Vychutnejte si recept na fondán 9x jinak a zamilujte se 9x stejně!
Zkuste jeho klasickou podobu s tmavou čokoládou nebo se odvažte a upečte si jeho red velvet podobu nebo si ho vychutnejte s náplní ze slaného karamelu!
Možností je nepřeberné množství a my jsme pro vás připravili ty nejlepší, kterým nikdo neodolá!
Jak se říká, v jednoduchosti je síla!
Čokoládový fondán
Čokoládové lávové dortíky s lahodným roztaveným čokoládovým středem se skládají ze 6 základních ingrediencí. Tento překvapivě snadný dezert, připravený za pouhých 25 minut, je sázkou na jistotu za každých okolností. Pokud nemáte zapékací formičky na lava cakes, postupujte podle našich pokynů a použijte formu na muffiny.
Co budeme potřebovat
- 170 g kvalitní polosladké čokolády
- 115 g nesoleného másla
- 30 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- Špetka soli
- 2 vejce
- 2 žloutky
Na ozdobu
- Zmrzlina
- Maliny
- Čokoládový sirup
Postup
- Formičky na fondány si vystříkáme olejem ve spreji nebo vymažeme máslem a poprášíme kakaem (lze využít i formičky na muffiny)
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Čokoládu si nasekáme nahrubo
- Do žáruvzdorné mísy dáme máslo a navrch přidáme nasekanou čokoládu
- Zapneme mikrovlnnou troubu na vysoký výkon, v 10 vteřinových intervalech jí zahříváme
- Po každém vypnutí trouby čokoládu promícháme, dokud nebude úplně hladká
- Dáme jí stranou.
- V malé misce prošleháme mouku, moučkový cukr a sůl
- Vejce a žloutky vyšleháme dohromady, dokud se nespojí v krémovou konzistenci
- Do mísy s čokoládou nalijeme cukernou směs a vejce
- Vše spolu pomalu promícháme gumovou stěrkou nebo vařečkou
- Těsto bude mírně husté
- Do každé připravené formičky na fondány nebo muffiny rovnoměrně nalijeme čokoládové těsto
- Formičky položíme na plech a pečeme 12–14 minut, dokud nebudou strany pevné a upečené ALE vršek a středy budou stále měkké
- Pokud pečeme ve formě na muffiny, čokoládové fondány zaberou jen asi 8–10 minut pečení
- Necháme je 1 minutu vychladnout, poté každou formičku přikryjeme obráceným talířem a obrátíme
- Používáme chňapku, protože jsou formičky horké!
- Čokoládové lava cakes by se měly snadno uvolnit
- Pokud jsme použili formu na muffiny, koláčky z formy uvolníme lžící a položíme je na talíř
- Přidáme polevu nebo zdobení a ihned podáváme
Všem milovníkům čokolády vřele doporučujeme se podívat na tyto recepty které jsou jen a jedině z čokolády! Vyzkoušejte pravý vídeňský Sacher dort nebo znovu využijte muffinových forem a pusťte se do receptu na čokoládové minidezerty.

Fondán s burákovým máslem
Domácí čokoládové lávové dortíky s arašídovým máslem jsou vrcholem lahodnosti. Každý jeden nadýchaný a teplý lávový dort je plněný rozpuštěným arašídovým máslem a přelitý vanilkovou zmrzlinou. Už se vám sbíhají sliny?
