Krémová textura a dokonalá chuť, to vše najdete v těchto receptech na tatarák z lososa.
Připravte si ho s námi lépe než v leckterých restauracích.
Nebudete toho litovat!
Tatarák z lososa
Jedná se o perfektní jídlo pro vás, pokud máte rádi čerstvé, lehké mořské plody s živou a jasnou chutí, jako jsou kapary, šalotka, ocet a bylinky. Tento chutný a snadný recept na lososa můžete podávat jako předkrm nebo si jej vychutnat samotný.
Co budeme potřebovat
- 675 g lososa bez kůže
- 4 lžičky jemně nasekané šalotky
- 2 lžíce (30 ml) bílého vinného octa
- 1 lžíce (15 ml) vody
- 3 lžíce (45 ml) olivového oleje
- 2 lžíce najemno nasekané čerstvé pažitky
- 4 lžičky citronové šťávy
- 1 lžíce jemně nasekané ploché petrželky
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce nasekaných kaparů
- 1 lžička omáčky Tabasco
Postup
- Nožem nakrájejte lososa na malé kostičky a dejte stranou do lednice.
- V malé misce smíchejte šalotku, ocet a vodu. Nechte 5 minut marinovat.
- Šalotku sceďte a tekutinu vylijte.
- Přidejte šalotku a zbývající ingredience k lososu.
- Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
- Ihned podávejte se zeleným salátem, toastovým chlebem nebo domácími bramborovými lupínky.
Nejkřupavější toasty se připravíte ve výkonném a kvalitním topinkovači. Jaký je ten nejlepší do vaší kuchyně se dozvíte v naší recenzi.
A recept na křupavé domácí chipsy najdete na našem webu. Připravte si zdravější alternativu!

Lososový tatarák s řepou a avokádem
Připravte si recept na vynikající tatarák z lososa. Poskládaný s nakrájenou červenou řepou a avokádem a jemně ochucený dijonskou hořčicí, petrželkou a stonky koriandru vytváří barevné a lahodné jídlo. Podávejte ho jako chutný předkrm k těstovinovému salátu s kuřecím masem.
Co budeme potřebovat
- 230 g filetu z lososa bez kůže (nakrájeného na kostičky)
- 4 syrové červené řepy (střední, nakrájené a omyté)
- 1 1/2 lžičky stonků koriandru (jemně nasekaných)
- 1 červená cibule (nakrájená nadrobno)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 2 1/2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky plocholisté petrželky
- 1 avokádo
- mořská sůl
- černý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vložte červenou řepu do malého pekáčku se 125 ml vody.
- Přikryjte a pečte v troubě asi 1 hodinu, dokud nezměkne. Dejte stranou vychladnout.
- Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé úhledné kostičky.
- Přidejte do misky s polovinou stonků koriandru, polovinou hořčice a polovinou červené cibule.
- Vmíchejte polovinu citronové šťávy a 1 1/2 lžíce oleje, dobře promíchejte, okořeňte podle chuti a uložte do lednice.
- Na přípravu tataráku smíchejte lososa v misce s petrželkou, zbylými stonky koriandru, červenou cibulí, hořčicí, citronovou šťávou a olivovým olejem.
- Podle chuti okořeňte, dobře promíchejte.
- Avokádo rozpulte, opatrně vyjměte pecku a velkou lžící vyberte dužinu.
- Nakrájejte na 0,5 cm kostky, vložte do malé misky a pokapejte trochou citronové šťávy a posypte špetkou soli.
- Pro podávání umístěte doprostřed každého talíře 8 cm pečicí kroužek.
- Na kostičky nakrájené avokádo rozdělte mezi kolečka, poté přidejte vrstvu červené řepy a poté tatarák z lososa.
- Kroužky opatrně sejměte. Před podáváním ozdobte kapkou olivového oleje a nasekanou petrželkou.

Objevte podobné tipy
Uzený losos v tataráku
Tento recept na tatarák z uzeného lososa je nejlepší volbou, pokud chcete připravit rychlý, chutný a velmi sofistikovaný předkrm nebo jednohubku pro každou příležitost, jako je oslava narozenin.
Co budeme potřebovat
- 250 g uzeného lososa (jemně nakrájeného)
- 1 lžíce jemně nasekané šalotky
- Kůra z jednoho citronu (asi 1 lžička citronové kůry)
- 1 špetka bílého pepře (nebo mletým černým pepřem)
Přílohy
- 1 balení sezamových rýžových sušenek
- 1 okurka (nakrájená na kolečka)
Na ozdobu
- 1 svazek čerstvé pažitky
- 120 g zakysané smetany
Postup
- V malé misce smíchejte nakrájeného lososa, šalotku, citronovou kůru a pepř.
- Naneste asi 1 malou lžičku tataráku z lososa na sušenku nebo okurku.
- Navrch dejte kopeček zakysané smetany a špetku čerstvé pažitky. Opakujte se zbývajícím lososovým tatarákem.
Výbornou možností, jak si tuto mořskou rybu vychutnat jsou i pomazánky z lososa. Těmi potom můžete ozdobit další kanapky, které bude podávat, jako pohoštění pro hosty.
Co jsou kanapky a jaké druhy si můžete připravit se dozvíte v našem článku.

Jak si vybrat dobrého lososa?
Existuje jen tolik možností. Zde je rychlý, zjednodušený průvodce, jak vybrat to nejlepší maso z lososa. Potom si z nich můžete připravit nejrůznější lahodné recepty, jako jsou losos připravený na másle nebo losos na pánvi.
Celá ryba
Dobře se podívejte na oči – měly by být jasné, ne zapadlé nebo zakalené. Žábry by měly být sytě červené a kůže lesklá a kluzká na dotek. Když zvednete rybu, měla by být pevná, ne poddajná.
Filet z lososa
Zatlačte na filet prstem, maso by mělo vyskočit a neměl by tam otisk prstu zůstat. Maso by mělo mít jasně oranžovo-červený odstín s pěkným mramorováním a nemělo by být cítit.
Druhy lososa
Královský losos
Losos královský má nejvyšší obsah oleje ze všech druhů volně žijících lososů.
Losos nerka
Vysoký obsah oleje a ohromující jasně červená barva.
Atlantský losos (obecný)
Relativně vysoký obsah oleje, losos obecný je velmi přizpůsobivý různým způsobům vaření.