Tisk článku

Pestrá jídla z čočky

Chceme-li uvařit něco z čočky, nemusí to být jenom čočka na kyselo nebo čočková polévka s párkem, což jsou neobvyklejší známá jídla. Můžeme vařit tak, aby byl pokrm z čočky jiný a přitom svou chutí zajímavý. Takto připravené jídlo přitom nevyžaduje žádné další zvláštní suroviny ani složitou přípravu. Trochu jinak upravená čočka pak bude třeba chutnat i těm, kdo ji moc rádi nemají. Přitom čočka patří tak jako ostatní luštěniny mezi důležitý zdroj rostlinných bílkovin s vysokým obsahem vitamínu skupiny B, nerostných látek a je velmi chudá na tuky.

Pestrá jídla z čočky

Příprava čočky

Základem pro různá jídla z čočky je čočka předem uvařená doměkka. Rostlinný obal čočky vyžaduje její namočení před vařením, aby změkl. Ze všech luštěnin je u čočky potřebná doba namáčení nejkratší, stačí zhruba 3 hodiny. Nejlepší a nejjistější však je namočit ji přes noc. Před namočením ji přebereme a odstraníme případné kamínky a jiné nežádoucí příměsi, propláchneme a zalijeme studenou vodou tak, aby voda asi o 4-5 cm převyšovala čočku. Nesolíme a nepřidáváme ani jedlou sodu, což je staré a nesprávné doporučení. Druhý den uvaříme ve stejné vodě čočku doměkka a solíme až když je čočka měkká. Pak z ní můžeme připravit čočku dušenou, čočku zapékanou a smaženou.

Dušená čočka

Čočku můžeme velmi jednoduše a rychle připravit s kečupem, je chutnější než okyselená octem. Místo kečupu je možné do čočky přidat zakysanou smetanu, jídlo je pak jemnější. I čočku lze kombinovat se zeleninou a to kořenovou, rajčaty a paprikami a pro ochucení cibulí a česnekem. Zeleninu buď podusíme zvlášť, ale rychlejší je kořenovou zeleninu nahrubo nastrouhat, osmahnout na tuku, přidat čočku a chvíli společně podusit. K podušené čočce podáváme uzené maso, opečenou uzeninu nebo sázená či vařená vejce, která dodají živočišné bílkoviny. Všechny tyto přílohy k čočce také můžeme nadrobno nakrájet a vmíchat rovnou do čočky. Čočku kromě soli kořeníme trochou pepře, mleté papriky a můžeme použít i ostřejší koření. Dušenou čočku můžeme zahustit popraškem hladké mouky a jeho povařením nebo jíškou. Ale moučná chuť jíšky trochu narušuje chuť čočky a použitých přísad, proto je lepší nezahušťovat nebo v případě potřeby trochu čočky rozmixovat na kaši, tím se zahustí sama. Pokud v čočce dusíme zeleninu, tak můžeme přidat nastrouhaný brambor. K čočce se kromě čerstvé nebo sterilované zeleniny nedávají žádné přílohy, velkým jedlíkům přidáme krajíček chleba.

Zapékaná čočka

Čočku lze i zapékat jako prejt, paštiku nebo se z čočky dá připravit i sekaná. Jsou to jídla, která mohou okusit i ti, kdo nepraktikují vegetariánství. Před přípravou těchto jídel je třeba čočku umlít nebo rozmixovat. Pak ji osolíme, pokud již nebyla osolena dříve, a okořeníme podle typu jídla, které z ní budeme vařit. Nemělo by chybět trochu pepře a v případě paštiky nebo sekané i majoránka. Čočku nastavujeme a současně i zahušťujeme ovesnými vločkami, strouhankou, použít můžeme i rýži nebo uvařené brambory či krupky. Přidat můžeme i drobně nakrájené vařené uzené maso, nakrájenou uzeninu, dušené houby nebo vařená vejce. Pro dochucení přidáme i nadrobno nasekanou cibuli nebo prolisovaný česnek a směs promícháme. Pak do vymazaného pekáčku směs rozetřeme a upečeme nebo ji vytvarujeme do šišky, menších šišek nebo koulí a upečeme jako sekanou v troubě. Na sekanou musí být hmota trochu hustší, takže ji dostatečně zahustíme. K takto pečené čočce podáváme vařené brambory a zeleninový salát.

Smažená čočka

Z čočky je možné smažit i karbanátky. Čočka musí být opět rozmělněná, takže ji umeleme nebo rozmixujeme, osolíme, okořeníme kořením a cibulí nebo česnekem. Do směsi se dají přidat i další přísady, jako například drobně nasekaná uzenina, posekané dušené houby či posekaná dušená kapusta. Směs je potřeba zahustit a k tomu poslouží strouhanka nebo ovesné vločky. Z husté propracované směsi se pak tvarují menší ploché karbanátky nebo menší kuličky či placičky. Tyto tvary se mohou obalovat buď jen v hladké mouce, trojobalu z hladké mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky nebo v těstíčku z mouky, mléka a vajec a dalších přísad. Obalené karbanátky, kuličky nebo placičky pak smažíme v horkém oleji dozlatova. Jako přílohu můžeme podávat vařené brambory s tatarskou omáčkou nebo bramborovou kaši se zeleninovým salátem.
 





Příspěvky ke článku: Pestrá jídla z čočky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky