Nadýchané, voňavé a jemné. To jsou naše recepty na banánovou bábovku.
Provoňte si celý byt a nechte chuť banánů tančit ve vašich ústech.
Jakou si připravíte, jako první?
Banánová bábovka s karamelem
Bohatá, delikátní bábovka s banánem, která si získá každého jednoho strávníka, který ji ochutná! Stejně jako tyto recepty na banánové moučníky nebo banánový chlebíček!
Co budeme potřebovat
- 600 g hladké mouky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 80 g másla
- 80 g hery
- 200 g hnědého cukru
- 100 g bílého cukru
- 4 zralé banány (rozmačkané)
- 5 vajec
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 125 ml mléka
- 50 g nasekaných pekanových ořechů
Na karamel
- 80 g másla
- 50 g hnědého cukru
- 50 g bílého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 70 ml husté smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 165 stupňů C.
- V misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou.
- Smíchejte másla, Heru, hnědý cukr a bílý cukr elektrickým šlehačem ve velké míse do světlé a nadýchané hmoty. Směs by měla mít světlejší barvu.
- Přidejte banány a následně vejce.
- Společně s vejci zašlehejte i 2 lžičky vanilkového extraktu.
- Postupně přilévejte mléko a moučnou směs a míchejte, dokud se vše nezapracuje.
- Přidejte pekanové ořechy.
- Nalijte těsto do připravené formy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, asi 1 hodinu a 20 minut.
- Mezitím si připravte polevu.
- Zahřejte máslo, hnědý cukr, bílý cukr, 1 lžičku vanilkového extraktu a hustou smetanu v hrnci na střední teplotu.
- Za stálého míchání míchejte, dokud se cukry nerozpustí, a poté 1 minutu mírně vařte.
- Nalijte na vyklopenou upečenou banánovou bábovku.

Bábovka s banány a ořechy
Banánová bábovka plná křupavých ořechů, které pozvednou její chuť zase o něco výš. Vychutnejte si ji s nejlepší kávou z kávovaru Krups, které jsme podrobily recenzi.
Co budeme potřebovat
- 200 g másla (změkčené)
- 400 g hladké mouky
- 4 zralé banány
- 200 ml javorového sirupu
- 25-50 ml mléka
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce z volného chovu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g pekanových ořechů (nahrubo nasekaných)
- 200 ml husté smetany
Postup
- Předehřejte troubu na 170 stupňů.
- Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Banány rozmixujte, dokud nejsou nahrubo nasekané, poté přidejte javorový sirup a rozmixujte na hladkou pastu.
- Nalijte až 50 ml mléka a v případě potřeby znovu promíchejte, abyste získali hladší konzistenci.
- Ve velké míse ušlehejte máslo a cukr, dokud směs nebude bledá a nadýchaná.
- Přidávejte vejce.
- Do mísy přidejte prášek do pečiva, mouku, banánovou kaši a tři čtvrtiny pekanových ořechů.
- Směs jemně promíchejte, dokud se nespojí.
- Do připravené formy nalijte směs na banánovou bábovku . Poté ji posypte zbývajícími nasekanými pekanovými ořechy.
- Pečte 45–60 minut, nebo dokud není vršek zlatavě hnědý a špejle zapíchnutá do středu bábovky nevyjde čistá.
- Bábovku nechte na 10 minut vychladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím v hrnci přiveďte k varu smetanu a zbývající javorový sirup. Pokračujte ve vaření po dobu 3-5 minut, nebo dokud směs mírně nezhoustne, poté odstavte, dokud zcela nevychladne.
- Před podáváním potřete vršek banánové bábovky polevou z javorového sirupu. Nechte 10 minut odstát, poté nakrájejte na plátky a podávejte.
Banány pohodlně rozmixujete i výkonným tyčovým mixérem. Jaký si vybrat se dozvíte v naší recenzi na webu.

Bábovka z banánu s jogurtem
Dejte si svou banánovou bábovku s jogurtem ke snídani nebo sladké svačině během dne. Její chuť vám vždy zlepší náladu. Stejně jako tyto recepty na jogurtové moučníky.
Co budeme potřebovat
- 140 g celozrnné mouky
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička sody bikarbony
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 300 g rozmačkaného banánu
- 4 lžíce agávového sirupu
- 3 velká vejce
- 150 ml nízkotučného přírodního jogurtu
- 25 g nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Troubu rozehřejte na 160 stupňů.
- Vymažte formu na bábovku a vysypte jí moukou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, sodu, prášek do pečiva a špetku soli.
- Smíchejte banány, sirup, vejce a jogurt.
- Rychle vše vmíchejte do suchých ingrediencí a posypte ořechy.
- Pečte 1 hodinu 10 minut až 1 hodinu 15 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Vychlaďte ve formě na mřížce.

Objevte podobné tipy
Hrníčková banánová bábovka
Tato bábovka má vláčnou texturu skvělého s lahodnou chutí banánů. Nejlepší na tomto receptu je, že vám k měření bude stačit jeden obyčejný hrneček! Ten vám bude stačit v dalších 5 receptech na sladké buchty z hrníčku.
Co budeme potřebovat
- 1 1/2 šálku nesoleného másla (měkkého)
- 2 1/2 šálku cukru
- 5 velkých vajec
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky zralých banánů (asi 3-4 velké, rozmačkané na kaši)
- 3 1/2 šálků hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Vymažte a vysypte formu na bábovku.
- Ušlehejte máslo, dokud nebude světlé a nadýchané.
- Přidejte cukr a dále míchejte.
- Přidávejte vejce a šlehejte, dokud není směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vanilku.
- Prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Na nízké otáčky střídavě přidávejte suché ingredience do máslové směsi s banánovým pyré.
- Těsto vlijte do připravené pánve.
- Vložte do trouby a pečte, dokud párátko, nevyjde čisté, přibližně 90-120 minut.