Co budeme potřebovat
- 170 g vysoce kvalitní polosladké čokolády
- 115 g másla
- 30 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- Špetka soli
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 45 g arašídového másla
Na ozdobu
- Zmrzlina
- Rozpuštěné arašídové máslo
- Čokoládový sirup
Postup
- Každou formičku na zapékání si vymažeme máslem nebo vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme kakaem
- Troubu si zapneme na 220 stupňů
- Čokoládu nahrubo nasekáme
- Do skleněné mísy přidáme máslo a navrch přisypeme nasekanou čokoládu
- Mísu vložíme do mikrovlnné trouby a při občasném promíchání zahříváme, dokud nebude úplně hladká a rozpuštěná
- Dáme jí stranou
- V malé misce prošlehejte mouku, cukr a sůl
- Vejce se žloutky vyšleháme dohromady, dokud se nespojí
- Do mísy s čokoládou nalijeme směs vajec a moučkového cukru
- Vše pomalu promícháme v hladké těsto bez hrudek
- Těsto bude mírně husté
- Do každé připravené misky rovnoměrně nalijeme čokoládovou směs
- Navrch každého těsta přidáme arašídové máslo a lžící ho lehce zatlačíme do těsta
- Zapékací misky s těstem na fondán položíme na plech a pečeme 12–13 minut, dokud nebudou strany pevné a vršek stále vypadá nedopečený
- Necháme 1 minutu vychladnout
- Poté každou formičku opatrně vyklopíme na talíř
- Lávové dortíky by se z formičky měly snadno uvolnit
- Ihned podáváme

Citronový lava cake
Nejlepší citronové fondány s krémovou citronovou náplní a nadýchanou sněhovou polevou. Snadný recept na lávový dort, který vás naprosto uchvátí svojí lehkou chutí.
Co budeme potřebovat
- 2 vejce
- Hrnek cukru
- Hrnek husté smetany
- 1 ½ hrnku hladké mouky
- 4 lžičky prášku do pečiva
Na citronovou náplň
- Šťávu ze 3 citronů
- 75 g másla
- ½ hrnečku cukru
- Vejce
- 3 žloutky
Na polevu
- 3 bílky
- ½ hrnečku cukru
Postup
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů
- Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky
- Jestli budeme používat zapékací formičky, ty důkladně vymažeme máslem a vysypemem kakaem
- Smícháme smetanu s cukrem
- Smetanu šleháme, dokud se cukr nerozpustí a směs není hustá a hladká
- Vmícháme prosátou mouku a prášek do pečiva
- Směs rovnoměrně rozdělíme do formiček a pečeme 25-30 minut
- Formičky vyndáme z trouby a necháme je vychladnout
- Na citronovou náplň smícháme na pánvi citronovou šťávu a máslo a zahříváme, dokud směs nezačne bublat
- Přidáme cukr a vejce
- Rychle šleháme, aby se vejce nezačalo vařit a tvořit hrudky
- Pokračujeme ve šlehání, dokud směs mírně nezhoustne
- Směs odstraníme z tepla, když je textura lesklá a konzistence mírně hustá
- Uprostřed každého fondánu vyřízneme otvor a vydlabeme část dortového korpusu
- Odříznutou část si ponecháme na uzavření
- Do vydlabané díry nalijeme citronovou směs a uzavřeme odříznutou částí
- Na polevu si ušleháme bílky s cukrem, dokud se nevytvoří tuhý sníh
- Pomocí cukrářského zdobícího pytlíku nebo polévkové lžíce, každý citronový fondán vyšlehanou sněhovou hmotou ozdobíme
- Na závěr sníh ještě můžeme, pomocí kuchyňského hořáku, dozlatova ogrilovat

Fondán z bílé čokolády
Lávové dortíky z bílé čokolády? Ano, i takto si tento perfektní a snadný dezert můžete připravit! Celý recept na lava cakes je vyroben z bílé čokolády a posypaný drceným kokosem s mandlovým extraktem. K dokonalosti vše můžete dovést horkými malinami nebo oblíbenou vanilkovou zmrzlinou!
Co budeme potřebovat
- 65 g bílé čokolády
- 60 g másla
- 125 g moučkového cukru
- 75 g hladké mouky
- Vejce
- 2 vaječné žloutky
- ½ lžičky mandlového extraktu
- ½ lžičky rumu (volitelné)
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Zapékací misky nebo formičky na muffiny si vymažeme máslem nebo vystříkáme olejem ve spreji a vysypeme drceným kokosem
- Do misky přidáme čokoládu a máslo
- A poté spolu v mikrovlnné troubě rozpustíme
- V průběhu rozpuštění promícháváme
- Do čokoládové směsi zašleháme mouku a moučkový cukr, dbáme na to, aby se vše spojilo v krémovou konzistenci
- Vmícháme žloutky a vejce, dokud není vše důkladně promíchané a hladké
- Přidáme mandlový extrakt a rum
- Znovu důkladně promícháme
- Směs rozdělíme rovnoměrně do vysypaných formiček
- Vložíme do trouby a pečeme asi 15-18 minut
- Poté je vyndáme, necháme minutu odpočinout, přejedeme nožem po okrajích formiček, aby se lávové dortíky uvolnily, a vyklopíme je na dezertní talíře

Objevte podobné tipy
Lávový red velvet dort
Red Velvet fondány jsou jedním z nejlahodnějších dortů, které můžete svým blízkým upéct. Snadno se připravují a jsou vždy dobrou volbou pro chvíle, kdy chcete sáhnout po rychlém receptu na jednoduchý dezert. Tuto dobrotu lze jednoduše podávat poprášené moučkovým cukrem nebo přelité polevou ze smetanového sýra a čerstvým ovocem.
