Skvěle dochucený recept na tatarák s lososem! Nebudete věřit, že není z restaurace

Krémová textura a dokonalá chuť, to vše najdete v těchto receptech na tatarák z lososa.

Připravte si ho s námi lépe než v leckterých restauracích.

Nebudete toho litovat!

Tatarák z lososa

Jedná se o perfektní jídlo pro vás, pokud máte rádi čerstvé, lehké mořské plody s živou a jasnou chutí, jako jsou kapary, šalotka, ocet a bylinky. Tento chutný a snadný recept na lososa můžete podávat jako předkrm nebo si jej vychutnat samotný.

Co budeme potřebovat

  • 675 g lososa bez kůže
  • 4 lžičky jemně nasekané šalotky
  • 2 lžíce (30 ml) bílého vinného octa
  • 1 lžíce (15 ml) vody
  • 3 lžíce (45 ml) olivového oleje
  • 2 lžíce najemno nasekané čerstvé pažitky
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce jemně nasekané ploché petrželky
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžička omáčky Tabasco

Postup

  • Nožem nakrájejte lososa na malé kostičky a dejte stranou do lednice.
  • V malé misce smíchejte šalotku, ocet a vodu. Nechte 5 minut marinovat.
  • Šalotku sceďte a tekutinu vylijte.
  • Přidejte šalotku a zbývající ingredience k lososu.
  • Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
  • Ihned podávejte se zeleným salátem, toastovým chlebem nebo domácími bramborovými lupínky.

Nejkřupavější toasty se připravíte ve výkonném a kvalitním topinkovači. Jaký je ten nejlepší do vaší kuchyně se dozvíte v naší recenzi.
A recept na křupavé domácí chipsy najdete na našem webu. Připravte si zdravější alternativu!

Opečený chlebík vedle hory krémového tataráku s lososem.
Zdroj: chichilicious.com

Lososový tatarák s řepou a avokádem

Připravte si recept na vynikající tatarák z lososa. Poskládaný s nakrájenou červenou řepou a avokádem a jemně ochucený dijonskou hořčicí, petrželkou a stonky koriandru vytváří barevné a lahodné jídlo. Podávejte ho jako chutný předkrm k těstovinovému salátu s kuřecím masem.

Co budeme potřebovat

  • 230 g filetu z lososa bez kůže (nakrájeného na kostičky)
  • 4 syrové červené řepy (střední, nakrájené a omyté)
  • 1 1/2 lžičky stonků koriandru (jemně nasekaných)
  • 1 červená cibule (nakrájená nadrobno)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky plocholisté petrželky
  • 1 avokádo
  • mořská sůl
  • černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Vložte červenou řepu do malého pekáčku se 125 ml vody.
  • Přikryjte a pečte v troubě asi 1 hodinu, dokud nezměkne. Dejte stranou vychladnout.
  • Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé úhledné kostičky.
  • Přidejte do misky s polovinou stonků koriandru, polovinou hořčice a polovinou červené cibule.
  • Vmíchejte polovinu citronové šťávy a 1 1/2 lžíce oleje, dobře promíchejte, okořeňte podle chuti a uložte do lednice.
  • Na přípravu tataráku smíchejte lososa v misce s petrželkou, zbylými stonky koriandru, červenou cibulí, hořčicí, citronovou šťávou a olivovým olejem.
  • Podle chuti okořeňte, dobře promíchejte.
  • Avokádo rozpulte, opatrně vyjměte pecku a velkou lžící vyberte dužinu.
  • Nakrájejte na 0,5 cm kostky, vložte do malé misky a pokapejte trochou citronové šťávy a posypte špetkou soli.
  • Pro podávání umístěte doprostřed každého talíře 8 cm pečicí kroužek.
  • Na kostičky nakrájené avokádo rozdělte mezi kolečka, poté přidejte vrstvu červené řepy a poté tatarák z lososa.
  • Kroužky opatrně sejměte. Před podáváním ozdobte kapkou olivového oleje a nasekanou petrželkou.
Třípatrový tatarský steak z lososa s avokádem, řepou a bylinkami.
Zdroj: heatherchristo.com

Uzený losos v tataráku

Tento recept na tatarák z uzeného lososa je nejlepší volbou, pokud chcete připravit rychlý, chutný a velmi sofistikovaný předkrm nebo jednohubku pro každou příležitost, jako je oslava narozenin.

Co budeme potřebovat

  • 250 g uzeného lososa (jemně nakrájeného)
  • 1 lžíce jemně nasekané šalotky
  • Kůra z jednoho citronu (asi 1 lžička citronové kůry)
  • 1 špetka bílého pepře (nebo mletým černým pepřem)

Přílohy

  • 1 balení sezamových rýžových sušenek
  • 1 okurka (nakrájená na kolečka)

Na ozdobu

  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 120 g zakysané smetany

Postup

  • V malé misce smíchejte nakrájeného lososa, šalotku, citronovou kůru a pepř.
  • Naneste asi 1 malou lžičku tataráku z lososa na sušenku nebo okurku.
  • Navrch dejte kopeček zakysané smetany a špetku čerstvé pažitky. Opakujte se zbývajícím lososovým tatarákem.

Výbornou možností, jak si tuto mořskou rybu vychutnat jsou i pomazánky z lososa. Těmi potom můžete ozdobit další kanapky, které bude podávat, jako pohoštění pro hosty.
Co jsou kanapky a jaké druhy si můžete připravit se dozvíte v našem článku.

Opečený krekr ozdobený tatarákem z mořské ryby.
Zdroj: ricardocuisine.com

Jak si vybrat dobrého lososa?

Existuje jen tolik možností. Zde je rychlý, zjednodušený průvodce, jak vybrat to nejlepší maso z lososa. Potom si z nich můžete připravit nejrůznější lahodné recepty, jako jsou losos připravený na másle nebo losos na pánvi.

Celá ryba

Dobře se podívejte na oči – měly by být jasné, ne zapadlé nebo zakalené. Žábry by měly být sytě červené a kůže lesklá a kluzká na dotek. Když zvednete rybu, měla by být pevná, ne poddajná.

Filet z lososa

Zatlačte na filet prstem, maso by mělo vyskočit a neměl by tam otisk prstu zůstat. Maso by mělo mít jasně oranžovo-červený odstín s pěkným mramorováním a nemělo by být cítit.

Druhy lososa

Královský losos
Losos královský má nejvyšší obsah oleje ze všech druhů volně žijících lososů.

Losos nerka

Vysoký obsah oleje a ohromující jasně červená barva.

Atlantský losos (obecný)
Relativně vysoký obsah oleje, losos obecný je velmi přizpůsobivý různým způsobům vaření.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X