Banánová bábovka s čokoládouvou polevou
Tato čokoládová mramorová bábovka s banány je to oblíbená u všech věkových kategorií. Zejména prto, že je vždy vláčná, máslová a plná banánové chuti. Plus ke všemu si můžete vychutnat i extra čokoládovou ganache polevu!
Co budeme potřebovat
- 115 g čokolády (jemně nasekané)
- 240 ml husté smetany ke šlehání
Na bábovku
- 345 g rozmačkaných banánů (asi 4 střední nebo 3 velké zralé banány)
- 375 g hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 170 g nesoleného másla
- 200 g krupicového cukru
- 100 g hnědého cukru
- 3 velká vejce
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 320 ml podmáslí
Postup
- Na polevu dejte nasekanou čokoládu do žáruvzdorné misky.
- Smetanu zahřejte v malém hrnci na střední teplotu, dokud nezačne jemně vařit.
- Nalijte ji na čokoládu a poté ji nechte 2–3 minuty odležet, aby čokoláda jemně změkla. Velmi pomalu míchejte, dokud se čokoláda se smetanou úplně nespojí a čokoláda se nerozpustí.
- Polovinu dejte stranou (180 ml) a nechte ji při pokojové teplotě chladnout, dokud nezhoustne do konzistence podobné omáčce, asi 30 minut.
- Zbytek zakryjte a chlaďte.
- Předehřejte troubu na 180 °C a formu na bábovku vymažte tukem.
- Banány rozmačkejte a dejte stranou.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl.
- Vyšlehejte máslo při vysoké rychlosti, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
- Přidejte oba cukry a šlehejte na vysokou rychlost 2 minuty, dokud se nespojí dohromady.
- Přidejte vejce a vanilku. Šlehejte na středně vysokou rychlost, dokud se nespojí, a poté vmíchejte rozmačkané banány.
- S mixérem na nízkou rychlost přidávejte suché ingredience střídavě s podmáslím.
- Polovinu těsta rovnoměrně nalijte do připravené formy.
- Navrch pokapejte polovinu čokoládové polevy. Zakružte nožem nebo párátkem.
- Přidejte 1/3 těsta, poté zbytek polevy, poté zbytek těsta. Vše promíchejte nožem nebo párátkem.
- Pečte 60–75 minut nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
- Po dokončení nechte 2 hodiny chladnout.
- Poleva bude nyní velmi hustá. Zahřívejte ji na mírnou teplotu za stálého míchání, dokud nebude řídká.
- Pokapejte s ní banánovou bábovku a podávejte.
Jak nejlépe dosáhnete lehkého a nadýchaného těsta? Díky výkonnému a kvalitnímu ručnímu šlehači. Ten nejlepší najdete u nás v recenzi.

Tvarohová bábovka s banány
Banánová bábovka s tvarohem je vydatná, výživná a dokonale vláčná. Vychutnejte si i další tvarohové recepty na bábovky podle našich postupů. Přidejte extra protein do vaší oblíbené bábovky z banánů.
Co budeme potřebovat
- 400 g hladké mouky
- 100 g šálku cukru
- 50 g hnědého cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 3 velmi zralé banány
- 150 g polotučného tvarohu
- 2 velká vejce
- 50 ml rostlinného oleje
- 2 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Vymažte formu na bábovku.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, hnědý cukr, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné střední misce prošlehejte rozmačkané banány, vejce, tvaroh, rostlinný olej a vanilkový extrakt.
- Přidejte mokré ingredience k suchým a míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte nasekané ořechy.
- Banánovou bábovku pečte 50 až 60 minut, dokud zapíchnuté párátko nevyjde čisté.

Jak banány používat v kuchyni?
Zdá se, že jsou jeden den zelené a druhý den hnědé a kašovité. Nebojte se! Téměř v každé fázi existuje způsob, jak je uvařit.
Jak péct s banány
Chcete-li upéct banány, předehřejte troubu na 120 ° C. Na vyložený plech pak položte čtyři až šest neoloupaných, zralých banánů. Každý banán párkrát ze všech stran propíchejte vidličkou a poté pečte 20 až 25 minut. Vyjměte banány, když slupka zčerná a leskne se. Necháme vychladnout a poté rozdělíme slupky a vydlabeme orestovaný banán. Použijte do ovesných palačinek s pečenými banány zamíchanými do těsta.
Jak restovat banány
Jednoduše oloupejte a nakrájejte mírně nezralé banány buď podélně na polovinu, nebo na silná kolečka. Dále na střední pánvi rozpusťte 2 až 3 lžíce másla s 60 g hnědého cukru a 1/2 lžičky skořice. Vařte na středně mírnou teplotu, dokud směs nebublá a nezhoustne. Poté přidejte nakrájené banány a jemně je obalte karamelovou omáčkou. Vařte 4 až 5 minut, dokud banány nezměknou.
Jak vařit banány
Z banánů si můžete vyrobit silné tonikum na spaní. Výzkum ukazuje, že banány bohaté na hořčík vám mohou pomoci zdravěji spát. Chcete-li připravit šálek banánového čaje, přiveďte hrnec s vodou k varu. Poté, ponechte slupku neporušenou, odřízněte oba konce banánu a opatrně jej vložte do vroucí vody. Banán necháme asi 10 minut louhovat a poté čaj scedíme přes cedník do hrnku. Pijte alespoň 60 minut před spaním.