Nádivka z cukety nikdy nechutnala lépe než v těchto receptech! Připravte si naše různé varianty a pochutnejte si

Že je tykev všestranná surovina pro vaření už asi víte.

Ale věděli jste, že mezi nejlahodnější recepty patří cuketová nádivka?

Podívejte a ochutnejte jí sami!

Pravá cuketová nádivka

Nakrájená tykev a nakrájená mrkev se spojí a vytvoří tento chutný recept na nádivku z cukety. Použijte žlutou odrůdu nebo použijte kombinaci žluté a zelené, záleží na vás. Pro barevnost přidejte červenou papriku nebo chilli.

Co budeme potřebovat

  • 4 střední cukety (nakrájené na plátky)
  • 1 lžička soli
  • 90 g másla (rozdělených)
  • 2 mrkve (oloupané a nakrájené)
  • 120 g nakrájené cibule
  • 600 g bylinkový chléb (krutony)
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 125 g zakysané smetany

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Zapékací mísu vymažte máslem.
  • Kolečka cukety vložíme do středního hrnce a podlijeme vodou.
  • Přidejte asi 1 lžičku soli a přiveďte k varu na vysokou teplotu.
  • Zakryjte a snižte teplotu na středně nízkou.
  • Vařte asi 3 až 4 minuty do změknutí.
  • Cuketu dobře sceďte a dejte stranou.
  • Ve stejném hrnci rozpusťte 4 lžíce másla na středně mírnou teplotu.
  • Když máslo přestane pěnit, přidejte mrkev a cibuli.
  • Vařte asi 5 minut nebo do měkka za častého míchání.
  • Odstraňte směs cibule a mrkve z plotny a vmíchejte 400 g bylinkových krutonů.
  • Přidejte smetanovou kuřecí vývar a zakysanou smetanu.
  • Přidejte cuketu a směs jemně míchejte, dokud se nespojí.
  • Směs přendejte do připravené zapékací mísy.
  • Vršek posypte zbylými krutony.
  • Pečte 25 až 35 minut nebo dokud nezačne bublat.

Jak si připravit domácí krutony se dozvíte v našem speciálním článku, který se jim věnuje.

Bílá zapékací mísa s cuketou a dalšími lahodnými ingrediencemi.
Zdroj: skinnytaste.com

Nádivka z cukety a sýra

Tento recept na cuketovou nádivku se sýrem je skvělý způsob, jak využít vaší zahradnickou nadílku. Nádivka se hodí ke grilování nebo piknikům. Je plná chuti a je známo, že si ji užívají i lidé, kteří by za normálních okolností cuketu nejedli. A jestli je vaše pěstitelská nadílka opravdu velká, zkuste jí přidat i do sladkých zákusků z cukety!

Co budeme potřebovat

  • 2 střední cukety nebo žluté tykve (nakrájené)
  • 150 g nakrájené sladké cibule
  • 150 g nasekané zelené papriky
  • 130 g nastrouhané oloupané mrkve
  • 125 g másla
  • 250 g chleba
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 125 g zakysané smetany
  • 250 g sýra čedar

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Cuketu a mrkev nastrouháme na struhadle.
  • Nakrájejte si sladkou cibuli a zelenou papriku.
  • Zahřejte střední pánev na střední teplotu a orestujte připravenou cuketu, mrkev, cibuli a papriku na 60 g rozpuštěného másla, dokud nezměkne.
  • Vmíchejte 1750 g chleba, vývar a zakysanou smetanu.
  • Směs nandejte do zapékací mísy vystříkané sprejem na vaření.
  • Rozpusťte zbývající 4 lžíce másla a přidejte zbývající chléb. Smíchejte dohromady.
  • Posypte vršek cuketové nádivky opraženým chlebem a posypte strouhaným sýrem.
  • Pečte odkrytou v předehřáté troubě 35–45 minut dozlatova.
Opečený chléb v kombinaci s měkkou cuketou v zapékací misce.
Zdroj: thespruceeats.com

Nádivka s cuketou a špenátem

Tento recept na cuketovou nádivku je nabitý bílkovinami. Zároveň to může být nízkosacharidová a bezlepková snídaně nebo večeře, která má méně než 150 kalorií! Špenát a artyčoky toto jídlo udrží lehké a zdravé! Pro další fitness inspiraci se podívejte na tyto recepty na cuketové špagety!

Co budeme potřebovat

  • 6 středních cuket
  • lžička soli
  • 6 bílků
  • 4 velká vejce
  • 30 g nahrubo nasekané čerstvé bazalky
  • 125 g nakrájené pečené červené papriky
  • 125 g řeckého jogurtu
  • 110 g nahrubo nakrájené červené cibule
  • 1 lžička mletého česneku
  • špetka pepře
  • 150 g nahrubo nasekaného špenátu
  • 400 g artyčoků z plechovky
  • 100 g nastrouhaného parmazánu (

Postup

  • Předehřejte troubu na 150 stupňů a vymažte zapékací pánev.
  • Cuketu nakrájejte na kolečka a posypte je solí.
  • Cuketu nechte 20 minut stát, občas promíchejte, aby pustila trochu vody.
  • Sůl, bílky, vejce, nahrubo nasekanou bazalku, nakrájenou červenou papriku, řecký jogurt, červenou cibuli, česnek a pepř rozmixujte do hladka.
  • Nalijte do velké mísy.
  • Vymačkejte z cuketových nudlí co nejvíce vlhkosti a položte je na papírovou utěrku. Další papírovou utěrkou vytlačte tolik vody, kolik můžete, a poté přesuňte cuketové nudle do mísy se směsí omáčky z červené papriky.
  • Přidejte nakrájený špenát, nakrájené artyčoky a parmazán.
  • Míchejte, dokud se dobře nepromísí.
  • Směs přendejte do připravené zapékací misky.
  • Posypte parmezánem.
  • Pečte, asi 45–50 minut.
  • Poté troubu přepněte na grilování a opékejte dozlatova, asi 3-4 minuty.
  • Nechte 30 minut vychladnout.
Krásně zelená nádivka z krémové cukety a lahodného špenátu.
Zdroj: delicerecipes.com

Cuketová nádivka z hrníčku

Pokud hledáte snadný a chutný pokrm, kterým spotřebujete cuketu, nehledejte nic dalšího než tuto nádivku z cukety s česnekem, bylinkami a sýrem feta. Tato jednoduchá zeleninová příloha plná oregana, tymiánu, bazalky a česneku se upeče za 30 minut a nevyžaduje žádné velké přípravy. Podávejte ji například k těmto receptům na netradiční řízek a pochutnejte si jako nikdy!

Co budeme potřebovat

  • 3 – 4 cukety
  • 1/4 hrnečku (60 ml) smetany
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku (60 g) nakrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 3/4 hrnečku (100 g) rozdrobeného sýra feta
  • 1/3 hrnečku (35g) strouhanky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu

Postup

  • Nakrájejte cuketu na plátky a poté každý plátek rozčtvrťte.
  • Lehce posypte solí.
  • Cedník vyložte čistou kuchyňskou utěrkou nebo papírovými utěrkami. Vložte cuketu do vyloženého cedníku. Nechte odstát 10 minut a poté osušte.
  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Vymažte zapékací mísu.
  • Ve velké míse ušlehejte smetanu a vejce.
  • Vmíchejte cibuli, česnek, sůl, pepř, oregano, tymián, bazalku, sýr feta a 3 lžíce strouhanky.
  • Vmíchejte cuketu.
  • Směs přidáme do zapékací mísy.
  • Rovnoměrně přisypte zbývající strouhanku.
  • Pečte lehce zakryté alobalem 25 minut.
  • Odkryjte a posypte 2 lžícemi parmazánu.
  • Vraťte do trouby a odkryté pečte dalších 5 minut, nebo dokud cuketa nezměkne.
  • Pro křupavější povrch přepněte na režim grilování 2 minuty.
  • Vyjměte z trouby a podle potřeby lehce posypte chilli.

Aby se vám snadno vařilo, je potřeba mít doma stu správnou výbavu. Nejlepší pomocníkem je takzvaný konvektomat, který vám ušetří spoustu práce. Jak vybrat ten správný si přečtete v naší recenzi.

Pekáček plný lahodné cukety se strouhankou.
Zdroj: savorysuitcase.com

Jak jíst různé druhy cuket?

Cuketa je skvělá letní zelenina, která se poprvé objevila v Itálii v 19. století. V současné době se stala jednou z nejoblíbenějších vegetariánských ingrediencí po celém světě.

V této sekci se dozvíte spoustu užitečných informací o odrůdách cukety a jak s nimi vařit.

Kulaté cukety

Má jemný nádech sladkosti a hořkosti. Její textura zůstává jemná při konzumaci zasyrova i při vaření. Lidé tuto cuketu používají k výrobě nádivky. Navíc ji můžete také krájet a grilovat, nebo smažit na oleji.

Patison
Může být zelený, žlutý nebo dokonce bílý a skvěle se hodí do nádivek. Kromě nádivky ji můžete grilovat, smažit nebo opékat.

Tykev obecná
S touto odrůdou můžete připravit jakékoli jídlo, které vyžaduje cuketu, od salátů, zapékaných jídel až po omáčky a polévky. Můžete jí použít k nakládání nebo si ji vychutnat syrovou.

Žlutá cuketa – Gourmet Gold
Nádherná jasně žlutá barva, upoutá pozornost každého. Tato odrůda se používá v receptu zvaném „cuketová frittata“, protože je neuvěřitelně jemná. Můžete ji, ale použít do mnohem více jídel, jako jsou hranolky, pizzy a dezerty, jako jsou muffiny.

Magda – Letní dýně
Díky své vynikající textuře je ideální přísadou do restovaných a grilovaných pokrmů. Bude to perfektní letní BBQ předkrm. Můžete ji použít i na nádivku a nakládání. Jak na nakládanou cuketu, se dozvíte v našich receptech.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X