Tisk článku

Sváteční kachna

V řadě obchodů se objevují cenově zvýhodněné nabídky mražených kachen. Proč si proto neudělat sváteční oběd s dozlatova upečenou kachnou, bílým nebo červeným hlávkovým nebo kysaným zelím a kynutým, či ještě lépe bramborovým knedlíkem. Není to sice žádná dieta, zato je to dobrota.

Sváteční kachna

Příprava kachny

Kupovaná kachna je již oškubaná a vykuchaná, takže při domácí přípravě ji jen omyjeme, případně dočistíme od zbytků peří. Další úpravu volíme podle toho, jak budeme dále kachnu upravovat. Před pečením ji osolíme a posypeme kmínem. Pokud potřebujeme mít z kachny porce pro větší jedlíky, můžeme ji naplnit nádivkou. Z kachny můžeme připravit i dvě jídla, v tom případě využijeme vykostěných prsíček na rychle připravenou minutku a stehna upečeme zvlášť. Obratní kuchaři mohou kachnu vykostit a připravit z ní roládu. Kachnu můžeme před pečením také jenom naporcovat a marinovat v připravené marinádě.

Pečená kachna

Pečeme ji zakrytou v pekáči, do kterého ji vkládáme nejdříve prsíčky dolů a přibližně v polovině pečení ji obrátíme. Před dokončením pečení, sundáme horní víko pekáče a kachnu dopečeme tak, aby se vytvořila křupavá kůžička. Jako tuk dáváme pod kachnu sádlo, můžeme přidat cibuli nebo jablka. Jestliže nechceme, aby se kachně propadla břišní část, tak břišní dutinu vyplníme kousky brambor nebo malými kyselejšími jablíčky. Kachnu pečeme asi hodinu a půl až dvě hodiny. Během pečení kachnu podléváme horkou vodou, popřípadě vínem nebo marinádou. Tuku se většinou nevypeče tolik jako třeba u husy, ale pokud se nám ho přece jen zdá mnoho, tak ho můžeme slít a použít jinak. Vyzkoušet můžeme i pomalý způsob pečení kachny, kdy se kachna peče několik hodin při nízké teplotě bez podlévání. Chceme-li kachnu předem marinovat, pak je lépe ji rozporcovat a péct jako porce.

Plněná kachna

Nádivku do kachny připravujeme podobně jako do plněných kuřat nebo rolád, to znamená z navlhčených žemlí a vajec, z hub, z mletého masa, z jater, z uzeniny nebo z uzeného masa se zelím. Receptů na nádivky je celá řada, stačí si jen vybrat. Do kachny se vždycky hodí hutnější a kořeněnější nádivka. Plněnou kachnu po naplnění zašijeme nebo zajistíme párátky a pečeme ji hřbetem dolů. Během pečení podléváme horkou vodou nebo vývarem.

Kachna jako minutka

 

I kachnu můžeme připravovat narychlo jako minutku. Na tuto přípravu se hodí prsíčka. Můžeme je předem i marinovat. Připravená a vykostěná kachní prsa rychle opečeme na tuku doměkka a ihned podáváme.

Roláda z kachny

Kachnu vykostíme podobným způsobem jako kuře, to znamená, že uvolníme a stáhneme kůži a pak začneme od prsou uvolňovat na obě strany maso od kostí. Masový plát mírně naklepeme a upravíme na roládu. Případně proříznutá místa zakryjeme plátky salámu nebo anglické slaniny, která dodá lepší chuť. Plníme uzeninou, klobásou, nádivkou z hub, z vajec, ze zeleniny nebo ze zelí. Naplněnou roládu svineme, ovážeme pevně nití a upečeme.

Porcování kachny

Kachnu porcujeme jako ostatní drůbež, to znamená, že odkrojíme stehna, rozdělíme na polovinu a tu opět na polovinu. Více porcí se udělat nedá. Na čtyři porce je nejjednodušší rozdělit nejdříve na polovinu a pak půlky přeseknout. Na porcování potřebujeme kvalitní nůž a práci nám velmi ulehčí nůžky na drůbež, kterými maso včetně slabších kostí stříháme.

Přílohy ke kachně

Klasické přílohy

Klasickou přílohou k pečené kachně jsou knedlíky. Mohou to být kynuté knedlíky, bramborové knedlíky z vařených brambor nebo chlupaté knedlíky ze syrových brambor. Další klasickou přílohou je dušené zelí a to buď kysané nebo hlávkové bílé či červené. Právě červené zelí se ke kachně podává velmi často. Kdo se nemůže rozhodnout, tak může připravit zelí dvě, oběd je pak pestřejší. Případný zbytek zelí můžeme uložit do mrazničky a využít při některém jiném obědě.

Méně obvyklé přílohy

Pokud kachnu připravujeme jiným, dá se říct modernějším způsobem, třeba jako minutku, pak přílohou může být i dušená rýže nebo opékané brambory. Místo zelí podáváme zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Sváteční kachna

Vložit nový příspěvek
Kachničku moc nepodlévat pozor:) Autor: Lenka, vloženo 30.11.2009
OdpovědětKachnu zásadně moc nepodlévat strácí pakk tu kalsickou chuť kachny:)
Re: Kachničku moc nepodlévat pozor:) Autor: tamara, vloženo 04.12.2009
OdpovědětNo a pomazaná medem a do výpeku pak přidáím pár lžiček to je lambáda potom:)
Re: Re: Kachničku moc nepodlévat pozor:) Autor: Darina, vloženo 19.01.2010
OdpovědětU nás stačí jen posolit hodně, okmínovat a dát do trouby péct na 4 a půl hodinky podle vašeho receptu a to je nej nej kačena co sjem kd yjedly výborná!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...