Co budeme potřebovat
Na fondán
- 3 vejce
- 60 g cukru krystal
- 120 g bílé čokolády
- 110 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- Špetka soli
- Lžíce červeného potravinářského barviva
Na polevu
- 100 g smetanového sýra
- 2 lžíce moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 120 ml smetany ke šlehání
Na ozdobu
- Čerstvé jahody
- Moučkový cukr
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Zapékací misky na fondán si vymažeme máslem a vysypeme cukrem
- Čokoládu a máslo si rozpustíme na lázni
- Mezitím si vyšleháme vejce s cukrem a solí, tak aby směs měla krémovou tekutou konzistenci
- Přidáme rozpuštěnou čokoládu a dobře promícháme
- Přidáme červené potravinářské barvivo a promícháme, aby se vše spojilo a rovnoměrně obarvilo
- V míse smícháme mouku s kakaem a solí
- Vše postupně přidáváme do čokoládové směsi
- Těsto nalijeme do připravených formiček
- Pečeme 14-16 minut, dokud nebudou okraje pevné a středy ještě měkké
- Zatímco se fondány pečou, připravíme si tvarohovou polevu
- Do mísy přidáme smetanový sýr a několik vteřin ho do hladka mixujeme
- Přidáme moučkový cukr a vanilkový extrakt a znovu promícháme, dokud se vše nespojí
- Přidáme vychlazenou smetanu ke šlehání a mícháme, dokud se nevytvoří hustý krém
- Lávové dortíky vyndáme z trouby a necháme 3–4 minuty mírně vychladnout
- Ostrým nožem projedeme kolem vnějšího okraje dortu a opatrně vyklopíme na talíř
- Fondány ozdobíme podle libosti a navrch je posypeme moučkovým cukrem a přelijeme polevou ze smetanového sýra
Jste zamilovaní? Nejlepší způsob jak to vyjádřit je, potěšit vaší drahou polovičkou něčím přímo od srdce. Inspirujte se a upečte si s námi ty nejlepší sladkosti s red velvet korpusem a udělejte svému miláčkovi radost dortem přímo od srdce.

Čokoládový fondán s kokosovou šlehačkou
Tento hříšně dobrý lávový dort z hořké čokolády vám i za chmurného zimního počasí zvedne náladu, tak že se vám bud chtít tančit! Tento recept je také bez lepku, bez obilovin, bez mléka a je paleo.
Co budeme potřebovat
- 100 g kokosového oleje
- 200 g hořké čokolády (nasekané)
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 3 lžíce medu
- Lžička vanilkového extraktu
- 2,5 lžíce kokosové mouky
- Lžíce drceného kokosu
- Špetka soli
Na polevu
- 380 g plnotučného kokosového mléka (přes noc chlazeného)
- Lžička vanilkového extraktu
- Lžička medu
- 40 g nasekaných pistácií
Postup
- Ujistíme se, že plechovka kokosového mléka byla přes noc v chladu
- Otevřeme horní část plechovky a opatrně lžící vylijeme ztuhlý kokosový krém do malé misky
- Kokosovou vodu si ponecháme vedle (viz TIP)
- Ručním mixérem šleháme 1-2 minuty kokosový krém s vanilkou a medem
- Vše dáme do lednice
- Troubu si předehřejeme na 220 stupňů
- Vymažeme a vysypeme si čtyři zapékací misky kokosovým olejem a vysypeme je drceným kokosem
- 100 g kokosového oleje si na střední teplotu rozpustíme
- Poté teplotu vypneme a přidáme čokoládu
- Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a ingredience nespojí
- Poté si mixérem na vysoké otáčky ušleháme vejce, žloutky, med, vanilkový extrakt a sůl
- Směs by měla mírně zhoustnout a zežloutnout
- Snížíme otáčky a pomalu přidáváme čokoládu a kokosovou mouku, dokud se přísady zcela nespojí do konzistence těsta
- Těsto nalijeme do formiček a pečeme 8–9 minut, dokud boky nejsou upečené, ale středy jsou stále měkké a mírně se chvějí
- Dorty necháme vychladnout v zapékacích miskách po dobu jedné minuty
- Poté je jednotlivě vyklopíme na talíř
- Navrch přidáme kokosový krém a nasekané pistácie
- Ihned podáváme
Pokud se vaše plechovka zcela nerozdělila na kokosový krém a kokosovou vodu, budete to muset zkusit znovu s novou plechovkou.
