připravenou makrelu a pečeme v troubě na 150 °C asi 30 – 40 minut dle velikosti ryby.
- Pečená makrela bude ještě lahodnější, když ji během pečení obrátíme a několikrát polijeme rozpuštěným máslem z pekáče.
zdroj: marthastewart.com
Objevte podobné tipy
Losos s bylinkami na česnekovém másle
Losos patří k velmi oblíbeným a chutným rybám, proto není potřeba se zabývat velmi složitou přípravou. Jeho chuť naopak vynikne, pokud ho uděláme klasicky na másle s bylinkami.
INGREDIENCE
- 4 filety lososa
- 4 stroužky česneku
- 50 g másla
- 2 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- pepř čerstvě mletý
- 2 lžíce sekané petrželky
POSTUP
- Do hlubší pánve dáme rozpustit máslo.
- Vhodíme do něho 4 celé oloupané stroužky česneku a na mírném ohni je necháme asi 5 minut restovat, nesmí se začít pálit.
- Orestovaný česnek vyndáme z pánve, pokud není másla dost, tak k němu ještě lžíci přidáme.
- Do ochuceného másla dáme opékat osolené a opeřené filety lososa.
- Filety opékáme 2 minuty z každé strany.
- Nakonec zakápneme s citrónovou šťávou a posypeme petrželkou.
- Podávejte s ranými bramborami nebo bramborovou kaší.
zdroj: cookingclassy.com
Pečený pstruh s máslem z medvědího česneku
A co takhle dát si pstruha? Je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky. Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním.
INGREDIENCE
- 4 ks celého kuchaného pstruha
- 2 celé citróny
- 1 svazek bylin na ryby (tymián, petržel, bobkový list)
- sůl, bílý pepř, citronová šťáva
- 100 g změklého másla
- 1 svazek medvědího česneku
POSTUP
- Pstruhy vykucháme, omyjte, osušíme.
- Uvnitř dutiny i zvenčí je důkladně osolíme a trochu opepříme.
- Do dutiny dále vložíme bylinky a plátky citronu.
- Pekáč potřeme trochou másla, přidáme pstruhy a poklademe je zbylým máslem nakrájeným na tenké plátky.
- Dáme do trouby rozehřáté na 190 °C a pečeme asi 25 až 30 minut dozlatova.
- Mezitím si očistíme a osušíme medvědí česnek.
- Nahrubo jej nakrájíme a společně s máslem rozmixujeme v robotu.
- Dochutíme trochou citronové šťávy a osolíme.
- Upečené ryby rozložíme na tác nebo na velký talíř.
- Ozdobíme bylinkami a podáváme spolu s ochuceným máslem.
zdroj: kaufland.cz
Tohle byly naše vybrané recepty na zdravé a chutné ryby. Pokud jste milovníky letních grilovaček, určitě vyzkoušejte ryby na grilu, na které také nedáme dopustit.