Milujete sladké, ale omezuje vás bezlepková dieta? Nechte se inspirovat dalšími recepty na bezlepkové buchty a sladké, na kterém si pochutnáte stejně jako na tomto lávovém dortíku.

Fondán se slaným karamelem
Dokonale mazlavý lávový dort povýšený na další úroveň s lahodnou slanou karamelovou náplní. S oblíbenou zmrzlinou a opaženými lískovými ořechy si tento dezert musí zamilovat opravdu každý!
Co budeme potřebovat
- 85 g hořké čokolády
- 75 g másla
- 30 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 2 velká vejce
- 1 žloutek
- 1 ½ lžičky vanilkového extraktu
- 8 karamelových bonbónů
- Sůl
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 stupňů
- Do skleněné mísy přidáme čokoládu a máslo
- Tu vložíme do mikrovlnné trouby a zahříváme a v průběžně mícháme
- Když je čokoláda rozpuštěná a promíchaná, zašleháme do ní mouku a moučkový cukr
- Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto
- Nakonec zašleháme dvě vejce, žloutek a vanilkový extrakt
- Zapékací misky si vystříkáme olejem, a poté je začneme do ½ plnit těstem
- Dále přidejte dva karamelové bonbony do každého těsta na lávový dort a navrch je posypeme solí
- Každý dort přelijeme zbývajícím těstem
- Fondány pečeme 12–14 minut a poté je vyjmeme z trouby
- Necháme je 2 minuty vychladnout
- Poté je pomocí nože ořízneme okolo vnějšího okraje, abychom je z formičky uvolnili
- Lávové dorty opatrně vyklopíme na talířek a poprášíme je solí nebo moučkovým cukrem
- Ještě teplé je podáváme

Fondánová poleva
Skvělý krém, kterým můžete ozdobit vlastně úplně všechno přes dorty až po muffiny či věnečky.
Co budeme potřebovat
- 250 g cukru krystal
- 130 ml vody
- Lžička octu (20 %)
Postup
- V hrnci na plotně si smícháme ocet s vodou a cukrem
- Teplotu pod hrncem nastavíme na maximum a směs přivedeme k varu
- Poté teplotu snížíme a po dobu 10 minut směs vaříme
- Směs by měla dosáhnout sirupové konzistence
- Hrnec sundáme ze sporáku a necháme ho vystydnout
- Sirup by měl pomalu tuhnout, houstnout a barvit so do bíla
- Podle potřeby ho můžeme i obarvit potravinářským barvivem, než ho začneme používat
Fondánová poleva je skvělá na věnečky nebo větrníky, ale také s ní ozdobíme celý dort o průměru 24 centimetrů.

Pro další možnosti na zdobení vašich zákusků se podívejte na ty to nápady na lahodné krémy a polevy.
Pro lepší představu se podívejte na následující video, jakou konzistenci by mělo mít těsto a jak by při správném pečení měl fondán vypadat. Základem je ho nepřepéct!
Historie fondánu neboli lávového dortu
Tekutý z pravidla čokoládový dort je kombinací klasického celopečeného dortu a suflé.
Jeho název byl odvozen od podoby, ve které se servíruje, a to opečený po okrajích, ale jeho středy jsou měkké a tekuté. Díky nízkému obsahu mouky a vysokému obsahu čokolády se vám doslova rozpustí na jazyku.
Fondány se skládají ze základních surovin jako je máslo, vejce, cukr, čokoláda a mouka. Základem je hutnější čokoládové těsto, které se pro zvýraznění čokoládové chuti doplňuje lžící silné kávy, vanilkovým extraktem, solí a v některých případech i skořicí.
Dorty se podle originálního receptu pečou v oddělených formičkách. Nápadům se, ale meze nekladou a s jistými obměnami je možné fondán upéct i v mikrovlnné troubě v hrnečku na čaj.
Nejčastější přílohou při servírování je zmrzlina, čerstvé ovoce, čokoládová omáčka a posyp z moučkového cukru.
Pro lepší představu se podívejte na následující video, jakou konzistenci by při správném pečení měl fondán mít. Základem je ho nepřepéct!
Dva kuchaři tvrdí, že dort vynalezli s odstupem šesti let a obojí tvrzení je trochu správné.
První, legendární francouzský šéfkuchař Michel Bras, debutoval se svým čokoládovým dezertem v roce 1981 ve své stejnojmenné restauraci v Laguiole ve Francii.
O šest let později do kuchyně v Lafayette v hotelu Drake v New Yorku, mladý Jean-Georges Vongerichten, vytvořil svou verzi zcela náhodou.
Bras říká, že tento nápad dostal po lyžařském výletu s jeho dětmi. Prý chtěl převést své emoce do dezertu, které prožíval po celém dni na sjezdovce. Dezert, o kterém mluví jako o „technickém počinu“, který byl připravovaný dva roky, zahrnuje pečení jednotlivých misek plněných čokoládovým těstem s vnitřkem ze zmrzlé koule ganache, vložené doprostřed dezertu . Jak se dort peče, ganache se rozpustí, což má za následek dezert s tekutým středem.
Jakmile zavedl tekutý dezert do svého menu, byl to, nepřekvapivě, okamžitý hit. Dezert se rychle rozšířil po špičkových kuchyních celé Evropy a stal se základem moderní kuchyně.
V roce 1987 se Vongerichten začal pracovat v restauraci Lafayette a tehdy třicetiletý Vongerichten připravoval pro soukromou oslavu 500 čokoládových cupcaků podle receptu své matky. Amatérsky opomněl, že tolik dortů v troubě sníží teplotu.
Poté, co je naservírovali, přiběhl vrchní číšník a křičel, že dort není uvařený, vzpomíná Vongerichten.
Vongerichten to chtěl ověřit a cupcake rozřízl a dezert uprostřed vytékal. Na konci večera byl ovšem za bouřlivé ovace přizván do oslavy. Čokoládový dort Valrhona, pojmenovaný po čokoládě, kterou Vongerichten používal, se stal následující den součástí stálého dezertního menu.
Vongerichtenův recept s pouhými čtyřmi ingrediencemi je jednoduchý. Zatímco Brasův dezert zahrnuje kombinování tří různých teplot pečení.
Vongerichtenův vyžaduje pouze rozpuštění másla a čokolády dohromady, smíchání této směsi se žloutky rozšlehanými s cukrem a zapékání v troubě, dokud není vnějšek propečený, ale střed je stále trochu drsný.
Oba dorty jsou neuvěřitelně dobré, ale ten Vongerichtenův je jednodušší. A v kombinaci se zmrzlinou, se z něj stal dezert, který odstartoval americkou posedlost.
Popularita čokoládového lávového dortu se neomezovala pouze na luxusní kuchyně ve Francii nebo New Yorku. Zatímco se dezert množil v NYC, našel domov také v srdcích (a žaludcích) losangeleských strávníků.
Ve stejné době si dort a jeho tekutý střed začaly upevňovat své místo jako oblíbený romantický dezert.
Roztavené dortíky dorazily do nejoblíbenějšího zábavního parku na světě v roce 1997, ale zpočátku se neprodávaly vedle zmrzlinových barů a churros Mickey Mouse.
Byly podávané pouze při návštěvě dražších restaurací parku, jako je Flying Fish, restaurace dosažitelná jen po rezervaci a známostech. Až v roce 2002 se začal čokoládový lávový dort podávat na papírových talířích místo luxusního porcelánu.
Zatímco ostatní dezerty přicházejí a odcházejí, čokoládový lávový dort je navždy – nalepte to na samolepku.